il Dottore Napisano 23 września Napisano 23 września (edytowany) 46 minut temu, MariuszZ napisał: 16 bitów to tylko 96dB zakresu dynamicznego A winylu 70 w porywach 75dB. Czy to znaczy że ludzie zaraz przestaną słuchać winylu bo z CD jest lepsza dynamika? No bez żartów. Nawet nie przypuszczam, że im te "niedostatki dynamiki" sen z oczu spędzają. Mało tego! Osobiście znam takich co słuchają tylko z kaset, choć tam dynamika 55dB to już święto lasu. 33 minuty temu, elektron6 napisał: Szkoda czasu na dyskusje Tak jest! Tyle w temacie. Przyszedł leśniczy i wyp*** wszystkich z lasu. Edytowano 23 września przez il Dottore Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 23 września Napisano 23 września 33 minuty temu, il Dottore napisał: winylu 70 w porywach 75dB. Czy w gramofonowym pre masz cyfrową regulację głośności? Chyba nie zrozumiałeś przekazu. Może niepotrzebnie zacytowałem wycinek wypowiedzi. Zabrakło 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Naprawdę? Niby kto dąży??? Do wysokich wartości rozdzielczości DAC dążą chociażby Ci, którym zależy by cyfrowa regulacja głośności nie ograniczała możliwości odtworzenia materiału zapisanego w tych Twoich 16 bitach na CD czy innym nośniku. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 23 września Napisano 23 września 7 minut temu, MariuszZ napisał: Do wysokich wartości rozdzielczości DAC dążą chociażby Ci, którym zależy by cyfrowa regulacja głośności nie ograniczała możliwości odtworzenia materiału zapisanego w tych Twoich 16 bitach na CD czy innym nośniku. Ale ja nie mam cyfrowej regulacji głośności. I odradzam ją z przyczyn jak wyżej. Choć powiadają że dla 16-bitowego pliku sztuczne podwyższenie rozdzielczości do 24 bit i wykorzystanie bitów nadmiarowych do regulacji głośności nie spowoduje utraty jakości. Nie wiem, nigdy się w to nie bawiłem. Dla mnie to ingerencja w oryginalny plik. To przecież podstawowa sprawa dla każdego kto bawił się w PC Audio - omijamy regulację głośności Windows. Podobnie omijamy wszelkie sztuczne wyrównywanie głośności utworów. Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Analogowo. Choć i tutaj już zaszedł postęp i zamiast potencjometrów są już drabinki rezystorowe lub zintegrowane w chipach. Nie mówimy tu o DAC - mówimy o ANALOGOWEJ regulacji głośności. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 23 września Napisano 23 września 9 minut temu, il Dottore napisał: Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Analogowo. Szczególnie jak ktoś korzysta np. ze streamera Eversolo A6 czy A8 lub innego cyfrowego źródła z funkcją pre. Doceniam analogowe rozwiązania regulacji, ale czy każdy tego oczekuje co Ty czy ja? 😉 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 23 września Napisano 23 września 26 minut temu, MariuszZ napisał: Szczególnie jak ktoś korzysta np. ze streamera Eversolo A6 czy A8 A ktoś kogoś zmusza tego używać? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 24 września Napisano 24 września 6 godzin temu, il Dottore napisał: Głośność najlepiej regulować potencjometrem Alpsa. Zwłaszcza biorąc pod uwagę nierównomierność. Ja tam wolę drabinkę. 8 godzin temu, il Dottore napisał: 16/44.1 to dla mnie złoty standard. Skoro wystarczał mi w latach 80-tych, gdy miałem słuch nietoperza, to tym bardziej wystarcza mi dziś z moim starczym audiogramem. Za 1000€ możesz mieć bardzo dobry DAC na drabince lub delta-sigma. I ja droższych nie kupuję. Bo po prostu nie warto przy tak nieprawdopodobnym postępie w technologii cyfrowej. Jeszcze kilka miesięcy temu spokojnie było mnie stać na DAC za 7-8 tys € Postęp? Jaki postęp, w czym? Ja kupiłem DAC 15 lat temu za £300 i gra tak samo dobrze jak w chwili kupna 😇 Ludzie się zupełnie nie znają i dają sobie wciskać dace po kilka tysięcy $/€/£. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 24 września Napisano 24 września 21 godzin temu, marcinmarcin napisał: Chodzi tez o integracje w danym urządzeniu. Volumio moim zdaniem gra bardzo dobrze z Tidalem. Ale np. u Siostry Tidal w ekosystemie jabłka gra zauważalnie gorzej od Spotify... A to tez jest ciekawe Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano wczoraj o 08:37 Napisano wczoraj o 08:37 Czy ma ktoś doświadczenie z NAD C658? Czy sprzęt jest warty "grzechu"? Czy można go używać nie jako przedwzamcniacz, a li tylko jako streamer i DAC ? Może @Top Hi-Fi & Video Design napiszą coś więcej na jego temat? Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano wczoraj o 15:28 Napisano wczoraj o 15:28 A może lepiej Cambridge Audio CXN100? Jakaś podpowiedź? Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 17:29 Napisano wczoraj o 17:29 Jesli dobrze pamiętam, mialem w domu NAD C658. Jak dla mnie dźwięk jakby zamulony? Wygral z nim Cambridge CXA81. Myślę ze ten Cambridge CXN100, jest przynajmniej warto sprawdzic. Ile chcesz wydać, na takie all in one? Bo jeśli możesz wiecej, to zerknij na Gato Audio DIA250s z funkcją streaming. Miałem ten wzmacniacz I mogę z czystym sumieniem polecić. Niestety troche kosztuje. Odpisz, cytując
Mprezi Napisano wczoraj o 17:46 Napisano wczoraj o 17:46 Od wczoraj posiadam topping e70 velvet. Bardzo polecam. Rozdzielczo, muzykalnie, dynamicznie. 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano wczoraj o 17:47 Napisano wczoraj o 17:47 17 minut temu, Artur Brol napisał: Ile chcesz wydać, na takie all in one No ale ja szukam streamera z DAC, a nie all in one Ten Cambridge siedzi w cenie - ok 4 tys. i ma XLR-y. Odpisz, cytując
MacieQ Napisano wczoraj o 17:56 Napisano wczoraj o 17:56 9 minut temu, terracan1929 napisał: No ale ja szukam streamera z DAC, a nie all in one Ten Cambridge siedzi w cenie - ok 4 tys. i ma XLR-y. Gustard A26 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 18:01 Napisano wczoraj o 18:01 11 minut temu, terracan1929 napisał: No ale ja szukam streamera z DAC, a nie all in one Ten Cambridge siedzi w cenie - ok 4 tys. i ma XLR-y. Przecież ten NAD to wzmacniacz ze streamingiem jest. A pytałeś o niego, wiec wspomniałem o CXA81 I Gato. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 18:07 Napisano wczoraj o 18:07 6 minut temu, MacieQ napisał: Gustard A26 Słuchałeś go? Mnie się kiedyś podobał A22, którego wycofali z produkcji po spaleniu się fabryk AKM. Potem długo się wahałem między X26 Pro i R26, w końcu wybrałem tego drugiego i grał u mnie przez jakiś czas. Jestem ciekaw, czy A26 dołożył coś do przyjemnego (choć trochę rozjaśnionego) dźwięku A22. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano wczoraj o 18:09 Napisano wczoraj o 18:09 6 minut temu, Artur Brol napisał: Przecież ten NAD to wzmacniacz ze streamingiem jest. to jest DAC ze streamingiem https://www.tophifi.pl/stereo/przetworniki-c-a/nad-c658.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[PMAX] Akces %2B amp %2B gł. Cent%2Fsurround%2Fstereo %2B kable %2B od. cd %2B subwoofery %2B tunery %2B uchwyty %2B wkładki gram %2B wzm&utm_id=17936919766&utm_term=&utm_content=&utm_source_platform=Google+Ads&gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsE_NK0J18YvI1gU2EKhr0AQh&gclid=Cj0KCQjw9JLHBhC-ARIsAK4PhcoKeUmy0tnZOm1SZ1wONQyFFI8ootKfH1TeAc6cTAEuB_04D3_kQUkaAuIpEALw_wcB Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 18:24 Napisano wczoraj o 18:24 To mi sie sprzet pomylił. 🤭 Ale tego Cambridge CXN100 sprawdź. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 19:56 Napisano wczoraj o 19:56 11 godzin temu, terracan1929 napisał: Czy ma ktoś doświadczenie z NAD C658? Czy sprzęt jest warty "grzechu"? Czy można go używać nie jako przedwzamcniacz, a li tylko jako streamer i DAC ? Może @Top Hi-Fi & Video Design napiszą coś więcej na jego temat? Wiesz co, Do 6000 zł to jest bardzo mocna propozycja, bo łączysz kilka rzeczy dobrej jakości: -Bluos-streamer, DAC, preamp, wyjście na suba, spora ścianka podpięć... Najczęściej sprzedajemy go jako streamer i DAC. Jako preamp rzadko. A jaka końcowka mocy miałaby być do tego? Odpisz, cytując
Recommended Posts