Skocz do zawartości

NASZE GRAMOFONY (gramofon-policzmy się)

Recommended Posts

Dnia 30.05.2024 o 11:12, R_33 napisał:

Haha bielizna :) moja i żony :)

W pewnych aspektach i dla wielu dociekliwych ludzi może to być ciekawy widok😂. Poza tym, wystawiona na widoku, moze działać jak element aranżacji akustycznej pomieszczenia. Wypróbuj, może własnie polepszy się jakość brzmienia😉. Pozdrawiam.

PS. Zeby nie było - tez uzywam gramofonów.

IMG_20210126_174132.thumb.jpg.d9a57d974e4b953d261c2dc1c01b485f.jpg

Edytowano przez Rega

10 godzin temu, AutoPirat napisał:

A jeszcze bardziej interesujące byłoby, jakbyś zdradził co tam masz w tej kolekcji winyli, skatalogowanej alfabetycznie. Nie no, przyznaj, jesteś pedantyczny :) 

Białych kruków niestety nie posiadam :(

Bez alfabetycznego katalogowania coraz ciężej się odnajdywać gdzie co jest :) 

Jest wszystko prócz disco polo i ciężkiego metalu, których po prostu nie lubię.

https://www.discogs.com/user/R_33/collection

24 minuty temu, Rega napisał:

W pewnych aspektach i dla wielu dociekliwych ludzi może to być ciekawy widok😂. Poza tym, wystawiona na widoku, moze działać jak element aranżacji akustycznej pomieszczenia. Wypróbuj, może własnie polepszy się jakość brzmienia😉. Pozdrawiam.

PS. Zeby nie było - tez uzywam gramofonów.

IMG_20210126_174132.thumb.jpg.d9a57d974e4b953d261c2dc1c01b485f.jpg

Może kiedyś wykorzystam ten pomysł od Ciebie hehe :) 

2 godziny temu, R_33 napisał:

Jest wszystko prócz disco polo i ciężkiego metalu, których po prostu nie lubię.

https://www.discogs.com/user/R_33/collection

Identycznie jest i u mnie z tym rodzajem muzyki. Masz ładną kolekcję. Jestem na początku drogi winyli. I masz parę tytułów na które poluję :) Ogólnie, to nadrabiam zaległości w winylach. Poznaję środowisko. I fajnie wiedzieć, że można na discogs skatalogować winyle. Luxman, od razu zwrócił moją uwagę :) 

To w porównaniu do @R_33 i @Rega , u mnie bardzo skromnie, nowy sprzęt, bo nie chciałem ryzykować z używanym.

IMG_0577.jpg.531c25abbdae0339a406c7b93f565db9.jpg

20 minut temu, AutoPirat napisał:

Identycznie jest i u mnie z tym rodzajem muzyki. Masz ładną kolekcję. Jestem na początku drogi winyli. I masz parę tytułów na które poluję :) Ogólnie, to nadrabiam zaległości w winylach. Poznaję środowisko. I fajnie wiedzieć, że można na discogs skatalogować winyle. Luxman, od razu zwrócił moją uwagę :) 

To w porównaniu do @R_33 i @Rega , u mnie bardzo skromnie, nowy sprzęt, bo nie chciałem ryzykować z używanym.

Najważniejsze, by cieszyło oko i ucho :)
Ja vinyle zbieram wraz z żoną od około 2,5 roku.
W pierwszym roku kupiliśmy ponad 150 vinyli!!!
Teraz już bardziej świadomie kupujemy i niestety to także dużo bardziej droższe albumy. 

A mój cel to album Yello - Touch, który chodzi min za 1000 zł !!!

ps.
Twój Technics - to też już nie plastikowa zabawka.

Edytowano przez R_33

22 godziny temu, R_33 napisał:

Tak bardziej z bliska mój dość nowy nabytek - Luxman PD-289

Gratuluję. Kawał fajnego drapaka. Kurczę , jak patrzę jak kiedyś robiono talerze to łezka w oku się kręci. A drapak o ile się nie mylę coś ok. 4 dyszek ma. pamiętam jak w Telefunkenie S500 miałem talerz odlewany przez Mercedesa ,a od spodu były nabijane ciężarki do idealnego wyważenia. Dzisiaj nie do pomyślenia , by ktoś się w coś takiego bawił :) 

1 godzinę temu, Chilli napisał:

Ciekawe, jak tylko wrzuciłeś pierwsze zdjęcie pokoju to pomyślałem, że to pewnie jakiś Luxman🙂

Starsze produkcje gramofonów potrafiły trzymać się jakiejś lini stylistycznej 🙂

Musze przyznać, że Luxman wizualnie prezentuje się na prawdę dobrze. Jak zobaczyła go żona i córka - to zanim zacząłem dogadywać cenę to dziewczyny na glos - musimy go kupić. No i tyle było z targowaniem hehe

Brzmi także super ale czekam na końcowy werdykt jak zamontuję wkładkę MC.

1 minutę temu, tomek4446 napisał:

Gratuluję. Kawał fajnego drapaka. Kurczę , jak patrzę jak kiedyś robiono talerze to łezka w oku się kręci. A drapak o ile się nie mylę coś ok. 4 dyszek ma. pamiętam jak w Telefunkenie S500 miałem talerz odlewany przez Mercedesa ,a od spodu były nabijane ciężarki do idealnego wyważenia. Dzisiaj nie do pomyślenia , by ktoś się w coś takiego bawił :) 

Tak tak - właśnie to model chyba z 1984 roku :)
Musze przyznać, że wykonanie - wysoka polka. W sumie to w końcu Mikro Seiki - więc musialo byc dobrze :)

3 godziny temu, R_33 napisał:

W pierwszym roku kupiliśmy ponad 150 vinyli!!!
Teraz już bardziej świadomie kupujemy i niestety to także dużo bardziej droższe albumy. 

Myślałem, że ze mną jest coś nie tak, bo zacząłem się rozpędzać w kupowaniu. Jeden sprzedawca jeszcze nie zdążył wysłać zamówienia, a już skompletowałem kolejne 10 - tylko kulwa wyszło prawie 1000E. Muszę coś ściąć. Na razie kupuję, co wpadnie w oko, i co zawsze "chciałbym" mieć. 

Po miesiącu zakupoholizmu winylowego, też właśnie doszedłem do wniosku, że trzeba bardziej świadomie zacząć kupować :D 

4 godziny temu, R_33 napisał:

A mój cel to album Yello - Touch, który chodzi min za 1000 zł !!!

Tak, już słyszałem o tym szaleństwie. Np. pierwsze wydania Black Sabbath. Kupować, czy nie kupować. Oto jest pytanie ;) 

4 godziny temu, R_33 napisał:

końcowy werdykt jak zamontuję wkładkę MC.

Ambitny plan. Ja na razie chwilę zostaję z ortofonem RED. Osłucham się i mam już upatrzoną kolejną wkładkę, póki co MM. 

4 godziny temu, tomek4446 napisał:

coś ok. 4 dyszek ma.

Kiedyś wszystko robiło się, żeby sprawiało frajdę. Teraz? ...

• 2 weeks later...

Strumień z muzyką jest jak fastfood. Płyta winylowa to degustacja w dobrej restauracji.

Mam świadomość, że pierwsze pozwoli nasycić się szybko i tanio lecz niestety niezbyt zdrowo. O tym sporym minusie pisałem już powyżej. Zdaję sobie też sprawę z tego, że niewiele osób miało okazję posłuchać dobrze nagranej płyty z gramofonu z dobrą wkładką, stąd tyle niezrozumienia.

Płyta winylowa ma też wartości dodane. Okładka będąca często dziełem sztuki sama w sobie. Wkładki, szczególnie w dobrych, dużych albumach składających się z wielu krążków. Całe to misterium przygotowania do odsłuchu, przybliża do poszanowania dzieła, które za chwilę zabrzmi. Zmienia podejście do muzyki. W takim wydaniu muzyka staje się Sztuką.

P.S. Z tego co słucham, masy rzeczy nie ma na serwisach strumieniowych. Na starych płytach jak najbardziej.

Edytowano przez Highlander_now

• 1 month later...

Witam, chciałem zapytać o opinię na temat gramofonu onkyo y 7000, w sieci niewiele jest na jego temat, co to jest warte, chciałbym go kupic że względu na to że posiadam już amplituner onkyo y 7000 i byłby to ciekawy komplet vintage, mam już na stanie dual cs 621 i garrard 125sb i tak myślałem żeby te oba graniaki zamienić na to onkyo, będę wdzięczny za każdą opinie 

Pozdrawiam 

30 minut temu, Audio Autonomy napisał:

@Pacman to nic specjalnego. Ot taki budżetowy gramofon z epoki. Moim zdaniem nie warto zamieniać Garrarda, a tym bardziej Duala, na to onkyo :)

Dzięki za sugestie, amplituner onkyo y 7000 gra naprawdę dobrze, a że był w zestawie z gramofonem to pomysłem że może skompletować taki zestaw, akurat pojawił się na jednym z portali stąd moje pytanie 

• 1 month later...
Dnia 1.06.2024 o 12:20, AutoPirat napisał:

pierwsze co bym wymienił to wkładka - jeśli MM to wyższego ortofona, też z serii 2m (bronze np. albo black jeszcze lepiej) :)

P.s. Co to za wzmacniacz? 

Moje odczucie jest takie, że scena ma większą głębię, góra jest bardziej zwiewna i z lepszym detalem, dzwoneczki itp pięknie wybrzmiewają. Jest po prostu więcej powietrza. Ale podkreślam, to moje subiektywne odczucie i być może mylne. Gdyby nawet, to krążki kosztowały zaledwie kilkanaście złotych i warto było poeksperymentować ;)

Sądzę, że wpływ na zmiany ponoszą nie tyle korkowe krążki o średnicy 8 cm, które zastąpiły matę z korka ProJect, ale fakt, że są one przyklejone do talerza (samoprzylepne), a mata "pływała".

FOT_2426 — kopia.jpg

Edytowano przez burz
uzupełnienie

• 4 months later...
  • 2 weeks later...