mikh_ Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 Posłuchaj utworów zanim cokolwiek zrobisz. Opisz czy występują, czy chcesz tak grały. Lubisz ten pokój? Nowy niekoniecznie dużo zmieni. Czy kilka paneli zadziała na 30-80hz ? Wykres na tą chwilę, jakby to napisać by nie urazić, gra jak low-end. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 (edytowany) Dopracuje się temat, coś między -- jak być powinno a jak - można słuchać całymi dniami. Juz nawet nie pamiętam od kiedy, mówię/piszę, ze mój set jest lekko za jasny o tym wiedziałem już dawno. Poprzednie poprawki by dostroić się do pomieszczenia korektorem w JRIVER wcale nie były super. Poprzednie granie było twarde i mało barwne, teraz mam lepsza separację instrumentów i bogata średnicę, no ... tylko ten bas trzeba by ogarnąć i ten poglos. Juz wyminiem maile dopytujac o ceny, polecony mi bastrap https://www.primacoustic.com/maxtrap/ to koszt 1726 zł netto za sztukę. Sukcesywnie będę poprawiał/uzupełniał pomieszczenie. Będzie Pan zadowolony. Edytowano 22 kwietnia 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 (edytowany) czyby na PC? O yyyeee, ups!. nie mam Win 10! Edytowano 19 maja 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Komponenty pobrane, laptop z Win 10 gotowy i spięty z DAC. To będzie dziś długi, pomiarowy dzień, ale samo się nie zrobi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 U mnie też pomiary . Duże podziękowania dla @marcinmarcin który mi bardzo dużo pomógł i w sumie nadzoruje wszystko 😁 .Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 1 godzinę temu, JaZz napisał: O, to u mnie odpadają pomiary Na Win10 nie mam zamiaru przesadać się. Dobrze ze tu trafiłem bo wkurzyłbym się jakbym kupił mic. 👍 No chyba że pożyczę od kogoś, albo Dedal wpadnie kiedyś ze swoim jak już się nauczy Co o tym sądzisz Panie @Dedal75? 😏 Postaw sobie wirtualke i tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Przed chwilą, JaZz napisał: Chyba wolę pożyczyć od kogoś lapka niż uczyć się stawiania wirtualnego systemu i sobie hdd zaśmiecać https://developer.microsoft.com/pl-pl/windows/downloads/virtual-machines/ tu masz za free od Microsoftu, jakbys jednak skruszal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 1 godzinę temu, JaZz napisał: Co o tym sądzisz Panie @Dedal75? 😏 Ja też mam pożyczony na kilka dni 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Na razie potrafię robić pomiary i wysyłać do obróbki do Mądrzejszego o którym wspominałem 😂 I ja bazuje na mini pc w którym wykorzystuje wyjście USB audio innego nie ma poza HDMI z którego zresztą korzystam ale tylko do obrazu . Pzdr Sprawdź cały ale zacznie się od 54 sekundy. https://tidal.com/track/5256198 Edytowano 20 maja 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 9 godzin temu, Dedal75 napisał: U mnie też pomiary . Duże podziękowania dla @marcinmarcin który mi bardzo dużo pomógł i w sumie nadzoruje wszystko 😁 .Pzdr Sam ogarniasz 👍 ja tylko trochę podpowiedziałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Haha @marcinmarcin daj spokój , chyba nie wierzysz w to co mówisz 😁 .Dzięki 👌 .Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 6 godzin temu, Dedal75 napisał: Sprawdź cały ale zacznie się od 54 sekundy. https://tidal.com/track/5256198 Niezłe doznanie subsoniczne 😁 ciekawe co niskotonowce na to 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 no nic ... wszelkie próby uruchomienia Dirac Live 3, czyli zdjęcie blokad na zaporach Defender i dodawane wyjątków dla Avast bo również blokuje program oraz wszelkim możliwym odblokowaniem, ustawianiem mikrofonu itp itd, zakończyły się fiaskiem, no i ten porąbany win 10 który niczego nie ułatwia. Program DL nie widzi mikrofonu koniec i kropka. W zaistniałej sytuacji, mam głęboko w tle cały ten DL3 skończyłem, teraz będzie czyszczenie szkód po tym programie. I po co mi to było? jakże życie jest prostsze bez tego g..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 Po co Dirac na PC skoro jest darmowy doskonały Rew i darmowe jeszcze lepsze Apo Equalizer. Działają i nie robią śmietnika. A posty jak ten wnosza do dyskusji tyle że jakie be jest to DSP. U mnie jest tak dobrze z DSP że nie ma nawet opcji powrotu do systemu bez. Nie wyobrażam sobie słuchania bez korekcji 😁 Tylko trzeba się na umieć 👍 Pomijam już fakt że używanie oddzielnych AV przy skuteczności Defendera mija się z celem 😉 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ten porąbany win 10 Czyli najlepszy system w historii MS 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 (edytowany) Nie ma to jak stary dobry xp Edytowano 22 maja 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał: Nie ma to jak stary dobry xp Ewentualnie 7-ka Do audio się zupełnie nie nadają. Tylko świeża instalka 10 👍 i najlepiej z Apo Equalizer (według testów z ASR dowolna korekcja i przepuszczenie przez Apo poprawia stosunek sygnał /szum) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: W zaistniałej sytuacji, mam głęboko w tle cały ten DL3 skończyłem, teraz będzie czyszczenie szkód po tym programie. I po co mi to było? jakże życie jest prostsze bez tego g.. No, ale raczej to nie wina DL tylko konfiguracji Twojego PC. Sorry Boguś, ale prawda jest taka, że nie masz serca do DSP i tak naprawdę nie chcesz go używać. Mnie ciężko sobie obecnie wyobrazić słuchanie bez DL w obecnej konfiguracji pokoju, choć po ostatnich próbach z przestawianiem kolumn na środek pokoju wiem, że jest to możliwe, ale niestety zupełnie niefunkcjonalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 @marcinmarcin @slaw0001 Nie mam opinii na temat działania (czyt. skuteczności) DL3, niestety pomimo mojej dobrej i długiej (od win 98 czyli dyskietki startowej + użycie wiersza poleceń do startu CD-ROMu) znajomości z oknami, konfiguracja i instalacja przekraczają zakres moich umiejętności, a może .... i po części brak serca do tego wynalazku. Inny temat to moja niechęć do używania PC jako źródła, toleruje go tylko przez używanie Qobuz. Był czas, gdy jeździłem celowo po salonach i na lepszym sprzęcie słuchałem, z moich płyt jak ma brzmieć kontrabas, fortepian, trąbka, wokal itd. potem dążyłem do uzyskania podobnego grania w domu. Wiem tez doskonale, że sam DL nie załatwi sprawy pogłosu pomieszczenia, sami piszą ze wymagana jest wstępna adaptacja by DL się wykazał. Tak więc ...... nie dało rady uruchomić DL3, a ja płakać z tego powodu nie będę. PS jest możliwe ze w przyszłym tygodniu odwiedzi mnie Pan Krzysztof, właściciel salonu Nautilus na Wejherowo, który oceni "live" granie mojego zestawu ustawionego przez moje ucho bez udziału cyfrowej korekty pomieszczenia, a jego spostrzeżenia i uwagi niezwłocznie tu przekaże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 Bogusław, gdyby się dało kliknął bym właśnie lajka. Każdy ma swój sposób na brzmienie. W końcu to hobby i nie ma jednej słusznej racji 👍 Przepraszam jak mój post wcześniejszy wypadł zbyt ofensywnie, tak jest jak się coś pisze wbiegu między kolejnymi sobotnimi zajęciami 😉 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Wróciłem do Dirac Live. Ostatnie moje odkrycie / no , może nie całkiem moje, bo wyczytane w necie / krzywa domowa, która przynajmniej u mnie pobiła krzywą NAD-a. Zaczynamy od 20 Hz z podbiciem , i tu indywidualnie , ja zacząłem od 6 dB i po kilku godzinach słuchania zjechałem na 4 dB. Amatorzy basu mogą podbić dowolnie nawet do 8 dB. Potem schodzimy linią prostą do 600 Hz. Przy 600Hz wypłaszczamy do 6 kHz a następnie schodzimy też linią prostą, by uzyskać -3 dB w okolicy 14 kHz. Ja uzyskałem w ten sposób mocny punktowy , ale nie " suchy" bas , wyeksponowaną średnice i wysokie uzupełniające pasmo bez kłucia w uszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Ja uzyskałem w ten sposób mocny punktowy , ale nie " suchy" bas , wyeksponowaną średnice i wysokie uzupełniające pasmo bez kłucia w uszy. Ale to nie zabija wysokich? Możesz wrzucić screena? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 @slaw0001 jestem w robocie jak wrócę jasne , że wrzucę jak zrobisz taki eksperyment z ta krzywą zwróć uwagę na dwie rzeczy : bas i naturalność brzmienia gitar . Co do wysokich u mnie bez zarzutu. Oprócz zjazdu krzywej mam je jeszcze dodatkowo stonowane pokrętłem w kolumnach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 20 minut temu, tomek4446 napisał: Zaczynamy od 20 Hz z podbiciem , i tu indywidualnie , ja zacząłem od 6 dB i po kilku godzinach słuchania zjechałem na 4 dB. Amatorzy basu mogą podbić dowolnie nawet do 8 dB. Potem schodzimy linią prostą do 600 Hz. Przy 600Hz wypłaszczamy do 6 kHz a następnie schodzimy też linią prostą, by uzyskać -3 dB w okolicy 14 kHz. Przypomniałes mi właśnie jak kiedyś gdy bawilem sie korektorem w foobarze tak właśnie mniej/wiecej mi tez wyszła najlepsza charakterystyka odsluchowa. Przy czym najwyższy punkt na wykresie czyli okolice 20-30hz były "wypoziomowane" do zero dB. Nie było podbić. Caly wykres obnizony o wartość podbicia na basie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 @Chyba Miro 84 sprawa jest czysto indywidualna. Warto próbować. Wrzuciłem do DDRC 1. Krzywa DL 2. Krzywa Harmana + 4dB 3. krzywa NAD-a 4. krzywa wyżej opisana. Przełączając , najsłabiej u mnie wypadła krzywa Harmana +4 db / próbowałem z + 6 dB i było jeszcze gorzej/ . Długo się wahałem między NAD-a, a tą moją , ale jak zwróciłem uwagę na dźwięk gitary to przy krzywej NAD-a było za jasno , mniej naturalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 No i fajnie. Wazne ze sie udało to optymalnie zestroić. Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts