DiBatonio Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 @Mikelas76 U Ciebie sprawdza się LEDE. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) Czas zabrać się za akustykę. Tak wygląda mój pokój odsłuchowy. Mała klitka. Odległość tyłu kolumn od ściany to ~45cm. Na czerwono zaznaczyłem potencjalne lokalizacje ustrojów akustycznych. Ma to wg Was sens? Jeśli tak to jakiego rodzaju absorbery/dyfuzory/rozpraszacze polecacie zastosować? Zdaję sobie sprawę, że problemem jest bliskość ściany przy miejscu odsłuchu. Nic z tym nie zdziałam, ale wypadałoby jednak coś tam powiesić. Wrzucam też pomiar z mikrofonem ustawionym w miejscu w którym zwykle mam łepetynę gdy słucham muzyki. Nie chcę absolutnie, żeby ustroje powciągały mi wysokie tony. Edytowano 17 lipca 2022 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Przy takim układzie widzę u Ciebie raczej absorbery. Te za kolumnami powinny być umieszczone bliżej szafki RTV (albo nawet na niej). Muszą się znaleźć w miejscu pierwszych odbić (lusterko). Tylko, że na dołek na basie to i tak nie pomoże. Tu trzeba by szukać innych rozwiązań. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) 5 minut temu, Kraft napisał: dołek na basie Masz na myśli dołek na 80Hz? Nie wiem właśnie skąd ta cholera się bierze. Co ciekawe, dołek zmniejsza się gdy przysunę kolumny bliżej ściany. Edytowano 17 lipca 2022 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Można próbować te górki i dołki na basie zmniejszać rozmieszczeniem kolumn, tak względem ściany przedniej, jak i bocznych. Można też coś zdziałać zmianą miejsca odsłuchu, ale raczej nie u Ciebie. Można też samą charakterystyką kolumn, czyli ich zmianą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 @lpomis A nie jest tak, że przysuwając głośniki pod ścianę podbijasz ten zakres i wtedy dołek się zmniejsza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 @DiBatonio - być może tak jest. Nie potrafię określić czy jest to wtedy bardziej podbicie czy "wyrównanie" tego zakresu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Jeszcze coś. Prawa kolumna wydaje się odstawiona tak samo daleko od przedniej i bocznej ściany. To raczej nie jest dobre rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 @Kraft - zgadza się, oczywiście jeżdżenie kolumnami po pokoju zmienia zwłaszcza te rejony na wykresie. Mam to już za sobą i zdaje się, że tak jak teraz jest po prostu najrówniej i z najmniejszym, negatywnym wpływem na pozostałe aspekty brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) 8 minut temu, lpomis napisał: @DiBatonio - być może tak jest. Nie potrafię określić czy jest to wtedy bardziej podbicie czy "wyrównanie" tego zakresu. Chodziło mi o wzmocnienie tego zakresu. W tak małym pokoju może najpierw spróbować panele o grubości 5cm zamiast tych 10cm jak nie chcesz wycięcia góry. Ale zgaduję, może Bartek powie coś więcej. A co właściwie chcesz uzyskać? Edytowano 17 lipca 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) @Kraft - Z odstawieniem prawej kolumny - ciekawa uwaga. Z prawej strony ma niecałe 10cm więcej luzu w porównaniu do ściany za nią. Ale z racji na niewielki pokój są to faktycznie zbliżone wartości. @DiBatonio - jasna sprawa. Dzięki za sugestie. A czy za plecy nie lepiej byłoby zastosować mimo wszystko jakiś rozpraszacz skoro na podbicie basu w sumie nie narzekam? Edytowano 17 lipca 2022 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) Ja bym dawał panele jak najgrubsze. 10-11 cm. Szczególnie, że będzie ich mało. Cieńsze mogą spowodować właśnie, że góry relatywnie ubędzie, bo pochłoną więcej góry niż środka. Odstawienie od ścian licz do środka membrany i przedniej ścianki, nie do bocznej i tylnej ścianki kolumn. Edytowano 17 lipca 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Kurna, największe obawy to mam takie, że po zakupie i ustawieniu tego wszystkiego będzie gorzej niż jest. Bo przecież może być gorzej, prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 12 minut temu, J4Z napisał: pokaż pogłos lepiej. robiłeś pomiary dla obu kanał oddzielnie? też byś pokazał - i pogłos i spl Lewa i prawa wyglądają podobnie, różnice w pofalowaniu widać głównie w zakresie 70-100Hz. Pogłosu nie mierzyłem. Postaram się zmierzyć na dniach jak odzyskam mikrofon 12 minut temu, J4Z napisał: jak daleko masz głowę od tylnej ściany? 50-60cm, zależy jak siadam. 12 minut temu, J4Z napisał: u mnie najgorzej chyba nie było jak miałem kiedyś, aczkolwiek czuć było przygaszenie. Właśnie tego najbardziej się boję, że mi wykosi życie z muzyki tak jak napisałeś wyżej. A są jeszcze takie bajery jak panele pochłaniająco-rozpraszające. Może by cuś takiego za plecy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) 5 minut temu, lpomis napisał: Lewa i prawa wyglądają podobnie, różnice w pofalowaniu widać głównie w zakresie 70-100Hz. Tak dla pewności. To jaki wykres wrzuciłeś? Połączony lewej i prawej kolumny? 5 minut temu, lpomis napisał: Pogłosu nie mierzyłem. A czym to mierzyłeś? Jakim programem? REW mierzy wszystko za jednym zamachem. I jakim mikrofonem? 5 minut temu, lpomis napisał: Właśnie tego najbardziej się boję, że mi wykosi życie z muzyki tak jak napisałeś wyżej. Pokaż pogłos, to będzie można powiedzieć coś więcej. Edytowano 17 lipca 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 2 godziny temu, Kraft napisał: Ja bym dawał panele jak najgrubsze. 10-11 cm. Szczególnie, że będzie ich mało. Cieńsze mogą spowodować właśnie, że góry relatywnie ubędzie, bo pochłoną więcej góry niż środka. 2 godziny temu, Kraft napisał: Ja bym dawał panele jak najgrubsze. 10-11 cm. Szczególnie, że będzie ich mało. Cieńsze mogą spowodować właśnie, że góry relatywnie ubędzie, bo pochłoną więcej góry niż środka. Skąd ten wniosek? Spójrz na charakterystyki tych paneli porównaj 5cm i 10-11cm, zobacz jak pochłania w górnych rejestrach grubszy panel uwzględniając współczynnik pochłaniania bliski 1. 1 godzinę temu, lpomis napisał: Kurna, największe obawy to mam takie, że po zakupie i ustawieniu tego wszystkiego będzie gorzej niż jest. Bo przecież może być gorzej, prawda? Tak, może być. Ja uważam, ze te 5cm są bezpieczne jeśli chodzi o wycięcie góry, mam dwie sztuki, a Jarka kolega bywał u mnie. Byl, kiedy naprawdę miałem wytłumione piramidami i był kiedy już się ich pozbyłem, a wstawiłem dwa panele 5cm. Teraz jest więcej życia niż z piramidami. Na 1 odbicia z boków umieszczam po 1szt dyfuzora 2D, ale są to odbicia dla przeciwległej kolumny, czyli w prawym dyfuzorze (lusterko) widzisz lewy głośnik, a w lewym dyfuzorze prawy głośnik. Duże znaczenie ma w którym miejscu za linia kolumn umieścisz absorbera, są na tyle mobilne, że możesz sobie je przestawiać. Ważne by unieść je na ok 30cm nad podłogę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Wiem, że to niewielkie różnice... Ale są, pytanie dlaczego tak niewielkie, skoro jeden panel jes prawie 2x grubszy i czy oznacza wierzyć tym wykresom. Pomijam już zgadywanie co u kogo się sprawdzi, bo u każdego wcale nie musi tak samo się sprawdzać ten sam panel, czy dyfuzor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 1 minutę temu, J4Z napisał: nie nie no zobacz jak 315hz i niższe częstotliwość spada na cienkim, a gruby dopiero przy 630 spada Miałem na myśli prawą stronę charakterystyki, bo lpomis obawia się zbytniego wytłumienia góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 (edytowany) Wrzucam pogłos. @J4Z mówi, że nie ma wstydu. Ale coś czuję, że mnie wkręca. Jakie są "normy"? Edytowano 17 lipca 2022 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Ja bym na twoim miejscu chyba nie kombinował by nie przedobrzyć. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 (edytowany) Oparcie na wysokości ramion, ale kładę na nim zawsze poduchy, które robią mi za bieda absorbery. A czy pokój zagracony? Raczej tak w normie. Szafka kallax z Ikei z książkami i duperelami, mała szafka rtv, sofa, poduszki, kilka kwiatów, lampka, dywan 140x200, na podłodze panele. Mogę Ci filmik nagrać to se zrobisz tak samo jak tak Ci dobrze na tym wykresie /edit Aha, pomiary robione Umikiem i dla porównania mikrofonem Blue Yeti - wyniki wyszły bardzo podobne, prawie się pokrywały. Edytowano 18 lipca 2022 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 Gdybyś @lpomisw swoich akustycznych rozważaniach brał pod uwagę montaż dyfuzorów za miejscem odsłuchu to będę miał na sprzedaż 4szt skyfuserów Mega Acoustic 60x60 cm o grubości 10cm. One potrzebują minimum 60cm od głowy słuchacza ale może jeszcze będziesz organizował jakieś przemeblowanie 😉. Akustyka to podstawa i warto w nią inwestować 😊 Oczywiście propozycja aktualna jest dla każdego forumowicza 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 5 godzin temu, J4Z napisał: @seba3002przepraszam 😀 Ale za co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: A no kiedyś napisałeś że lpomis ma przyjazne czy bardzo przyjazne akustycznie pomieszczenie bez adaptacji. Nie wierzyłem. 😀 Ja w sumie chyba też mam 🤪. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts