tomek4446 Napisano 12 maja Napisano 12 maja Tak , możliwości tego studia jest zresztą więcej. https://radiolodz.pl/980-studio-im-henryka-debicha-specyfikacja-techniczna,97432/ 1 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano 12 maja Napisano 12 maja Dnia 9.05.2025 o 13:30, KrólKiczu napisał: U mnie czas pogłosu mimo braku jakichkolwiek pułapek basowych jest dość równy. Być może zawdzięczam to sporej powierzchni sufitu/skosu w kuchni, który jest za pokojem gościnnym i oddziela je tylko niewielka ścianka, a który ma dobrych kilka metrów kwadratowych i wypełniony jest wełną o grubości przekraczającej zapewne 40 cm. Może warto skalę pionową poprawić pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 13 maja Napisano 13 maja 11 godzin temu, Marek333 napisał: Może warto skalę pionową poprawić pozdrawiam Już to analizowaliśmy. Link 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 13 maja Napisano 13 maja 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Już to analizowaliśmy. Link Te pomiary SPL trochę się zdezaktualizowały. Raz, że grają inne kolumny a dwa - pokombinowałem trochę z ustawieniem kolumn i suba. 1 Odpisz, cytując
jaknb Napisano 30 maja Napisano 30 maja @Bartek Chojnacki oglądam nowy filmik od Warp Academy dot. obsługi REW: On tam mówi, że robiąc pomiary niskich częstotliwości, to daje się w pomiarze output na oba głośniki [L+R]. Czy to jest poprawne podejście? Czy może lepiej zrobić osobno pomiar [L] i osobno [R], a może w ogóle wszystkie trzy opcje [L], [R], [L+R]? Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 30 maja Napisano 30 maja ja zdecydowanie robię zawszę trzy opcje w danym punkcie odsłuchowym, [L], potem [R] i suma [L+R]. Mogę zrozumieć wytłumaczenie że bas jest zazwyczaj monofonizowany i leci to samo z obu kanałów, więc jak patrzymy na niskie częstotliwości to można zrobić niby tylko [L+R], ale jest bardzo dużo powodów żeby robić inaczej i ja raczej nigdy bym tak nie zrobił że robię TYLKO sumę kanałów bo można dużo przegapić 1. zrobienie 2 czy 10 pomiarów więcej to jest parę minut roboty i zawsze warto to mieć, zwłaszcza w moim wypadku jak jadę do kogoś na pomiary, robię je, a analizuję potem po powrocie z pomiarów, to zawsze wolę mieć więcej danych niż potem żałować że czegoś nie zmierzyłem 2. bas jest ZAZWYCZAJ monofonizowany, no właśnie zazwyczaj, a co jak nie? Wtedy trzeba zobaczyć czy któraś strona nie jest jakoś szczególnie czuła na to jakie rezonanse są pobudzane 3. pomiary obu kanałów osobno a potem sumy pozwalają wykryć problemy z dopasowaniem fazowym między kanałami, to się da zrobić tylko posiadając pomiary osobnych kanałów i ich sumy 4. na sumie nie widać tego że jeden kanał może być zupełnie inny niż drugi, a więc trzeba by przemyśleć ustawienie kolumn i przesunąc jedną konkretną w konkretną stronę, a żeby to zrobić trzeba mieć pomiar z tej jednej strony 5. identyfikacja rezonansów, czasem pewne rzeczy lepiej widać na pomiarach jednego kanału bo jak grają oba na raz to pole akustyczne buduje się zupełnie inaczej i możemy mieć do czynienia z sytuacją, że jedna kolumna tłumi drugą i np. rezonans się nie pokazuje, a potem w jakiejś muzyce nagle wychodzi. Jak się zrobi tylko pomiar sumy to się tego nie zobaczy Tak więc gdyby było to idealnie prostopadłościenne pomieszczenie i wszystkie materiały na ścianach były identyczne, pełna symetria... to można by się pokusić o pomiary tylko sumy bo pewnie nie byłoby zysków z dodatkowych pomiarów kanałów osobno. Ale taka sytuacja nie występuje praktycznie nigdy, więc lepiej robić wiecej... 2 Odpisz, cytując
jaknb Napisano 2 czerwca Napisano 2 czerwca Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie. To ma sens! Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano Wtorek o 13:20 Napisano Wtorek o 13:20 Panowie, pilna i ważna sprawa... jutro na uczelni mamy nagrać film dydaktyczno edukacyjny i okazało się że ja tez mam jakiś temat, problematykę niskich częstotliwości i rezonansów w akustyce małych pomieszczeń. Co takiego najciekawszego byście w takim filmie widzieli, w zakresie prezentacji, omówienia metod pomiaru albo analizy czy coś? Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 13:32 Autor Napisano Wtorek o 13:32 (edytowany) 1. Zasady rozmieszczenia kolumn i miejsca odsłuchowego w pomieszczeniu, które minimalizują problemy z basem (także interferencję kolumn między sobą). 2. Realne możliwości redukcji problemów z basem za pomocą standardowych pułapek basowych (walce i graniastosłupy z wełną) - ilości, miejsca rozmieszczenia, zakresy działania. 3. Kwestia, na ile użyteczne są dane z kalkulatorów modów, jeśli chodzi o pomoc w rozmieszczaniu kolumn i miejsca odsłuchu. np. na ile otwarte drzwi, kanapa, czy regały zaburzają idealny obraz kumulacji modów uzyskany z kalkulatora. Edytowano Wtorek o 13:33 przez Kraft 4 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 14:06 Autor Napisano Wtorek o 14:06 Ad 3. Może jakiś przykład z życia. Kilka obrazków z kalkulatora dla konkretnego pomieszczenia porównane z pomiarami tego pomieszczenia (umeblowanego) w rzeczywistości. 1 Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano Wtorek o 16:58 Napisano Wtorek o 16:58 dość specyficzne tematy, ale zrobiłem sobie na szybko trochę obliczeń pomieszczenia prostego i takiego z różnymi słupkami, mebli raczej nie zasymulujemy kwestia ustawienia będzie na pewno Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 17:26 Autor Napisano Wtorek o 17:26 A otwarte drzwi da się zasymulować. Takie powiedzmy bliżej narożnika. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano Wtorek o 17:38 Napisano Wtorek o 17:38 4 godziny temu, Kraft napisał: 2. Realne możliwości redukcji problemów z basem za pomocą standardowych pułapek basowych (walce i graniastosłupy z wełną) - ilości, miejsca rozmieszczenia, zakresy działania. Dołączam się do zapytania @Kraft-a Miło by było zobaczyć wykres przed i po aranżacji pułapek basowych oraz ile ich trzeba zastosować i w których miejscach w pomieszczeniu, by całkowicie wyrównać/wypłaszczyć główne mody pomieszczenia. 1 Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano Wtorek o 17:59 Napisano Wtorek o 17:59 32 minuty temu, Kraft napisał: A otwarte drzwi da się zasymulować. Takie powiedzmy bliżej narożnika. tu akurat mam taką sytuację to Ci zmierzę przy okazji Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Wtorek o 18:26 Napisano Wtorek o 18:26 1 godzinę temu, Kraft napisał: Takie powiedzmy bliżej narożnika. Jarek dodaj koniecznie , że białe 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 20:24 Autor Napisano Wtorek o 20:24 Nie ma się co śmiać. Umiejscowienie ma znaczenie. Odpisz, cytując
jaknb Napisano Wtorek o 21:19 Napisano Wtorek o 21:19 Mnie ciekawią takie kwestie: 1. Odsuwanie ustrojów (czy to absorberów na pierwszych odbiciach, czy to bass trapów w rogach) od ścian w celu poprawy pochłaniania przez nie nich niskich częstotliwości. Ta rada non stop przewija się w materiałach wideo na Youtubie, a wydaje mi się, że to nie zawsze tak po prostu działa. 2. Mówi się, by pułapki basowe umieszczać w punktach wzbudzania modów. Choć kalkulatory potrafią wskazać takie punkty dla modelowego prostopadłościannego pomieszczenia, to jednak w rzeczywistości często wypadają w innych punktach. Jak je najprościej namierzyć? Puścić różowy szum i chodzić po pomieszczeniu z mikrofonem na wysięgniku, odczytując jaka jest odpowiedź częstotliwościowa? Potrafię zrobić pomiar pojedynczego punktu odsłuchowego w REW, ale nie wiem jak “zmapować” pomieszczenie i w miarę łatwo znaleźć punkty wzbudzania modów. Jest na to jakiś prosty patent? 3. Na ile pomaga lub przeszkadza dołożenie dedykowanego subwoofera? Gdzie go umieścić? Lepiej dwa? 1 Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano Środa o 05:17 Napisano Środa o 05:17 1. to niestety za szeroko, ma być głównie o niskich częstotliwościach ale mało o materiałach będzie 2. to bedzie planowałem już 3. i to też chociaż krótko 1 Odpisz, cytując
Marek333 Napisano Środa o 11:49 Napisano Środa o 11:49 Witam. Może wpływ na akustykę otwartej przestrzeni z jednej strony ( np otwarty salon audio na kuchnię ) i dobór to takich układów ciekawych, dobrych rozwiązań. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
jaknb Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu @Bartek Chojnacki, ten film będzie jakoś dostępny publicznie? Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu tak będzie, niestety powiem Wam szczerze że jestem mocno umiarkowanie zadowolony i raczej nie będzie to nic wspaniałego, bardzo kwadratowo było chyba że jakaś magia montażu tu wjedzie... mam tylko pomiary dla Was @Kraft @Chyba Miro 84, są pułapki basowe piankowe i otwarte drzwi, pozycja źródła ta sama, w miarę "dobra"5e.mdat 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts