Skocz do zawartości

RME ADI-2 DAC ...... vs Nostromo WOLF 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Fafniak, sluszna decyzja. No i zyczę Ci zebyś w koncu poprawil ten dźwięk. Może czas już zmienić monobloki?

Przecież pisalem, ze filtry są w kazdym dac. Proponuję czytac ze zrozumieniem slowo pisane. I skorzystać z rady odnosnie dac. A za wzor przyjac DCS. 

Oszczedzisz duzo czasu i kasy.

Napisano
27 minut temu, Fafniak napisał:

Audiostacja .

Na PW podam ci namiary na człowieka z którym się kontaktowałem

W poniedziałek/wtorek oddaję im sprzęt

Dziękować. No, może do tego czasu wróci kasa za D150 bo wciąż skutecznie mnie spowalniają. 

Napisano
18 minut temu, audiowit napisał:

Fafniak, sluszna decyzja. No i zyczę Ci zebyś w koncu poprawil ten dźwięk. Może czas już zmienić monobloki?

Przecież pisalem, ze filtry są w kazdym dac. Proponuję czytac ze zrozumieniem slowo pisane. I skorzystać z rady odnosnie dac. A za wzor przyjac DCS. 

Oszczedzisz duzo czasu i kasy.

Ostatni raz odpowiadam Tobie.

Nie interesuje mnie Twoje zdanie ani Twoje rady. Odpuść sobie.

@Kraft - bardzo dziękuję.

Napisano

No więc powoli przyswoiłem sobie sposób ustawiania opcji. Jest to jednak dość konsekwentnie zrealizowane.

Sam nie zaglądając do instrukcji (!!!) ;) zaprogramowałem sobie 4 klawisze na pilocie do zmiany profilu grania

1 - NOS

2 - SHARP

3 - SLOW

4 - SD SLOW

Napisano
4 godziny temu, Kraft napisał:

Podpowiedź, jak brzmią różne filtry przygotowana przez firmę AKM.

Jeżeli dobrze rozumiem filtry te działają tylko z sygnałami analogowymi PCM i nie dotyczą DSD czy MQA kodowania. W kilku miejscach na zagranicznych forach doczytałem, że ustawienia tychże filtrów dotyczą jak filtr dolnoprzepustowy kształtuje zbocze charakterystyki przenoszenia DACa w okolicach powyżej 15kHz, więc mało kto usłyszy ich wpływ na dźwięk więc nie ma co się przejmować. Taki "ficzer" dla audiofilii. Ja nie słyszę wpływu ;) 

Ponieważ interesuje mnie Pro-ject Pre Box S2 Digital tu szerzej na temat filtrów link, które działaja podobnie w pozostałych DACach :) 

Napisano

Dość interesujące wrażenia

wpierw włączyłem

A-ha (MTV unplugged) - odpada filtr SHARP

Preferowałem 1 i 4

A. Vollenweider - Down to the moon

2 owszem tak, ale duża przewaga 4

Erroll Garner (plays misty)

właściwie tylko 4 i 1 ale jedynka tylko gdy chciałbym mieć twardszy i ostrzejszy fortepian za to filtr nr 2 odpada kompletnie 

L. Cohen (absolute bass voice)

4 daje jakby lekko cieplejszy przekaz a jednocześnie wyższe tony są jakby bliżej ale jakby trochę rozmazane

1 jakby trochę dalej  wszystko było ale "ostrzej"

To wrażenia

Filtr sHrp fajnie sprawdza się (według mnie) w sytuacjach gdy jest dość dużo pojedynczych uderzeń a brak jest na pierwszym planie jakiegoś instrumentu/ów tworzących linię melodyczną (nie wiem czy ja dobrze to wyjaśniam opisuję)

Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego na płycie Genesis i Amused filtr SHARP mi nie  przeszkadza a wręcz pozytwnie go odbieram

Napisano

Krótko zakończę swoje wrażenia

Ten DAC bardzo mi przypadł do gustu. Bez audiofilskiego pitolenia, gra wyśmienicie a jego funkcjonalność bije na głowę wszelkie haj endy.... ;)

Dlaczego?

A po prostu dlatego że naprawdę jesteście w stanie zaprogramować sobie odtwarzanie wszelkich płyt. Macie dobrze zrealizowaną płytę?

Super... właczacie tryb NOS lub "do smaku' właczacie tryb SD slow, SLOW,

Chcecie "podbicia" akcentów - tryb sharp w każdej chwili dostępny

Możliwość equalizacji L+R lub oddzielnie dla L i oddzielnie dla R

Po co ? Ano np. wchcecie włączyć sobie przystanek woodstock z lat 90tych...lekka korekcja EQ i gęba sie cieszy :D

macie problem z symetrycznością rozstawienia ? Co za problem. Korekcja osobna dla lewego i prawego kanału przynajmniej częściowo wam załatwi sprawę :)

Lubicie doorsów ale nei koniecznie podoba wam sie realizacja, poprawianie sobie "w locie' odtwarzanie.

Programujecie "profile" odtwarzania i je przełaczacie

Szczerze mówiąc - nei rozumiem dlaczego w innych DAC-ach tego nie ma

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Fafniak napisał:

Szczerze mówiąc - nei rozumiem dlaczego w innych DAC-ach tego nie ma

Bo to jest DAC inny niż wszystkie 😉

I teraz,  jak już dotknąłeś jego funkcjonalności, to bądz mądry i wybierz inny 😁

Dzięki za poświęcony czas. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bardzo chętnie przeczytam również opinię @Bogusław Kożyczkowski na temat tego DAC. Oczywiście o ile w ogóle Bogusław jeseś zainteresowany przetestowaniem go w swoim super zestawie 😉

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

@Fafniak dzisiaj podłączyłem RME do K3  bypass.  Od razu trzeba było. Zostawiam w tym połączeniu bo jest wyrazna różnica dla mnie na plus. Nie wyrównywałem głośności tak idealnie, tylko na ucho. Kable przełączałem kilka razy. Tak na szybko, bo jeszcze nie osłuchane , jest lepsza kontrola w niskich, no i wszystko jak by precyzyjniej , z większą finezją że tak powiem. Było Brothers in Arms, Little Wing, i coś tam jeszcze. Talerze od perki jak żywe  😉

Edytowano przez Gość
  • 1 month later...
Napisano

Nowa opcja poziomych wskazników (meter levels) - są trzy opcje wskazań "Pre-FX" , "Post-FX" oraz "Dual" -(obie na raz).  Ja mam ustawione Dual i wtedy te cieńsze linie zewnętrzne (fot. 4, 5) to jest sygnał wejściowy a te grubsze wewnętrzne to wyjściowy. Można więc teraz obserwować sygnał wejściowy i wyjściowy.

Poza tym dodano czwarty (tzw szczegółowy, fot. 3) ekran główny, oraz rozszerzono możliwości remap keys (programowanie przycisków pilota) o nowe szybkie dostępy do crossfeed i filtrów DA, razem 31 opcji. 

Bla, bla, bla 😉  a ja ciągle nie mogę rozgryzć do końca korektora EQ bo jest w nim tyle ustawień ( jakieś peak, shelf, bandwidth, quality factor 🤔?)   że zgłupieć można.    Zmusza mnie to urządzenie do nauki różnych rzeczy ale to nawet dobrze. 

Trzeba mi było kupić Chord Qutest i miałbym spokój 🤣 

Napisano

Poczekam na inny model dac'a od Chord i wtedy może.  Nie można i nie powinno się mieć tych najlepszych rzeczy tak łatwo i szybko ;)