Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Przeleciałem cały wątek. Beyond Creation - earthborn evolution -  myślałem że to tylko mój wymysł z odmętów technicznego metalu :) virvum jest świetne, wogóle mam dużo do przesłuchania z tego wątku. Jeśli chodzi?o perkusję Darkside z Mgły to drugi zespół Kriegsmaschine jest "pod niego" tzn. Kompozycje są robione pod perkusję i to on tam rządzi.

Wszystkim mocno polecam polski Thy Worshipper - Klechdy, genialny album który może docenić nie tylko fan mocnych brzmień

Rituals by Rotting Christ, dla mnie arcydzieło

Ihsahn - Arktis, a to wg. Kolejne arcydzieło gitarzysty Emperora

A może nutkę Możdżera który napatoczył się Behemotom jak byli w jednym studiu? Jest możdżer jest audiofilsko

Napisano (edytowany)

Przerzucam z innego wątku.

Choć moje młodzieńcze fascynacje oscylowały głównie wokół "piłowania kawałków metalu", to już od dawna nic z tych klimatów mnie jakość szczególnie nie poruszało, aż tu, dziś.... Voivod! Kapel z 5 moich ulubionych, nie słyszana grubo ponad 30 lat.

Jak zwykle niejednoznaczni w swej stylistyce, choć teraz chyba bardzie romansują z jazzem, funki.

https://tidal.com/browse/album/205772404

Jednak jak zaczynali (1984!) to byli odpowiedzią na moje rozterki, czy bardziej pancurzyć czy jednak w metal. Zdecydowanie anarchiści wśród metalowców!

https://tidal.com/track/22763192

Edytowano przez slaw0001
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Po zmianie wzmacniacza rzeczy ktôre, wychodzi na to, atoll psuł, nowy wzmak rozkłada na łopatki. Przykladowo batushka i moje ukochane yekteniya 4 przy którym pogo to ... Kto lubi ten lubi xD Plyta to milestone polskiego black metalu, zreszta chlopaki na tym zrobili swiatowa kariere i zaraz.... Poklocili sie o hajs xD znac trzeba, do tej pory tylko na sluchawkach

https://youtu.be/hPO6w5XgLxs

Uada - amerykanska kopia mgły. Taki lepiej nagrany i zmasterowany mlodszy brat z USA. No czysta kopia, nawet na koncertach ta sama ukryta stylówa, ale lepsza w hifi stereo xD

Odraza

Edytowano przez nazghul
Napisano
18 godzin temu, nazghul napisał:

Po zmianie wzmacniacza rzeczy ktôre, wychodzi na to, atoll psuł, nowy wzmak rozkłada na łopatki. Przykladowo batushka i moje ukochane yekteniya 4 przy którym pogo to ... Kto lubi ten lubi xD Plyta to milestone polskiego black metalu, zreszta chlopaki na tym zrobili swiatowa kariere i zaraz.... Poklocili sie o hajs xD znac trzeba, do tej pory tylko na sluchawkach

Batushka? Mam jakis niesmak po tych wszystkich aferach. Koncerty były mega, a pogo w pobliżu tych ogni to było... piekło. No a ten nowy wzmak to co konkretnie i z czym gra, zeby pozostać w temacie forum :)

Napisano (edytowany)

Batushka to dla mnie zawsze jest tylko pierwsza plyta. I nawet olewajac konflikt o hajs to po prostu reszta nie ma dla mnie emocji,  duszy.  do tej pory tylko dobre zamknięte słuchawki to ogarnialy, a wzmak co to zmienil  to Kinki Ex-m1 zamiast atoll in100se

Edytowano przez nazghul
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowany)
15 godzin temu, J4Z napisał:

O panie, co najmniej 2x jaralem się tym w temacie czego słuchasz. 

Bo tak naprawdę trudno jest znaleźć dobrą opiekunkę do dziecka a jeszcze trudniej dobry metal xD Sweep picking od 2 minuty to ciary...

Edytowano przez nazghul
Napisano

Świetne. Ciekawe jak sprawdzi się wieczorem na stereo.

Wczoraj wpadło mi w ucho, a nie jestem jakimś fanem deatmetalu czy deathcore czy jaki to tam gatunek - ale ta płyta ma kopa i jest dobrze zrealizowana

I to ciekawe. Ale tylko ta płyta i 4 utwory. Reszta słabizna. 32 wyświetlenia na oficjalnym koncie xD filmy moich dzieci mają więcej. Za to kocham tidala.

W ogóle to zauważył ktoś że wyszukiwarka tidala w bluos jest o wiele lepsza niż w oficjalnej aplikacji Tidal. Wpisuję tą samą frazę i bluos znajduje mi 10 razy tyle płyt, sam tłumaczy, podpowiada, jest "smart" np. Na na frazę RYBA wyskoczyła mi płyta po hebrajsku (!)

Napisano
Dnia 18.04.2022 o 00:57, nazghul napisał:

Hasztag zostan w grobie xD Jest dusza w tym graniu

O! Rzeczywiście, jest coś w tym graniu, mimo że z początku nie brzmi to jak z mojej bajki.

Podobnie mam ostatnio z Void Dancer. Jakoś nie przepadam za ogólnie pojętym djentem (np. Tesseract, Animals as leaders) a tu proszę wyskakuje młody zespół, świeże pomysły, otwarta głowa i nóżka sama lata :)

• 3 weeks later...
  • 8 months later...
Napisano (edytowany)

10 godzin temu, nowy78 napisał:

Miło wspominam po 30 latach...

Uważam, że album wart poświęcenia kilkudziesięciu minut, jeżeli ktoś nie zna. 

Ja uwielbiam album "Thresholds"

Edytowano przez tomaz75
Napisano (edytowany)
12 godzin temu, tomaz75 napisał:

Ja uwielbiam album "Thresholds"

Także lubię.

Jednak dzisiaj nieco mniej finezyjnie, więcej walca, choć nadal dzieła z p.n.e.  Dobrze się słucha, bo wtedy mniej cięli te wystające miejsca w sygnale ;) 

Edytowano przez nowy78
Napisano
17 godzin temu, tomek4446 napisał:

A to znasz ?

Przyznam, że nie. Ostatni album Sepultury jaki słyszałem to Roots, a więc lata 90te. Utwór lubię natomiast w tej wersji:

A w ogóle to jestem jeszcze w świątecznym nastroju:

Napisano
Dnia 18.01.2023 o 12:03, nowy78 napisał:

Przyznam, że nie. Ostatni album Sepultury jaki słyszałem to Roots, a więc lata 90te.

Tak czy inaczej Sepa skończyła sie na Chaos AD :)

A, z zupełnie innej beczki to polecam Wam przepiękne symfoniczne granie ze wstawkami audiofilskiego plumkania o bliskowschodznich korzeniach:

• 4 weeks later...