il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 46 minut temu, MariuszZ napisał: 16 bitów to tylko 96dB zakresu dynamicznego A winylu 70 w porywach 75dB. Czy to znaczy że ludzie zaraz przestaną słuchać winylu bo z CD jest lepsza dynamika? No bez żartów. Nawet nie przypuszczam, że im te "niedostatki dynamiki" sen z oczu spędzają. Mało tego! Osobiście znam takich co słuchają tylko z kaset, choć tam dynamika 55dB to już święto lasu. 33 minuty temu, elektron6 napisał: Szkoda czasu na dyskusje Tak jest! Tyle w temacie. Przyszedł leśniczy i wyp*** wszystkich z lasu. Edytowano 2 godziny temu przez il Dottore Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 33 minuty temu, il Dottore napisał: winylu 70 w porywach 75dB. Czy w gramofonowym pre masz cyfrową regulację głośności? Chyba nie zrozumiałeś przekazu. Może niepotrzebnie zacytowałem wycinek wypowiedzi. Zabrakło 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Naprawdę? Niby kto dąży??? Do wysokich wartości rozdzielczości DAC dążą chociażby Ci, którym zależy by cyfrowa regulacja głośności nie ograniczała możliwości odtworzenia materiału zapisanego w tych Twoich 16 bitach na CD czy innym nośniku. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, MariuszZ napisał: Do wysokich wartości rozdzielczości DAC dążą chociażby Ci, którym zależy by cyfrowa regulacja głośności nie ograniczała możliwości odtworzenia materiału zapisanego w tych Twoich 16 bitach na CD czy innym nośniku. Ale ja nie mam cyfrowej regulacji głośności. I odradzam ją z przyczyn jak wyżej. Choć powiadają że dla 16-bitowego pliku sztuczne podwyższenie rozdzielczości do 24 bit i wykorzystanie bitów nadmiarowych do regulacji głośności nie spowoduje utraty jakości. Nie wiem, nigdy się w to nie bawiłem. Dla mnie to ingerencja w oryginalny plik. To przecież podstawowa sprawa dla każdego kto bawił się w PC Audio - omijamy regulację głośności Windows. Podobnie omijamy wszelkie sztuczne wyrównywanie głośności utworów. Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Analogowo. Choć i tutaj już zaszedł postęp i zamiast potencjometrów są już drabinki rezystorowe lub zintegrowane w chipach. Nie mówimy tu o DAC - mówimy o ANALOGOWEJ regulacji głośności. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu 9 minut temu, il Dottore napisał: Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Analogowo. Szczególnie jak ktoś korzysta np. ze streamera Eversolo A6 czy A8 lub innego cyfrowego źródła z funkcją pre. Doceniam analogowe rozwiązania regulacji, ale czy każdy tego oczekuje co Ty czy ja? 😉 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu 26 minut temu, MariuszZ napisał: Szczególnie jak ktoś korzysta np. ze streamera Eversolo A6 czy A8 A ktoś kogoś zmusza tego używać? Odpisz, cytując
Recommended Posts