1Ender Napisano 13 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 (edytowany) Jak z radiem internetowym, bo kolega pytał i nie umiałem mu na to pytanie odpowiedzieć, bo sam nie korzystam. Zaproponowałem mu jako uzupełnienie chromecasta, Tuner cyfrowy Hama dit2000. Ma pozytywne oceny na naszym forum. Koszt około 400 zł za nowy egzemplarz. https://allegro.pl/oferta/tuner-cyfrowy-hi-fi-hama-dit2000-dab-dab-fm-net-8177196651 Pozdrawiam Edytowano 13 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 (edytowany) Jeśli chodzi o radio internetowe, to są przynajmniej 2 metody uruchomienia streamingu stacji radiowych. Jedna to zainstalowanie do tego aplikacji obsługującej radio internetowe na telefonie/tablecie lub czymś innym z Androidem. Aplikacja musi obsługiwać przekazywanie strumienia do urządzenia jakim jest Chromecast. Nie znam wszystkich aplikacji jakie się do tego nadają. PL Radio zawiera dużo stacji z naszego kraju i działa. Druga metoda to odpalenie na komputerze przeglądarki internetowej Google Chrome. Posiada ona funkcję >> przesyłaj << i umożliwia ona przeniesienie odtwarzania strumienia na Chromecast. Co ciekawe odnajduje inne urządzenia które również powinna obsłużyć lecz tego nie robi. Wtedy wystarczy uruchomić stronę radia, potem włączyć słuchanie radia i następnie przesyłaj przenosi dźwięk z komputera na Chromecast. Gdy już Chromecast gra, sterowanie nie jest konieczne, do momentu gdy chcemy słuchać czegoś innego. Do tego dochodzi możliwość przesyłania dźwięków z nowszych Androidów, które posiadają ta funkcję. Wtedy można przesłać nawet radio FM jeśli telefon ma taką funkcję radia. Wystarczy być połączonym z siecią lokalna wi-fi. Edytowano 13 grudnia 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 42 minuty temu, MobyDick napisał: Jeśli chodzi o radio internetowe Ja zainstalowałem na próbę na andku bezpłatną apke Replaio i to działa z chromecast. Jest pewnie więcej takich aplikacji zgodnych z chromecast. Pokusiłem się też o porównanie brzmienia Node z Chromecast Audio - i powiem szczerze, że to maleństwo niewiele, jeśli w ogóle ustępuje jakością dzwięku do Node. Oba urządzenia podłączone optykiem do zewnętrznego DAC'a RME. Być może muszę dłużej posłuchać bo nie potrafię jednoznacznie teraz wskazać lepszego. Za to na plus w Chromecast jest możliwość używania natywnych aplikacji Tidal i Qobuz. Wszystko działa błyskawicznie. Jest możliwość przewijania czasu utworu i gra gapless (bez przerw). Kiedyś miałem 803D i powiem, że MusicCast Yamahy z jego możliwościami i obsługą się chowa do Chromecast jak dla mnie. Ze wszystkich trzech platform jakie używałem - MusicCast, BluOS i Chromecast - jak dla mnie MusicCast jest najgorszy a wciąż z wygodą użytku ja stawiam na BluOS. Jednak w tak niskiej cenie Chromecast nie ma sobie rywala. Jako pierwszy tani streamer do jakiegokolwiek zestawu - jest godny polecenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Dnia 12.12.2019 o 18:53, 1Ender napisał: Koszmar jakiś, a z płyty CD zupełnie co innego!!! Micha sama się cieszy!! 😁 Nie wszystkie płyty są dobrze zrealizowane, nawet te Master. Podobnie mam z The Prodigy. Dopiero z płyty jest odpowiednia jakość. Z Tidala brak zupełnie dociążenia. Dźwięk wykastrowany z basów. sprawdź swoje wydania płyt CD na http://dr.loudness-war.info/, bo może się okazać, że to płyty są podkręcone na basie, a materiał z Tidala jest neutralny. Zachodnie wydania też dotknął loudness war niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Jak to czytać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Czy przypadkiem nagrania które masz na płytach nie zostały poddane obróbce uwydatniającej skraje pasma i dlatego lepiej brzmią, a te z serwisu streamingowego nie zostały poddane tej obróbce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 58 minut temu, 1Ender napisał: Jak to czytać? Masz płytę wydaną w jakimś tam okresie - płyty zwykle zgrywane sa do flaców i przepuszczone przez wtyczkę do foobara która analizauje DR Robisz to samo i porównujesz wyniki AVG -średni DR MAX i MIN chyba nie trzeba tłumaczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 The Prodigy Their Law A to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 co ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Jak czytać płyta Prodigy napisałem tytuł @Fafniak Otwórz screen Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 A spojrzałeś na opis powyżej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 Tak, ale nie potrafię 1. Zgrywać 2. Nie mam Windowsa. 3. Nie mam foobara. 4.Nie bardzo mam czas. 5. Ani chęci na takie eksperymenty. Dziękuję 😁 Zostanę przy tym, że płyta jak dla mnie świetnie wydana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 (edytowany) To żeby móc porównać (nawet na ucho) płytę CD ze streamem Tidal czy innym, trzeba mieć pewność że w streamie słuchamy ripp'u tego samego wydania tej samej płyty. W innym przypadku mówienie, że coś jest gorsze lub lepsze nie ma sensu. Z tego co można łatwo usłyszeć w streamingu (i nie tylko)- wydania popowe są przeważnie najmocniej "podkręcone loudness" żeby robić wrażenie "lepszego". Ja przeważnie słucham vol -40 dB bo powyżej tego robi się głośno. Natomiast są wydania które mogę zrobić dużo głośniej -30dB albo nawet głośniej i mimo to wolę te drugie "niepodkręcone" bo po prostu dla mnie słucha się tego przyjemniej i wszystko jest bardziej poukładane i czytelne. Edytowano 14 grudnia 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 12 godzin temu, 1Ender napisał: Jak czytać płyta Prodigy napisałem tytuł @Fafniak Otwórz screen te pierwsze pięć albumów z DR między 4 a 7 zostały mocno zmasakrowane remasteringiem - dynamika 4 to już naprawdę nisko. DR powyżej 12 można uznać za w miarę OK. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czang Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Czy zna ktoś może Xiaomi Mi box S lub 4K, jak to się sprawdza na tle Chromecasta Audio, czy Chromecasta 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 21 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Dnia 14.12.2019 o 11:37, czang napisał: Czy zna ktoś może Xiaomi Mi box S lub 4K, jak to się sprawdza na tle Chromecasta Audio, czy Chromecasta 3 Mam xiaomi mi box i Chromecast audio. Różnica największą to: mi boxa nie obsluzysz bez telewizora. Apka mi nie daje rady. Muzycznie nie powiem ci bo mi gra z kinem domowym Denona a Chromecast audio z yamaha as 700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Czyli mimo ze w specyfikacji widnieje że zawiera Chromecast: https://www.x-kom.pl/p/474331-odtwarzacz-multimedialny-xiaomi-mi-tv-box-s-4k.html To mówisz że nie da się go użyć z poziomu innych urządzeń z Androidem będących w tej samej sieci. Wiele TV lub BD ma opcję odtwarzania plików uruchamianych przez aplikacje na telefonie lub na komputerze w tej samej sieci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 (edytowany) Trochę o połączeniach chromecast audio i chromecast 3 lub ultra. Chromecast audio podłączamy cyfrowo do daca przewodem mini toslink-toslink. Cienki do chromecasta, grubszy do daca. Zasilanie mała końcówka do chromecasta i wtyczkę do kontaktu. Jeżeli nasz wzmacniacz posiada daca to na tym kończymy podłączanie. Natomiast jeśli używamy zewnętrznego daca, to z daca wychodzimy przewodem 2x RCA - 2x RCA do wzmacniacza. Chromecast 3 i Ultra. Podłączamy bezpośrednio do gniazda HDMI w TV. A zasilanie pod port USB w telewizorze. Z TV wychodzimy zazwyczaj przewodem optycznym (toslink) do daca. Są też TV z gniazdem SPDiF, ja mam taki i wtedy potrzebny jest przewód koaksjalny. Wygląda jak pojedynczy RCA lecz nie jest to, to samo. Podłączamy od TV do daca. Z daca jw. Edytowano 22 grudnia 2019 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 22 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 17 godzin temu, MobyDick napisał: Czyli mimo ze w specyfikacji widnieje że zawiera Chromecast: https://www.x-kom.pl/p/474331-odtwarzacz-multimedialny-xiaomi-mi-tv-box-s-4k.html To mówisz że nie da się go użyć z poziomu innych urządzeń z Androidem będących w tej samej sieci. Wiele TV lub BD ma opcję odtwarzania plików uruchamianych przez aplikacje na telefonie lub na komputerze w tej samej sieci. Zawiera, ale interfejs wystawiony jest tylko dla apki mi, nie widdzisz tego jako chromecasta w sieci. W ogóle tego nie widać, nie da się sparować z google home. Parujesz z mi home, które działa jak pilot na ekranie telewizora i klawiatura. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 No to kiepsko to zrobili. Integracja urządzenia z innymi z użyciem dedykowanych aplikacji to fajna rzecz, a tu tego brak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 22 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 Przed chwilą, MobyDick napisał: No to kiepsko to zrobili. Integracja urządzenia z innymi z użyciem dedykowanych aplikacji to fajna rzecz, a tu tego brak. Bo sprzedają mi boxa a nie chromecasta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 Producenci TV i BD potrafią to jednak zrobić z jakąś funkcjonalnością i tu również mogło by tak być. W końcu to odtwarzacz sieciowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 (edytowany) Dnia 22.12.2019 o 12:16, Bahzell napisał: Zawiera, ale interfejs wystawiony jest tylko dla apki mi, nie widdzisz tego jako chromecasta w sieci. W ogóle tego nie widać, nie da się sparować z google home. Parujesz z mi home, które działa jak pilot na ekranie telewizora i klawiatura. Czekaj, chwila Mam to urządzenie (choć poprzednią wersję - MiBox 4K) i jak najbardziej mogę chromecastować muzykę i obraz to tego urządzenia - jest widoczne jako MiBox w sieci wifi. No chyba że nowszą wersje jakoś wykastrowali? Działa to w Spotify connect, działa w Tidalu, działa w aplikacji youtube. Spotify akurat działa średnio, bo po 30 minutach słuchania pojawiają się dziwne trzaski, ale już TIDAL HiFi działa perfekt Edytowano 24 grudnia 2019 przez Piotrek Pszczoła 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 24 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 Podobno nowa wersja to lipa. No i po co robić coś chromecasto podobne skoro chromecast jest lepszy? Co to ma być coś w rodzaju chromecast 3? Bezsensu. Dla mnie bubel. Alternatywna dla chromecasta, ale chyba nie do końca im się udało. @Piotrek Pszczoła Chromecasta też masz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 24 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2019 (edytowany) To jest coś więcej niż Chromecast tak właściwie, mając na pokładzie Android TV to całkiem niezły sposób na zrobienie sobie Smart TV ze starego telewizora. Kupiłem MiBox głównie dlatego, że mój telewizor, choć dość nowy, to nie miał aplikacji do HBO GO, a w momencie kiedy dość poważnie wkręciłem się w Grę o Tron, nabrało to znaczenia Niby aplikacja HBO na androida umożliwia chromecastowanie wideo, ale w zauważalnie gorszej jakości niż natywna aplikacja na Android tv. W tak zwanym międzyczasie okazało się, że przydałby mi się jakiś odtwarzacz do systemu stereo. Wszyscy dookoła polecali Chromecast audio, więc bez sensu byłoby mi kupować coś dodatkowego, skoro mój MiBox to posiadał, a dodatkowo też ma optyczne wyjście mini toslink. Mam natywną aplikacje np. Tidal, która umożliwia odtwarzanie w jakości Master, czego zwykle streamowanie po Chromecast, jeśli niczego nie pomyliłem, nie umożliwia. To jest raczej taki Chromecast+, nie wiem czy zwykły Chromecast robi coś lepiej? Edytowano 24 grudnia 2019 przez Piotrek Pszczoła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts