Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
6 godzin temu, Mariusz Motyka napisał:

współczynnik oporu przepływu powietrza wyrażony w kPas/m2

tylko że to akurat bardzo słabo, 3000 Pa*s/m2.... dobra wełna akustyczna do paneli powinna mieć jakieś 25000-40000. Pianka z MegaAku ma 25000-28000, a 3000-5000 to moze miec nawet jakas pianka tapicerska. Chociaż przyznam szczerze że też pierwszy raz widzę podanie tego parametru w karcie produktu, niemniej dziesiątki materiałów, pianek, wełny i innych takich które mierzyliśmy na AGH dają nam pogląd na to ile ma dobra wełna czy pianka i jest to zdecydowanie więcej.

Pomijając parametry, nigdy nie spotkałem się z zastosowaniem wełny konopnej w akustyce, tym bardziej nie wiem jak ona pyli i czy pyli, ale jeśli chodzi o wełnę to właśnie dlatego trzeba kupić panele od kogoś kto umie je robić i dobrze zabezpiecza, a nie strugać samemu, to nie ma problemu z pyleniem. Wszelkie obawy rozumiem, ale nie powinno się tego demonizować bo się z tego ruch antyszczepionkowy zrobi, jak jest zabezpieczona i nie rzuca się tymi panelami to raczej nie ma żadnych szans żeby to pyliło

Napisano

Dziękuję Bartek za odpowiedź 

14 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał:

tylko że to akurat bardzo słabo, 3000 Pa*s/m2.... dobra wełna akustyczna do paneli powinna mieć jakieś 25000-40000. Pianka z MegaAku ma 25000-28000, a 3000-5000 to moze miec nawet jakas pianka tapicerska. Chociaż przyznam szczerze że też pierwszy raz widzę podanie tego parametru w karcie produktu, niemniej dziesiątki materiałów, pianek, wełny i innych takich które mierzyliśmy na AGH dają nam pogląd na to ile ma dobra wełna czy pianka i jest to zdecydowanie więcej.

Pomijając parametry, nigdy nie spotkałem się z zastosowaniem wełny konopnej w akustyce, tym bardziej nie wiem jak ona pyli i czy pyli, ale jeśli chodzi o wełnę to właśnie dlatego trzeba kupić panele od kogoś kto umie je robić i dobrze zabezpiecza, a nie strugać samemu, to nie ma problemu z pyleniem. Wszelkie obawy rozumiem, ale nie powinno się tego demonizować bo się z tego ruch antyszczepionkowy zrobi, jak jest zabezpieczona i nie rzuca się tymi panelami to raczej nie ma żadnych szans żeby to pyliło

3000 Pa*s/m2 faktycznie jest  słabe dla paneli o grubości 10 cm zawieszonych bezpośrednio na ścianie, mnie interesuje skuteczność przy naprawdę niskim basie i grubości wełny około 50 cm a tutaj jak nie raz uczulałeś parametr o którym piszemy jest bardzo istotny.

Z pewnością widziałeś wątek do którego linka poniżej wklejam, tam właśnie użytkownik G.E. robił ustroje z zastosowaniem wełny konopnej "Thermohanf" a w poście 133 ktoś inny wspomina że ta wełna nie pyli zresztą to stwierdzenie też padło na polskim forum dlatego o tą kwestię zapytałem (u mnie w domu nie ma szans aby panel nie był ruszany może w rogu by miał szanse, więc zostaje mi pianka na boki a w rogi może spróbuję właśnie wełny konopnej). 

https://gearspace.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/369164-diy-diffusors-max-2.html

Napisano

Niestety na wątkach forumowych się nie oprę, nie robiłem takich rzeczy pewnie dorzucę to do miliona spraw które kiedyś zweryfikuję, ale w dalszej perspektywie

Co do pylenia - to już w ogóle, tego nie będę weryfikował bo nie mam jak. Niech producent przedstawia badania itd.

Napisano

I ja mam pytanko techniczne. Tworzę pokój rozrywki, i sobie wykombinowałem żeby połączyć aspekty wizualne z pożytecznymi. ;) Planuję wszystkie narożniki pokoju "ściąć" piankami akustycznymi a'la piramidki przyklejonymi na stelażach od systemu mocowań K-G. To co na rysunku to są piramidki 8cm grubości, wysokość od podłogi do sufitu, szerokość 70cm (z tyłu pokoju 50cm). Czym wypełnić przestrzeń za nimi w tym pustym trójkącie? Wełną mineralną? Starymi ubraniami? Zbiornikami z wodą? Niczym? Czym? Naczytałem się o tych bass-trapach...

aaa.PNG

bbb.PNG

Napisano
1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał:

najlepiej wełną mineralną, ale w takim układzie te piramidki na wierzchu są zbędne... wystarczy zabezpieczona wełna

Żonę trzymam jak najbardziej z daleka od ingerowania w ten pokój, ale ciężko by było wytłumaczyć jej co te "materace" robią w narożnikach. Pianki piramidki tej wielkości tworzą tutaj pozory poważnego elementu wystroju, i nie muszę opowiadać co jest tam za nimi. Dziękuję bardzo za info, będzie wełna mineralna. Mogę ją mieć w workach czy lepiej luzem?

Napisano

Mam pytanie, które poniekąd nawiązuje do powyższej dyskusji.
W rogach pormieszczenia mam dwie szafy zabudowane za głosnikami, czy jeśli wypełniłbym je wełną mineralną to działały by one jako pułapki basowe.

Fronty szaf są wykonane z MDFu, ok 3-4cm grubości.

Inną alternatywa byłoby postawienie pułapek basowych w rogach pomieszczenia, przed szafami, ale gorzej będzie to wyglądać i szafy przestaną być użytkowe.

Napisano

chyba mówiłem już o tym kilka razy :P  taki układ tj wełna + płyta (np. w formie szafy) MOŻE zadziałać jak pułapka basowa, ale wcale NIE MUSI. Układ będzie nieszczelny, brak możliwości jakiegokolwiek przewidzenia co to daje i jaką ma częstotliwość rezonansową, w dodatku płyty frontowe są utwierdzone punktowo tylko na jednej krawędzi (zawiasy) co też zmienia ich częstotliwości rezonansowe w zakresie tych pierwszych, czyli tych które nas interesują. Postawienie pułapek basowych przed szafą - to z kolei ma już stosunkowo mało sensu. Najlepsze rozwiązanie to brak szafy i normalna pułapka basowa, niestety...

Napisano

a tak, też myślałem żeby tu napisać, ale to jeszcze początki pomysłu, muszę pogadać ze studentami o tym :P cała treść wiadomości gdyby ktoś nie szukał po fb:

"

[MOJE KWIATKI TO SUPER ROZPRASZACZE] - nie, to nie żart. Zapraszam osoby z Krakowa i okolic do udziału w eksperymencie badawczym

Zdjęcie poniżej nie jest dla uwagi, tylko będzie rzeczywistym sprzętem wykorzystanym w niniejszej pracy.

Bardzo często, w tym na łamach tej grupy i wielu innych słyszymy, jak to nasze sprzęty domowego użytku mocno wpływają na akustykę wnętrza i jak to dobrze ktoś ukształtował akustykę książkami, półkami, szafami itd. Z racji tego, że akurat mamy w laboratorium trochę wolnego, nie ma dydaktyki i laboratoria stoją wolne, zaproponowałem studentom na praktykach a teraz też Wam serię pomiarów najzwyklejszych gratów użytku domowego. Przeprowadzimy badania pod kątem pochłaniania, jak i rozpraszania dźwięku, nam się to przyda do modeli akustycznych, a całemu światu... no w sumie trochę wiedzy przekażemy, taką bazę danych materiałów

Zapraszam więc do zabawy osoby z Krakowa i okolic. Poszukujemy wszelkiego rodzaju "akustycznych" szafek, kwiatków, domorosłych struktur i tego, co uważacie że najlepiej robi akustykę w Waszym pokoju. Potrzebujemy transportu danych gratów na ul. Reymonta 7a w Krakowie, w zamian oferujemy kawę z naukowcami-akustykami, wyniki pomiarów, jak i wycieczkę po jednym z najlepszych laboratoriów wibroakustycznych w tym kraju. Termin badań to sierpień 2021. Chętnych zapraszam do kontaktu najlepiej mailowo - bchojnacki@agh.edu.pl"

Napisano
Dnia 13.07.2021 o 21:45, Bartek Chojnacki napisał:

a tak, też myślałem żeby tu napisać, ale to jeszcze początki pomysłu, muszę pogadać ze studentami o tym :P cała treść wiadomości gdyby ktoś nie szukał po fb:

"

[MOJE KWIATKI TO SUPER ROZPRASZACZE] - nie, to nie żart. Zapraszam osoby z Krakowa i okolic do udziału w eksperymencie badawczym

Zdjęcie poniżej nie jest dla uwagi, tylko będzie rzeczywistym sprzętem wykorzystanym w niniejszej pracy.

Bardzo często, w tym na łamach tej grupy i wielu innych słyszymy, jak to nasze sprzęty domowego użytku mocno wpływają na akustykę wnętrza i jak to dobrze ktoś ukształtował akustykę książkami, półkami, szafami itd. Z racji tego, że akurat mamy w laboratorium trochę wolnego, nie ma dydaktyki i laboratoria stoją wolne, zaproponowałem studentom na praktykach a teraz też Wam serię pomiarów najzwyklejszych gratów użytku domowego. Przeprowadzimy badania pod kątem pochłaniania, jak i rozpraszania dźwięku, nam się to przyda do modeli akustycznych, a całemu światu... no w sumie trochę wiedzy przekażemy, taką bazę danych materiałów

Zapraszam więc do zabawy osoby z Krakowa i okolic. Poszukujemy wszelkiego rodzaju "akustycznych" szafek, kwiatków, domorosłych struktur i tego, co uważacie że najlepiej robi akustykę w Waszym pokoju. Potrzebujemy transportu danych gratów na ul. Reymonta 7a w Krakowie, w zamian oferujemy kawę z naukowcami-akustykami, wyniki pomiarów, jak i wycieczkę po jednym z najlepszych laboratoriów wibroakustycznych w tym kraju. Termin badań to sierpień 2021. Chętnych zapraszam do kontaktu najlepiej mailowo - bchojnacki@agh.edu.pl"

Domorolse panele z welny mineralnej pewnie sie nie lapia? Kanapy niestety nie dam rady dotachac... 

Napisano

z domowymi panelami z wełny lub homemade dyfuzorami qrd raczej będzie problem, że raz nie ma za bardzo sensu tego mierzyć dwa, trochę nie wypada w laboratorium które z tego żyje ;) tj tutaj nie dowiemy się nic nowego ponad to, że ktoś dostanie potwierdzenie czy wykonał poprawnie panel bo ich właściwości są znane, a chodzi raczej o sprawdzenie właściwości rzeczy o których nie wiemy jak działają

jakieś a la kanapowe rzeczy lub mocno tapicerowane siedziska się znajdą na katedrze wiec coś zmierzymy. Dywany też

Napisano
22 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Dobre hehe. 

Z drugiej strony to... ciekawe jak by wypadła wlasnie kanapa z dywanem??

Robilem jakies tam proste pomiary audyssey przed i po instalcji kanapy - roznica byla spora.

• 1 month later...
Napisano

@Bartek Chojnacki po zmiękczeniu żony uzyskałem zgodę na wprowadzenie ustroi akustycznych do pokoju. Mowa o zniwelowaniu pierwszych odbić za kolumnami . To były dobre wiadomości / przynajmniej dla mnie/ , zła jest taka że ze wszystkich ustroi jakie pokazałem żonie akceptację uzyskał jedynie skyline. I tu moje pytanie , czy stosuje się tego typu rozpraszacz za kolumnami , a jak tak jaką powinien mieć powierzchnię , by to miało sens. Z tego co się zorientowałem skayline sprzedawany jest gównie jako panel ok. 50x50 cm. I ostatnie , ten dyfuzor wykonywany jest zarówno z drewna jak i z płyty meblowej , styropianu , jaki materiał wybrać  ?

Tak to u mnie wygląda , skorzystałem z kalkulatora Mega Acoustic 

panele - odbicia.jpg

Napisano (edytowany)

@tomek4446 o ile pamiętam z rozmowy z Bartkiem (przy okazji rozmowy o ustrojach sufitowych) to dyfuzory działają głównie na dźwięki o średnich i wysokich częstotliwościach, a więc kierunkowych i zastosowanie ich z tyłu za kolumnami będzie miało charakter raczej kosmetyczny i ozdobny. Za kolumnami stosuje się absorbery,  czasem hybrydy, działające głównie na niskie częstotliwości, które nie są kierunkowe. No, chyba że coś źle zrozumiałem.

Edytowano przez Rega
Napisano

@Rega Roman , przejrzałem sporo zdjęć pokoi odsłuchowych i skyline się pojawia za kolumnami. Ale na logikę masz oczywiście rację , powinienem zastosować pochłaniacze , np. takie jak Twoje , lecz na razie napotkałem na opór żony. Dała mi zadanie , ma działać i ma być ładne /??? / :) 

Napisano (edytowany)

Tomek są piękne absorbery z motywami artystycznymi. Moje to ,,pikuś,, Są obrazy z wewnętrzną warstwą pochłaniającą. A te piękne skyline to raczej na ściany za miejscem odsłuchowym. Tam spełnią swoje zadanie w 100% a za kolumnami to może w 15%. No, ale TAM JE WIDAĆ bo kto fotografuje fotel lub kanapę na której siedzi.

A swoją drogą jakich użyłeś argumentów do ,,zmiękczania,,???😉

Zobacz takie lub podobne

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiZoILB7vfyAhVdBaIDHTWdBG4YABANGgJsZQ&ae=2&ohost=www.google.com&cid=CAESQOD2ABlsh74pxfA9CCpr2xcjtyZJsw1hJvHIbSM-dgLRHrgTySKCS_HRgcg3p4Nmw2xqX3VhiLWoMVplmUruMc8&sig=AOD64_1YwVMwT6QhgBCPeueQl8GW9sTFSw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwiCmPvA7vfyAhVutIsKHSw_BHUQ9aACegUIARCEAQ&adurl=

Edytowano przez Rega
Napisano
9 minut temu, Rega napisał:

Tomek są piękne absorbery z motywami artystycznymi.

Nie przejdzie , mamy w domu oleje na ścianach i taka drukowana płaszczyzna raczej nie pasowałaby do reszty. Kombinuje by znaleźć panel który da się pomalować tą samą farbą co ścianę :) Zrobi się trójwymiarowo , ale wtopi się w tło i tak bardziej niż grafika. 

19 minut temu, Rega napisał:

A swoją drogą jakich użyłeś argumentów do ,,zmiękczania,,???

Jak to co ? Likieru od Ciebie :) 

20 minut temu, Amarok napisał:

Ach te nasze żony. Ciekawe jakie ma problemy audiofil który nie ma żony?

A widziałeś kiedyś Yeti ? To mniej więcej takie samo prawdopodobieństwo :) 

Napisano

Tomek - to do Ciebie nie podobne! Na kobiecie decyzję wymuszasz przy pomocy alkoholu???😉 A swoją drogą to trzeba iść za ciosem i robić to jak najszybciej bo przecież ,, kobieta zmienną jest,, i może zmienić zdanie. A wtedy ,,zdechł pies,,

Napisano
4 minuty temu, Rega napisał:

A swoją drogą to trzeba iść za ciosem i robić to jak najszybciej bo przecież

A kurna , to ja na jutro nim żona dojdzie do siebie , muszę mieć na piśmie potwierdzoną przez notariusza zgodę na dwa absorbery 120 x 60 x 10 cm. :)