Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
46 minut temu, MariuszZ napisał:

16 bitów to tylko 96dB zakresu dynamicznego

A winylu 70 w porywach 75dB. 

Czy to znaczy że ludzie zaraz przestaną słuchać winylu bo z CD jest lepsza dynamika? No bez żartów. :D 

Nawet nie przypuszczam, że im te "niedostatki dynamiki" sen z oczu spędzają. :D

Mało tego! Osobiście znam takich co słuchają tylko z kaset, choć tam dynamika 55dB to już święto lasu.  

33 minuty temu, elektron6 napisał:

Szkoda czasu na dyskusje

Tak jest! Tyle w temacie. 

Przyszedł leśniczy i wyp*** wszystkich z lasu. :D 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
33 minuty temu, il Dottore napisał:

winylu 70 w porywach 75dB.

Czy w gramofonowym pre masz cyfrową regulację głośności? 

Chyba nie zrozumiałeś przekazu. 

Może niepotrzebnie zacytowałem wycinek wypowiedzi. Zabrakło 

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Naprawdę? Niby kto dąży???

Do wysokich wartości rozdzielczości DAC dążą chociażby Ci, którym zależy by cyfrowa regulacja głośności nie ograniczała możliwości odtworzenia materiału zapisanego w tych Twoich 16 bitach na CD czy innym nośniku. 

Napisano
7 minut temu, MariuszZ napisał:

Do wysokich wartości rozdzielczości DAC dążą chociażby Ci, którym zależy by cyfrowa regulacja głośności nie ograniczała możliwości odtworzenia materiału zapisanego w tych Twoich 16 bitach na CD czy innym nośniku. 

Ale ja nie mam cyfrowej regulacji głośności. I odradzam ją z przyczyn jak wyżej. Choć powiadają że dla 16-bitowego pliku sztuczne podwyższenie rozdzielczości do 24 bit i wykorzystanie bitów nadmiarowych do regulacji głośności nie spowoduje utraty jakości. Nie wiem, nigdy się w to nie bawiłem. Dla mnie to ingerencja w oryginalny plik. 

To przecież podstawowa sprawa dla każdego kto bawił się w PC Audio - omijamy regulację głośności Windows. Podobnie omijamy wszelkie sztuczne wyrównywanie głośności utworów. 

Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Analogowo. :) 

Choć i tutaj już zaszedł postęp i zamiast potencjometrów są już drabinki rezystorowe lub zintegrowane w chipach. Nie mówimy tu o DAC - mówimy o ANALOGOWEJ regulacji głośności. 

Napisano
9 minut temu, il Dottore napisał:

Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Analogowo. :)

Szczególnie jak ktoś korzysta np. ze streamera Eversolo A6 czy A8 lub innego cyfrowego źródła z funkcją pre.

Doceniam analogowe rozwiązania regulacji, ale czy każdy tego oczekuje co Ty czy ja? 😉