haleem Napisano 11 maja 2023 Udostępnij Napisano 11 maja 2023 11 godzin temu, Audio Autonomy napisał: @haleem elegancko I jak Ci się to podoba? Nie podoba, strasznie droga impreza z budowaniem płytoteki 🤪 Ale dźwięk super. Nie wiem jak grają lepsze wkładki, ale blue point 2 sprawuje się naprawdę dobrze, tylko rzeczywiście gałką trzeba trochę kręcić w prawo. Do córki zanabyłem teac tn- 550 z wkładką AT-7V, ale nie miałem jeszcze czasu podłączyć do mojego systemu dla porównania. Natomiast w stosunku do "leciwego" technicsa z t4p zmiana na DUŻY +. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 maja 2023 Udostępnij Napisano 11 maja 2023 7 godzin temu, J4Z napisał: @karbeti gratuluję. Powiedz jaki poziom zadowolenia z sonetto? Z czym porównywałeś, co miałeś wczesniej, czy zdarza Ci się słuchać cięższej muzyki? To są I czy II? Napisz kilka zdań jeśli możesz. Pozdrawiam. Cześć to Sonetto I. Wcześniej były Tannoy Revolution XT6F. Sonetto mają krótszy bas ale taki bardziej obły. Natomiast są bardziej analityczne szczegółowe. Bardzo podoba mi się ich dźwięk. Uwielbiam jazz i takiej muzyki słucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 maja 2023 Udostępnij Napisano 11 maja 2023 Troszkę brumiło. Sprawa załatwiona z uziemieniem zasilacza i w ogóle porządek z kablami. Poprzestawiane i teraz jest pięknie. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 18 maja 2023 Udostępnij Napisano 18 maja 2023 Ja może nie mam się czym pochwalić, ale na moje potrzeby jest ok, że trzeba się tu spisać jak się ma gramofon to się dopisuje Pro-Ject Debut Carbon z wkładką ortofon red 2m i akrylowym talerzem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 18 maja 2023 Udostępnij Napisano 18 maja 2023 1 godzinę temu, Michał Gałązka napisał: trzeba się tu spisać jak się ma gramofon to się dopisuje Im nas więcej, tym weselej P.S. Fajny Gilmour. Jak wrażenia? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 18 maja 2023 Udostępnij Napisano 18 maja 2023 Wiesz wychowałem się na blokach i rapie zza oceanu, ojciec mi mówił, że Pink Floyd czy Dire Straits to muzyka a nie to czego ja słucham;) wtedy mu nie wierzyłem ale człowiek dorósł i zmienil zdanie ;) ten konkretny koncert uwielbiam, choc ciężko było udźwignąć cenę albumu na winylu, która była 1/3 czy tam 1/4 wartości gramofonu ale zdecydowanie było warto ;) to jak ten starszy Pan sobie radzi na scenie to coś niebywałego;) plyty dire straits i pink floydow mam wszystkie, które uważałem, że chce mieć a teraz kompletuje Pata Methenego ;) 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 maja 2023 Udostępnij Napisano 19 maja 2023 Chyba dosyć często z czasem zmieniają się nam muzyczne upodobania. Ja też przeszedłem drogę od grungowego grania, przez rapy, aż po jazz i klasykę. Zrobiło się z tego dosyć szerokie spektrum i dziś słucham tego wszystkiego na raz 14 godzin temu, Michał Gałązka napisał: ciężko było udźwignąć cenę albumu na winylu, która była 1/3 czy tam 1/4 wartości gramofonu Noooo, z ciekawszymi wydaniami czasami tak bywa niestety. Jakby tak podliczyć to ile się wydaje na czarne płyty, to można za to by było złożyć nie najgorszy zestaw do słuchania 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 19 maja 2023 Udostępnij Napisano 19 maja 2023 (edytowany) Tak, to fakt, ceny trochę powariowały, dzięki bogu albo ojcu, gramofon był ze mną od małego dzieciaka, więc trochę tych płyt mogłem wziąć sobie od niego ponieważ on przeszedł na nowsze nośniki, ale też powoli i z rozsądkiem buduję swoją kolekcję Edytowano 28 maja 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FX486 Napisano 21 maja 2023 Udostępnij Napisano 21 maja 2023 Dopisuję swój gramofon do listy Pro-Ject Xtension 10 Evolution, wkładka Ortofon Cadenza Black, Pre: Gold Note PH-10 + PSU-10 Drugi gramofon to NAD C588 z wkładką Ortofon Red + Pre: Pro-Ject Phono Box S 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK KOLCZYŃSKI Napisano 21 maja 2023 Udostępnij Napisano 21 maja 2023 Fisher MT-30..... u mnie cieniutko bo emeryturka....hmmm. Ale za to jaka muzyka!!! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 maja 2023 Udostępnij Napisano 21 maja 2023 @JACEK KOLCZYŃSKI - nieważna jest cena grajka. Ważne jest to, ile daje radości właścicielowi. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK KOLCZYŃSKI Napisano 21 maja 2023 Udostępnij Napisano 21 maja 2023 29 minut temu, Rega napisał: Ważne jest to, ile daje radości właścicielowi. I tylko to dla mnie się liczy. Sygnał przez pre lampowy leci na Sabaja A4 lub ST-1000X. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 28 maja 2023 Udostępnij Napisano 28 maja 2023 (edytowany) Dnia 21.05.2023 o 09:56, FX486 napisał: Dopisuję swój gramofon do listy Pro-Ject Xtension 10 Evolution, wkładka Ortofon Cadenza Black, Pre: Gold Note PH-10 + PSU-10 Gratulacje. Ach ten Gold Note PH-10. Teraz ceny tak poszły do góry. Razem z zasilaczem trzeba zapłacić około 13000zł. No ale choruję na niego. Rozważam też 1ARC PRO 2. Ponoć też rewelacyjny a koszt połowy Nota. Edytowano 28 maja 2023 przez RoRo Usunąlem zdjęcia z cytatu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 Hej, mój drapak to od niedawna Rega Planar 8, na razie z wkładką Goldring 1012DX ze starego Pro-Jecta RMP 5.1 i pre Nuda MM na Staccato Audio. W planie Hana SH i oczywiście pre MC - może Rega Fono MC MK4...? Jeszcze nie wiem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 31 maja 2023 Udostępnij Napisano 31 maja 2023 (edytowany) Hana SL oczywiście Choć wersja wysokopoziomowa wybawiłaby mnie z kłopotu zmiany preampa. Edytowano 31 maja 2023 przez burz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 2 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2023 No właśnie. Dwie takie same wkładki MC, ale jedna wysoko-, a druga niskopoziomowa. Czy tak naprawdę ma to znaczenie dla jakości odtwarzania? Jakie są zalety i wady obu rozwiązań. Bo jeśli chodzi o zalety, to widzę jedną dla wkładki MC ho - preamp MM. MC mogą po prostu szumieć z racji dużo wyższego poziomu wzmocnienia. Jak wy to widzicie/słyszycie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) Nikt nic? Bo zastanawiam się, na ile ten test Hany SL i SH (właśnie jedną z nich chcę kupić) jest wiarygodny: audioidiom.pl/hana/ Edytowano 4 czerwca 2023 przez burz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) Hmm, dziwna odpowiedź. Taka intelektualnie przekoncypowana. Też słucham muzyki, ale za odtwarzanie nagrania odpowiada wkładka (w przypadku gramofonu). Nie ma innej opcji Dla ciebie wkładka jest obojętna, używasz Mf100? Bo jeśli masz na myśli słuchanie muzyki na żywo, to raczej nie powinieneś zabierać głosu w tym przypadku, bowiem nic konstruktywnego nie wniesiesz. Edytowano 4 czerwca 2023 przez burz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Dnia 2.06.2023 o 14:57, burz napisał: Jak wy to widzicie/słyszycie? Wymienione wkładki Hany SL i SH Shibata sprawują się dobrze przy nowych winylach. Teraz pytanie twoja kolekcja to większość nowych, czy starych winyli? Dla mieszanych kolekcji, raczej wkładki typu ED z niskim naciskiem igły. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Kolekcja mieszana, ale te stare zadbane, wszystkie myte z odessaniem płynu i w efekcie grają w porządku (dotychczas na Goldringu 1012GX - Gyger II). Więc ostrego szlifu się nie boję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 2 godziny temu, burz napisał: Więc ostrego szlifu się nie boję To dobrze 😉, ale możesz mieć problem z przeskokiem igły między rowkami. Jeżeli martwisz się o szumy z HL ( MC )to nie, głównie szum powstaje w preampie dlatego musi być dobrej klasy. Przy MC zyskujesz na dynamice o kilkanaście dB w stosunku do MM. Czy warto zmieniać w Twoim przypadku, nie wiem. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2023 Dnia 2.06.2023 o 15:57, burz napisał: Dwie takie same wkładki MC, ale jedna wysoko-, a druga niskopoziomowa. Czy tak naprawdę ma to znaczenie dla jakości odtwarzania? Przy takim wyborze zawsze stawiam na klasyczne MC (niskopoziomowe). Związane to jest z szerszym pasmem przenoszenia względm MC HO (już nie wspominając o porównaniu do MM). Istotnej jest tylko to żeby mieć preamp, który umożliwi odpowiednie obciążenie wkładki. Im szerszy i dokładniejszy zakres regulacji impedancji obciążenia, tym lepiej (tym dokładniej można to dopasować do konkretnej wkładki). Żeby zobrazować jaki to ma wpływ na dźwięk posłużę się wykresem ze strony hagtech.com. Widać na nim jak wpływa na górę pasma zmiana obciążenia wkładki (0,47kohm -> 4,7kohm -> 47kohm). Za wysoka wartość podbija rezonans i "dzwonienie" na górze, a za mała wygasza nam wysokie tony zbyt szybko. Ogólnie przyjmuje się, że prawidłowa wartość obciążenia 10 do 20 razy większa od impedancji wewnętrznej wkładki. To tylko takie orientacyjne widełki, bo żeby policzyć dokładną wartość obciążenia trzeba znać wartość indukcyjności cewki wkładki (a tego producenci zwykle nie podają). Pozostaje nam ustawienie obciążenia na słuch lub za pomocą pomiarów płytą testową i oscyloskopem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 13 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2023 Super, dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacman Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Witam serdecznie Postanowiłem również dołączyć do klubu, moje gramofony to Garrard 125sb i Dual cs 628, mam nadzieję że z Waszą wiedzą troszkę się podszkolę w tym temacie. Pozdrawiam 😀 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts