MobyDick Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Może uściślijmy że ten DAC FiiO od dawna nie jest oparty o układ Wolfsona lecz o układy Cirrus Logic. Jego maksymalny poziom wyjściowy to 1,6 V wg danych producenta , czyli mniej niż 2 V z jakim masz do czynienia w większości odtwarzaczy CD i poważnych DAC-ów. To wymaga trochę mocniejszego odkręcenia pokrętła głośności, ale nie powinno to stwarzać problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Czyli wychodzi na to że dac w tej cenie będzie miał niemal identyczny poziom sygnału wyjściowego i bez odkręcania gałki na wzmaku się nie obejdzie? A taki Cambridge dac magic 100 coś pomoże? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Jeśli chodzi o głośność, to jeśli pokrętło głośności po ustawieniu na max nie zapewnia nam potrzebnego poziomu głośności to nie jest to problem. W praktyce nie istnieją wzmacniacze o czułości wejściowej na poziomie 1,6V. Standardem jest zwykle około 0,2V . Rzadko spotyka się wartości na poziomie nieco poniżej 1V. Pozostaje niewiadome na jakim poziomie jest sygnał w tym Cabletechu. Wielu ludzi dość idiotycznie rozpacza że musi odkręcić trochę mocniej pokrętło głośności. Potencjometry analogowe najlepiej działają z reguły w rejonie połowy poziomu ich skali i wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Właśnie nie mam obeznania z tymi dacami i porównuje do poziomu w poprzedniej konfiguracji tj Jack z tv i 2x RCA do wzmaka i grało na godzinie 9 tak jak teraz na godzinie 12. Dla przykładu puszczając muzykę CD z blu-ray przy ustawieniu na 12 jest mega wystarczająco i aż nad to przy moich warunkach w bloku na 17m2. Myślałem że wymiana na inny niedrogi dac rozwiąże problem i jest to tylko kwestia urządzenia i jego specyfikacji ale takiego parcia nie ma aby kupować dac za 2-3 tys PLN bo to więcej niż mój sprzęt he he Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 Bardzo możliwe że w starym TV wyjście słuchawkowe było podłączone pod wyjścia do których są podłączone głośniki w TV plus odpowiednie rezystory. W takim przypadku przy wysokiej impedancji wejściowej wzmacniacza jest sygnał o poziomie prawie takim jak na głośnikach. To nie jest dobre. Dlatego trzeba było tak bardzo przyciszać. Wyjście słuchawkowe z zasady jest przewidziane do podłączenia do niego słuchawek. Zastępczo sprawdzić się może do podłączenia do wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 Witam. Właśnie zakupiłem RME ADI 2 DAC, delivery jutro. Mam zamiar podłączyć Node 2i > RME > Roksan K3. Czy coaxial będzie lepszy niż kabel optyczny? Na przykład Van Den Hul The Digi-Coupler 75 Ohm? Pytam bo teraz kupuję kabel i nie wiem co wybrać. Wiem że to nie temat o kablach ale będę wdzięczny za sugestie jak najlepiej podłączyć RME do mojego zestawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 Koaksjalny bez znaczenia. Ważne by był dobrze ekranowany i solidnie wykonany. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 34 minuty temu, 1Ender napisał: Koaksjalny bez znaczenia. Ważne by był dobrze ekranowany i solidnie wykonany. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 (edytowany) @JohnDoe Wybierz sobie tylko odpowiednią długość. Pozdrawiam Edytowano 17 marca 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Gdzieś czytałem, że jeżeli kabel jest krótki " poniżej 1 metra " to lepiej sprawdza się koaksjalny, natomiast przy dłuższych np powyżej 2 metrów lepszy jest optyczny. Nie pamiętam dlaczego i sam tego nie testowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Jeśli są dostępne obie opcje, można sobie porównywać i oceniać które połączenie bardziej nam odpowiada lub czy słychać jakąkolwiek różnicę. Zwykle urządzenie ma jedno wyjście. W przypadku połączeń elektrycznych łatwiej osiągać przenoszenie wyższych częstotliwości przesyłanych danych. Złącza optyczne są niewrażliwe na zakłócenia elektromagnetyczne i nie przenoszą zakłóceń tego typu pomiędzy połączonymi urządzeniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Witam ponownie i dzięki za rady Panowie. RME dac już włączony do systemu, na razie optykiem, jutro będę miał coax. Dzisiaj sprawdzam tylko filtry i ogólne funkcje tego dac. Muszę poczytać podręcznik bo jest tego sporo. Pierwsze wrażenie jest takie, że dzwięk jest bardziej szczegółowy i taki "crisp", góra na pewno zyskała w porównaniu z samym Noide 2i - pojawiło się więcej odcieni. Czasu jak zwykle wiecznie mało na ulubioną zabawę z dzwiękiem, resztę ogarnę w weekend. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Jeden z moich potencjalnych celów zakupowych... Pisz o wszystkich wrażeniach a tym bardziej o wnioskach, wadach itd itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 (edytowany) Przygotowuję się na weekendowe testy porównawcze: Node 2i oraz RME ADI2 DAC. Ponieważ przepinanie kabli nie jest zbyt wygodne, wymyśliłem sobie żeby połączyć wszystko na raz i w czasie gdy muzyka gra po prostu przełączać pilotem od K3 source input. Raz Node, potem RME dac. Szybko i wygodnie, pilotem z fotela 😁 Mam teraz pytanie do szanownych Panów, czy takie rozwiązanie jest bezpieczne dla sprzętu oraz czy nie wniesie to jakichś zniekształceń? Chcę się upewnić żeby nic nie zepsuć. Rysunek tak na szybko żeby zobrazować zamysł, mam nadzieję, że widać: EDIT - Kable digit coax oraz digit optyczny będą podłączane zamiennie, nie oba na raz. Edytowano 20 marca 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Zagrożeń tu nie widzę. Jednak główną zaletą połączenia optycznego jest izolacja elektryczna od przenoszonych zakłóceń przez masę przewodu cyfrowego. Również równoczesne podłączenie Node 2i po analogu i wyjściem coax tworzy pętlę masy. Może to trochę brumić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 (edytowany) @MobyDick dzięki, czyli bezpieczniej połączyć Node z RME dac optycznie. Elektrycznie coax w takim razie odpuszczę. To tylko do testu aby porównać jak każde urządzenie gra. Normalnie mam podłączone przez coax i jedna para analog. Dziękuję i pozdrawiam. Edytowano 20 marca 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 NIc nie powinno się od tego popsuć . Jednak połączenie coax używał bym jako jedyne bez równocześnie podłączonego wyjścia analogowego. Również równoczesne podłączenie obu złącz cyfrowych nie ma sensu , nawet do porównań bo nie daje ujawnić się zaletom podłączenia optycznego. Wszystko sprowadza się do tego że należy podłączyć tylko na jeden sposób a nie na 2 lub 3 na raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 marca 2019 Udostępnij Napisano 24 marca 2019 Witam. Od rana testy wspomnianych: Node 2i oraz RME ADI2 DAC. Sąsiedzi mają trochę przesrane 😉 Test mój nie ma na celu wyłonienia zwycięzcy a jedynie zaspokojenie ciekawości. W mojej ocenie RME jest po prostu produktem z innej półki. I faktycznie, słychać różnicę na korzyść RME. Nie jestem wachowcem od recenzowania produktów hifi ani nie połknąłem książki z przymiotnikami aby móc opisać dzwięk w sposób profesjonalny. Na warsztat poszło: Stevie Ray Vaughan, Sons of Kemet, Roger Waters, Kokoroko, Dire Straits, Larry Carlton, potem jeszcze coś innego (łubu dubu) PSY Trance - ale bałem się, że sąsiedzi zadzwonią po policję bo dom zaczął się ruszać 😂. Moje wrażenia są takie, że dzwięk jest bardziej wyrazisty, ale nie kłuje w uszy, można się wręcz zanurzyć w detalach. Instrumenty perkusyjne brzmią wręcz nieziemsko, każde najdelikatniejsze muśnięcie pałką o talerz jest eksponowane wybornie. RME dac daje niesamowitą klarowność i jakość słuchanej muzyki, bez względu chyba na gatunek. Oczywiście zdaję sobię sprawę, że zaawansowany audiofil nie potrzebuje regulacji bass/treble , EQ, odwracania fazy, crossfeed czy filtrów DA a jedynie przycisk "włącz". Ale ja nie jestem audiofilem i lubię nieco dopasować dzwięk do mojego narządu słuchu (bo każdy ma go inny). A skoro mam taką możliwość to chętnie z tego korzystam 🙂. Nie wiem czy jest na rynku urządzenie które mogłoby równać się z funkcjonalnością RME ADI2 DAC. Dla mnie ten DAC to jest mała bestia i diament w moim zestawie 🙂. Jak dotąd nie zauważyłem absolutnie żadnych wad tego produktu i jestem w 100% zadowolony. @Fafniak szczerze polecam Ci ten dac, jeśli możesz go gdzieś wypożyczyć na odsłuch to nawet się nie zastanawiaj bo koparka opada! 😉 Tutaj w UK nie jest to do nabycia w normalnych salonach audio ale w profesjonalnych sklepach. Ja kupiłem w jakimś sklepie z instrumentami w Londynie. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 marca 2019 Udostępnij Napisano 24 marca 2019 a w jakiej cenie jest w UK ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 marca 2019 Udostępnij Napisano 24 marca 2019 6 minut temu, Fafniak napisał: a w jakiej cenie jest w UK ? Najtaniej widziałem £830 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 24 marca 2019 Udostępnij Napisano 24 marca 2019 No to można troszkę tanie u nas https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/interfejsy-audio/rme-adi-2-dac/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meHIFI Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 Dnia 31.01.2019 o 12:28, MobyDick napisał: Chyba nie zawsze . To na dole tej małej wieży to zewnętrzny zasilacz. Jakie to modele SMSL? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 (edytowany) Od góry : wzmacniacz słuchawkowy SAP12, DAC M8A , zasilacz P1 . Edytowano 29 marca 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meHIFI Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 @MobyDickdzięki! 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 marca 2019 Udostępnij Napisano 30 marca 2019 @MobyDick jak się ten m8a sprawdza? Podłączałeś go do większego audio? Ma całkiem dobre opinie i jest trochę tańszy od dx3 pro, zwłaszcza z aliexpress Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts