Fafniak Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Przed chwilą, tomek4446 napisał: jeszcze ufam swoim zmysłom. no tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 @MariuszZ zrozumiałem za pierwszym razem nie musisz , powtarzać Golas , dwie żyły srebrnego drutu w teflonie , zero ekranu. Ale żadnych słyszalnych brumów nie powoduje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 No ale nie tylko zakłócenia 50Hz istnieją w eterze. Te pozostałe podane wraz z sygnałem audio na wejście wzmaka o dość dużych zniekształceniach intermodulacyjnych mogą w efekcie powodować wrażenie "jasności" "sterylności". Obstawiam, że to co usłyszałeś to nie zasługa srebra tylko wina braku ekranu ale to tylko moje domysły 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: zrozumiałem za pierwszym razem nie musisz , powtarzać Rączka mi się trzęsie od rana i jakoś tak się klikło dwa razy. Nie pytaj jak sobie radzę z innymi sprawami. OK? Ja bym wypróbował ten srebrny z takim ekranem podłączonym do przewodu masy kabla z jednej strony od źródła. Na to bawełenka jakaś i masz IC za grube tysie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 1 minutę temu, MariuszZ napisał: ten srebrny z takim ekranem żonie pokażę -będzie zachwycona jak sądzę Po ucieciu bardzo się "siepie" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 2 minuty temu, Fafniak napisał: Po ucieciu bardzo się "siepie" ? No bardzo nie. bo druty się trzymają ale to co odetniesz to trzeba łapać na jakiś spodek, dekielek bo nitki mikroskopijne są i jak polecą to już nie znajdziesz bez lupy. Ja montuję kable na stole w jadalni to coś wiem na temat jak to badziewie odcięte potrafi się ukryć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Wątek ożył, to i ja wrzucę coś nowego. Pomimo, że temat kabli od dawna uważałem za zamknięty, od jakiegoś czasu pewna myśl nie dawała mi spokoju. Postanowiłem sprawdzić i... Od kilku tygodni używam takich oto interkonektów : 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 By kolega światło zaświecił do zdjęć wieczorową porą. Ja wiem, że teraz prąd drogi, no ale... Czy to Belden? A wtyki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 2 minuty temu, Asia napisał: Czy to Belden? A wtyki? Sorry , ze się wtrącę. Asia " zimno" . Nie na to patrzysz. jestem taki mądry , bo rozmawiałem z Piotrkiem. Dla ułatwienia powiem , że trudno w to uwierzyć co wykombinował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 (edytowany) To jeszcze raz, tym razem bez podświetlenia z telefonu. Edytowano 27 stycznia 2022 przez nowy78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Boże, biżuterię żonie zwędziłeś? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 (edytowany) Czytałaś o teorii strun? Myślę że wyciągnął ze 2 z okolic Marsa lub Venus Edytowano 27 stycznia 2022 przez Fafniak 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Co te chłopy z tej nudy nie wymyślą. (Tak wiem, powtarzam się). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 👍🤣 5 minut temu, Asia napisał: Boże, biżuterię żonie zwędziłeś? Jednak nie i... 4 minuty temu, Fafniak napisał: Czytałaś o teorii strun? Myślę że wyciągnął ze 2 z okolic Marsa lub Venus Także nie to To jest drut nawojowy z którego robiłem kable opisane na początku tego wątku. Tyle, że tym razem nie ma nic więcej. Po prostu dwa skręcone ze sobą druciki o średnicy 0,04 mm. Dodam, że przy ok 30 cm długości, taki drucik ma rezystancję w okolicach 7 omów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 (edytowany) I jak eksperyment? Zaczynasz masową produkcję? Edytowano 27 stycznia 2022 przez Asia Edytowałam, choć wersja słownika "masować produkcję" bardzo mi się podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Wygląda na to, że we wcześniejszych eksperymentach wnioski były nie do końca trafne. Może nie będę się rozpisywał, dlaczego teraz tak, ale uważam, że jest wyraźnie/zauważalnie lepiej. Niestety taka konstrukcja jest bardzo problematyczna pod względem użytkowym. Ten drut rwie się od patrzenia na niego. Choćby wspomnieć o tym, że zaraz po zlutowaniu wymsknęła mi się z ręki jedna z wtyczek (sama część stykowa, bez obudowy). Spadła na podłogę nie tracąc nawet prędkości w momencie zrywania "kabla" Masowa produkcja? No nie wiem... Musiałbym mieć rozbudowany dział do obsługi reklamacji 🤣 Ale jeżeli tylko ktoś dysponuje lutownicą, wystarczy kilka minut pracy, żeby się przekonać. Na początek można użyć mniej ekstremalnego drutu, jednak wg mnie najkorzystniej nie przekraczać 0,1 mm średnicy. Mam natomiast już pewien pomysł na konstrukcję nieco bardziej użyteczną. Pytanie, czy nadal będzie tak dobra dźwiękowo 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 W razie potrzeby podsuwam nazwę roboczą: pastuch. Nazwa handlowa, pomyślmy, mam: Fiddler. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Wersja extreme " on the roof" Chyba haiku robiło takie druty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 2 minuty temu, nowy78 napisał: Ale jeżeli tylko ktoś dysponuje lutownicą, wystarczy kilka minut pracy, żeby się przekonać. Na początek można użyć mniej ekstremalnego drutu, jednak wg mnie najkorzystniej nie przekraczać 0,1 mm średnicy. Ja niedawno kombinowałem z drutem YTDY 2x0,5mm do którego przylutowałem wtyki Vitalco - zagrało to lepiej od: Melodika fioletowa, Phoenix Gold, jakiś stary Prolink Audio. Podobnie klasowo zabrzmiał Real Cable - tylko ten grał ciut za twardo - w każdym razie obu (YTDY i REAL) się da słuchać, w przeciwieństwie do wcześniej wymienionych - które psują mocno brzmienie całego systemu. YTDY przegrał sromotnie ze srebrnym Argentum SCG 4/4 który u mnie zostaje - jestem zachwycony ilością detali i precyzją. Co ciekawe mam od znajomego jeszcze stary IC na jakimś rosyjskim miedzianym drucie i gra trochę mniej precyzyjnie od Argentum, ale dosłownie zjada wszystkie pozostałe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 @nowy78 czytam ostatnie wpisy i chyba obudziłeś demony 53 minuty temu, Asia napisał: Boże, biżuterię żonie zwędziłeś? Te kobiety ,to tylko o jednym ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 1 minutę temu, marcinmarcin napisał: Co ciekawe mam od znajomego jeszcze stary IC na jakimś rosyjskim miedzianym drucie i gra trochę mniej precyzyjnie od Argentum, ale dosłownie zjada wszystkie pozostałe. Jeżeli masz pod ręką jakąś niepotrzebną cewkę, np od przekaźnika na 230V, lub inne źródło cienkiego drutu nawojowego, zachęcam do wypróbowania. Wtyki... U mnie od strony wzmacniacza (RCA) jest w tej chwili jakaś chińszczyzna, znaleziona w szufladzie. O, i jeszcze jedno. Trzeba zauważyć, że potwierdzają się Twoje spostrzeżenia co do ekranu Z tym, że ja to rozszerzyłem do całej części "nośnej" kabla Tak mi się jeszcze przypomniało, że niedawno słuchałem na tych kablach Rammstein'a przy poziomie ciśnienia akustycznego ponad 100dB w miejscu odsłuchu (pomiar sonometrem). Było baaardzo głośno, a mimo to miałem chęć jeszcze podkręcić A niby taki lichy mam wzmacniacz 🤣 12 minut temu, tomek4446 napisał: czytam ostatnie wpisy i chyba obudziłeś demony Jak się za ostro zrobi, to się przyznam, że żartowałem 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 15 minut temu, nowy78 napisał: Trzeba zauważyć, że potwierdzają się Twoje spostrzeżenia co do ekranu Wspólnych spostrzeżeń trochę by się znalazło w ogóle ostatnio mi się podoba granie drutów bardziej od linek. Na głośnikowy mam teraz tani Jantzen Solid 0,5+1mm (15zł/m) i dla mnie zagrał lepiej niż audiofilska linka za 2k Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 @nowy78 Tak mi przyszło do głowy , że zanim wzmacniacze będą iść z dymem , mógłbyś dodać , że użyłeś licy w teflonie 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 Nie wytrzymałem i wydziergałem XLR-y na bazie Beldena 8402. Wcześniej zrobiłem z tego kabelka IC. A że przypadkiem posiadam głośnikowy Belden 9497 to wpiąłem to wszystko i mam teraz hamerykańskie granie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 (edytowany) A cyfrowy? Do kompletu? To chyba 1694a... Edytowano 29 stycznia 2022 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts