Bogusław 66 Napisano 7 sierpnia 2019 Autor Napisano 7 sierpnia 2019 Grają tak sobie dziennie po 10-12h. zaczynały granie od przewalonego basu z Brimar 81, wiec zamieniłem na Maca lampy, co skutkowało redukcją basu, środek bez zaangażowania i przygaszona góra, to w połączeniu z ecc81 Maca. Później bas dołączył i przegonił resztę, kolejna zmiana to wysokie tony nabrały powierza. Godzinę temu bas już wycofał się do skromniejszego i jest bardziej konturowy, średnica nabiera ciepła, jest gdzieś miedzy neutrał-ciepło, góra się uspokoiła i trąbka Miles Davisa w Kind Of Blue nie ma tego pazura, jest wygłaskana. Obecnie Lampy Maca ecc81 zostały wymienione na Brimar, w tej chwili to dobre połączenie, jaśniejsza góra, środek się wypełnił, tylko nie jestem pewny po której stronie teraz się ustawił, bas ma właściwy ciężar, jest szybki i treściwy, nie schodzi jeszcze nisko, słyszałem że potrafił więcej. Zapomniałem o tej regulacji na zaciskach kolumn. Niech jest, może się jeszcze to przydać Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 sierpnia 2019 Autor Napisano 8 sierpnia 2019 Chwile temu(niezła pora), Kurier przywiózł przesyłkę, otworze jutro, ale liczę ze to moje zamówione u S4 głośnikowce. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2019 Napisano 8 sierpnia 2019 Dnia 7.08.2019 o 10:16, Bogusław Kożyczkowski napisał: Przepraszam Ciebie, ale mam dystans do tanich rzeczy, To da sie zauważyć, tyle że cięzko powiedzieć czy jest to "zdrowy" dystans Odpisz, cytując
Kamill00 Napisano 8 sierpnia 2019 Napisano 8 sierpnia 2019 13 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Chwile temu(niezła pora), Kurier przywiózł przesyłkę, otworze jutro, ale liczę ze to moje zamówione u S4 głośnikowce. Podziwiam Bogusławie......bo ja zębami bym otwierał, aby szybciej zobaczyć co tam jest 😁 Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 sierpnia 2019 Autor Napisano 8 sierpnia 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: To da sie zauważyć, tyle że cięzko powiedzieć czy jest to "zdrowy" dystans Może i nie zdrowy, ale już to przerabiałem, monitory Bowersa 685s2 czy NAD D1050, że o kablach nie wspomnę. Też wychodziłem z założenia że tanie, ale firmowe i ..... AQ - 5XEvergreen (rozdałem za koszty przesyłki) potem Golden Gate i Big Sur (te 2 zostały bo były wpięte do AZ6 Technicsa) i jeszcze Real Cable CA 1801 (głupie zakręcane wtyki i podbarwia wysokie) a to wszystko przebił jeden IC Harmonix (1tys), testowany jeszcze Tellurium Q - Black RCA też dobry, miałem kłopot który wybrać, czemu od takich nie zacząłem?? chciałem być cwany, zaoszczędzić, a tak (5x160 / 1x200 / 1x 250 / 1x500) to ile wtopiłem na kablach? a 685s2? poszły za tys, tylko by się ich pozbyć (nikt ich nie chciał za 1,5k), że o DACu, nie wspomnę. Teraz to raczej wartościowe rzeczy, ewentualnie te z dobrą historią np. NODE 2i, i dlatego dziś, dystans do tanich rzeczy ......zostaje. 2 godziny temu, Kamill00 napisał: Podziwiam Bogusławie......bo ja zębami bym otwierał, aby szybciej zobaczyć co tam jest 😁 Korci, ale wytrzymam do jutra. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 8 sierpnia 2019 Napisano 8 sierpnia 2019 Ile na kablach wtopiłeś to zupełnie inna bajka 🤣 Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 sierpnia 2019 Autor Napisano 8 sierpnia 2019 (edytowany) Kable, sprzęt, lampy, co za różnica? chcemy by było git, trzeba smarować. Sam sie przekonałem że pieniądze grają. Wartościowych lamp nikt nie puści po kosztach. https://www.ebay.pl/itm/Matched-Pair-ECC83-B339-Ring-getter-NOS-Marconi-UK-Valve-Tubes-VTM4/113784501687?hash=item1a7e15b5b7:g:OioAAOSwdIRdBOu1 https://www.ebay.pl/itm/BRIMAR-12AT7-ECC81-33A-101K-NOS-BRITISH-BULK-LOT-OF-X-64-VINTAGE-VALVES-TUBES/173665254236?hash=item286f417b5c:g:-4cAAOSw91Jb~wsc https://www.ebay.pl/itm/ECC83-MARCONI-TUBE-PAIR-MATCHED-VALVE-12AX7-b339-ecc803s-e83cc-cv4004-m8137-diy/264303943127?hash=item3d89be1dd7:g:0-QAAOSw0cdZh3BI Będę jeszcze kombinował (zamieniał), ale dotychczas to ecc81 daje większy zysk na dźwięku. Edytowano 8 sierpnia 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 8 sierpnia 2019 Napisano 8 sierpnia 2019 Bogusław, nie wiem czy się zastanowiłeś, ile dobrych lamp pozostało po 40 czy 50 latach od produkcji, te dobre już dawno znikły, a teraz tylko płacisz za nazwę i firmę i za NOS. Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 9 sierpnia 2019 Autor Napisano 9 sierpnia 2019 Do lamp, jeszcze powrócę. Chilowo, musze się zaopiekować kablami. Odpisz, cytując
Kamill00 Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Wrzuć jeszcze fotkę jak się już podłączysz 😊😊 Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 9 sierpnia 2019 Autor Napisano 9 sierpnia 2019 (edytowany) Przeszedł czas wszystko ułożyć docelowo. Edytowano 9 sierpnia 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując
Kamill00 Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 No to......czekam(y) za jakiś czas na opis "wrażeń" po zmianie okablowania. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Bogusław ma duże problemy z doborem elementów audio , tylko z czego one wynikają ? U mnie praktycznie każda NOS lampa wnosi coś ciekawego , a obie wersje Marconi miażdżą jak to się mówi papę Albo zestaw jest błędnie dobrany (któryś z podstawowych elementów wzmak , kolumny) , albo problem gdzie indziej Kablami kombinowanie to tak jak picie mleka/kefiru ze szklanki , wiadomo ,że lepiej smakuje z porcelowanego kubka , ale czy smak mleka/kefiru się zmienił ? Jak mleko/kefir kiepskie to naczynie nie pomoże Odpisz, cytując
Kamill00 Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 3 minuty temu, Kubakk napisał: Bogusław ma duże problemy z doborem elementów audio ......a moim skoromym zdaniem to może być tak: Zostawił mi kolega do zaopiekowania się na 3 dni BMW M5. Miazga......wątrobę wciska w oparcie fotela, a dla kolegi ,,nie ma czym jechać", ,,już za słaby" itd. Nikt z nas nie był u Bogusława....... może tam jest lepiej dla niejednej osoby jak w filharmonii? Lub....... Wziąłbym te wszystkie graty na 3 godziny w niedzielę i wyniósł do innego pokoju (akustyka) Tak jak Kuba mówisz można źle dobrać elementy audio, ale nie wierzę do końca że każdy jeden element który posiada Bogusław będący z dosyć niezłej półki gra źle...... może te elementy nie grają na 100% swoich możliwości no ale nie wierzę że jest aż tak źle. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Kurde, Kuba, przestań już gadać głupoty z tymi kablami. Mowilem Ci o wzmacniaczach, lampach. Potwierdzalo się, prawda? Teraz mowię, ze slychać kable i to czasem bardzo. Uwierz mi na slowo, bo czasem slabo to wychodzi. Bedzie czas jeszcze, ze bedziesz zalował tych wpisow. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 (edytowany) Witoldzie a gdzie piszę iż kable nie działają ? Piszę jedynie by Bogusław nie wydawał kupy kasy na pudrowanie pryszcza , bo od pudru ów pryszcz nie zniknie Edytowano 10 sierpnia 2019 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości !!! Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Panowie, albo mnie tam wpuscić z kilkoma kabelkami, lampkami. Ostatnio troszke systemow podciagnolem. Czasem wystarczą drobne ruchy. Kuba, ale to kasa Bogusia. Nie patrzmy w portfel. Ma frajdę, niech się bawi. W koncu skadś musza brac sie na rynku wtornym te zabawki :). Boguś, zartowałem :))) Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 9 sierpnia 2019 Autor Napisano 9 sierpnia 2019 Z tego co mam to nie prędko będzie second hand na rynku. 😊 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Myslę, że z moona będzie... Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 5 minut temu, audiowit napisał: Kuba, ale to kasa Bogusia. Nie patrzmy w portfel. Ma frajdę, niech się bawi. Ale mnie po ludzku żal się robi , bo wiem ile Boguś wydał na kable. Za tą kasę mógł mieć profi custom pełną top lampę + dobrze dobrane okablowanie ... Inna sprawa , to wzmak stoi na szkle ? PS: ja też będę kombinował z kablami ,ale zapewne pójdę poleconą przez Witolda drogą Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Kuba, nie wiem co się u Ciebie sprawdzi... kable to bardzo nieprzewidywalne akcesorium. Tam roznice w indukcyjnosci i pojemnosciach są bardzo małe i wzmacniacze naprawde róznie reagują na takie zmiany. Np w Absolutorze jest tak, ze praktycznie nie ma znaczenia czym go podłaczymy z końcowką. Ewidentnie odradzam natomiast miedź srebrzoną itd. Lepsza juz miedź mono lub srebro. Ale wysokiej jakosci. A tak na marginesie to mam rca na sprzedaż baaaardzo wysokiej klasy, a nie kosztujacy majatku. Mam takie 2, a rca juz praktycznie nie uzywam. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 @audiowit a masz może takie 1m-1,5m ? Bo niestety przestawki doprowadziły do tego że 75cm stało się długością "na granicy" Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 9 sierpnia 2019 Autor Napisano 9 sierpnia 2019 Moon? Więcej z DAC technicznie nie wiciszniesz, chcąc teraz postawić krok do przodu to już podwójna cena. Dziś sprzęt stoi na szkle, będzie zastąpiony sklejką 32mm. Odpisz, cytując
Melo-man Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Ale z całym szacunkiem dla Bogusia - dlaczego nikt nie zwrócił uwagę na zdjęcie i warunki odsłuchu. Proszę mój post odebrać jako dobrą radę, ale to w takich warunkach nie ma prawa grać: 1. ustawienie kolumn w sensie lokalizacji. 2. ustawienie kolumn - brak podstawki antywibracyjnej, nie widzę nawet kolców. 3. zdjęcie nie pokazuje całego pomieszczenia - ale ma się wrażenie, że jest puste, np. goła podłoga, gołe ściany. Dla mnie to kiepsko wygląda. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 9 sierpnia 2019 Napisano 9 sierpnia 2019 Mogłeś Bogusławie potestować stawiając wzmak na jakimś drewnie , niektórzy polecają także opaski na lampy by ograniczyć mikrofonowanie czy inne drgania @audiowit a jakie kable rca masz na handel ? Odpisz, cytując
Recommended Posts