fp74 Napisano wczoraj o 14:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:49 4 godziny temu, Acoustic Lab napisał: @fp74 Tutaj porównanie 100 i 150mm wełny: http://www.acousticmodelling.com/mlink.php?im=1&ca=P&m=5&ga=1&e=h&s11=2&v11=10000&d11=100&s21=2&v21=10000&d21=150 Moim zdaniem warto dodać te +50mm, bo przy 100Hz poochłanie wzrasta z 21 na 43%. Możesz wełnę zakryć membraną i na to tkaninę na zszywki i zszywki zakryć listwami. Jak masz żywe pomieszczenie to będzie to działało jako pochłaniacz szerokopasmowy, częściowo ograniczony przez sofę, która go zasłoni po środku. Tak, to ma sens, bo od 500 Hz w górę to i tak wszystko jest wycięte już przy wełnie 10 cm, dodatkowe 5cm wpływa już tylko na coraz niższe częstotliwości. Podążę tym tropem niewzruszony wątpliwościami i piętrzącymi się przeciwnościami oraz spodziewaną złośliwością przedmiotów martwych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 15:56 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:56 57 minut temu, fp74 napisał: Tak, to ma sens, bo od 500 Hz w górę to i tak wszystko jest wycięte już przy wełnie 10 cm, dodatkowe 5cm wpływa już tylko na coraz niższe częstotliwości. No właśnie nie wiem, czy wpływa. A co z częstotliwością Schroedera? Grubość absorberów ustawionych na pierwszych odbiciach może już nie mieć znaczenia poniżej tej częstotliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano wczoraj o 17:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:27 Nie wszystko rozumiem ale się staram 😄. Ten jeden duży absorber, który teraz planuję ma być wyraźnie poniżej linii kolumn, za nimi i jeszcze dodatkowo schowany za sofą więc tam chyba nie ma pierwszych odbić. Na pierwsze mam absorbery za kolumnami. Z boku nic nie ma i nie będzie... @Kraft napisałeś kiedyś na moje pytanie dotyczące ilości ustrojów w pomieszczeniu jak poniżej. Wziąłem to sobie do serca. Daję wszystko!😁 Dnia 8.02.2025 o 00:30, Kraft napisał: Ogólnie, to nie ma się co szczypać. Dawać wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Trzeba pamiętać też o polu, powierzchni absurbującej bo stopień absorbcji danej częstotliwości to tylko część sukcesu a równie ważną jest powierzchnia i obliczenie ile "sabinów trzeba zejść" Taki przykład podam dla zobrazowania , wspomagam się Grokiem - AI Przykład: W pokoju 5x7 m, aby zredukować pogłos w zakresie 50-150 Hz do RT60 ≈ 0,4-0,8 s, potrzeba zaabsorbować 25-35 sabinów (całkowite pochłanianie, w tym istniejące powierzchnie). Powierzchnia absorbera: Realistycznie 15 m² wełny PT80 o grubości 10 cm, umieszczone w narożnikach i przy ścianach, pochłonie około 7,5 sabinów w tym zakresie. Uwagi: Skuteczność można zwiększyć, stosując grubszą wełnę (np. 20 cm, α ≈ 0,8-1,0) lub pułapki rezonansowe dostrojone do 50-150 Hz. Realistyczne podejście W praktyce nie pokrywa się całego pokoju absorberami. Niskie częstotliwości (50-150 Hz) są zwykle kontrolowane przez pułapki basowe w narożnikach, gdzie energia akustyczna się kumuluje. Dla pokoju 5x7 m wystarczą absorbery o łącznej powierzchni 10-15 m², rozmieszczone strategicznie (np. w narożnikach i przy pierwszych odbiciach). Przy α = 0,5: {Sabiny} = 15 , {m²} x 0,5 = 7,5 sabinów Sabiny to jednostki, które mierzą, ile dźwięku pochłania dana powierzchnia w pomieszczeniu. Prosto mówiąc, pokazują, jak bardzo materiał (np. wełna mineralna, dywan czy zasłony) "wycisza" dźwięk, zamiast go odbijać. Jeden sabin to tyle, ile pochłania 1 metr kwadratowy idealnie pochłaniającej powierzchni (np. otwarte okno). W praktyce liczy się je tak: bierzesz powierzchnię materiału (w metrach kwadratowych) i mnożysz przez współczynnik pochłaniania (od 0 do 1), który zależy od tego, jak dobrze dany materiał tłumi dźwięk. Na przykład: 10 m² wełny z współczynnikiem 0,5 daje 5 sabinów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Ja nie mogę, o tym to jeszcze nawet nie słyszałem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 55 minut temu, Marek333 napisał: Trzeba pamiętać też o polu, powierzchni absurbującej bo stopień absorbcji danej częstotliwości to tylko część sukcesu a równie ważną jest powierzchnia i obliczenie ile "sabinów trzeba zejść" Spokojnie Marek, mamy tu juz wykształconego akustyka - Bartka, z wieloletnia praktyką. Zostawmy mu ten wątek, tym bardziej ze ty dopiero zaczynasz zglebiac wiedze a juz posiłkujesz się AI. Nie tedy droga. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowany) OK, jasne. Pozdrawiam. PS. W bardzo wielu aspektach spoza audio, jak zdrowia itp posługuję się od dawna AI i bardzo dobrze na tym wychodzę, to tak na marginesie Na razie przez ostatni rok przejrzałem może jeszcze za mało wiem o tym , na razie z 4 może 5000 stron informacji na tematy audio- akustyki ale nadal zgłębiam ten obszar bo to bardzo ciekawa dziedzina ... no i na pewno idę złą drogą , wiem , wiem , Ty idziesz Michał zawsze dobrą drogą,... a ja zawsze złą i zawsze nie mam racji. Przywykłem to Twojego stanowiska. Pozdrawiam. Edytowano 22 godziny temu przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu poza tym że sabin to średniowieczna jednostka, to w temacie basstrapów temat równoważnej powierzchni dźwiękochłonnej jest dużo bardziej złożony. Jeżeli jest to jakiś basstrap przestrzenny, to powinniśmy uwzględnić jego powierzchnię np. 5 m2 czy ileśtam, a tymczasem takie pułapki basowe mogą wykazywać że na tych 5m2 powierzchni zewnętrznej uzyskuje się ze 20 m2 równoważnej powierzchni dźwiękochłonnej... z basstrapami tak wychodzi, bo jak się stłumi w pokoju rezonans i potem przeliczy efekty to często wychodzi że się dodało coś o współczynniku pochłaniania dźwięku typu 5 ale generalnie się zgadzam, że nie samym współczynnikiem pochłaniania trzeba żyć, ważne też żeby stosować materiały o większych powierzchniach 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 9 minut temu, Marek333 napisał: akustyki ale nadal zgłębiam ten obszar bo to bardzo ciekawa dziedzina ... tak masz racje 10 minut temu, Marek333 napisał: no i na pewno idę złą drogą , wiem , wiem , Ty idziesz Michał zawsze dobrą drogą,... a ja zawsze złą i zawsze nie mam racji. Przywykłem to Twojego stanowiska. Jakże sie mylisz w tej ocenie... Sam zatoczylem nie raz koło, wracając do punktu wyjścia, czy to ze sprzetem, softem czy w dziedzinie akustyki. Różnica miedzy nami jest taka Marku, że ty tylko czytasz i znowu idziesz na skroty, czy to przy wyborze streamera, daca, kolumn czy jak teraz przy akustyce. Sprawdz cos osobiscie, zbuduj jakis rezonator czy uklad membran ktore sa mega proste w wykonaniu, czy chocby sprawdz absorbery roznych grubosci. Nie czytaj tylko AI, a zacznij coś realnie dzialac. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts