Nowy123 Napisano 26 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 5 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Najbardziej poczujesz, jak podepniesz jedną parę kabli, albo u góry, albo z dołu, bez zworek... Tak to chyba nic nie poczuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 1 minutę temu, Nowy123 napisał: Tak to chyba nic nie poczuję. To była ironia Nic nie wywalaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian kozlowski Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 12 godzin temu, T Z6 napisał: Moze te sa nie do konca oryginalne... Wyglądają jak moje 12 godzin temu, T Z6 napisał: Moze te sa nie do konca oryginalne... Wyglądają jak moje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Zworki metalowe zastępujesz kablem najlepiej tym co masz głośnikowych, albo innym, możesz porobić testy co bedzie najlepiej grało, podpinasz na dół (jaka góra) i myśle, że poczujesz różnicę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 9 minut temu, Artsky napisał: Zworki metalowe zastępujesz kablem najlepiej tym co masz głośnikowych, albo innym, możesz porobić testy co bedzie najlepiej grało, podpinasz na dół (jaka góra) i myśle, że poczujesz różnicę. A gdzie są te zwory, masz jakąś fotkę o co dokładnie chodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 (edytowany) To te blaszki dla pewności .🤭Pzdr Edytowano 27 lutego 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 A to ciekawostka. Ciekawe , aż sam sprawdzę bo jakoś nie umie sobie tego wyobrazić że coś to zmieni. Chyba że ktoś jest nietoperzem lub jest to taka sama wkrętka jak z kablem zasilającym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Pytałeś odpowiedziałem , na temat poprawy w brzmieniu się nie wypowiadam . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 10 minut temu, Dedal75 napisał: Pytałeś odpowiedziałem , na temat poprawy w brzmieniu się nie wypowiadam . Pzdr Spoko. To mnie trochę zastanawia. Nie widziałem takiego rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Dnia 26.02.2022 o 19:27, Sebastian kozlowski napisał: Wyglądają jak moje Wyglądają jak moje Zamowilem z tego sklepu.Zobaczymy co to za ziolko bedzie😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 2 godziny temu, Ace2 napisał: Spoko. To mnie trochę zastanawia. Nie widziałem takiego rozwiązania. Ale konkretnie nie chodzi o to co na zdjęciu . Masz zdemontować te blaszki i zastąpić kawałkami przewodu np. tym którym masz aktualnie podpięte. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Rozumie , oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 7 godzin temu, Dedal75 napisał: To te blaszki dla pewności .🤭Pzdr Też tak mam podpięte kable, mam na myśli po przekątnej i też blaszki w myśl dobrych forumowych rad zastąpione przewodem głośnikowym 4mm2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klavikort Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 2 minuty temu, Wito76 napisał: Też tak mam podpięte kable, mam na myśli po przekątnej i też blaszki w myśl dobrych forumowych rad zastąpione przewodem głośnikowym 4mm2. Ale wyczuć różnice, co mamy z tylu: blaszki czy przewody to tylko przy pomocy jasnowidza Jackowskiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Hahaha to są extra porady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 (edytowany) Dlatego już niedługo robię zamianę na pojedyncze terminale i problem z głowy 😊 Pzdr Ma się rozumieć że wierzysz jasnowidzom ? @klavikort Edytowano 27 lutego 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kaczka Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 4 godziny temu, Dedal75 napisał: Dlatego już niedługo robię zamianę na pojedyncze terminale i problem z głowy 😊 Pzdr Ma się rozumieć że wierzysz jasnowidzom ? @klavikort Po co? Przecież to Ci nic nie da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 (edytowany) 7 godzin temu, klavikort napisał: Ale wyczuć różnice, co mamy z tylu: blaszki czy przewody to tylko przy pomocy jasnowidza Jackowskiego. W coś trzeba wierzyć, prawda ? Usunięte blaszki, złocone wtyczki, porządnie ekranowane kable zasilające, - jeden plus jeden plus jeden - to takie duperelki oczywiście, ale pytanie czy to zaszkodzi? Nastrój na pewno poprawi. Edytowano 28 lutego 2022 przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 2 godziny temu, Krystian Kaczka napisał: Po co? Przecież to Ci nic nie da. Bo są nie specjalnej jakości , mam problem z dokręceniem widełek i będzie robiony upgrade zwrotnicy . A tak na marginesie pewnie te zmiany nic nie wniosą ale z kasą nie mam co robić więc , rozumiesz ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 A co za problem podłączyć takie odcinki kabla i sprawdzić? to są tak krótkie odcinki że to kosztuje niewiele. A daje czystą glowę. Przecięz nie trzeba kupować gotowych z końcówkami. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klavikort Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 8 godzin temu, Krystian Kaczka napisał: Ma się rozumieć że wierzysz jasnowidzom ? Nie, nie wierzę. Mam problem, żeby uwierzyć w to, że jakość kondensatora coś zmienia i w koncu , że rezystor może mieć swoje brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, klavikort napisał: Nie, nie wierzę. Mam problem, żeby uwierzyć w to, że jakość kondensatora coś zmienia i w koncu , że rezystor może mieć swoje brzmienie. W różne objawienia ludzie wierzą. Sam zresztą wiesz. Opisałbyś na forum te swoje ostatnie boje z lampizacją DACa. Nie wiem czy w tym wątku, czy najlepiej osobny. Chociaż wnioski z zastosowania zewnętrznego DACa, dodatkowo z lampami w torze analogowym i zmiany w brzmieniu mogą być interesujące dla magnaciarzy . Co do słyszenia kondensatorów to byłem przekonany że wydanie paru stów na Miflexy zrobi różnicę. Naprawdę ciekawy projekt robisz, podziel się kiedyś doświadczeniami, sukcesami i porażkami. Doszły już te rezystory z USA? Ja to się cieszę że miesiąc temu zdarzyłem kupić kilka lamp na Ukrainie i 3 tygodnie temu przyszły do mnie. A w koszyku mam jeszcze inne, niestety trzeba będzie pewnie trochę poczekać zanim wróci normalność. Edytowano 28 lutego 2022 przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klavikort Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 4 godziny temu, Wito76 napisał: Opisałbyś na forum te swoje ostatnie boje z lampizacją DACa. Tzn. może jakoś w kontekscie Magnata to opiszę. Jakiś czas temu kupiłem z chin płytkę DAC na kosciach PCM. Wysłałem to do @Wito76 a On powiedział, że to koc i ogólnie be....To ja jeszcze zanim mi go odesłał zamówiłem z chin inne kości(AD1865R) aby je wstawić zamiast PCM. Jak już dostałem sprzęt z powrotem wstawiłem te AD1865R i niestety zagrały bardzo chudo i bezbarwnie. Widocznie wyjscie prądowe tego daca ma inne parametry niż PCM58. Pomyślałem, zatem czy nie spróbować zlampizować ich, zbudować czegoś na kształt Audio Note DAC. Audio Note kosztuje coś tam ok 18k albo więcej, to stwierdziłem, że warto iść w tę stronę. Na stronie http://diytriode.blogspot.com/2015/09/1092015-weglowe-rezystory-w-audio.html gościu zamieścił "schemat testowy" czyli lekko zmodernizowany DAC Audio Note. Ja na bazie tego schematu zacząłem, pracę nad swoim DAC'em. I muszę powiedzieć, że ta kość AD1865R w takim zwykłym obwodzie analogowym na opampach, gra bardzo mało konturowo, płasko. Jest za to wiele szczegółów, detaliczności w dzwięku. Po podłączeniu lamp okazało się, że ten duet bardzo do siebie pasuje. Lampa umie wydobyć wszystko czego, nie potrafi zrobić przeciętny układ analogowy na połprzewodnikach. Zrobiło się bardzo muzykalnie i dodatkowo zostają szczegóły i dynamika, której brakowało w PCM58. Później kiedy mój kolega przysłał mi lampy, które miał po ojcu E88CC firmy Valvo. Okazało się, że nagle ukazały się w muzyce jakieś magiczne dzwięki/wybrzmienia, których wcześniej Magnat nie grał na innych DAC'ach. Te doświadczenia pozornie poza tematem, dla mnie jednak są bardzo związane z Magnatem, bo okazuje się, że pomimo dość ograniczonej sceny jaką mamy w MR-780, to jest on w stanie zagrać więcej niż słyszymy we wbudowanym DACu. Stąd nie mam na razie ciśnienia na zmianę wzmacniacza, bo zmiana DAC'a na bardziej analogowy może wprowadzić nas trochę w swiat muzki lampowej. Oczywiście kiedyś przyjdzie czas, że będę chciał usłyszeć jakie dzwięki snują się poza kolumnami, wówczas będę zmuszony do zmiany Magnata. Ps. Układ lampowy cały czas czeka na specjane kondensatory elektrolityczne z Kanady no i rezystory z rhopointcomponents.com. Cały czas nie wiem czy uda mi się je zdobyć, bo czuje, że nie jestem dla nich klientem, choć na stronie piszą jacy to są chętni do współpracy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 (edytowany) Ciekawe. Nie podejrzewałem że są hobbyści aż tak zaawansowani inżynieryjne. Brawo i szacun. Ja czekam na lampy. Kable znowu zmienione, Focale są i czekam. Do Magnata chce dokupić odtwarzacz strumieniowy, co o nim sądzicie? https://allegro.pl/oferta/odtwarzacz-sieciowy-strumieniowy-argon-audio-solo-11381387298 Edytowano 28 lutego 2022 przez Ace2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klavikort Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 Taka jeszcze ilustracja częsci analogowej 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts