kaczadupa Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 (edytowany) 13 minut temu, Kraft napisał: A jakimi próbowałeś? To co mam teraz czyli Dynie Excite 14 i ATC7, a grał z Emit m20 i ATC 11, były też kapitalne Jean Marie Reynaud Lucia, S16hz Canto Grand Signature+, Impuls Audio - zapomniałem nazwy - te za 7 czy 8 kzł monitorki podobne do ProAc. Może coś jeszcze ale już nie pamiętam. Mam przeczucie, że za ten sposób prezentacji odpowiada wbudowany w Cyrusa 8.2 przetwornik a nie sam wzmacniacz. Może dzisiaj zamówię kabelek, żeby wyjść z mojego DAPa A&K Norma sr25 na sekcje wzmacniacza Cyrusa i zobaczę czy dobrze myślę. Jednak na 90% to ten wbudowany w Cyrusa DAC ma taką manierę. A pamiętam, że był też Elac bs 244.3 i to samo - wokal mały i wycofany. Zawsze wykorzystywałem Cyrusowy przetwornik. Edytowano 9 lipca 2020 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 @kaczadupaa masz zwykły czy QX, a może QXR? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 Zwykły Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 Ok to może tu jest różnica, ja kupiłem 82 po upgradzie do QX. Ale chyba teraz ten QX dostaniesz w rozsądnych pieniądzach bo Ci co zainstalowali QXR go mają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 Ja już nie kumam tych płytek z DAC do Cyrusa 8, obecnie najnowsza ma oznaczenie QXR czy jak? Ta najnowsza jest na Sabre? Ty masz tą najnowszą zamontowaną, za 3kzl w detalu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 Jest wersja wzmacniacza 82DAC, 82DACQX i ostatnia 82DACQXR. Każda z nich różni się wersją DAC’a To jaką masz? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 (edytowany) Mam 8.2 DAC. Sprawdziłbym tę ostatnią wersję ale jak to wypożyczyć? Przyślą mi płytkę i co dalej? A jak się nie spodoba to odeślę płytkę? Najłatwiej i bez grzebania w mojej maszynie byłoby wypożyczyć całego 8.2 QXR ale kaucja za gruuuba... Sprawdzę DAC w moim DAPie A&K, który moim zdaniem gra bardzo analogowo, muzykalnie, z bliskimi wokalami. Chociaż tu mogą mnie mylić moje nauszniki bo wszystkie grają bardzo nasyconym i intymnym wokalem. Edytowano 9 lipca 2020 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 Ja widziałem moduły QX na ebay’u. Teraz sprawdzałem i nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Zuk Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Coś mało tu ostatnio jakicholwiek wpisów... Czyżby nie było nowych właścicieli którzy chcą się podzielić doświadczeniami tudzież opiniami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Patrząc na to w ilu nowych salonach i sieciach sklepów pojawiają się cyrusy z serii one to raczej ilość użytkowników powinna wzrosnąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Zuk Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Może tylko się pojawiają i nikt ich nie kupuje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Mój kolega ostatnio kupił One ale chyba na forum nie pisze. Zresztą odsłuchał go za moją namową, chciał kupić jakiś paździerz 😏 Jakieś Klipsche podłogowe do niego wybrał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Zuk Napisano 9 września 2020 Udostępnij Napisano 9 września 2020 Ciekawe dlaczego wszyscy którzy już kupują Cyrus-a wybierają tylko one... Jest tyle fajnych innych modeli z tej stajni które naprawdę fajnie grają...(chodzi mi o używki np) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2020 Pewnie dlatego, że "jedynka" ma sporą moc, normalne zaciski głośnikowe, wejście PHONO (MM jest raczej wystarczające dla początkujących - i nie tylko...) , łączność bezprzewodową BT i (jako opcja lub w standardzie) DAC'a. No i trochę mniej "surowy" wygląd niż klasyczne modele i gniazdo słuchawkowe na froncie. Oraz że stanowi całość (nie ma opcji np. PSX-Ra) i wystarczy tylko podanie sygnału (oraz oczywiście kolumny i prąd też by się przydał). A że jeszcze ma SID - to już pewnie dla większości jest obojętne i niekoniecznie wiedzą co to jest (ale niewątpliwie sprzedawca się tym pochwali). Oraz co nie mniej ważne - ma obecnie w miarę rozsądną cenę (szczególnie jak na Cyrusa) za nowe urządzenie na gwarancji. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 września 2020 Udostępnij Napisano 10 września 2020 Ma też możliwość pracy w trybie końcówki mocy, co akurat stanowi duży plus dla osób, które jak ja łączą stereo i kino domowe. W ogóle moim zdaniem w swoim przedziale cenowym ten wzmacniacz broni się znakomicie. Cyrusy z wyższych serii to raczej urządzenia dla osób, które mają potrzebę "zabawy" w poważne audio. Tutaj natomiast mamy urządzenie, do którego potrzebujemy jedynie kolumn, źródła i system dla mniej wymagających (jak ja 🙂) gotowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Zuk Napisano 10 września 2020 Udostępnij Napisano 10 września 2020 Muszę w końcu go posłuchać bo jeszcze nigdy nie miałem okazji a wszyscy go tak zachwalają... Na pewno jeśli chodzi o jego możliwości podłączeniowe wypada tak jak piszecie świetnie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2020 @Darek Zuk jak się już będziesz bawił "jedynką" - to proszę sprawdź go również jako pre (bo ma wyjście "PRE OUT"), bo nie pamiętam czy ktoś już coś napisał na ten temat. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 Żeby coś się w wątku działo... U mnie małe zmiany. Zensory 5 wymieniłem na mentory 1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 I jakie refleksje po tej zmianie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 Bardzo pozytywne. Bałem się o bas ale w czternastu metrach jest ok. Poza tym mentory graja bardzo detalicznie, scena jest o wiele dokładniej poukładana niz w zensorach. Także ogólne wrażenia jak najbardziej na tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 Pytałem, bo rzadko ktoś zmienia kolumny podłogowe na podstawkowe. Panuje przekonanie o wyższości jakości dźwięku z kolumn podłogowych, szczególnie jeśli chodzi o bas. Tymczasem często mniejsze kolumny w podobnej cenie zwykle grają lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 (edytowany) Ja, co prawda mam tylko Mentor Menuet, ale tez uważam, ze scena i detalicznosć dźwieku jest bardzo dobra. Basu w Mentor1 , z tego co wynika z wypowiedzi Seby, nie brakuje w 14 metrach. W moich Mentor Menuet było trochę mało w 17,5 metrach. No ale weźmy pod uwage, ze to kolumny nie za 500zł tylko z kilka tysięcy. Te kolumnienki mogą być użyte zarówno jako fronty lub też jako surroundy. Niektórzy dziwią się, że takie kolumienki można używać jako fronty. A jednak sprawdzają sie nieźle. Zadowolą gust nawet osłuchanego amatora takich maluchów i wiele nawet dużo większych kolumn nie dorówna im pod wzgledem szerokosci sceny. Co, prawda na codzień używam czegoś zupełnie innego, ale ,,złego słowa,, na nie nie powiem. Seba - myśle, ze dokonałeś dobrego wyboru. Przepraszam za OT w temacie Cyrusa. Edytowano 1 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 W temacie Cyrusa jakoś brak ruchu 🙂. Jakiś czas temu był szum z powodu podwyżki cen wzmacniaczy a niedawno ceny poszły w dół i są chyba nawet jeszcze niższe niż przed podwyżką 🙂. W ogóle mam wrażenie, że od jakiegoś czasu seria one stała się dość popularna, bo można ją kupić już nawet w sieciowkach tymu media expert. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Zuk Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Szkoda że tylko seria one stała się popularna bo można znaleźć sporo ciekawych pudełek w ofercie Cyrus-a. Jestem teraz na kilka tygodni w uk i bacznie przyglądam się co tu leży na eBay... Może coś się trafi do kolekcji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 1 godzinę temu, Darek Zuk napisał: Może coś się trafi do kolekcji Dawaj znać jak coś kupisz, ja mam powiadomienia ustawione 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts