Angel Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2014 Przecież Profi napisał, że ustawił je doświadczalnie i najlepiej na słuch. Na pewno próbował różnych opcji. To nie jakiś nuworysz bez pojęcia o tych sprawach. I podkreślam, że trójkąt odsłuchowy wcale nie musi być równoboczny, ale wystarczy, że jest równoramienny.Więc można przysunąć, ale to nie musi być konieczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2014 To że od naszej głowy do obu kolumn powinna być jednakowa odległość , to nie podlega żadnej dyskusji.Kąt jaki tworzą kolumny z nasza głową 60° to standard jaki zakłada się przy realizacji nagrań.Bywa w szczególnych przypadkach że lepiej jest ustawić je dalej od ścian bocznych.Moja praktyka wskazuje jednak że wielu wydawało by się doświadczonych audiofilów,którzy przywiązują duża wagę do szczegółów nie zdaje sobie sprawy z tego że szersze rozsunięcie kolumn może poprawić wielkość sceny dźwiękowej i rozmieszczenie w przestrzeni muzyków.Zbyt szerokie rozsunięcie kolumn daje jeszcze gorsze skutki.Zaskakująco często się z tym spotykałem. Zbyt często przy aranżowaniu pomieszczeń wybiera się ścianę krótsza jako tą wzdłuż której ustawia się kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2014 Ale wywołałem burzę, WOW !! Cytat Kont jaki tworzą kolumny z nasza głową 60° to standard jaki zakłada się przy realizacji nagrań. To ciekawe, możesz podać jakieś wiarygodne źródło? A swoją drogą, co to jest 'kont'? Cytat szersze rozsunięcie kolumn może poprawić wielkość sceny dźwiękowej i rozmieszczenie w przestrzeni muzyków. może, lecz nie musi. Zwiększanie odstępu często powoduje powstanie tzw. "dziury" i wtedy Cytat Zbyt szerokie rozsunięcie kolumn daje jeszcze gorsze skutki. Chciałbym zaznaczyć, że to jest pokój mieszkalny, a nie sterylne i dopieszczone akustycznie studio.Kiedyś, gdy nie spaliśmy z żoną w tym pokoju i nie było stolika, kolumny stały jeszcze 30 cm dalej od tylnej ściany, za to bliżej siebie. Przy rozstawianiu posiłkowałem się metodą Audio Physic. Podczas ustawiania, a właściwie cyzelowania, wypróbowałem wiele kombinacji wzdłuż i wszerz. Zapewniam, że temat nie jest mi obcy . Niesymetryczne rozstawienie kolumn wymusiła w zasadzie ta biblioteczka, w której są pokaźne szuflady z płytami CD. Muszę mieć jakieś dojście i pole manewru. Przy identycznej odległości kolumn od tylnej ściany dźwięk nieco uciekał mi w lewo, stąd poszukiwania optymalnego ustawienia i efekt jak na obrazku. Obecne kolumny wycofałem do tyłu i poszły na boki po 5 cm, a resztę zrobiła kalibracja. I jest fantastycznie !Może pod koniec przyszłego roku uda mi się przeprowadzić do znacznie większego pomieszczenia, gdzie będzie o niebo lepsza możliwość rozmieszczenia sprzętu i mebelków, na razie musimy się gnieść . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2014 Eee tam, znowu burzę . Po prostu parę zdań wymiany poglądów. Moje z kolei doświadczenia wskazują na to, że owszem zasady są, ale po to by je łamać.Oczywiście z głową, z pojęciem co się robi i dlaczego.Czasami więc kolumny lepiej zagrają w zbyt wąskim albo zbyt szerokim jak dla akademika (chodzi o rozważania akademickie, tak dla ścisłości) kącie rozstawu względem słuchacza. A głośnik wysokotonowy nie zawsze najlepiej by był na wysokości uszu. Poza tym kąt skręcenie kolumn w osi zależy nie tylko od pomieszczenia ale i kolumn. Sonus Faber (serblinowskie) najczęściej grają najlepiej bardzo dogięte do środka. Często widać dokładnie ich boczne, skrajne ścianki a linie poprowadzone od głośników wysokotonowych przecinają się sporo przed miejscem odsłuchowym.Ale naprawdę w tych przypadkach trzeba wiedzieć co się robi, albo słuchać, ustawiać, słuchać, ustawiać, słuchać... .Zazwyczaj rzeczywiście najlepiej dość ściśle trzymać się reguł, podporządkować zasadom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2014 To że głowa powinna tworzyć z głośnikami trójkąt równoboczny to podstawa założeń stereo od zarania powstania tej idei.Warto to samemu poszukać można przy tym dowiedzieć się innych ciekawych i pożytecznych rzeczy.O tym że nie trzeba się tego ściśle 3mać napisałem bardzo wyraźnie .Zwróciłem uwagę na duża dysproporcję Różna odległość głowy do głośników uniemożliwia właściwą budowę przestrzeni. (dźwięki docierają w różnych fazach, wyższe częstotliwości ulegają większej zmianie fazy) Z tego co czytam to podstawą tu nie było osiągniecie dobrego dźwięku , tylko względy użytkowe.Wniosek . Aby uzyskać lepszy dźwięk należy pomyśleć o innym ustawieniu Napisałem lepszy i napisałem że należy pomyśleć, a nie że koniecznie trzeba ustawić kolumny w trójkąt równoboczny z głowąNapisałem również o tym że im szerzej wcale nie musi być lepiej i to że zwykle stawia się kolumny zbyt wąsko ustawione z powodu niewiedzy o tym ze tak może być lepiej.Ustawienie kolumn AudioPhysic zakłada dużą odległość od ścian (ponad 1,7 m) . za optymalne zakłada się ustawienie kolumn w 1/3 odległości od ściany za kolumnami. w stosunku do wymiaru pomieszczenia. Czyli 2/3 przed kolumnami do ściany za słuchającym. Głowa słuchającego również nie powinna być wtedy przy ścianie.To jest raczej pewna idea.Bardzo trudna do zrealizowania w warunkach praktycznych.Trójkąt równoboczny jest w niej również .Gdybyśmy chcieli się tego 3mac , to bok naszego trójkąta miałby w tym pomieszczeniu 110cm,a kanapa wylądowała by bardzo daleko od ściany za nią .Pomyślałem że jeśli nie próbowałeś , to możesz spróbować (na chwile posłuchać jak by to zagrało gdyby pójść lekko w takim kierunku.A może warto przemeblować pokój w ogóle.To może dać lepsze skutki w kierunku naturalności niż wymiana sprzętu.Wiele kolumn projektuje się z założenia do ustawienia w stosunkowo niewielkiej odległości od ściany za nimi.Czasem kolumny projektuje się wręcz do ustawienia w narożu pokoju. (np. dawne Klipshe szerokie ich ustawienie wymagało często ustawienia głośnika środkowego - Herezji )Jeśli chodzi o wysokość położenia głośnika wysokotonowego to często projektuje się kolumny w których taki głośnik powinien być na innej wysokości niż odległość uszu słuchającego od podłogi W kinie ( nie tylko domowym ) zakłada się że przy głośnikach bocznych kąt pomiędzy kolumnami i głową jest znacznie mniejszy niż to 60°A jesli chodzi o moja propozycje kolumn,brał bym podstawkowe Kef LS50wzmacniacz mocy: Audiolab M-PWRprzedwzmacniacz i DAC : Audiolab MDACdo tego napęd CD z wyjściem SPDIF (jaki się podoba)do tego (lub) przydał by się komputer (poza budżetem)Taki zestaw dobrze by było wypróbować z możliwością zwrotu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenom Napisano 16 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2014 Panowie. Jakie CD do mojego wzmacniacza i kolumn? O typ kabli tez prosze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2014 Cytat Panowie. Jakie CD do mojego wzmacniacza i kolumn? O typ kabli tez prosze. Do kolumn dobiera się wzmacniacz. Wtedy mozna dobrać żródło A kabeli (jakieś szczególne) dobiera się kiedy to już gra.Jako swoisty rodzaj korektora . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2014 Ile zostało funduszy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenom Napisano 16 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2014 Kolumny i wzmacniacz już wybrany. Poprzednie posty.Kablami to jedynie chcialbym ocieplic brzmienie.Zostalo okolo 2tyś.W sumie jeszcze tego nie sluchalem bo sprzet jest zaklepany ale jeszcze nie dotarl do mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2014 Z postów tego wątku nie wynika co wybrałeś konkretnie.Jakieś Cantony ( nieokreślone prawdopodobnie)a jaki wzmacniacz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenom Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 Witam! O to pełne nazwy:Accuphase E-210 Canton digital 2.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 Cytat Witam! O to pełne nazwy:Accuphase E-210 Canton digital 2.1 Witaj,Powiem tylko...mniam mniam sprzęcik , już dotarł i słuchasz ?W takim wypadku, CD też szukam Accu bo inny to już profanacja całości . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenom Napisano 30 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2014 Witam! Już słucham od niedawna. Odtwarzacz CD też kupiłem acuphase.Dzięki! Trzymajcie się! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 30 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2014 fenom to może opisz chociaż w trzech zdaniach, co i jak to razem gra, w dziale "wasze sytemy" . Dla innch szukających rozwiązania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenom Napisano 2 stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2015 Dobry pomysł, opisze swój nowy zestaw- będzie jakaś wskazówka dla innych. Mimo moich starań rzetelne to nie będzie- po pierwsze, że jest to mój tylko 3 zestaw stereo, który słyszę, poprzednie były tanie, a słów opisujących dźwięk po prostu nie rozumie. Także ufając kolegom z forum wierze, że to stereo gra najbardziej naturalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlon Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 Dnia 23.11.2014 o 01:24, Profi napisał: Ode mnie tak w telegraficznym skrócie dwie propozycje genialnych, neutralnie grających kolumn: Canton Digital 2 Canton Digital 2.1 Skoro budżet utajniony... Więcej może uda mi się napisać w poniedziałek /uploads/emoticons/icon_rolleyes.gif Cześć. Po Twoim poleceniu,mam zamiar dokonać zakupu Canton 2.1.Jutro jadę że swoim wzmacniaczem na odsłuchy.Czy te kolumny mogą stać 20 cm od sciany i czy jest ktoś, kto ogarnia mikrofon pomiarowy,najlepiej ze Śląska? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 października 2021 Udostępnij Napisano 26 października 2021 @marlonWpis @Profi jest sprzed siedmiu lat. Użytkownik był ostatnio w sierpniu na forum. Napisz może PM do niego bo możesz tu nie otrzymać odpowiedzi zbyt szybko. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 To już 7 lat?? Jak ten czas leci... @marlon odpisałem Ci na PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts