Gość Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 (edytowany) 7 minut temu, tomaz75 napisał: nie masz trochę obaw że taki upscaling to sztuczne podwyższenia jakości nagrania ? Oczywiście że się zgadzam. Ale wiesz, niektórzy chcą tego. Ja nie wnikam co kto czego próbuje w domu z dźwiękiem. Sam też z czystej ciekawości próbowałem takich sztuczek i wiem, że mi to niepotrzebne. Ale co kto lubi 🙂 Edytowano 9 lutego 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 (edytowany) Google Chromecast to Tidal w jakości HiFi czyli płyty CD,jeśli chcecie wyżej to wtedy Tidal z Pc podłączony do Dac.A tak na marginesie to warto na Tidalu szukać utwory bo jest różna jakość nagrania.Wszelakie Remastery,czasami znajdziemy taką która nas zadowala.Jeden z wielu przykładów album The Cure Kiss me,Kiss me Edytowano 9 lutego 2020 przez tomaz75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 9 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 Mnie osobiście wystarcza Tidal Master HiFi. Jakość też w porządku. Czy 44 czy 96 nie słyszę wielkiej różnicy. Raczej na pograniczu percepcji, a może to autosugestia, że 96 jest lepiej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 Przy 24 bity/96 kHz dźwięk powinien być nieco wierniej odczytywany niż 16bit/44,1kHz , co nie znaczy że musi przyjemniej brzmieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 (edytowany) 42 minuty temu, Pboczek napisał: Przy okazji, czy znacie jakiś serwis oferujący dsd ze strumienia? Zaciekawiło mnie Twoje pytanie. Nie znam takiego serwisu ale tak na szybko znalazłem jeden o nazwie PrimeSeat - https://primeseat.net/en/ Na forum Audiogon https://forum.audiogon.com/discussions/is-there-a-web-site-for-streaming-dsd-recordings-to-include-dsd-double Pytanie tylko czy to warte zachodu i jak to działa. Jest tam jakaś apka na Win i Mac. Potem sprawdzę bo sam jestem ciekawy. Jeszcze to znalazłem odnośnie streamu DSD: https://positive-feedback.com/audio-discourse/primeseat-launches-dsd-streaming-audio/ Edytowano 9 lutego 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 (edytowany) Jest jeszcze taka strona: https://www.primephonic.com/ Ale tylko FLAC 24 bit. Edytowano 9 lutego 2020 przez marecki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 lutego 2020 Udostępnij Napisano 15 lutego 2020 Od wczoraj gram z tego kółka po optyku i jest fajnie, znaczącego spadku jakości w porównaniu do usb nie zauważyłem. Do codziennego słuchania to jest świetne rozwiązanie i dziwię się że kończą produkcje. Nawet nie chce mi się doktoryzować i sprawdzać różnic w jakości, bo nie o to chodzi w tym urządzeniu, a o funkcjonalność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 15 lutego 2020 Udostępnij Napisano 15 lutego 2020 (edytowany) Niektóre kawałki lepiej grają przy 16/44 niż np. 24/96, a przynajmniej nie ma różnicy... Chociaż są odstępstwa o reguły, minimalne, ale są. Czasem mam wrażenie, że remastered utworu przy 16/44 lepiej gra niż wyższe próbkowanie. Edytowano 15 lutego 2020 przez Artsky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Wczoraj z ciekawości porównywałem jak gra z kółka i po usb, Tidal z tabletu przez Dacka MF V90. Z kółka dźwięk jest nieco przygaszony, ale nic to, nadrabia funkcjonalnością 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 A jak gra kółko po optyku podłączone do DAC-a w stosunku do tego DAC-a po USB z tabletu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Kółko po optyku do dac, gra nieco przykrytym dźwiękiem w stosunku do tego z tabletu po usb do dac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Słowiański Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 Dnia 1.12.2019 o 16:54, wfmsiekierka napisał: Panowie pojawiło się takie ustrojstwo odtwarzające MQA i właśnie się zastanawiam nad kupnem, jedyny problem jaki mam to źródło Tidala(mój laptop jest w stanie rozkładu, a że dawno został wyparty przez smartfon i tablet to nie chcę wydawać pieniędzy na nowy). I tak się zastanawiam czy Chromecast audio pozwoli wykorzystać potencjał tego DAC/AMP czyli odtwarzanie plików MQA? Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Witam serdecznie. Mam pytanie czy jest różnica w dzwięku jak podłącząny jest Chromecast Audio do tego DACa ? Jeszcze jedno, piszę że format MQA jest tylko wtedy jak podłączy się przez wejście usb a normalnie to tylko HIFI. Czy taka przejściówka nie rozwiązała by problemu podłączenia Chromecasta audio? Czy jednak zostaje tylko przesył z komputera żeby uzyskać format MQA? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 Ta przejściówka na pewno się nie nada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Słowiański Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 Czyli żeby uzyskać format Master zostaje tylko PC po kablu usb, nie da się "wycisnąć" z Chromecasta Audio ten format ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfmsiekierka Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 Czyli żeby uzyskać format Master zostaje tylko PC po kablu usb, nie da się "wycisnąć" z Chromecasta Audio ten format ? Nie ponieważ wejście jest analog,Jack 3.5mm,a nie USB po którym przesyłka jest cyfrowa.Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 13 minut temu, Jarosław Słowiański napisał: Czyli żeby uzyskać format Master zostaje tylko PC po kablu usb, nie da się "wycisnąć" z Chromecasta Audio ten format ? Problem tkwi nie tyle w samym przewodzie co urządzeniu które potrafi przyjąć i zrozumieć format MQA. W tym temacie była wspomniana konwersja przez odpowiedni program MQA do formatu zrozumiałego przez Chromecast. Sam kiedyś czytałem jakąś wzmiankę o oprogramowaniu Chromecasta Audio które miało dekodować MQA, ale potem już jej nie mogłem znaleźć. Sam zysk z MQA wydaje się na tyle znikomo poprawiający faktycznie dźwięk ze ni za bardzo warto się tym przejmować. Jeśli chcesz wykorzystać potencjał tego DAC-a możesz pokusić się o niewielki i tani mikrokomputer który powinien załatwić tę sprawę. Do takich celów nie jest potrzebna zbyt duża moc obliczeniowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Słowiański Napisano 21 lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 lutego 2020 17 minut temu, MobyDick napisał: Problem tkwi nie tyle w samym przewodzie co urządzeniu które potrafi przyjąć i zrozumieć format MQA. W tym temacie była wspomniana konwersja przez odpowiedni program MQA do formatu zrozumiałego przez Chromecast. Sam kiedyś czytałem jakąś wzmiankę o oprogramowaniu Chromecasta Audio które miało dekodować MQA, ale potem już jej nie mogłem znaleźć. Sam zysk z MQA wydaje się na tyle znikomo poprawiający faktycznie dźwięk ze ni za bardzo warto się tym przejmować. Jeśli chcesz wykorzystać potencjał tego DAC-a możesz pokusić się o niewielki i tani mikrokomputer który powinien załatwić tę sprawę. Do takich celów nie jest potrzebna zbyt duża moc obliczeniowa. Dziękuję za odpowiedź. Więc z czasem porównam różnicę dzwięku (tidal) z chromecasta i z laptopa przez tego DACa. Jestem przed jego kupnem. Mam nadzieję że usłyszę różnicę niż bezpośrednio chromecast podłączony do wzmacniacza ? Dostał bardzo dobrą recenzję. A może jakiś inny DAC polecicie w podobnej kwocie? Chcę podłączyć go do Nad 326 bee. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art39 Napisano 28 lutego 2020 Udostępnij Napisano 28 lutego 2020 Dnia 9.02.2020 o 14:16, tomaz75 napisał: Google Chromecast to Tidal w jakości HiFi Czy jest zatem sens wykupować Tidla hifi? Jeśli mam Tidal premium,google chromecast wzmacniacz cambridge cxa80 i dobre kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 Zapewne będzie działał, bo Tidla hifi to jakość dźwięku na poziomie płyty CD, a Tidal premium to dobra jakość z kompresją stratną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art39 Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 Dzięki. Mam ten chromecast audio i gra to w połączeniu z Tidla premium bardzo ok. I teraz zastanawiam się czy nie zakupić na allegro Tidla master lub hifi. Czy Chromocast audio działa z Master? Warto kupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 Spotkałem się z niepotwierdzonymi informacjami, zgodnie z którymi od którejś z wersji oprogramowania miałby obsługiwać MQA. Jednak wygląda to chyba na plotkę. Bez tego nie obsłuży Tidal Master. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 57 minut temu, Art39 napisał: I teraz zastanawiam się czy nie zakupić na allegro Tidla master lub hifi. A po co? Przecież Tidal oferuje 30-dniowy darmowy okres próbny. https://tidal.com/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 1 godzinę temu, Art39 napisał: Czy Chromocast audio działa z Master? Nie ale korzystając z aplikacji na andka mconnect można odtwarzać pliki MQA i na wyjściu otrzymywać pliki flac o gęstości 24bit i próbkowaniu 48kHz. Zawsze to coś lepiej niż 16/44,1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Art39 Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 Dnia 9.02.2020 o 14:16, tomaz75 napisał: Dnia 9.02.2020 o 14:16, tomaz75 napisał: Google Chromecast to Tidal w jakości HiFi czyli płyty CD, Zapytam jeszcze raz. Czy to prawda? Bo jeśli tak to raczej nie potrzebuję zmieniać premium na hifi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 21 minut temu, Art39 napisał: Zapytam jeszcze raz. Czy to prawda? Bo jeśli tak to raczej nie potrzebuję zmieniać premium na hifi. Nie wiem czy rozumiem pytanie ale Chromecast nie zrobi ci z premium, hifi. On jedynie obsłuży ten format o ile go wykupisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts