kaczadupa Napisano 4 czerwca Napisano 4 czerwca (edytowany) Życzę powodzenia, zwłaszcza Cyrusowi, tak ogólnie bo mam złe przeczucia, że to początek końca ale może jestem głuchy albo zwyczajnie nie moje klimaty. Moim zdaniem Cyrus 40AMP to nie jest najbardziej udana brzmieniowo integra tego producenta jaką kiedykolwiek stworzył (a tak twierdzą recenzje). Za to wykonanie to faktycznie bardzo wysoki poziom, absolutnie odpowiadający jego wysokiej cenie. Na żywo prezentuje się bardzo ładnie, oczami kupiłem natychmiast, do tego nostalgia za starym Cyrusem 8.2. Niestety samym charakterem brzmienia jestem rozczarowany. Edytowano 4 czerwca przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 czerwca Napisano 5 czerwca 22 godziny temu, kaczadupa napisał: Niestety samym charakterem brzmienia jestem rozczarowany. Prosimy o więcej. Dawaj konkrety. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 czerwca Napisano 5 czerwca (edytowany) Po przygodzie z nowym Cyrusem 40AMP wydaje mi się, że mam coś z uszami albo moimi wyobrażeniami o dobrym brzmieniu. Powrót do Regi dawno tak nie ucieszył. Wobec powyższego wolę się powstrzymać od wyrokowania. No i mam sentyment do tych jeszcze „radiopodobnych” wzmacniaczy Cyrusa… … dla mnie to nie jest ciepło czy naturalnie grający wzmacniacz, gra wręcz za lekko. Niby niskie tony chcą trochę ożywiać spokojną średnicę ale nic mi się tu kupy nie trzyma. Ogólnie to gra czysto i na moje ucho za lekko oraz za spokojnie na średnicy. Miałem rozegrany egz. demo. Fajny wygląd, super zbudowany, wręcz luksusowo wykończony ale co z tego… Wolę trochę (więcej?) słodyczy, naturalnego ciepła na średnicy i więcej pazura, również na średnicy. To tylko moja opinia, zawodowi recenzenci z całego świata są oczarowani odrodzonym Cyrusem, pewnie mają rację. Ja tego pomysłu na brzmienie nie kupuję. Edytowano 5 czerwca przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 czerwca Napisano 5 czerwca 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Ogólnie to gra czysto i na moje ucho za lekko oraz za spokojnie na średnicy. Słuchałeś tylko z ATC, czy też z Dynaudio? Teoretycznie Dynki powinny docenić czysto i lekko grający piec z dobrą kontrolą. Bo kontrolę chyba miał? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 czerwca Napisano 5 czerwca Podłączyłem wszystko co mam, włącznie z zewnętrznymi przetwornikami. Nie podobało mi się a pewnie się domyślasz, że już wystawiałem trzy swoje piecyki, żeby zostać tylko z Cyrusem. A potem dostaję jakąś dziwną modyfikację Hegla H95 z tonalnie jaśniejszą i spokojniejszą średnicą i ciut bardziej jak u Hegla nasyconą i delikatnie słodką górą pasma. Ta sama czystość w obu przypadkach ale muzyka nie angażowała, do tego nawet bardziej jak z Hegla trzeba ją było „wyduszać” z głośników (dystans) podkręcając wyżej i wyżej głośność. Nie moje granie ale znam osoby, które są tym wzmakiem oczarowane więc jak zawsze tylko własne uszy przy wyborze. 1 Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano Poniedziałek o 11:19 Napisano Poniedziałek o 11:19 Dnia 21.02.2025 o 21:21, TAtomicus napisał: Cyrus Tuner 6 (plus wzmacniacz 8vs2) i pilot AVRS7.2. Przestało działać sterowanie/zmiana zapisanych stacji z pilota. Zarówno z klawiszy (1-9…), jak i przeskakiwanie między stacjami. Działa włączanie/wyłączanie tunera z pilota. Ponadto pilot coś tam wysyła podczas operacji zmiany kanałów - sprawdzane kamerką. Czy to jednak coś z pilotem, czy też jednak tuner? Ktoś spotkał się z czymś takim? Przetestowałem z innym pilotem i z innym tunerem. Wszystko wskazywało na uszkodzenie pilota. Odezwałem się do Cyrusa, odpowiedź rozwiązała problem. Okazało się, że pilot przestawił się z trybu Tuner w tryb DAB. Wystarczy dłużej przytrzymać klawisz TU/DAB. Zresztą, opisane jest to w instrukcji do AVRS7.2. Ale w niezbyt oczywistym miejscu, więc mi umknęło. Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) Tunery FM Cyrusa… trochę historii Z racji moich zainteresowań i stanu posiadania obserwuję taki zakątek na oficjalnej stronie Cyrusa: https://cyrusaudio.com/support/legacy-products/ Można tu znaleźć informacje i opisy nt starszych, znaczy rzeczywiście starych produktów Cyrusa. Opisy są dla jak mnie niezbyt czytelne (za dużo marketingowych sloganów) i często trudno wychwycić, czym w zasadzie rożnią sie kolejne modele, poza tym, ze każdy kolejny jest bardziej ”more superior” od poprzedniego. Ale poza opisami, są tu i zdjęcia, i oryginalne user manuale do ściągnięcia. Co więcej, strona jest od czasu aktualizowana i poprawiana. Jakiś czas temu dodali trochę zdjęć i opisów, w tym np. zdjęcia pierwszych tunerów Cyrusa. Przypominam, że pierwszy Tuner od Cyrusa wyglądał tak: https://cyrusaudio.com/products/tuner-issue-6/ … ta nazwa Tuner issue 6 jest chyba robocza. A drugi tak: https://cyrusaudio.com/products/tuner-tog/ … tzw. Tuner with Remote Control, a tutaj nazwany Tuner Tog (z uwagi na pstryczek-elektryczek, taki sam, jak w ostatnich wersjach ampa Cyrus II). Obydwa radyja nawiązują stylistyką do pierwszych wzmacniaczy - Cyrus I i II. No nic. Ostatnio moją uwagę przyciągnęły właśnie zdjęcia i historia Cyrusowych radyj. W szczególności miejsce Tunera FM6 na linii czasu. Przez lata uważałem błędnie, że Tuner FM6, to pierwszy z tunerów w nowej obudowie. Tzn. że po tych dwóch pierwszych tunerach, posiadacze kolejnych generacji wzmacniaczy Cyrusa (III, Straightline, 5) byli zdani tylko na nie i dopiero z ampem Cyrus 6 wyprodukowano nowoczesny, zgodny z nowym wzornictwem Tuner FM6. A potem dopiero FM7, FM7.5, FMX i na koniec tuner FM/DAB 8.0. Trochę mnie dziwiło, że następcy FM6 pozbawieni byli RDS, oraz wielofunkcyjnego pokrętła, ale tłumaczyłem to sobie działaniem na rzecz prostoty obsługi i większej czytelności wyświetlacza. Tymczasem okazuje się, że timeline cyrusowych tunerów wyglądał nieco inaczej: Cyrus Tuner (aka issue 6)> Cyrus Tuner with Remote Control (aka TOG)> FM7 (który wypuszczono już w czasach wzmacniacza III)> FM7.5> FMX> i dopiero w r. 2007 - FM6. No, a Tuner FM/DAB 8.0, wypuszczono rok wcześniej, w 2006. Ten tuner ma moduł FM mocno okrojony w stosunku do poprzednich modeli, no i DAB (bez+) działa tylko w UK. Potwierdzenia, jakoby była jakaś wersja tego roduktu z DAB+ nie znalazłem. Co ciekawe, FM6 i DAB 8.0 były produkowane (równolegle), aż do 2010. https://cyrusaudio.com/products/fm6/ https://cyrusaudio.com/products/dab-8-0/ Tak wiec to model FM6 był tym ultimate tunerem FM od Cyrusa. To co w nim „wycięto” w porównaniu z poprzednikami, to klawisze szybkiego dostępu do presetów, system precyzyjnego dostrajania (“cat eye”), bezpiecznik i klawisz wyłącznika z tyłu. No i złącze PSX-R. Trochę szkoda. No i po co to całe zamieszanie w numeracji? Nieco mniejsze zamieszanie jest w numeracji wzmacniaczy, np. Cyrus 5 wyszedł po 7. A dopiero po 5 - Cyrus 6. Czyli 7-5-6. Czy w ogóle można wierzyć w tę stronę Cyrusa? Poza nią nt starych Cyrusów w internecie nie ma prawie nic. A to historia sprzed 15-25 lat. Edytowano 12 godzin temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
RoRo Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu O tym, że jest strona cyrusaudio.com (i że warto tam zaglądać) to już napisałem w pierwszym poście w tym wątku 🙂 Są wątki klubowe Cyrusa (choćby ten, liczący w tej chwili 41 stron), zawierające sporo informacji-tylko trzeba poświęcić na to trochę czasu, a wtedy dużo się można z nich dowiedzieć. Wspomniałeś o "zamieszaniu w numeracji"-ale ja się z Twoim twierdzeniem nie zgadzam, bo błyskawicznie można się do tego przyzwyczaić (firma konsekwentnie przez kilkanaście/kilkadziesiąt lat to stosowała i raczej łatwo się było połapać). Zaczęli od I, potem II -następnie zmiana wyglądu i jest III (potem III i), a następnie zamiast rzymskich mamy cyfry arabskie 😎 Przez wiele lat była 7 i 5, potem 8 i 6 (w wersji pierwszej i vs2, potem XP oraz a). Zaś "a" została finalnie zastąpiona przez "DAC" (to akurat było niezbyt logiczne, ale do ogarnięcia). Trochę dziwne było to wyobrażenie, że "6" była przed "7", skoro wiadomo było że 8 jest następcą 7, a 6 była po 5 (o tym też wielokrotnie pisaliśmy w tym wątku-już od pierwszych stron). Poza tym Cyrus podobnie jak kilka innych firm (choćby Accuphase z premierowymi seriami 4xx, potem 3xx i na koniec najtańsze serie 2xx) najpierw pokazuje wyższe modele, a potem niższe (uproszczone-np. bez możliwości podłączenia dodatkowego zasilacza PSX-R). Jak jest model serii niższej (czyli 6) to nic dziwnego że czegoś w nim brakuje... Szkoda zaś tego, że sporo tunerów Cyrusa ma ograniczoną liczbę stacji możliwych do zaprogramowania -zdecydowanie mniejszą niż np. "Tog", a więc tuner pasujący do wzmacniaczy serii I oraz II. Pozdrawiam Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Ech, żebyś ty wiedział, ile ja się o Cyrusach naczytałem. Tutaj też. Ale zdania nt braku informacji nt starych Cyrusów oraz nt braku konsekwencjo i chaosu w nazewnictwie nie zmienię. Najlepszym dowodem jest na to seria ich tunerów i ich numerologia. A co do tunera FM6, to równie dobrze można twierdzić, że to FM7 i FM7.5, a nawet FMX czegoś brakuje. Nie mówiąc o “wybrakowanym” w kwestii FM tunerze DAB 8.0. Edytowano 6 godzin temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
RoRo Napisano 54 minuty temu Autor Napisano 54 minuty temu Fajnie że zrobiłeś to zestawienie tunerów chronologicznie 👍 Warto dodać, że tunery Cyrus to porządne sprzęty o wysokiej jakości grania. A jak poszła konserwacja Twojego wzmacniacza, już zakończona pomyślnie? Jeśli tak-to czy jesteś zadowolony z efektu końcowego? Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts