TooH Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Witam Posiadam wzmacniacz Pionieer A-602r Chciałbym kupić jakieś kolumienki / monitorki z dobrym dzwiękiem Czystym przedewszystkim i zeby ten bejsik był nie jakiś duzy ale by nisko schodził Na początku myslalem o Magnatach 673 jako monitorki ale teraz Wpadłem na STX F-360n Co wy powiecie na to . Stx electricano 150 są za drogie niestety ;( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Jeśli miałbym zasugerować kolumny, które wyróżniają się w swoim budżecie na pewno zwróciłbym uwagę na Mission LX-2. Skąd jesteś? Masz możliwość wybrania się z swoim Pionierem na odsłuch? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Do wzmacniacza Pioneer A-602R proponowałbym kolumny brzmieniowo podobne do Monitor Audio Monitor 100, może Indiana Line Nota 260X. Chyba że lubisz wyraźniej wyeksponowane skraje pasma, wtedy spójrz na Polk Audio Signature S15. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Używane!! Dostaniesz lepsze od wszystkich tu wymienionych. Tannoy m2 , magnat quantum 753. Czy zensor 3. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 4 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Coraz powazniej zaczynam sie zastanawiac nad 673 od magnata do 1000zl je kupie. @Top Hi-Fi jestem z Dabrowy Gorniczej takxe wszedzie mam daleko a aktualnie nie jestem mobilny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachox Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Nie wiem jak z tym pionieerem zagrają ale Dali Zesor 3 miałem i potrafią ładnie zagrać z całkiem niezłym basem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aenneus Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 A coś od Paradigm? Mini albo Atom monitor? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Ja bym brał z nowych kolumn Magnat Quantum 673. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 4 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 @Stachox Ale za 1000 zł to ja kupie jedną kolumne o uzywki ciezko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Jak jeszcze gdzie są to bierz te 673!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 17 godzin temu, TooH napisał: Coraz powazniej zaczynam sie zastanawiac nad 673 od magnata do 1000zl je kupie. @Top Hi-Fi jestem z Dabrowy Gorniczej takxe wszedzie mam daleko a aktualnie nie jestem mobilny. Możemy wysłać Ci kolumny do domu, jeśli jesteś zainteresowany pisz na PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachox Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 11 godzin temu, TooH napisał: @Stachox Ale za 1000 zł to ja kupie jedną kolumne o uzywki ciezko. https://www.olx.pl/oferta/dali-zensor-3-orzech-2szt-CID99-IDuHjOf.html#059917b443 1000zł za parę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 5 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Własnie wychaczyłem za 600 zł uzywki magnaty w super stanie dostawa gratis tylko ze bez GW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konraf Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 (edytowany) Dzień dobry Również stoję przed wyborem kolumn (skłaniam się ku podstawkowym). Typowałem sobie Indiana Line Nota 260X, Tannoy M2 (używane), Quantum 673, może używane Monitor Audio BR2. Obecnie mam kolumny od kina domowego, kupione kilka ładnych lat temu...generalnie słabizna, bo Koda AV 707 v.2 W kinie domowym sprawdziły się ok ale jako, że filmów oglądam ostatnimi czasy co kot napłakał, chciałem przejść na zestaw stereo i zacząć od kolumn. Dodam, że jestem też analogowcem i muzyki słucham głównie z winyli. Obecne kolumny grają nieźle przy muzyce, gdzie instrumenty są wyraźnie odseparowane (klasyka typu Dire Straits, Pink Floyd). Gdy robi się głośniej (muza cięższa) kolumny jakby się gubiły. Robi się natłok dźwięków, który mnie męczy. Nie ma tej analityczności. Wydaje się tak, jakby kolumny nie miały "pary" Pokój jest około 19 metrów, w kwadracie. I teraz dochodząc do sedna....to co napędza te kolumny...amplituner Denon AVR-390. Wiem, marketowy ale kupowałem go okazyjnie, bardzo tanio i już szmat czasu temu. I tu moje pytanie: czy przy tym amplitunerze warto zmieniać kolumny, czy może zostawić kolumny a celować w jakiś wzmacniacz? Idealnie by pewnie było kupić i wzmacniacz i kolumny ale tu może być ciężko z funduszami. Czy możecie Państwo coś doradzić, zasugerować, naprowadzić ? Dodam jeszcze, że funkcje amplitunera wykorzystuję m.in. puszczając na niego dźwięk z TV (Tidal poprzez Chrome Cast). Pozdrawiam Bartek Edytowano 5 czerwca 2018 przez konraf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Na początku zmień wzmacniacz na lepszy, bo Ci da zmiana głośników skoro wzmak na tym nic nie pokaże? Ja bym wystartował np. Od Yamaha AS 501 . Nie drogo a i tak znacznie lepiej niż to co masz obecnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konraf Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Czyli wychodzi na to, że z dwojga złego (kolumny vs. ampli) należałoby wymienić ampli. Jeśli wzmacniacz to raczej się skłaniam ku sprzętowi używanemu, np. http://allegro.pl/wzmacniacz-onkyo-integra-a-8450-od-audio-klinika-i7358085293.html albo Integra A-8015. To co pokazałeś fajne. Jak się ma do tego model niższy AS-301? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 (edytowany) 3 godziny temu, konraf napisał: Dzień dobry Również stoję przed wyborem kolumn (skłaniam się ku podstawkowym). Typowałem sobie Indiana Line Nota 260X, Tannoy M2 (używane), Quantum 673, może używane Monitor Audio BR2. Obecnie mam kolumny od kina domowego, kupione kilka ładnych lat temu...generalnie słabizna, bo Koda AV 707 v.2 W kinie domowym sprawdziły się ok ale jako, że filmów oglądam ostatnimi czasy co kot napłakał, chciałem przejść na zestaw stereo i zacząć od kolumn. Dodam, że jestem też analogowcem i muzyki słucham głównie z winyli. Obecne kolumny grają nieźle przy muzyce, gdzie instrumenty są wyraźnie odseparowane (klasyka typu Dire Straits, Pink Floyd). Gdy robi się głośniej (muza cięższa) kolumny jakby się gubiły. Robi się natłok dźwięków, który mnie męczy. Nie ma tej analityczności. Wydaje się tak, jakby kolumny nie miały "pary" Pokój jest około 19 metrów, w kwadracie. I teraz dochodząc do sedna....to co napędza te kolumny...amplituner Denon AVR-390. Wiem, marketowy ale kupowałem go okazyjnie, bardzo tanio i już szmat czasu temu. I tu moje pytanie: czy przy tym amplitunerze warto zmieniać kolumny, czy może zostawić kolumny a celować w jakiś wzmacniacz? Idealnie by pewnie było kupić i wzmacniacz i kolumny ale tu może być ciężko z funduszami. Czy możecie Państwo coś doradzić, zasugerować, naprowadzić ? Dodam jeszcze, że funkcje amplitunera wykorzystuję m.in. puszczając na niego dźwięk z TV (Tidal poprzez Chrome Cast). Pozdrawiam Bartek A ja uważam że lepiej zacząć od wymiany kolumn i to właśnie którychś z tych które typowałeś, bo to właśnie głównie kolumny determinują brzmienie systemu. Amplituner taki jak AS-301 nie da dużej poprawy jakości dźwięku. Edytowano 5 czerwca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 As301 to słaby wzmak. Lepiej kupić coś używanego w tej cenie. Zkolimn obstawiam tanie M2. Przy dobrych wiatrach jeszcze na nich zarobisz. 600 zł to dobra cena na używane 673. Niech ci da gwarancję rozruchowa. Innej nie potrzebujesz. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 (edytowany) Ja bym obstawiał Quantum 673 ( jeśli jest z nimi wszystko ok ) . W przypadku głośników gwarancja zwykle jest mało przydatna, bo to co się psuje prawie zawsze nie podlega gwarancji. Zwykle uszkodzenia głośników są wynikiem ich przeciążenia lub mechanicznych uszkodzeń przez nieuwagę, dzieci lub zwierzęta. Edytowano 6 czerwca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 6 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 Jakie kable kupić do nich 2.5mm Tez nie ma reguły? Czy tanie czy drogie ? http://allegro.pl/przewod-kabel-glosnikowy-czysta-miedz-cu-2x2-5-mm-i5709176217.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 Jeśli masz jakiekolwiek kable głośnikowe to najpierw posłuchaj na nich. Lepsze kable dobrze jest dopasować brzmieniowo do sprzętu który się ma, bo można kupić coś co bardziej popsuje brzmienie niż je poprawi. Często spotykam się z sytuacją gdzie ktoś narzeka że mu w sprzęcie doskwiera zbyt agresywne granie, a kupił kable które to potęgują. Bywa też odwrotnie. Sprzedawcy często piszą ze dobrze jest kupić od razu drogie kable , bo to inwestycja w dźwięk. Gorzej jeśli jest nietrafiona . Ten przewód za 2,7 2,5mmkw powinien być ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 6 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 Nie mam niestety zadnych ; ( Te z tonsilków były juz razem z głosnikami Teraz nie wiem jaką długość kupić haha 5 metrów na jeden głosnik styka ? A druga sprawa uzywać korektora do tych Magnatów ? Czy lepiej zeby grały na czysto bo posiadam Diore FS 042 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 To już sam powinieneś zmierzyć ile potrzeba Ci przewodów. Z jednej strony nie powinny być zbyt długie, a z drugiej gdy są napięte to bywa to niewygodne. Lepiej kupić z lekkim naddatkiem niż to ile zmierzysz od wzmacniacza do ziemi potem do kolumny i od ziemi do zacisków głośnika, do obu kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TooH Napisano 6 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 a czy moglibyscie mi polecić jakieś podstawki do tych kolumn ? tzn stojaki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 Sporo zalezy od ceny , jak zwykle. Najtaniej można coś takiego zrobić we własnym zakresie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts