Albert Mastah Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Zakładałem niedawno temat z prośbą o pomoc w doborze głośników ale niestety projekt uległ modifikacji i niestety nie bede miał miejsca na kolumy podłogowe. Dlatego chciałbym jeszcze raz poprosić was o pomoc w doborze głośników tym razem podstawkowych. Wymagania: podstawkowe, białe, pasywne. Zestaw bedzie używany do TV/muzyki (60%/40%) w salonie 28m^2 z aneksem kuchennym. Budżet do 2000 zł za parę. Czy możecie polecić mi kilka modeli w tym budżecie do odsłuchu? Jeszcze zastanawiałęm się też nad amplitunerem do takich głośników. Zależy mi na HDMI ARC i funkcjami sieciowymi. Czy nie warto oszczedzić 800zł i kupić ten słabszy Onkyo TX-L20D zamiast Onkyo TX-8270. Czy na takich głośnikach podstawkowych ma duże znaczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Nie no daj spokój, ten tx l20 waży 4 kilo i dlaczego 800zl? Ten 8270 jest za 2400 kupisz już teraz, a ten l20 z tego co widzę to 1999zl , branża niech Ci doradzi jasno grające kolumny do tego, byś nie miał za mdło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Jeśli będziesz słuchał muzyki, to bardzo mocno namawiam na Onkyo TX-8270, to jest zdecydowanie lepszy amplituner, różnica jest potężna. Biorac pod uwagę Twoje preferencje, na pewno warto spojrzć na Dali Zensor 3. To plastyczne, lekko ocieplone, pełne i dynamiczne granie. To bardzo uniwersalna kolumna. Bezpośrednią konkurencją jest Monitor Audio Bronze 2. W tym przypadku mamy bardziej swobodny, analityczny charakter z większym naciskiem na górę pasma. Przy minimalnie wyższym budżecie warto posłuchać Kef Q350. Na koniec propozycja bardziej rockowa, kokumny grające energicznie, mocno i szybko - Focal Chorus 706. Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porownania oraz i dywidualbe wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 No to jak dali zensor 3 ma ocieplone granie, to już odpada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Mastah Napisano 14 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 (edytowany) Nie wspomniałem że monitory bedą musiały stać tyłem blisko ściany (prawdopodobnie max 15cm miejsca z tyłu). Wiec chyba jestem ograniczony do głośników z bas-refleks z przodu. Z wymienionych widze że Monitor Audio Bronze 2 takie ma ale niestety nie o taki biały kolor mi chodziło, wizualnie sa straszne wg mnie... A jeszcze jest Focal Chorus 706 ale one nie sa do końca białe wg mnie tylko tak poł na poł. Mógłbym podnieść budżet do 2500 za pare, znajdzie się coś ciekawego z tymi wymaganiami? A może z tym odstepem nie jest tak zle jesli to jest 15cm i moge wybrac te dali lub KEF? Edytowano 14 listopada 2018 przez Albert Mastah Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Polk S20, Mponitor audio Silver 100 i nie przejmował bym się bas reflexem. Bo to i tak mit. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 (edytowany) DIY`owcy na forach piszą , że odległość od ściany powinna być nie mniejsza niż średnica otworu bass reflexu z tyłu, więc tak naprawdę niewiele cm ale jednak Edytowano 15 listopada 2018 przez MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Mastah Napisano 15 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 A jakie jest wasze zdanie na temat: - Dali Oberon 3 - Indiana Line Tesi 262 - Dynaudio Emit M10 - Cambridge Audio Aeromax 2 - System Audio Saxo 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Do zestawienia na 100% dodałbym Mission QX2, z przesyłką z Niemiec zapłaciłem 1830pln ( niestety ze sklepem w Polsce nie byłem się w stanie dogadać - TopHiFi Warszawa ) Kolumny grają super, dobrym basem i dużą przestrzenią a wysokotonowy jest naprawdę świetny, polecam przesłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Mastah Napisano 15 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 33 minuty temu, Inferno napisał: Do zestawienia na 100% dodałbym Mission QX2, z przesyłką z Niemiec zapłaciłem 1830pln ( niestety ze sklepem w Polsce nie byłem się w stanie dogadać - TopHiFi Warszawa ) Kolumny grają super, dobrym basem i dużą przestrzenią a wysokotonowy jest naprawdę świetny, polecam przesłuchać Niestety nie robią białych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Kurde to qx1 są białe a 2 nie... https://www.hifihut.ie/mission-qx-2-bookshelf-speaker-pair-white-sandex.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 53 minuty temu, Albert Mastah napisał: Niestety nie robią białych. Wg producenta robią białe, my aktualnie nie mamy ich w tym wykończeniu, ale widzę taka pozycje magazynową i strona producenta nic nie mówi o tym, że akurat QX-2 nie sa w białym więc nie wiem skąd takie info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Mastah Napisano 15 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 8 minut temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: Wg producenta robią białe, my aktualnie nie mamy ich w tym wykończeniu, ale widzę taka pozycje magazynową i strona producenta nic nie mówi o tym, że akurat QX-2 nie sa w białym więc nie wiem skąd takie info. A to przepraszam mój bład. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 A KEF Q350 można obecnie kupić po 1050 zł za sztukę białe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 4 godziny temu, MariuszZ napisał: DIY`owcy na forach piszą , że odległość od ściany powinna być nie mniejsza niż średnica otworu bass reflexu z tyłu, więc tak naprawdę niewiele cm ale jednak Jak ktoś ma mieć kolumny oddalone o 4cm od ściany. No to sory ale to wymaga i tak absorberów wtedy Q350 możemy wypożyczyć. Jak i kupę innych białych kolumn. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Wg mnie do posłuchania kef q350 oraz focal chorus 706 , wypożyczaj , słuchaj , bądź zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 56 minut temu, S4Home napisał: Jak ktoś ma mieć kolumny oddalone o 4cm od ściany. No to sory ale to wymaga i tak absorberów wtedy Piotrze to może od razu dyfuzory i pułapki basowe dla pewności Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Bliskość ściany pogarsza propagację fal w zakresie średnich częstotliwości, na skutek odbić od powierzchni znajdujących się w niewielkiej odległości. W tej sytuacji absorbery mogą się przydać. Przysuwając kolumny z otworem z tyłu na bardzo małą odległość można obniżyć częstotliwość strojenia tunelu. To może się sprawdzić dla obniżenia natężenia tych częstotliwości reprodukowanych poprzez tunel. Wtedy ta odległość może się wahać pomiędzy np. kilka milimetrów a 1 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 35 minut temu, MariuszZ napisał: Piotrze to może od razu dyfuzory i pułapki basowe dla pewności Czemu nie. Pułapki basowe się sprawdzają i to na prawdę w domu dużo lepiej gra. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kwiatkowski Napisano 24 lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 lutego 2019 Dnia 15.11.2018 o 14:54, S4Home napisał: Jak ktoś ma mieć kolumny oddalone o 4cm od ściany. No to sory ale to wymaga i tak absorberów wtedy Q350 możemy wypożyczyć. Jak i kupę innych białych kolumn. Piotr Do innych miast też wypożyczacie? Cezary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 24 lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 lutego 2019 Dnia 10.11.2018 o 14:01, Albert Mastah napisał: Zakładałem niedawno temat z prośbą o pomoc w doborze głośników ale niestety projekt uległ modifikacji i niestety nie bede miał miejsca na kolumy podłogowe. Dlatego chciałbym jeszcze raz poprosić was o pomoc w doborze głośników tym razem podstawkowych. A na czym postawisz te kolumny? Bo jeśli na standach, to całość i tak zajmie Ci tyle samo miejsca na podłodze, co kolumna podłogowa. A suma sumarum masz 28m2 do nagłośnienia, więc nie tak mało i z podstawkowymi możesz czuć niedosyt basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 24 lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 lutego 2019 Dnia 15.11.2018 o 00:25, Albert Mastah napisał: Nie wspomniałem że monitory bedą musiały stać tyłem blisko ściany (prawdopodobnie max 15cm miejsca z tyłu). Wiec chyba jestem ograniczony do głośników z bas-refleks z przodu Odleglość od ściany ma znikomy wpływ na niskie czestotliwości. Bardzej wpływa na stereofnie i na pierwsze odbicia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 lutego 2019 Niestety wpływ ten bywa bardzo duży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 lutego 2019 22 godziny temu, Cezary Kwiatkowski napisał: Do innych miast też wypożyczacie? Tak nie ma sprawy. Wysyłka sprzetu na cały kraj. 17 godzin temu, slaw0001 napisał: Odleglość od ściany ma znikomy wpływ na niskie czestotliwości. Ma znaczenie. Głównie od ściany tylnej. Mniej od boków. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Mastah Napisano 26 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2019 Dnia 24.02.2019 o 11:57, wallace napisał: A na czym postawisz te kolumny? Bo jeśli na standach, to całość i tak zajmie Ci tyle samo miejsca na podłodze, co kolumna podłogowa. A suma sumarum masz 28m2 do nagłośnienia, więc nie tak mało i z podstawkowymi możesz czuć niedosyt basu. na szafce rtv która bedzie zawieszona na scianie, głebokość szafki dokładnie nie pamietam ale to bedzie gdzies 35-40cm wiec głosniki beda stały blisko sciany tyłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts