lukasz Napisano 24 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2017 (edytowany) Cześć Bardzo proszę bardziej zorientowane osoby do pomocy przy wyborze kina domowego do salonu z aneksem (20m2) (sam salon ok 15m2) Ogólnie cena nie gra roli, ale zastanawiam się czy jest sens przepłacać biorąc pod uwagę przeznaczenie sprzętu. Mianowicie- ok 90% to muzyka z yt, 10% filmy. Jest to mieszkanie w bloku więc niestety głośno muzyki słuchać nie będę, ale zależy mi na uzyskaniu maksymalnie dobrego brzmienia i przestrzennego dźwięku (muzyka każda, jednak głównie house, vocal). Jeszcze dochodzi aspekt wizualny- fajnie gdyby sprzęt się nowocześnie i elegancko prezentował. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie Pozdrawiam Łukasz Edytowano 24 sierpnia 2017 przez lukasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2017 Dzień dobry. Pierwsza sprawa to wybór rodzaju systemu. Jeśli 90% czasu zestaw będzie wykorzystywany do odsłuchu muzyki, moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie skupienie się na możliwie najlepszym brzmieniowo systemie stereo. W przypadku kina domowego musisz liczyć się z orientacyjnie dwukrotnie większym wydatkiem na system, który zagra podobnie klasowo, jak zestaw stereo. Nie podałeś zupełnie przedziałów cenowych, trudno jest zaproponiwać coś konkretnego. Postaram się jednak przedstawić kilka konkretnych propozycji, które są ciekawymi rozwiązaniami w danym przedziałach cenowych, z bardziej budżetowych rozwiązań na pewno proponuję wzmacniacz Onkyo A-9050, który policzyłbym z kolumnami Pylon Audio Sapphire 25. Kolumny możesz zmówić praktycznie w dowolnym wybarwieniu. To zestaw w rozsądnej cenie, oferujący mocny, dynamiczny, spójny dźwięk. Z trochę wyższych przedziałów cenowych na pewno warto zwrócić uwagę na elektronikę Cambridge Audio CXA80 lub Onkyo A-9070 oraz kolumny Audiocenter QR3 lub Monitor Audio Silver 6 jako opcja tańsza, ale także dobra brzmieniowo. Natomiast bezkompromisowo to zestaw Hegel H90 lub Hegel Rost z kolumnami Kef R500 lub świetną polską konstrukcją Audio Academy Phoebe IV. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wyżej wymienionymi zestawami, na miejscu mamy dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać, porównać i dokonać do tego wyboru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2017 W Twoim przypadku zdecydowanie stereo. Pamietaj, że filmy tez mozesz ogladac w stereo wcale nie w gorszej jakosci. Mozesz celowac w sprzet używany. Kupując w salonie, podobnie jak z samochodami tracisz od razu dziesięć procent wartosci. A dobrej jakosci sprzęt szanuje sie, a audiofile czesto bawiac sie dzwiekiem wymieniaja komponenty. Jak okreslisz jaki dzwiek lubisz to precyzyjniej doradzimy. Do 15m polecilbym Ci monitory podstawkowe. Co będzie źródłem dzwieku oprócz telewizora? Acha, piszesz, ze cena nie gra roli. Zaraz wywalę Ci tu zestawik wart tyle co cale Twoje mieszkanie ;), a czy jest sens? Może i jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTS hi-end kino domowe Napisano 27 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2017 Zgadzam się z przedmówcami. Cena nie gra roli? U mnie najmniejszy zestaw kosztuje 79990 zł netto. ... Nie powinno łączyć się sprzętu do słuchania stereo oraz do kina. Albo Albo. Kolumny w stereo to po 50% mocy a w kinie domowym głośniki frontowe to 12-15% mocy/2 sztuki. Oczywiście świetnie słucha się koncertów na kinie domowym, ale nie w bloku, bo by cie sąsiedzi eksmitowali Polecam wizytę w sklepach audio. Sprawdź co ci polecą i następnie wrzuć do netu i poczytaj opinie czy mówili prawdę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2017 (edytowany) Łatwiej rozstawić prawidlowo 2 kolumny niż 7,8..... Dokładnie. Posluchaj sobie w salonach i kup urzywki A tak na poważnie to sluch jest najlepszym doradcą. Może masz znajomych z dobrym audio. Popytaj. Niektorzy się nie ujawniaja bo to wstyd slyszeć brzmienie kabli D'arts zgloś się do Roro po kolor branży. I żetelnie doradzaj :). Edytowano 27 sierpnia 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz Napisano 27 sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedzi! Źródłem muzyki będzie youtube, ewentualnie pojedyncze pliki 320kbps. Czy w takiej sytuacji mając sprzęt za 2000, 5000, 10000zł odczuję znaczącą różnicę? Słuchając w dodatku muzyki raczej cicho? Tzn na tyle głośno by nie przeszkadzać sąsiadom. Zależy mi na dźwięku przestrzennym, żeby mnie otaczał z każdej strony, czy to osiągnę majac stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2017 (edytowany) Slabe to źródło. Jeśli tylko w takiej jakosci będziesz sluchał muzyki to nie ma sensu wydawać dużo(sam oceń co znaczy dużo, to Twoja kieszeń). Ale jak wydasz ''niewiele'' to już lepsze będziesz mial brzmienie niż głośniki komputerowe. Dobrą przestrzeń (scenę) uzyskuje sie na dobrze dobranym stereo. Ale ta scena jest przed Tobą. Dzwięk dookoła uzyskuje się w systemach wielokanałowych. Edytowano 27 sierpnia 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 28 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2017 Jeśli chcesz dźwięk z YouTube w trybie wielokanałowym to da się zrobić na amplitunerze. Uprzestrzenni się sztucznie i nie będzie to zgodne ze sztuką ale da się. Jak te kolumny mają wygladać? Mają stać na podłodze np jak te wisieć na ścianie jak te W jakim mają być kolorze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2017 Pliki 320 to słabe źródło? Kto z was odróżni jakość od flaca czy wma? Kolejna sprawa. Czy chcesz słuchać kina czy stereo to pytanie do Ciebie a nie do nas. W twoim przypadku moim ale powtarzam moim zdaniem zdecydowanie stereo. Czy cena nie gra? Oj gra i to bardziej niż myślisz. 99 procent osób nie wyceni prawidłowo systemu który słucha. Jeśli go nie zna. 40 procent tak na oko stwierdzi że ten za 4000 gra lepiej od tego za 6000 zł Więc gra i to bardzo. Uważam że w przypadku stereo opłaca się dołożyć do 5000 zł kosztem tego za 2000. Ale nie zawsze ten za 5 zagra lepiej niż ten za 4, chodź daje większy wybór. Zapraszam na odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2017 (edytowany) S4 home...tak. da się rozpoznać 320, a wyższe rozdzielczości. Tym bardziej z yt... Mam problem z odrożnieniem 96 a 192khz i powiedzmy 3000 od 6000kbps no ale mp3 od flac to chyba bez problemu odrożnię.... W zasadzie w 320 mam tylko albumy jednego zespolu ale od kiedy je mam to ich nie slucham, tak fatalnie wypadają. Ja radzę zaopatrzyć się w lepsze źródło i budować lepszy tor. Albo pozostać przy tym co się ma jeśli nie zależy Ci na lepszej jakości. Edytowano 28 sierpnia 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 Audiowit zatem wyzywam cię do testu Takie mocne słowo, ale chciałem żeby zabrzmiało groteskowo 320 vs FLAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 Żadne wyzwanie. Trudniej rozróżnić flac od hiresów. I 96 od 192 tego bym się nie podjął... Mówię, że najlepiej wypadają ripy vinyli. Albo gramofon Ale nie róbmy z tego zawodów :). Bo co będzie jak się pomylę? :). Wiesz, że większość audiofili w ogóle by się nie podjęła...;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTS hi-end kino domowe Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 Audiovit oraz S4Home: Sprzedawałem systemy za ...prawie milion złotych i słyszałem od klienta cytuję "ja i tak nie będę używać" Zasada jest taka, że im mniej się ma środków, tym większe wymogi Jeśli jeszcze ktoś mówi mi, że kopiowane płyty BR są takie same jak tłoczone to... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 (edytowany) Po takiej odpowiedzi klienta miałbym pewne obawy dotyczące jego zdrowia psychicznego, no ale jak ktoś już tu wczesniej zauważył ,, kto bogatemu zabroni,,, Objaw typowego snobizmu. A to że im mniejsze środki tym wieksze wymagania tylko dobrze świadczy o wydającym te środki, bo jest dowodem na to że ten ktoś docenia trud włozony w zdobycie tych środków. Pozdrawiam. Edytowano 29 sierpnia 2017 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 Tzn tak. Jak ktoś ma pieniądze to moze sobie pozwolić. Jego sprawa. Może to i snobizm, może wyposażenie salonu czy biura. Ale też z drugiej strony słuchałem systemów, ktore kosztowały, a nie grały. Chcę powiedzieć tylko, że to nie pieniądze grają i naprawdę można złożyć przyzwoite stereo za niewielkie pieniądze. Tylko pytanie co dla kogo znaczy przyzwoity. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 Zgadza się - jego sprawa. Tylko czy wydając milion nie byłbyś choć zainteresowany jak to brzmi? A poza tym znam dużo innych,ważniejszych sposobów, jak choćby pomoc chorym, na wydatkowanie miliona niż inwestycja w sprzęt, którego się nie słucha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 Rega, nie wiem :). Nigdy nie byłem bogaty. Może to i rzeczywiście snobizm. Na pewno nie ma to nic wspólnego z naszym hobby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2017 (edytowany) No i tu osiągnęlismy CONSENSUS . Pozdrawiam. PS. Pamiętam o Twoich zainteresowaniach lampami, ale jak do tej pory nie mam styczności. Edytowano 29 sierpnia 2017 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pumpurek Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2017 Witam, jeżeli budżet nie gra roli, to zapraszam na odsłuch, zaczniemy od tańszych zestawów a zatrzymamy się na tym który zagra najlepiej i będzie odpowiadał Panu. Mogę zaoferować kolumny Monitor Audio Silver S8, oraz np. amplituner Denon AVR-4308, a dla kontrastu przedwzmacniacz i końcówkę mocy NAD 114 i 214. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 września 2017 Udostępnij Napisano 1 września 2017 Jak ktoś kupuje sprzęt za milion złotych to nie specjalnie przykłada się do jego jakości. Bo hajs i tak ma Widzę po sobie im jest mniej pieniędzy do dyspozycji tym zakupy są bardziej przemyślane. Czasem aż do przesady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts