Kubakk Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 (edytowany) Obejrzawszy ostatnio relacje z Monachium , kanciapa CHORDa , pewna refleksja mnie naszła. Przedstawiciele ów firmy mocno chwalili dac qutest , jako top sprzedający się sprzęt , oraz ogólnie chyba dosyć trafiony produkt w ich wykonaniu co do jakości. Natomiast na forach bez zdziwienia czytam komentarze iż jego wygląd mocno zniechęca do zakupu , zresztą spójrzmy Z przodu tylko 2 guziki , z tyłu także ubogo , tzw. szału brak jak na wydatek 5990zł + zasilanie na wtyczce zasilającej stare telefony ? Średnio to wygląda , i właśnie czy to wilk w owczej skórze , czy firma CHORD wie coś czego my nie wiemy w tematach wtyczek , zasilania itp. ? PS: poprawka , sądziłem iż CHORD to ta sama firma która produkuje dac-i i kable , tak więc poprawiłem wzmiankę jako by kable też robili ... thx @wpszoniak Edytowano 1 czerwca 2019 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Chord jest rewelacyjny niezaleznie od wygladu. A ja radzę nie czytać for internetowych. I proponuję najpierw dotknąć zeby nie być zdziwionym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Chord np Hugo2 jak się popatrzy do wnętrza nie wygląda zachęcająco. Rzekł bym bieda z nędzą jeśli chodzi o sekcję analogową ale ma programowalny procesor i wszystko co dobre daje słuchaczowi wynika z oprogramowania i autorskim rozwiązaniom algorytmów obróbki dźwięku. Przypuszczam, że zawartość cukru w cukrze jest taka jak oczekuje konsument i raczej dodaje Chord od siebie więcej niż reprodukuje sygnał źródłowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Za to zdaje się ma zasilanie akumulatorowe, które rozwiązuje problemy specjalnych zasilaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 To fakt, ma akumulatorki ale czy to daje Chordowi tą ponadprzeciętną jakość? Myślę, że robotę robi algorytm, a akumulatorki są dodatkiem, żeby dobrej roboty nie zepsuć. Programowalne procesory to przyszłość audio chyba. Dac'i Korga depczą po piętach Chordowi. Nawet Aune zrobił X8, który jest krokiem w tym kierunku. Są oczywiście marki dawno idące tą drogą ale ceny dla przeciętnego słuchacza bardzo zaporowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Zapewne swoje brzmienie zapewnia mu głównie programowany chip DAC-a. Jednak dzięki akumulatorowemu zasilaniu może tak biednie wyglądać wewnątrz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Radzę posluchać. Myślę, ze nie jest wazne w jaki sposób realizowany jest dźwięk tylko KTO go zaprojektował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Jakość dźwięku to jedno a funkcjonalność i wygląd to drugie. Tego drugiego niektórym nie trzeba i tyle. Wystarczy że dobrze (czy bardzo dobrze) gra. Nikt mi nie powie że te DACki są ładne albo funkcjonalne i choć bym je głaskał i dotykał cały dzień to zdania nie zmienię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 John ja bardzo chętnie postawilbym TT lub Dave u siebie na stoliku. Są przepiekne i bardzo funkcjonalne. Watts jak zwykle wyprzedza wszystkich o dekadę. Za 10 lat pogadamy. Radzę rowniez liznąć historii audio zanim pojawi się kolejny komentarz. Kuba, tak jak Moby napisał zasilacz nie ma tam znaczenia. Zasilanie odbywa się poprzez akumulatory czyli w najlepszy mozliwy sposób. I fakt, moze dlatego jest taki mały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 15 minut temu, audiowit napisał: Są przepiekne i bardzo funkcjonalne. Też mi się podobają i w tej prostocie obsługi są rewelacyjne co widać na tutorialach w sieci. Chciałbym mieć i się cieszyć ale cena ... Ja mojego Sabaja D5 pilotem jeszcze jako tako obsłużę ale tym magicznym pokrętłem z przyciskiem za cholerę nie polecam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Historia tu nic nie zmieni Audiowicie. Te DACki są brzydkie i tyle. Przecież można było za te pieniądze zrobić rasowe fajne chassis zamiast tych śmiesznych kolorowych kulek. Dizajnerom czasem odwala w dziwne strony. Myślę że wielu ludziom się nie podoba wizualnie. No ale to też kwestia gustu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Wszystkie informacje do użytkowników dochodzą poprzez zmianę kolorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Właśnie o to chodziło w temacie , że twórcy z firmy chord w relacji cieszyli się qutestem , przy okazji pokazywali pre-gramofonowy w podobnej cenie i wyglądzie. Natomiast wiele osób odrzuca wygląd , i nawet na test nie chcą wziąć bo jeszcze im się spodoba i co wtedy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Watts jest wizjonerem i robi najlepszy sprzet na świecie. Wiedzac, ze został podnajety przez Chorda od razu pospieszylem posluchać w jakim kierunku teraz idziemy. Teraz poluję na TT. Radzę najpierw zobaczyc i posluchac zanim cos się skomentuje, zeby poźniej nie żalować tego co się napisze. Pamietajcie, ze teraz jest 2h na edycję Kuba i wtedy grają na node i korgach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Funkcjonalności Questa trudno coś zarzucić. Ma przynajmniej 2 wejścia elektryczne w postaci BNC. Jednak przekazywanie informacji dzięki wyświetlaczowi alfanumerycznemu było by bardziej komunikatywne. Takie kolorowe diody można zaakceptować w tanim sprzęcie przenośnym gdzie brak jest miejsca na wyświetlacz. Jednak okazuje się że i w takich tanich DAC-ach przenośnych można coś takiego zmieścić. Dlaczego w Queście to zaniedbali ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 (edytowany) Bo to tylko sposób na wyróżnienie się. Dla wielu osób jest nie do zaakceptowania. Jest ogromna część ludzi którzy wytłumaczą to sobie koniecznym minimalizmem A zamontowanie ekranu potraktują jako świetokradztwo i usłyszą jako degradację brzmienia. To po prostu wubór gruppy docelowej - "target" Edytowano 1 czerwca 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Ale to nie jest zaniedbanie. Ehhhh solidne chasis, wyswietlacz panowie....nie zachowujcie sie jak Janusze, a nie przeszkadzaja Wam plastiki w Waszych sprzetach? Zresztą i tak to chyba w tym momencie najlepiej sprzedający się dac na swiecie. A zresztą dobra. O gustach się nie dyskutuje. Kto slyszal chugo, mojo, dave lub qtesta? Rece w gorę. I dobra, kto poda choc jeden dac, ktory zblizy sie dźwiekowo do chugo w tej cenie. Te przetworniki to taniocha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Ale ty nadal nie kumasz że dla części osób "user friendly" + wygląd może mieć znaczenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Moby, Ty jestes sluchawkowiec, napewno go slyszaleś. Wiesz jak to gra? Ja tez go sluchalem na jakichś sluchawkach planarnych, rewela. Fafniak, kumam. Choć nie kumam... Ale on oprócz ciasnych rca jest usher frendly. Bardziej nie moze juz być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Ta "walizeczka" jest w zestawie ? Się ubawiłem widząc ten setup Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Piękna jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 A ja w najmniejszym stopniu nie podważam jego możliwości jeśli chodzi o jakość dźwięku. Również ilość wejść wydaje się zupełnie wystarczająca i dość optymalna. Na pewno nie zarzucę mu tego że nie posiada wbudowanego zasilacza i gniazda na jakiś bardzo audiofilski kabel do niego, bo to było by kompletną bzdurą. Jedynie wyraziłem swoją opinie co do komunikatywności podświetlanych kulek i uczenia się na pamięć co dany kolor oznacza. Do reszty budowy nie mam żadnych zastrzeżeń. A Hugo ma być z założenia sprzętem przenośnym do napędzenia dobrych słuchawek i nie tylko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 żeby się wyróżnić można pójść we wbijanie kodów - będzie jeszcze bardziej "dziwnie" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Zresztą nie znacie się na designie. Nawet Lord Vader ma chugo 2. Juz nie będę z Wami dyskutował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 Bzdura !!!! On ma "DARK INFINITY' Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts