Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@DiBatonio - klatka Faradaya, w której siedział Tesla tez miała przestrzenie pomiędzy prętami o wszerokości kilkunastu cm. I co ciekawe sam Tesla stwierdził, ze geściejsze rozmieszczenie tych prętów NICZEGO nie zmienia w temacie ochrony lub ekranowania. Bedziesz dyskutował z autorytetem pokroju Tesli???😉

Napisano
14 minut temu, Rega napisał:

@Krzychu0304 - IC długości 30 cm??? I jak tym łączyć? Stawiając sprzęt ,,plecami do siebie? U mnie 50 cm to mało żeby połączyć sprzęty stojące na regale. No chyba, że jeden stoi na drugim. 

Yaqin i dac mają wyjścia rca w tylnych rogach, i jeśli by się je postawiło obok siebie, to odległość między wyjściami to niespełna 10cm.

Napisano (edytowany)

Mam kilka IC o długości 50 - u mnie aby je sprawdzić to trzeba rujnować całość ustawień na regale. No, ale jesli ktoś lubi😄 to NIC mi do tego. I metr nie jest za dużo. Ale czasem (gramofon) trzeba.

Edytowano przez Rega
Napisano
1 godzinę temu, P-na napisał:

Lapp do audio się wręcz nie nadaje oprócz podstawowej funkcji  zasilania zwłaszcza 2,5mm^, to już cut lepszy Olfleks z żyłami 5x1,5/7x1,5/18x1,0/18x1,5mm^.

Skąd taka wiedza?

Napisano (edytowany)

1-Z wieloletnich doświadczeń metodą kup-zrób-posłuchaj-oceń -oddaj,sprzedaj,wyżuć.

2-Z doświadczenia zawodowego przy naprawach maszyn i urządzeń do produkcji kabli 

Edytowano przez P-na
Napisano (edytowany)
8 minut temu, Wito76 napisał:

Nie kwestionuję a jedynie pytam. Tylko czemu takie dziwolągi jak 18x1.0 czy 18x1.5 w zestawieniu i to jeszcze jako te lepsze.

Bo możesz zapleść i zrobić większy przekrój żyły roboczej.

Niemniej ja wolę co innego w przewodach zasilających, nie tylko przekrój ma znaczenie.

A Dedalowy dziwoląg,  to pikuś?

😉

pol_pl_Viborg-VP1501-kabel-zasilajacy-na-metry-5114_1.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Ciekawostką jet to iż niektóre kable zasilające świetnie sprawdzają się jako głośnikowe i odwrotnie po odpowiednim zabezpieczeniu.

Generalnie najlepszym kablem jest zrobienie hybrydy różnych komponentów. 

Edytowano przez P-na
Napisano (edytowany)
12 minut temu, Dedal75 napisał:

niepotrzebnie majta się później dłuższy

Ja mam 1,5m i wiem o czym mówisz. Taki boa to zawsze pręży i przeszkadza i powstaje burdel i potem mowa nienawiści z ust żony, hehe.  Kolejny robię max 1m. Chociaż tu mi się przypomina artykuł tudzież opracowanie naukowe, który dawno temu linkował @MariuszZ, że kabel powinien być raczej dłuższy, nawet 2m a przekrój cieńszy. Już nie pamiętam dokładnie dlaczego, coś z masą w każdym razie.

Edytowano przez Wito76
Napisano
18 minut temu, P-na napisał:

Zgadza się najlepsze 1,70m do 2,0m 

Ładne te wtyki zwłaszcza na 2 fotografii coś bliżej na ich temat. 

AQ Suregrip srebrzone.

https://www.audioquest.com/accessories/splitters-connectors-adaptors/suregrip-300-connectors/suregrip-300-bfa-banana-silver

3 godziny temu, Rega napisał:

To co dla jednego jest tanie to drugiemu będzie się wydawało drogie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Albo od zasobności portfela 😉

Mój kolega Sylwek ma zasilające za 20 i 30tys, ale też system za mIliony monet.

Za  niedlugo może będę u niego gościł, bo od ostatniego razu tam zaszło wiele zmian w systemie.

Dla mnie to punkt odniesienia ever.

Napisano (edytowany)

@Dedal75 - Oj tam, oj tam. 😉. Ale jakby co to ja tez. Przynajmniej o Ricable. 😉.

A już na poważnie - najlepszym moim IC jest kabel DIY z odzysku z amerykańskiej stacji radarowej. Tylko ciiiiiii, bo ktoś może mnie uznać za dywersanta.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, J4Z napisał:

Coś w ten deseń. @MariuszZ zapytany przeze mnie o długości powiedział że IC jak najkrótszy, a zasilający jak najdłuższy - wszystko w granicach rozsądku. 

Nie bez powodu np Oyaide gotowce ma 1,80m, a Illuminati Piotr zalecał 2,2m, chyba Siltech też ma 2m, Isoek swoje droższe od Evo3 Ellite też tylko 2m, a 1,5m na zamówienie.

A IC ja się trzymam 1m, ani mniej, ani więcej.  Dlatego, że  jak lata temu Albedo  miałem pożyczony 1m, a później 75cm, to ten drugi grał bardziej kanciasto i niestety inaczej jakoś. 

Czekam za coaxialem z metra 1m, chociaż mógłbym 0,5m, bo taniej 😉

Edytowano przez DiBatonio