Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
7 minut temu, tomaz75 napisał:

nie masz trochę obaw że taki upscaling to sztuczne podwyższenia jakości nagrania ?

Oczywiście że się zgadzam. Ale wiesz, niektórzy chcą tego. Ja nie wnikam co kto czego próbuje w domu z dźwiękiem. Sam też z czystej ciekawości próbowałem takich sztuczek i wiem, że mi to niepotrzebne. Ale co kto lubi 🙂

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

Google Chromecast to Tidal w jakości HiFi czyli płyty CD,jeśli chcecie wyżej to wtedy Tidal z Pc podłączony do Dac.A tak na marginesie to warto na Tidalu szukać utwory bo jest różna jakość nagrania.Wszelakie Remastery,czasami znajdziemy taką która nas zadowala.Jeden z wielu przykładów album The Cure Kiss me,Kiss me

Edytowano przez tomaz75
Napisano

Mnie osobiście wystarcza Tidal Master HiFi. Jakość też w porządku. Czy 44 czy 96 nie słyszę wielkiej różnicy. Raczej na pograniczu percepcji, a może to autosugestia, że 96 jest lepiej? 

Napisano (edytowany)
42 minuty temu, Pboczek napisał:

Przy okazji, czy znacie jakiś serwis oferujący dsd ze strumienia?

Zaciekawiło mnie Twoje pytanie. Nie znam takiego serwisu ale tak na szybko znalazłem jeden o nazwie PrimeSeat   -  https://primeseat.net/en/

Na forum Audiogon   https://forum.audiogon.com/discussions/is-there-a-web-site-for-streaming-dsd-recordings-to-include-dsd-double

Pytanie tylko czy to warte zachodu i jak to działa. Jest tam jakaś apka na Win i Mac. Potem sprawdzę bo sam jestem ciekawy. 

Jeszcze to znalazłem odnośnie streamu DSD: https://positive-feedback.com/audio-discourse/primeseat-launches-dsd-streaming-audio/

Edytowano przez Gość
Napisano

Od wczoraj gram z tego kółka po optyku i jest fajnie, znaczącego spadku jakości w porównaniu do usb nie zauważyłem. Do codziennego słuchania to jest świetne rozwiązanie i dziwię się że kończą produkcje.

Nawet nie chce mi się doktoryzować i sprawdzać różnic w jakości, bo nie o to chodzi w tym urządzeniu, a o funkcjonalność.

Napisano (edytowany)

Niektóre kawałki lepiej grają przy 16/44 niż np. 24/96, a przynajmniej nie ma różnicy... Chociaż są odstępstwa o reguły, minimalne, ale są. Czasem mam wrażenie, że remastered utworu przy 16/44 lepiej gra niż wyższe próbkowanie.

Edytowano przez Artsky
Napisano
Dnia 1.12.2019 o 16:54, wfmsiekierka napisał:

Panowie pojawiło się takie ustrojstwo odtwarzające MQA i właśnie się zastanawiam nad kupnem, jedyny problem jaki mam to źródło Tidala(mój laptop jest w stanie rozkładu, a że dawno został wyparty przez smartfon i tablet to nie chcę wydawać pieniędzy na nowy). I tak się zastanawiam czy Chromecast audio pozwoli wykorzystać potencjał tego DAC/AMP czyli odtwarzanie plików MQA? 1095d17860c52b24a81ff7f9d4336c1a.jpg

Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka

Witam serdecznie. Mam pytanie czy  jest różnica w dzwięku jak podłącząny jest Chromecast Audio do tego DACa ? Jeszcze jedno, piszę że format MQA jest tylko wtedy jak podłączy się przez wejście usb a normalnie to tylko HIFI. Czy taka przejściówka nie rozwiązała by problemu podłączenia Chromecasta audio? Czy jednak zostaje tylko przesył z komputera żeby uzyskać format MQA? 

usb jack.jpeg

Napisano
Czyli żeby uzyskać format Master zostaje tylko PC po kablu usb, nie da się "wycisnąć" z Chromecasta Audio ten format ? 
Nie ponieważ wejście jest analog,Jack 3.5mm,a nie USB po którym przesyłka jest cyfrowa.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka

Napisano
13 minut temu, Jarosław Słowiański napisał:

Czyli żeby uzyskać format Master zostaje tylko PC po kablu usb, nie da się "wycisnąć" z Chromecasta Audio ten format ? 

Problem tkwi nie tyle w samym przewodzie co urządzeniu które potrafi przyjąć i zrozumieć format MQA. W tym temacie była wspomniana konwersja przez odpowiedni program MQA do formatu zrozumiałego przez Chromecast. Sam kiedyś czytałem jakąś wzmiankę o oprogramowaniu Chromecasta Audio które miało dekodować MQA, ale potem już jej nie mogłem znaleźć. Sam zysk z MQA wydaje się na tyle znikomo poprawiający faktycznie dźwięk ze ni za bardzo warto się tym przejmować. Jeśli chcesz wykorzystać potencjał tego DAC-a możesz pokusić się o niewielki i tani mikrokomputer który powinien załatwić tę sprawę. Do takich celów nie jest potrzebna zbyt duża moc obliczeniowa.

Napisano
17 minut temu, MobyDick napisał:

Problem tkwi nie tyle w samym przewodzie co urządzeniu które potrafi przyjąć i zrozumieć format MQA. W tym temacie była wspomniana konwersja przez odpowiedni program MQA do formatu zrozumiałego przez Chromecast. Sam kiedyś czytałem jakąś wzmiankę o oprogramowaniu Chromecasta Audio które miało dekodować MQA, ale potem już jej nie mogłem znaleźć. Sam zysk z MQA wydaje się na tyle znikomo poprawiający faktycznie dźwięk ze ni za bardzo warto się tym przejmować. Jeśli chcesz wykorzystać potencjał tego DAC-a możesz pokusić się o niewielki i tani mikrokomputer który powinien załatwić tę sprawę. Do takich celów nie jest potrzebna zbyt duża moc obliczeniowa.

Dziękuję za odpowiedź. Więc z czasem porównam różnicę dzwięku (tidal) z chromecasta i z laptopa przez tego DACa. Jestem przed jego kupnem. Mam nadzieję że usłyszę różnicę niż bezpośrednio chromecast podłączony do wzmacniacza :) ? Dostał bardzo dobrą recenzję. A może jakiś inny DAC polecicie w podobnej kwocie? Chcę podłączyć go do Nad 326 bee. Pozdrawiam!

Napisano
Dnia 9.02.2020 o 14:16, tomaz75 napisał:

Google Chromecast to Tidal w jakości HiFi 

Czy jest zatem sens wykupować Tidla hifi? Jeśli mam Tidal premium,google chromecast wzmacniacz cambridge cxa80 i dobre kolumny? 

Napisano

Dzięki. Mam ten chromecast audio i gra to w połączeniu z Tidla premium bardzo ok. I teraz zastanawiam się czy nie zakupić na allegro Tidla master lub hifi. Czy Chromocast audio działa z Master? Warto kupić? 

Napisano
1 godzinę temu, Art39 napisał:

Czy Chromocast audio działa z Master?

Nie ale korzystając z aplikacji na andka mconnect można odtwarzać pliki MQA i na wyjściu otrzymywać pliki flac o gęstości 24bit i próbkowaniu 48kHz. Zawsze to coś lepiej niż 16/44,1 ;) 

DSCF4292 (Medium).JPG

Napisano

Google Chromecast to Tidal w jakości HiFi czyli płyty CD,

Zapytam jeszcze raz. Czy to prawda? Bo jeśli tak to raczej nie potrzebuję zmieniać premium na  hifi.

Napisano
21 minut temu, Art39 napisał:

Zapytam jeszcze raz. Czy to prawda? Bo jeśli tak to raczej nie potrzebuję zmieniać premium na  hifi.

Nie wiem czy rozumiem pytanie ale Chromecast nie zrobi ci z premium, hifi. On jedynie obsłuży ten format o ile go wykupisz.