Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Przemawia do mnie stosowanie naturalnych materiałów nie tylko dla zmian w brzmieniu jakie mogą wnieść co wymaga sprawdzenia ale również ze wzgledu na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Zdecydowanie lepiej mieć w otoczeniu drewno ( olejowane nie lakierowane), jedwab, bawełnę, miedź, kamień niż plastik, płyty mdf, poliester czy aluminium. 

Edytowano przez Fortepiano
Napisano

Zgadzam się w pełni , tak spojrzałem po pokoju ;

- podłoga, drzwi i meble dąb , jesion, palisander

- oświetlenie : marmur , mosiądz , szkło

- dywan : ręcznie robiony z masy drzewnej - wiskoza

- sprzęt ; 100% metal 

- obrazy : olej

kurde nie mam nic plastikowego , normalnie ekologia pełną gębą :) 

Napisano (edytowany)
55 minut temu, tomek4446 napisał:

Walcz !!!

Nie chcę kolegi dobijać ale 

- okna : drewno sosna

- zasłony : jedwab

- rolety rzymskie : bawełna

:) 

U mnie nie jest tak źle. Mam drewno na podłodze i ścianie ale powinienem je zaolejować a nie lakierować. Niestety pianino, kredens z głośnikami są z płyty drewnopodobnej plus do tego monitor, komputer, wzmacniacz. Gdy dodam trochę ładnych kamieni, drewna, jedwabiu to sztuczniznę trochę zneutralizuję.   

Edytowano przez Fortepiano
Napisano

Bo były nieekologiczne :) . Trzeba je odwieźć spalając paliwo i umyć zużywając wodę :) . Podobnie jak elektrownie wodne, przy których budowie trzeba zalać tereny na których mieszkają zwierzęta lub elektrownie wiatrowe które hałasują i straszą ptaki :) .

• 6 months later...
Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

To juz skonczone i ten filtr ma byc widoczny?

Swoja droga to fajny pomysł by wykorzystac taki system modułowy👍

... eee no nie, tam przychodzi zaślepka, a w zasadzie 2 w wielkości modułu, brak jednego zdjęcia.

Napisano

Filtr jest tylko na 2 pomarańczowe gniazda reszta bez filtru, tylko sam warystor, wiem drugi, dołożony pracujący równolegle z tym w filtrze też jest, ale jakoś tak prądowo mógłby być niewystarczający. Zrobiłem 2 takie sztuki. Muszę jeszcze poskładać kable zasilające i będę przepinał.

5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Świetny pomysł , zrób test jak ma się dźwięk gdy jest wpięta listwa z filtrem. A jak to wygląda gdy zwykły przedłużacz.

Sam jestem ciekawy, czy skórka warta wyprawki. Kiedyś miałem pomysł, aby zatachać z firmy analizator zakłóceń, ale co by to zmieniło poza świadomością obecności tychże?

Posłuchamy.

Napisano
18 minut temu, tomek4446 napisał:

@MarekBydzia , dawaj ten analizator !!! Zrób pomiar z listwą i bez . To bardzo cenne doświadczenie.

Dużo roboty, trzeba by rozpiąć rozdzielnię, podłączyć na 12 godzin, eee... i bez tego wiem jak wyglądają piki w sieci, harmoniczne, nie jest tak źle. W blokowisku, na osiedlu, gdzie nie ma za dużych zakładów sytuacja jest znośna, zresztą sąsiedzi swoje dokładają, nie mamy na to wpływu.

Napisano

GDZIE JEST TA ROZDZIELNIA , CO Z NIEJ WYJMIEMY TO USTROJSTWO ? :) 

Ok. rozumiem. Też mieszkam w bloku i z niejednym przydźwiękiem miałem i mam do czynienia. Filtr niestety na przydźwięk nie działa, ale u mnie po wpięciu systemu do listew z filtrami znacznie zmalał szum tła przez co właściwy dźwięk stał się bardziej eksponowany.

Napisano

Jestem po odsłuchach, nie było kiedy, za dużo roboty. Układ był taki, że listwa wpięta w ten sam obwód zasilania co reszta (potrójne gniazdo) do listwy tylko CD na przemian z i bez filtra.

Pokrótce, jestem zaskoczony pozytywnie, a zarazem zdziwiony. Różnice nie są spektakularne, ale jednak. Daje się odczuć po odfiltrowaniu odrobinę większą przestrzeń, wysokie tony są jakby bardziej szczegółowe, talerze mniej sykliwe. A może to tylko sugestia. Potrzeba by ślepego testu. Słuchanie w kółko tego samego fragmentu przez jakiś czas u mnie powoduje autosugestię.

Inna sprawa, że mój Sonacz został poddany lekkiemu tuningowi/serwisowi i czort wie co tak na prawde i gdzie siedzi ten diabeł.