Adi777 Napisano 15 lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 lipca 2021 Dnia 29.04.2021 o 07:41, S4Home napisał: Jemu nie przeszkadza. Lodówkę ledwo otwiera. Ale słucha Właśnie, to jest najważniejsze 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2021 I co by nie czytał i kogo słuchał swojego zdania nie zmieni. To akurat jest wniosek który powinniśmy wyciągnąć z tego. Miejmy swoje zdanie. Więcej niz obecnie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Wątek wymaga podbicia. Najlepiej przyklejenia do głównej strony. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 1 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2022 Super temat, w koncu dla mnie. Otoz mam polke (glebokosc 30cm)gdzie stoi Telewizor oraz moje glosniki wlasnej budowy (Quickly 18, Gradient Select W176-4, Gradient Select GDT104-N). Koszt materialow byl stosunkowo niewielki (200€) plus MDF. Glosniki maja 26cm glebokosci, wiec stojo 4cm od sciany, na boki jest minimum 50cm. BR otwor z przodu 6,5cm x 20xm. Headunit to Marantz SR-4001 (tak, wiem to jest amplituner, ale narazie nie bede go zmienial, moze pozniej yamaha MusicCast R-N402D) Filmy,TV, Youtube, Netflix, Amazon,.../Musik to jakies 50/50. Ogolnie brzmi to dobrze, dol jest dobry, tylko wysokich troche malo i tak do konca nie jestem zadowolony Kiedy w restauracji, widzialem powieszone na scianie B&W (dokladnie nie wiem jakie), graly cicho ale super, bardzo dorosle i cieplo. Pokoj 6x4m, Glosniki okolo 1,8m od siebie, pozycja sluchowa okolo 5m Zaczalem troche ogladac, cos by sie przydalo lepszego. Nie musza byc nowe, max. 400€. I tak by byly ELac DBR62 BR z przodu Potem Dynaudio DM 2/7 BR z tylu B&W 602 S3 BR z przodu i na koniec Focal Chorus 706 BR z przodu. Ktory z nich podejdzie najlepiedo mojego marantza oraz bedzie w miare gral tak blisko sciany? Wymienilem Glosniki ktore w miare moge dostac jako uzywki i dosyc blisko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 1 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2022 33 minuty temu, Johann napisał: no jeszcze by byly magnat signature 503 BR ale BR z tylu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2022 13 minut temu, pirlo81 napisał: Co to za bełkot? Żaden bełkot. Kolega napisał wyraźnie, że posiada telewizor i głośniki własnej budowy. Niektórzy ludzie mają fach w rękach, nie to co ja - zazdroszczę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 1 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2022 (edytowany) 2 godziny temu, pirlo81 napisał: Co to za bełkot? dlaczego tak myslisz? moze poglebisz twoja mysl? Slyszales te podlogowki na tym marantz? moze odpowiesz poprostu na moje pytania, a jesli nie umiesz to daruj sobie takie teksty. Edytowano 1 stycznia 2022 przez Johann Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 6 godzin temu, Johann napisał: Super temat, w koncu dla mnie. Otoz mam polke (glebokosc 30cm)gdzie stoi Telewizor oraz moje glosniki wlasnej budowy (Quickly 18, Gradient Select W176-4, Gradient Select GDT104-N). Koszt materialow byl stosunkowo niewielki (200€) plus MDF. Glosniki maja 26cm glebokosci, wiec stojo 4cm od sciany, na boki jest minimum 50cm. BR otwor z przodu 6,5cm x 20xm. Headunit to Marantz SR-4001 (tak, wiem to jest amplituner, ale narazie nie bede go zmienial, moze pozniej yamaha MusicCast R-N402D) Filmy,TV, Youtube, Netflix, Amazon,.../Musik to jakies 50/50. Ogolnie brzmi to dobrze, dol jest dobry, tylko wysokich troche malo i tak do konca nie jestem zadowolony Kiedy w restauracji, widzialem powieszone na scianie B&W (dokladnie nie wiem jakie), graly cicho ale super, bardzo dorosle i cieplo. Pokoj 6x4m, Glosniki okolo 1,8m od siebie, pozycja sluchowa okolo 5m Zaczalem troche ogladac, cos by sie przydalo lepszego. Nie musza byc nowe, max. 400€. I tak by byly ELac DBR62 BR z przodu Potem Dynaudio DM 2/7 BR z tylu B&W 602 S3 BR z przodu i na koniec Focal Chorus 706 BR z przodu. Ktory z nich podejdzie najlepiedo mojego marantza oraz bedzie w miare gral tak blisko sciany? Wymienilem Glosniki ktore w miare moge dostac jako uzywki i dosyc blisko. Jeśli masz zbudowane przez siebie kolumny i przeszkadza Ci w nich to że masz w nich zbyt mało wysokich tonów, to zaczął bym od zmniejszenia wartości rezystora połączonego szeregowo z głośnikiem wysokotonowym. Wtedy góry będzie więcej. Bliskość tylnej ściany sprawia że basu masz więcej niż chyba potrzebujesz. Możesz też obniżyć częstotliwość strojenia br, przez jego wydłużenie lub zmniejszenie prześwitu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 (edytowany) dzieki za odpowiedz. ustawic inaczej glosnikow sie nie da. Rura BR jest regulowana od 14-24cm. Troche probowalem i jest teraz na 20cm i nie jest zle. Co do rezystora musze poszukac plan i zobaczyc jaki tam jest bo juz nie pamietam. tak wyglada zwrotnica Edytowano 2 stycznia 2022 przez Johann Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 R2 musi mieć wartość 4,7ohma a nie kohma. Możesz go zmniejszyć do wartości 3,3ohma. Jeśli umieściłeś tam faktycznie rezystor 4,7 kohma , to głośnik wysokotonowy praktycznie nie działa, bo jego wartość jest tysiąc razy zbyt wysoka. Wartość R2=680 ohm również wydaje się zbyt wysoka. Najprawdopodobniej powinno tam być 6,8 ohma lub co najwyżej 68 ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 dzieki za info. jutry wyciagne zwrotnice i pomierze miernikiem jakie tma naprawde wartosci sa. gwizdek dziala tylko minimalnie za cicho. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 8 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2022 @MobyDick miales racje, ten gorny to 4,7ohm a ten przy wooferze to 6,8ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2022 Jeśli nie chcesz wymieniać tych rezystorów, możesz dolutować równolegle rezystor 10 ohm do 4,7 aby uzyskać rezystancję w tym miejscu 3,2 ohma lub drugi 4,7 aby zmniejszyć tą rezystancję dwukrotnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturro007 Napisano 20 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2022 Czy te pochłaniacze (bas-trap) dajecie za kolumny nawet gdy mają przedni bas reflex? Ciekawa sprawa z tą akustyką, odsunąłem moje Elac Debut 6.2 10 cm dalej od ściany i holografia się poprawiła, ogólnie granie się odchudziło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturro007 Napisano 20 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2022 Hm jest lepiej chociaż wolałbym je znów nieco przysunąć ze względów estetycznych. Ciekawi mnie to, że holografia się poprawiła - ogólnie scena ma przestrzeń, jest lepsza separacja i pozycjonowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2022 Każde zbliżenie kolumn do ścian, podbija bas i ogranicza przestrzenność. Warto poeksperymentować z ustawieniami kolumn i wybrać najlepsze dla siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturro007 Napisano 20 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2022 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Każde zbliżenie kolumn do ścian, podbija bas i ogranicza przestrzenność. Warto poeksperymentować z ustawieniami kolumn i wybrać najlepsze dla siebie. Na ilość basu to wg mnie nie wpłynęło al może po prostu lepiej go czuję jak się holografia poprawiła. 5 minut temu, J4Z napisał: Twój wybór 🤷♂️ Ogarnij pogłos, daj im miejsce i symetrie, a zobaczysz na jaką holografie stać twój setup. Pogłosu chyba nie mam - nie czuję go. Jak to sprawdzić?? Pokój mały, co gorzej wąski a ja siedzę po szerokości ale coś tam próbowałem zmienić. Są zasłony, obrazy i audiofilski dywan Mogę też za i obok kolumn dać takie cienkie maty z pianki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 31 października 2022 Udostępnij Napisano 31 października 2022 Dnia 2.04.2019 o 08:01, Inferno napisał: U mnie monitory w sypialni stoją na komodzie jakieś 15cm od ściany i jest naprawdę dobrze. W testach o Mission QX2 czytałem że minimum to 80cm... kurde wydaje mi się że jeszcze wiele zależy od pomieszczenia i sprzętu jaki z tymi kolumnami gra u mnie pisze zeby dać maksymalnie 35 cm a mam ponad 50 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 witam po dlugim czasie. i nastaly pewne zmiany. Otoz glosniki mojej roboty sa w piwnicy, a na je miejsce przyszly uzywane Elac BS 204.2. Bassreflex jest co prawda z tylu, ale glosniki stoja teraz w innym miejscu, od sciany jakies 15cm. Headunit tez jest inny. Marantz sprzedany, na jego miejscu jest NAD C352 i C425 (slucham duzo radia) Moim Zdaniem NAD pasuje pieknie do ELac, dzwiek raczej w kierunku cieplym, balem sie ze te Jet III od Elac troche pojda po uszach ale sie mylilem, pieknie wspolpracuja. Dziekuje wszystkim za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba86 Napisano 29 marca 2023 Udostępnij Napisano 29 marca 2023 Witam mam wieże Panasonic PMX 92 mini wieża głośniki 2x60 Bass Reflex z tyłu pytanie jaka odległość od ściany na komodzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 30 marca 2023 Udostępnij Napisano 30 marca 2023 Kolego nikt Ci nie napisze dokładnej odległości bo to zależy od Ciebie. Ustaw sobie bliżej ściany i przesłuchaj kilku ulubionych kawałków. Później odstaw dalej i znowu odsłuchaj. Powinieneś słyszeć czy jest różnica i jeśli jest to czy na plus. Niektórzy specjalnie stawiają kolumny bliżej sciany dla podbicia basu kosztem, góry, szerokości czy głębokości sceny. Zależy od preferencji słuchacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 Gośc opowiada trochę o rynku profesjonalnym mam wrażenie. Założenia są te same. Zapewne. Chodź możliwe że oczekiwania ludzi inne. Ale kompan do sobotniego wieczoru jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 7 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 Dla niektórych ważniejsza jest jakość basu a nie jego ilość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 7 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 Niema to jak wiedza z YouTube. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 7 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 Nie mam zielonego pojęcia dlaczego władasz swoje paluszki w temat o którym nie masz pojęcia. Obudowa oz i referencyjny bas z niej dla ciebie ty o tylko YouTube i nic więcej. Dodaj sobie mnie do ignora i temat masz z głowy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts