S4Home Napisano 8 września 2017 Udostępnij Napisano 8 września 2017 Dodam tylko swoje zdanie o mx, tak to nie te kolumny o których pisałem. Mercury to legenda. Wielu nowych posiadaczy audio właśnie zaczyna od tych modeli M1,M2,m4 o ile dobrze pamiętam znalazły się w rankingu najczęściej wybieranych kolumn na pierwszy system Ależ jestem ciekaw waszego upgrejdu kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 września 2017 Udostępnij Napisano 8 września 2017 @1Ender, wysłałem Ci info na PW ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 września 2017 Udostępnij Napisano 8 września 2017 4 godziny temu, 1Ender napisał: Facet od regeneracji głośników, mówił... Jak masz (oraz inni Koledzy) sprawdzone firmy regenerujące głośniki to proszę o podanie ich namiarów w istniejącym wątku w DIY-przyda się innym użytkownikom :-) Co do wysyłki kolumn-wg mnie lepiej od razu obie kolumny w 1 paczkę-ale zastanów się czy wysyłasz pocztą czy (i jakim( kurierem, bo mogą być ograniczenia wagowe do 20kg na poczcie. Folia bąbelkową + styropian się sprawdza, choć na złośliwych osobników w transporcie nie ma mocnych. Ja przed zapakowaniem sprzętu owijam go jeszcze szczelnie folią by przetrwał wilgoć i ewentualne zmoczenie. Sprawdza się też zapakowanie kartonu w drugi karton-generalnie im więcej czasu poświęcisz na pakowanie tym lepiej-a pamiętaj, że kolumny mają bezpiecznie pokonać drogę w obie strony... Pozdrawiam PS. Też uważam, że rozsądne kolumny (używane) to raczej zaczynają się od 1-2 tysięcy, a nie od 500zł. Niestety jakość kosztuje ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2017 @RoRo Wziąłem pierwsze lepsze ogłoszenie z olx - chyba, nie pamiętam. Na obecną chwilę nie mam nikogo od regeneracji głośników. Zaznaczę tylko, że nr podany przez @Angela jest nie aktualny. Bardzo jestem ciekawy, efektu moda moich Phonarów, przez @Audio Autonomy. Jestem też ciekaw co powie o brzmieniu moich kolumn przed zmianą w zwrotnicy. Moim zdaniem ten model jest bardzo udany i neutralny. Zagra tak jak reszta toru. Z rotelem było bardzo agresywnie. Z Audiolabem dużo lepiej, więcej dźwięków i powietrza. Ten model Skan Akustika można kupić już od 500 - 600 zł. W Niemczech sprzedano za 500 Euro. Więc cena bardzo atrakcyjna. Uważam, że warte są tej ceny. Ale ja mogę być nie obiektywny. Co do spakowania ewentualnie owinę jeszcze w koc + folia bombelkowa + steropiany + jakieś kartony, które znajdę. Znając siebie zapakuję pancernie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 9 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2017 @Audio Autonomy - potrzebuję adres do wysyłki, najlepiej smsem. Dzisiaj zamawiam kuriera na poniedziałek. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 września 2017 Udostępnij Napisano 9 września 2017 @Audio Autonomy ile trwa taka modyfikacja? Czy mody NADa są Ci znane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 września 2017 Udostępnij Napisano 9 września 2017 Od wzmacniaczy NADa zaczynałem swoje eksperymenty z przerabianiem sprzętu audio. Są to wzmacniacze bardzo "podatne" na modyfikowanie. Jeżeli chodzi o czas takiego zabiegu, to wszystko zależy od tego jak bardzo chce się dopasować brzmienie do swoich preferencji. Generalnie jednak nie trwa to długo- dwa do pięciu dni. Chyba, że ktoś ma ochotę na ekstrawagancję, np. jakieś egzotyczne kondensatory, które trzeba ściągać zza oceanu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 września 2017 Udostępnij Napisano 9 września 2017 Czy masz coś wspolnego z Muda44? Tak pytam. Masz jakiś 356 po Modzie pokazowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 września 2017 Udostępnij Napisano 10 września 2017 Z kolegą Muda44 nie mam nic wspólnego. W tej chwili nie mam żadnego pokazowego modelu. Miałeś już okazję słuchać jakiś przerabiany wzmacniacz NADa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 10 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2017 @S4Home , kiedyś pisałeś, że nosisz się z zamiarem moda swojego Nada. Może wyślij swój wzmacniacz do kolegi z @Audio Autonomy, ustalcie co chciałbyś zmienić i po sprawie! Opiszesz wtedy swoje wrażenia, a wszyscy zdobędziemy pośrednio nowe doświadczenie. Ale najpierw moje kolumny! Twój wzmak w dalszej kolejności . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2017 Udostępnij Napisano 10 września 2017 Nie przypominam sobie. Nie mogę poddawać modyfikacjom urządzeń nowych Urządzenie straci gwarancję, a ja sprzedając je jako firma muszę jej udzielić. Więc jest problem. @Audio Autonomy tak ale nie z tych nowszych. Był to jakiś bardzo stary model i już go nie pamiętam. Interesują mnie modyfikację BEE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 września 2017 Udostępnij Napisano 11 września 2017 @S4Home, jak chcesz to odezwij się do mnie na pw. Ustalimy co i jak da się zrobić z tym Twoim NADem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Moim? W domu nie mam NADa A z salonu gwarancyjne odpadają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 A właśnie! Zdradzisz nam tajemnicę, co słynny S4Home ma w domu? Zważywszy na Twoje doświadczenia i osłuchanie, to będzie niemal jak głos wyroczni;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Myślę że nie będzie z racji częstej wymiany. Podchodzę do audio na prawdę z dystansem. Mogę ci jedynie zdradzić jaki model zrobił na mnie szczególne wrażenie w danej kwocie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 No to wal! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 W jakiej kwocie chcesz wiedzieć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Oj nie skąp nam. Napisz w takim przedziale, jak mas w sklepie. Do 1500 zł, do 3000 zł, do 5000 zł, do 8000 zł i powyżej 10 000 zł. Może być? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2017 @Kraft Coś taki dociekliwy? Skoro @S4Home nie chce pisać - to daj spokój. Poza tym te wiadomości nie są przedmiotem dyskusji w założonym przeze mnie temacie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Ok. Przepraszam Cię Ender. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 (edytowany) S4 ja też jestem ciekaw. Niekoniecznie w kategoriach cenowych. Poleć sprzęt i to może być wzmacniacz lub kolumny, ktore uważasz za wybitne. Niezależnie od ceny. Po jednej sztuce z kolumn i piecyków. Dla mnie takimi kolumnami są Vandersteeny 1ci. Mają magię, są w miarę tanie, a co najważniejsze zagrają wprost proporcjonalnie do klasy elektroniki do nich podłączonej. I nawet z wiele droższą od siebie nie ma mezaliansu. Na tej zasadzie. Ja też przepraszam Ender. Teraz dopiero zauwazyłem, że nie życzysz sobie. Ender, mogłbyś odsłuchać rownież telefunkeny tl 700. Retro ale mogą Cię zaskoczyć. Edytowano 12 września 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2017 @audiowit - dziękuję za polecenie kolumn Telefunken - mógłbyś coś więcej napisać więcej np. dziale kluby - co w nich jest takiego niezwykłego, dlaczego je polecasz, z czym grały, dlaczego warto je kupić - odsłuchać itd. Póki co zostaje przy swoich "antycznych" kolumnach - Phonar, Scan Akustik. Kolumny wylądowały już u naszego kolegi @Audio Autonomy celem modyfikacji zwrotnicy. Zobaczymy jak zagrają po "naprawie". Dla mnie wszystkie kolumny z lat 70 - 90 ubiegłego wieku są warte zainteresowania, bo technologie choć dość starawe - to jednak nie oszczędzano na elementach. Budowali je pasjonaci. W przyszłości zamierzam trochę przetestować - czytaj odsłuchać takich konstrukcji. Scan Akustik zaskoczył mnie, dynamiką, uniwersalnością (zagrają tak jak gra reszta toru, nie wiele wnoszą od siebie), przestrzenią i głębią dźwięku, i tonami niskimi. Inaczej grały z Rotelem, inaczej z obecnym Audiolabem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 września 2017 Udostępnij Napisano 13 września 2017 11 godzin temu, audiowit napisał: S4 ja też jestem ciekaw Skłamałbym jak powiedział, że i ja nie jestem ciekaw Wracając jednak do tematu - jestem po krótkim odsłuchu kolumn @1Ender'a i mam już pewną wizję ich rozwoju. Phonary, jak na swoją klasę, grają przyzwoitym, delikatnie ocieplonym dołem i niższą średnicą, gorzej jest natomiast z wyższą średnicą (prawie jej nie ma) i wysokimi. W dużym stopniu jest to pewnie kwestia samego przetwornika, zobaczymy jednak co da się z niego wycisnąć. Może po poprawkach w zwrotnicy zacznie się dziać coś fajnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2017 @Audio Autonomy - możesz trochę rozjaśnić? Co znaczy, że brak wyższej średnicy. Ja chyba mam z tym problem - jeszcze nie rozróżniam wyższej i niższej średnicy, tak samo jest to nami niskimi - wyższe i niskie. Wg mnie jest bogactwo tonów średnich, ale tak jakby za bardzo delikatną mgłą. Tak jakby nie do końca był czysty i klarowny dźwięk? Brak pełnej otwartości w dźwięku? To jest bardzo trudne dla mnie do opisania. I tak jak pisałem z rotelem grały zimno, technicznie, sucho. Z audiolabem duża poprawa w średnicy, harmoniczna pełna alikwotów, dźwięk się bardziej otworzył. Ale to jeszcze nie jest do końca ideał, choć już jest bardzo dobrze. Z hybrydą na której słuchałeś jest ciepło, niskie bardzo przyjemne, ale zauważalne braki w średnicy wyższej? Nie chciałbym za bardzo tych kolumn rozjaśniać bo Audiolab serii 8000a do ciemno grających nie należy. Moim zdaniem jest to granie bardziej po jasnej stronie, z delikatnym naciskiem na neutralność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 września 2017 Udostępnij Napisano 13 września 2017 Ender nie przestajesz mnie zadziwiać. Z jednej strony nie jesteś pewien, co to wyższa "średnica", a z drugiej słyszysz "harmoniczne pełne alikwotów". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts