Rafał S Napisano 22 września Napisano 22 września (edytowany) Nawiązując do wpisu @M&B Audio Cable dodam, że firma nie tylko srebrem stoi. Miałem okazję przetestować naprawdę dużą część oferty, w tym prototypowe modele analogowych XLR-ów, w których p. Marek niestrudzenie przekładał wtyki na moją prośbę, żebym mógł je wpinać bez zbytniego skręcania kabli. Mnie osobiście z interkonektów ze srebrnymi przewodnikami najbardziej przypadł do gustu Virtuoso, a z miedzianych - Nova. Ten ostatni uważam za taki "sweet spot" w ofercie firmy. W cenie ok. 1500 zł za 2 x 1m dostajemy produkt, który, moim zdaniem, jest ciekawszy niż np. PAD Musaeus czy wszystkie Tellurium z pionu Black (Black II, Ultra Black II i Black Diamond). Bardzo miedziany kabelek tzn. z przyjemnie nasyconą średnicą., ale - uwaga - bez ubitej / zrolowanej góry. Właśnie to połączenie barwnego środka z otwartością sopranów uważam za unikatowe i atrakcyjne. Bas? U mnie w systemie (na tle innych interkonektów): lekko po miękkiej stronie sprężystości. Zdarzało mi się słyszeć kable (również z oferty tej firmy) które podawały dół pasma w bardziej autorytarny sposób, ale wtedy zwykle coś innego mi przeszkadzało i nie mogłem się przekonać do brzmienia jako całości. A tutaj jest spójnie, organicznie, analogowo i naprawdę b. przyjemnie. (Gdyby ktoś pytał - tak, kupiłem). Edytowano 22 września przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
M&B Audio Cable Napisano wczoraj o 13:57 Napisano wczoraj o 13:57 Witam Klubowiczów. Powoli zbliżamy się do końca roku, więc to dobry moment, żeby nadrobić zaległości 🙂 Poniżej wrzucam link do testu interkonektu CLEAR, który ukazał się na łamach magazynu High Fidelity. Autorem recenzji jest redaktor Wojciech Pacuła. Miłej lektury! https://highfidelity.pl/@main-4930&lang= Odpisz, cytując
lpomis Napisano wczoraj o 14:23 Napisano wczoraj o 14:23 (edytowany) 27 minut temu, M&B Audio Cable napisał: Autorem recenzji jest redaktor Wojciech Pacuła Zaciekawiło mnie takie twierdzenie w tekście Pana Pacuły. "jasność i jaskrawość, z którymi w audio kiedyś kojarzyło się srebro, były wynikiem słabej jakości przewodników i błędów w projektowaniu kabli, jak również problemami z elektroniką i kolumnami" Czy możecie napisać jaka jest różnica między błędnie, a prawidłowo zaprojektowanym kablu? W jaki sposób już podczas projektu można nadać przewodom charakterystycznych cech? Czy jako producent już wtedy jesteście w stanie zdecydować, że nadacie mu taką, a nie inną równowagę tonalną? Czy mają na to wpływ materiały, odpowiednia izolacja, specjalna kombinacja pojedynczych drutów, ich grubość, sposób ułożenia w izolacji, jej rodzaj, środowisko w którym całość jest wytwarzana? Na ile da się to wszystko przewidzieć jeszcze w fazie projektu? Są jakieś określone normy, standardy, dzięki którym można już wtedy założyć, że przewód nada brzmieniu takie, a nie inne cechy? Edytowano wczoraj o 14:25 przez lpomis Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 15:50 Napisano wczoraj o 15:50 (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: Zaciekawiło mnie takie twierdzenie w tekście Pana Pacuły. "jasność i jaskrawość, z którymi w audio kiedyś kojarzyło się srebro, były wynikiem słabej jakości przewodników i błędów w projektowaniu kabli, jak również problemami z elektroniką i kolumnami" Mnie zaciekawiła myśl, że za jaskrawość srebra odpowiadają… elektronika i kolumny. Edytowano wczoraj o 15:57 przez Kraft 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 17:43 Napisano wczoraj o 17:43 1 godzinę temu, Kraft napisał: Mnie zaciekawiła myśl, że za jaskrawość srebra odpowiadają… elektronika i kolumny. Red. Pacuła ma problem z precyzją wypowiedzi. To chyba skrót myślowy, który w zamierzeniu autora znaczy tyle, że audiofile przypisują czasem kablom cechy pozostałych elementów toru. Akurat Ty powinieneś być zachwycony takim stanowiskiem recenzenta. Odpisz, cytując
Recommended Posts