Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Słucham bez maskownic. Próbowałam i tak i tak. Masz rację z maskownicami dźwięk jest troszkę mniej rozdzielczy. Ale szczerze to zastanawiam się czy ich nie założyć gdyż problem u mnie jest taki że się strasznie kurzy w domu. Raczej nie jest to dobre dla głośników, a wolę ich wogóle nie dotykać w sensie czyścić jak się kurz osadzi. Maskownica jest bardzo gęsta i zapewne chroni dobrze przed kurzem. Z drugiej strony zakładać i zdejmować maskownice do odsłuchów średnio mi się podoba. Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Proszę przyjrzeć się podstawie. Wszystkie elementy z granitu + kolce. Podstawa będzie się składała z dwóch plyt - dolna o wymiarach 30 cm x 40 cm x 3cm, górna o wymiarach 25 cm x 35 cm x 3 cm i "klocek" łączący dwie płyty o wymiarach 10 cm x 10 cm x 9cm (wysokość) . Waga około 21 kg - sztuka. Poniżej przedstawiam mniej więcej jak by to wyglądało w 3 rzutach.http://ifotos.pl/zobacz/przodjpg_swrqrxa.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/bokjpg_swrqrxq.jpgWidok z góry:http://ifotos.pl/zobacz/gorajpg_swrqrnp.jpgZastanawia mnie tylko, czy przy takiej konstrukcji nie będzie za duża siła nacisku szła na dolną płytę i czy wytrzyma taki ciężar. Łącznie z kolumną będzie to około 32 - 34 kg. Co myślicie?Ps. Wymiary kolumny: szerokość (z nogami) - 25cm, głębokość 34,5 cm . Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Sporo zależy od tego z czego będzie zrobiony klocek i płyty. Na pewno użycie 4-rech klocków w narożach da sztywniejsza konstrukcję. Wtedy te klocki mogą mieć mniejszy przekrój poprzeczny. Odpisz, cytując
Adamc Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Tu jeszcze o pozycjonowaniu kolumn http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/ Odpisz, cytując
Profi Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Cytat ... problem u mnie jest taki że się strasznie kurzy w domu. Raczej nie jest to dobre dla głośników, a wolę ich wogóle nie dotykać w sensie czyścić jak się kurz osadzi... Polecam do czyszczenia dobry pędzel do pudru bądź do golenia. Używam od lat bez szkody dla przetworników.Parę propozycji:LINKLINKLINKLINK Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Świetny pomysł z tymi pędzelkami, skorzystam Cytat Sporo zależy od tego z czego będzie zrobiony klocek i płyty. Całość z granitu.Adamc dzięki za linka, dobry materiał Odpisz, cytując
Angel Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Co do nacisku, to powinno wytrzymać, ale najlepiej zapytaj kamieniarza od którego kupisz płyty granitowe.Jeśli chodzi o osadzanie się kurzu na przetwornikach, to bez przesady. Ja od lat słucham bez maskownic w pięciu już różnych mieszkaniach i jakoś nie odczuwam tego jako problemu. Tylko od czasu do czasu przeczyszczę miękkim pędzelkiem albo ściereczką z microfibry. Lub też dmuchnę powietrzem z tuby (w sklepach dla elektroników), takim bez efektu zamrażania (no frost). Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 To jest kruchy materiał i kolumny swoje ważą. Do tego są wysokie i płyty mogą dość łatwo pęknąć. Nie ryzykował bym takiego centralnego klocka.. Lepiej górną płytę podeprzeć na czterech węższych na rogach. Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 No to problem z maskownicami rozwiązany Co do podstawki, to kamieniarz twierdzi, że bez problemu wytrzyma, ale wolałam się zapytać Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Oby Ci się z czasem te podstawy nie rozchwiały , bo to może być poważny problem. Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 A czemu by się miały rozchwiać?A co myślicie o takich, rzecz jasna w odpowiednich wymiarach http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=60110...ars_rule_id=201 Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Taka pojedyncza podpora po środku fajnie wygląda. Jednak w tego typu rozwiązaniach występuje często problem z wytrzymałością spoiw które to łączą. Znam ten problem z praktyki. Zwróć uwagę jak wyglądają standy pod niskie i dość ciężkie kolumny Harbetha których link zdjęcia wcześniej wkleiłem.Musisz pamiętać o tym że standy które są na tej aukcji allegrp , są przewidziane do niewielkich kolumn. Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Mam połowiczne rozwiązanie :http://allegro.pl/granitowe-podstawy-25x35...6020899790.htmlDo tego kolce i już jest około 10cm, brakuje tylko 5cm hehe. Ale z tym klocem już by raczej nic się nie rozchwiało Odpisz, cytując
Angel Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Takie jak najbardziej, zrobią Ci na wymiar.A jeśli mają być te z granitu, to rzeczywiście pewniejsze by były tak podparte jak radzi MobyDick Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Na stronie mają napisane , że robią pod każdy wymiar , więc raczej nie będzie problemu. Dzisiaj do nich napisze. Odpisz, cytując
Angel Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Po prostu sprawdź które wyjdą taniej. Po co przepłacać? Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Te metalowe wyjdą taniej.Jeszcze taniej by wyszło jak bym zrobiła drewaniane. Dwie płyty np. z dębu - góra i dół i połączyć to 4 drewnainymi kantówkami / kwadraty po 10cm/ po rogach tak jak pisał MobyDick. Tyle że tutaj cała masa podstawy już jest znacznie mniejsza od tych poprzednich, no i troszkę inny wpływ na dźwięk, o ile to usłyszę. Tutaj koszt całkowity około 100 - 130 pln za dwie sztuki - Najtańsza opcja. Odpisz, cytując
Angel Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Ale całkowicie drewniane będą raczej za lekkie. Zostałbym przy metalowych. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Zastanów się nad czymś innym:skoro nie wiesz, czy te kolumny spełnią Twoje wymagania -i możliwe, że będziesz je wymieniała, to czy jest sens inwestowania w podstawki które mogą być nieprzydatne do kolejnych kolumn?Może lepiej sprawdzić najtańsze rozwiązania jak płyty chodnikowe czy grube drewno, a dopiero po iluś godzinach grania decydować się na kolejne rozwiązania...Pozdrawiam Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Jeśli chodzi o kolumny, to z dnia na dzień grają coraz piękniej No , ale tego nie przewidzę co będzie np. za rok. Nie spodziewałam sie, że tak mnie to wciągnie.Chyba faktycznie tak zrobię, zanim skuszę się na coś droższego. Czy w sklepach z takimi materiałami jak płyty chodnikowe sprzedają je na sztuki też czy tylko w pakietach na m2.?Podjadę np. do sklepu Leroy Merlinhttp://www.leroymerlin.pl/architektura-ogr...mp;gclsrc=aw.dsNo i sprawdzę jak jest na jakichś balach drewnianych.Dzięki za wszelkie rady Panowie, wolę się tu zapytać dokładnie o wszystko , niż zrobię jakieś głupstwo. Mam nadzieję , że nie zaśmiecam forum takimi pytaniami, jeśli tak to proszę napisać. Z moich znajomych nikt się nie interesuje aż tak dziedziną audio niestety. Jedynie ten kolega , u którego odsłuch robiłam, ale w sumie to nie jest mój znajomy więc nie chcę mu tyłka zawracać z każdym pytaniem Odpisz, cytując
Angel Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Co racja, to racja. Nie wiadomo jak długo będziesz słuchać na tych kolumnach.Jeśli nie odrzuca Cię pomysł z płytami chodnikowymi i czujesz, że jednak za jakiś czas wymienisz kolumny (a była przecież o tym mowa), to może warto nad tym pomyśleć. Zależy ile kosztowałyby?Masz sporo opcji ale to Ty podejmujesz decyzję. Odpisz, cytując
Domi Napisano 6 marca 2016 Autor Napisano 6 marca 2016 Dowiedziałam sie naprawdę dużo. Każdy Wasz wpis jest dla mnie bardzo wartościowy Od jutra działam.Jeszcze raz Wielkie Dzięki. Odpisz, cytując
michalwronki Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Fajne pomysły. Te metalowe wyglądają super. Ciekawe ile dendenów by to wyniosło w naszym przypadku. Ty około 15 cm ja około 11 plus kolce. Ale zamiast okrągłych nóżek między blachami cztery kwadratowe w narożnikach jakieś 8 cm na 8 cm Odpisz, cytując
Adamc Napisano 6 marca 2016 Napisano 6 marca 2016 Może tu coś znajdziesz niedrogiego i niebrzydkiego http://kmk-klinkier.pl/cegly-recznie-formo...CFYdAGwodMg4I_A Odpisz, cytując
Recommended Posts