hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Ja tylko dodam, że CXA względem Yamahy, to jednak spora różnica. Dociążenie, bas, brak suchości. Sokoro nie słyszysz dużej różnicy, to fakt, lepiej brać Yamahę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Ja skłaniam się ku twierdzeniu, że "sprzęt idealny' nie jest wcale tak niedostępny, jak nam się wydaje. Uważam, że przy rozsądnym rozplanowaniu funduszy można mieć taki sprzęt już za 10 000-20 000 zł i mówię tu o sprzęcie nowym, bo używany oczywiście znacznie taniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) Czy w takim razie przechodząc z ceny wzmacniacza ok. 4 tys. (po rabacie) na cenę ok 5-6 tys. (po rabacie) uzyskuje się znaczący skok jakościowy? Czy taki cxa80 będzie gorszy od np. MF m3i, hegla h80 czy Haiku mk3? No, hegla chwilę słuchałem i był dla mnie zbyt suchy, więc może coś innego, wartego uwagi, co da więcej barwy, dociążenia itp. Edytowano 5 lutego 2018 przez hasos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Przed chwilą, hasos napisał: Ja tylko dodam, że CXA względem Yamahy, to jednak spora różnica. Dociążenie, bas, brak suchości. Sokoro nie słyszysz dużej różnicy, to fakt, lepiej brać Yamahę. To nie tak, że nie słyszę różnicy. Słyszę i w innym wątku nawet pisałem o przewadze CXA60. Mam na myśli raczej to, że te różnice - przy uwzględnieniu pozostałych kryteriów wyboru: budżet, funkcjonalności, moje pomieszczenie odsłuchowe - nie są wystarczające, żeby zdecydować się na wzmacniacz. Dodam, że słucham zestawów budżetowych i według mnie nie ma tutaj drastycznych skoków jakości. Jest inne brzmienie, zalety i wady poszczególnych zestawów, ale każdy z nich to kompromis. Niestety na żadnym z nich muzyka symfoniczna nie przyprawiła mnie o gęsią skórkę, którą daje mi słuchanie koncertów na żywo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) @hasos a słuchałeś coś ze stajni Roksan? Np. Kandy albo Caspian? Haiku mk3, mk4 jeśli chodzi o barwę wypełnienie to dobra droga - musisz odsłuchać. Z Nadów dobre dociążenie, gęste granie to np. NAD 375, tyle ,że barwa moim zdaniem gorsza jak w powyższych. Edytowano 5 lutego 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Tych nie słuchałem, ale się przymierzam. Niech te mrozy odpuszczą to ruszam w Polskę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 hasos to jaki wzmak/ampli wybrałeś ? PS: ile Wy sprzęty kupujecie ? Mnie zajęło mniej niż miesiąc od napisania tematu na forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Przed chwilą, Kubakk napisał: PS: ile Wy sprzęty kupujecie ? Mnie zajęło mniej niż miesiąc od napisania tematu na forum Walczę od listopada, ale nie byłem kompletnie zorientowany w temacie, bo poprzedni sprzęt kupowałem ponad 15 lat temu, a sporo się od tego czasu zmieniło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Pośpiech to zły doradca. Ja chcę kupić raz a dobrze, by później nie kombinować. Jestem skłonny dobić do tych 10 tysi, byleby była satysfakcja. Poza tym problemem jest dostępność. Jak w mieście nie masz s4home czy q21 to nic nie posłuchasz :). Dlatego jak minie ten atak nibyzimy, to wezmę chyba 2-3 dni urlopu i załatwię sprawę raz a dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 @Kubakk co wybrałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) 12 minut temu, hasos napisał: Pośpiech to zły doradca. Ja chcę kupić raz a dobrze, by później nie kombinować. Wszyscy nowi poszukujący sprzętu powinni brać z Ciebie przykład. Życzę Ci powodzenia kolego Bardzo racjonalne podejście. Edytowano 5 lutego 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 16 minut temu, mordor12 napisał: Wszyscy nowi poszukujący sprzętu powinni brać z Ciebie przykład. Życzę Ci powodzenia kolego Bardzo racjonalne podejście. Dzięki Nie ukrywam, że z drugiej strony chciałbym mieć to już za sobą, no ale trudno. Trzeba swoje wycierpieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 3 godziny temu, igsynima napisał: @Kubakk co wybrałeś? W sierpniu nabyłem sobie ampli kd onkyo 676 , i wtedy zacząłem przeglądać ofertę kolumn frontowych , początkowo mniejszy budżet finalnie focal chorus 716 zagościł i te kolumny miażdżą , mają dół , średnicę , górę , fajnie wyglądają , i nie są "wymagające" dla zasilania Im dłużej się szuka tym budżet rośnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 A może jak byś chwilę dłużej poszukał, to byłoby coś lepszego niż ampli kd w tej cenie? W każdym razie na pewno lepsza jakość muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) 7 minut temu, hasos napisał: A może jak byś chwilę dłużej poszukał, to byłoby coś lepszego niż ampli kd w tej cenie? W każdym razie na pewno lepsza jakość muzyki. ale po co ? mnie był potrzebny ampli kd bo ogląda się dużo filmów , seriali , sportu , mtv itp. a wierz mi gra naprawdę zacnie właśnie leci mi soundtrack z westworld i nie narzekam na jakość Zamiast szukać i kombinować to trzeba kupić , wygrzać i się cieszyć muzyką - wiesz z każdym miesiącem budżet mógłby rosnąć o 1000-1500zł tylko jaki jest tego sens ? Przesadzisz ze sprzętem i potem będą problemy , no i zawsze coś będzie "lepsze" , dlatego nie ma co zwlekać. Z nówek kolumn nie wiem czy są lepsze w swoich budżetach niż focal chorus 716 czy 726 , a tak mało ludzi je sprawdza ,że dystrybutor schodzi z ceną tak samo dynavoice nie doceniany , no chyba ,że jakiś "future" wygląd czy cuś pasuje bardziej niż brzmienie. Edytowano 5 lutego 2018 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Jak spełnia oczekiwania, to najważniejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) 9 minut temu, Kubakk napisał: Z nówek kolumn nie wiem czy są lepsze w swoich budżetach niż focal chorus 716 czy 726 Musisz pamiętać tyko , że dla Ciebie mogą być te kolumny wyjątkowe, a dla kogoś innego mogą być koszmarem. Audio to bardzo złożona sprawa, a gusta są różne zarówno dźwiękowo jak i gatunkowo muzycznie pod który każdy indywidualnie dobiera sprzęt. Ty możesz lubić kolumny sucho grające, inny woli ładną barwę itp Edytowano 5 lutego 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Gdyby się tu radzić na forum to pewnie by Cie przekonywali do wzmacniacza stereo droższego niż onkyo 676 i gdybyś chciał się zmieścic w tymsamym budżecie , pewnie musiał być kupić jakieś gorsze kolumny. To raczej nie skończyło by się lepszym dźwiękiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) 4 minuty temu, mordor12 napisał: Musisz pamiętać tyko , że dla Ciebie mogą być te kolumny wyjątkowe, a dla kogoś innego mogą być koszmarem. Audio to bardzo złożona sprawa, a gusta są różne zarówno dźwiękowe jak i gatunkowo muzycznie pod który każdy indywidualnie dobiera sprzęt. No wiem temat lepiej grającej wieży sony powraca w nocnych koszmarach hasos - widziałeś filmiki venoma ? ma ampli kd , a do tego fajny dac podpięty pod lampę - jak przyszłość pozwoli to mam podobne plany 3 minuty temu, MobyDick napisał: Gdyby się tu radzić na forum to pewnie by Cie przekonywali do wzmacniacza stereo droższego niż onkyo 676 i gdybyś chciał się zmieścic w tymsamym budżecie , pewnie musiał być kupić jakieś gorsze kolumny. To raczej nie skończyło by się lepszym dźwiękiem. ten ampli sam wybrałem nie czytając for , ale naprawdę w tej cenie gra wyśmienicie , i można się zdziwić PS: chorusy grają sucho ? w sumie to nie wiem , dla mnie yamaha i ma silver gra sucho Edytowano 5 lutego 2018 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) Trochę tak Ale to nie jest wada. Po to jest taki wachlarz kolumn o różnych dźwiękach , aby dobrać coś pod siebie. I o to w tej zabawie chodzi, aby czerpać radość z muzyki. Edytowano 5 lutego 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 Przed chwilą, mordor12 napisał: Trochę tak Ale to nie jest wada. Po to jest taki wachlarz kolumn o różnych dźwiękach , aby dobrać coś pod siebie. jest wybór , jest zabawa tylko niektóre kolumny dopiero po bardzo długim wygrzaniu prezentują swój potencjał , więc początkowo może być różnie z odbiorem. hasos - kiedy kolejne testy i co w planach teraz ? bierz vincenta (zależnie od budżetu ale 237 by miażdżył) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 5 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) Może w tym tygodniu. Idę posłuchać MF i Naima - ale to raczej dla sprawdzenia, jak grają te ciemniejsze, nielampowe wzmaki i czy to jest to, co mi się podoba bardziej niż CXA. Trudniej z kolumnami, bo we Wro nie ma już co słuchać. Poluję na Pylon Diamond 25 gdzieś w okolicy, ale bez jeżdżenia po Polsce się nie obejdzie chyba. Edytowano 5 lutego 2018 przez hasos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) 12 minut temu, Kubakk napisał: tylko niektóre kolumny dopiero po bardzo długim wygrzaniu prezentują swój potencjał , więc początkowo może być różnie z odbiorem. Dlatego w miarę możliwości powinniśmy odsłuchiwać wygrzanych kolumn, gdyż z reguły różnice są bardzo wielkie w stosunku do niewygrzanych nowych z pudełka Edytowano 5 lutego 2018 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 A co myślicie o audiovector qr3 , dają radę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 17 godzin temu, hasos napisał: Czy w takim razie przechodząc z ceny wzmacniacza ok. 4 tys. (po rabacie) na cenę ok 5-6 tys. (po rabacie) uzyskuje się znaczący skok jakościowy? Czy taki cxa80 będzie gorszy od np. MF m3i, hegla h80 czy Haiku mk3? No, hegla chwilę słuchałem i był dla mnie zbyt suchy, więc może coś innego, wartego uwagi, co da więcej barwy, dociążenia itp. To czy coś jest gorsze od drugiego nie jest warunkowane ceną! Pamiętaj. Wiem że tak działa Audio, ale to błędne koło i napędza producentów do podnoszenia cen. Hegla nie uważam wcale za dobre wzmacniacze, a są po prostu wręcz drogie. 10 godzin temu, mordor12 napisał: Musisz pamiętać tyko , że dla Ciebie mogą być te kolumny wyjątkowe, a dla kogoś innego mogą być koszmarem. Audio to bardzo złożona sprawa, a gusta są różne zarówno dźwiękowo jak i gatunkowo muzycznie pod który każdy indywidualnie dobiera sprzęt. Ty możesz lubić kolumny sucho grające, inny woli ładną barwę itp Dokładnie tak! Piwko!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts