Skocz do zawartości

Cyrus – dobry dźwięk z Wysp Brytyjskich

Recommended Posts

13 minut temu, Kraft napisał:

A jakimi próbowałeś?

To co mam teraz czyli Dynie Excite 14 i ATC7, a grał z  Emit m20 i ATC 11, były też kapitalne Jean Marie Reynaud Lucia, S16hz Canto Grand Signature+, Impuls Audio - zapomniałem nazwy - te za 7 czy 8 kzł monitorki podobne do ProAc. Może coś jeszcze ale już nie pamiętam. Mam przeczucie, że za ten sposób prezentacji odpowiada wbudowany w Cyrusa 8.2 przetwornik a nie sam wzmacniacz. Może dzisiaj zamówię kabelek, żeby wyjść z mojego DAPa A&K Norma sr25 na sekcje wzmacniacza Cyrusa i zobaczę czy dobrze myślę. Jednak na 90% to ten wbudowany w Cyrusa DAC ma taką manierę. A pamiętam, że był też Elac bs 244.3 i to samo - wokal mały i wycofany. Zawsze wykorzystywałem Cyrusowy przetwornik. 

Edytowano przez kaczadupa

Mam  8.2 DAC. Sprawdziłbym tę ostatnią wersję ale jak to wypożyczyć? Przyślą mi płytkę i co dalej? A jak się nie spodoba to odeślę płytkę? Najłatwiej i bez grzebania w mojej maszynie  byłoby wypożyczyć całego 8.2 QXR ale kaucja za  gruuuba... 

Sprawdzę DAC w moim DAPie A&K, który moim zdaniem gra bardzo analogowo, muzykalnie, z bliskimi wokalami. Chociaż tu mogą mnie mylić moje nauszniki bo wszystkie grają bardzo nasyconym i intymnym wokalem. 

Edytowano przez kaczadupa

• 1 month later...

Pewnie dlatego, że "jedynka" ma sporą moc, normalne zaciski głośnikowe, wejście PHONO (MM jest raczej wystarczające dla początkujących - i nie tylko...) , łączność bezprzewodową BT i (jako opcja lub w standardzie) DAC'a.
No i trochę mniej "surowy" wygląd niż klasyczne modele i gniazdo słuchawkowe na froncie.
Oraz że stanowi całość (nie ma opcji np. PSX-Ra) i wystarczy tylko podanie sygnału (oraz oczywiście kolumny i prąd też by się przydał).
A że jeszcze ma SID - to już pewnie dla większości jest obojętne i niekoniecznie wiedzą co to jest (ale niewątpliwie sprzedawca się tym pochwali).

Oraz co nie mniej ważne - ma obecnie w miarę rozsądną cenę (szczególnie jak na Cyrusa) za nowe urządzenie na gwarancji.

Pozdrawiam

Ma też możliwość pracy w trybie końcówki mocy, co akurat stanowi duży plus dla osób, które jak ja łączą stereo i kino domowe. W ogóle moim zdaniem w swoim przedziale cenowym ten wzmacniacz broni się znakomicie. Cyrusy z wyższych serii to raczej urządzenia dla osób, które mają potrzebę "zabawy" w poważne audio. Tutaj natomiast mamy urządzenie, do którego potrzebujemy jedynie kolumn, źródła i system dla mniej wymagających (jak ja 🙂) gotowy. 

• 3 weeks later...

Ja, co prawda mam tylko Mentor Menuet, ale tez uważam, ze scena i detalicznosć dźwieku jest bardzo dobra. Basu w Mentor1 , z tego co wynika z wypowiedzi Seby, nie brakuje w 14 metrach. W moich Mentor Menuet było trochę mało w 17,5 metrach. No ale weźmy pod uwage, ze to kolumny nie za 500zł tylko z kilka tysięcy. Te kolumnienki mogą być użyte zarówno jako fronty lub też jako surroundy. Niektórzy dziwią się, że takie kolumienki można używać jako fronty. A jednak sprawdzają sie nieźle. Zadowolą gust nawet osłuchanego amatora takich maluchów i wiele nawet dużo większych kolumn nie dorówna im pod wzgledem szerokosci sceny. Co, prawda na codzień używam czegoś zupełnie innego, ale ,,złego słowa,, na nie nie powiem. Seba - myśle, ze dokonałeś dobrego wyboru. Przepraszam za OT w temacie Cyrusa. 

Edytowano przez Rega

W temacie Cyrusa jakoś brak ruchu 🙂. Jakiś czas temu był szum z powodu podwyżki cen wzmacniaczy a niedawno ceny poszły w dół i są chyba nawet jeszcze niższe niż przed podwyżką 🙂. W ogóle mam wrażenie, że od jakiegoś czasu seria one stała się dość popularna, bo można ją kupić już nawet w sieciowkach tymu media expert.