Fafniak Napisano 10 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 7 godzin temu, nowy78 napisał: O, nawet w tym przypadku słowo "filtr" wywołuje dreszcze Tylko u tych którzy wierzą że tego nie ma 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Display fajny, pewnie dobrze widoczny, tylko z bliska, z filtrami jest rożnie, przerabiałem to na Atoll DAC300, mogą być przydatne. Skąd pożyczyć? może i ja se posłucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Audiostacja . Na PW podam ci namiary na człowieka z którym się kontaktowałem W poniedziałek/wtorek oddaję im sprzęt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Fafniak, sluszna decyzja. No i zyczę Ci zebyś w koncu poprawil ten dźwięk. Może czas już zmienić monobloki? Przecież pisalem, ze filtry są w kazdym dac. Proponuję czytac ze zrozumieniem slowo pisane. I skorzystać z rady odnosnie dac. A za wzor przyjac DCS. Oszczedzisz duzo czasu i kasy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 27 minut temu, Fafniak napisał: Audiostacja . Na PW podam ci namiary na człowieka z którym się kontaktowałem W poniedziałek/wtorek oddaję im sprzęt Dziękować. No, może do tego czasu wróci kasa za D150 bo wciąż skutecznie mnie spowalniają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Podpowiedź, jak brzmią różne filtry przygotowana przez firmę AKM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 18 minut temu, audiowit napisał: Fafniak, sluszna decyzja. No i zyczę Ci zebyś w koncu poprawil ten dźwięk. Może czas już zmienić monobloki? Przecież pisalem, ze filtry są w kazdym dac. Proponuję czytac ze zrozumieniem slowo pisane. I skorzystać z rady odnosnie dac. A za wzor przyjac DCS. Oszczedzisz duzo czasu i kasy. Ostatni raz odpowiadam Tobie. Nie interesuje mnie Twoje zdanie ani Twoje rady. Odpuść sobie. @Kraft - bardzo dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 A szkoda, przestalbyś błądzić :). Spróbuj lks 003 lub 004. No i raz mogę przyznać rację Kraftowi. Niestety test nie byl miarodajny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 No więc powoli przyswoiłem sobie sposób ustawiania opcji. Jest to jednak dość konsekwentnie zrealizowane. Sam nie zaglądając do instrukcji (!!!) zaprogramowałem sobie 4 klawisze na pilocie do zmiany profilu grania 1 - NOS 2 - SHARP 3 - SLOW 4 - SD SLOW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 4 godziny temu, Kraft napisał: Podpowiedź, jak brzmią różne filtry przygotowana przez firmę AKM. Jeżeli dobrze rozumiem filtry te działają tylko z sygnałami analogowymi PCM i nie dotyczą DSD czy MQA kodowania. W kilku miejscach na zagranicznych forach doczytałem, że ustawienia tychże filtrów dotyczą jak filtr dolnoprzepustowy kształtuje zbocze charakterystyki przenoszenia DACa w okolicach powyżej 15kHz, więc mało kto usłyszy ich wpływ na dźwięk więc nie ma co się przejmować. Taki "ficzer" dla audiofilii. Ja nie słyszę wpływu Ponieważ interesuje mnie Pro-ject Pre Box S2 Digital tu szerzej na temat filtrów link, które działaja podobnie w pozostałych DACach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Dość interesujące wrażenia wpierw włączyłem A-ha (MTV unplugged) - odpada filtr SHARP Preferowałem 1 i 4 A. Vollenweider - Down to the moon 2 owszem tak, ale duża przewaga 4 Erroll Garner (plays misty) właściwie tylko 4 i 1 ale jedynka tylko gdy chciałbym mieć twardszy i ostrzejszy fortepian za to filtr nr 2 odpada kompletnie L. Cohen (absolute bass voice) 4 daje jakby lekko cieplejszy przekaz a jednocześnie wyższe tony są jakby bliżej ale jakby trochę rozmazane 1 jakby trochę dalej wszystko było ale "ostrzej" To wrażenia Filtr sHrp fajnie sprawdza się (według mnie) w sytuacjach gdy jest dość dużo pojedynczych uderzeń a brak jest na pierwszym planie jakiegoś instrumentu/ów tworzących linię melodyczną (nie wiem czy ja dobrze to wyjaśniam opisuję) Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego na płycie Genesis i Amused filtr SHARP mi nie przeszkadza a wręcz pozytwnie go odbieram Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 Krótko zakończę swoje wrażenia Ten DAC bardzo mi przypadł do gustu. Bez audiofilskiego pitolenia, gra wyśmienicie a jego funkcjonalność bije na głowę wszelkie haj endy.... Dlaczego? A po prostu dlatego że naprawdę jesteście w stanie zaprogramować sobie odtwarzanie wszelkich płyt. Macie dobrze zrealizowaną płytę? Super... właczacie tryb NOS lub "do smaku' właczacie tryb SD slow, SLOW, Chcecie "podbicia" akcentów - tryb sharp w każdej chwili dostępny Możliwość equalizacji L+R lub oddzielnie dla L i oddzielnie dla R Po co ? Ano np. wchcecie włączyć sobie przystanek woodstock z lat 90tych...lekka korekcja EQ i gęba sie cieszy macie problem z symetrycznością rozstawienia ? Co za problem. Korekcja osobna dla lewego i prawego kanału przynajmniej częściowo wam załatwi sprawę Lubicie doorsów ale nei koniecznie podoba wam sie realizacja, poprawianie sobie "w locie' odtwarzanie. Programujecie "profile" odtwarzania i je przełaczacie Szczerze mówiąc - nei rozumiem dlaczego w innych DAC-ach tego nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Szczerze mówiąc - nei rozumiem dlaczego w innych DAC-ach tego nie ma Bo to jest DAC inny niż wszystkie 😉 I teraz, jak już dotknąłeś jego funkcjonalności, to bądz mądry i wybierz inny 😁 Dzięki za poświęcony czas. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bardzo chętnie przeczytam również opinię @Bogusław Kożyczkowski na temat tego DAC. Oczywiście o ile w ogóle Bogusław jeseś zainteresowany przetestowaniem go w swoim super zestawie 😉 Edytowano 13 kwietnia 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 13 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 43 minuty temu, JohnDoe napisał: Bardzo chętnie przeczytam również opinię @Bogusław Kożyczkowski na temat tego DAC. Oczywiście o ile w ogóle Bogusław jeseś zainteresowany przetestowaniem go w swoim super zestawie 😉 Bogusław się zastanawia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2019 (edytowany) @Fafniak dzisiaj podłączyłem RME do K3 bypass. Od razu trzeba było. Zostawiam w tym połączeniu bo jest wyrazna różnica dla mnie na plus. Nie wyrównywałem głośności tak idealnie, tylko na ucho. Kable przełączałem kilka razy. Tak na szybko, bo jeszcze nie osłuchane , jest lepsza kontrola w niskich, no i wszystko jak by precyzyjniej , z większą finezją że tak powiem. Było Brothers in Arms, Little Wing, i coś tam jeszcze. Talerze od perki jak żywe 😉 Edytowano 14 kwietnia 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Bogusław, robisz się forumowym wyjadaczem i wzorem Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 14 godzin temu, JohnDoe napisał: dzisiaj podłączyłem RME do K3 bypass. Czyli K3 potraktowany jest tylko jako końcówka mocy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Tak K3 jako końcówka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 Dziś dostępny firmware update do ADI-2. Głównie widoczne kosmetyczne zmiany obsługi, dodane nowe opcje oraz kolor wyświetlacza (amber). Jeszcze wszystkich zmian nie poznałem więc trudno powiedzieć czy przydatne. https://www.forum.rme-audio.de/viewtopic.php?id=28859 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 Nowa opcja poziomych wskazników (meter levels) - są trzy opcje wskazań "Pre-FX" , "Post-FX" oraz "Dual" -(obie na raz). Ja mam ustawione Dual i wtedy te cieńsze linie zewnętrzne (fot. 4, 5) to jest sygnał wejściowy a te grubsze wewnętrzne to wyjściowy. Można więc teraz obserwować sygnał wejściowy i wyjściowy. Poza tym dodano czwarty (tzw szczegółowy, fot. 3) ekran główny, oraz rozszerzono możliwości remap keys (programowanie przycisków pilota) o nowe szybkie dostępy do crossfeed i filtrów DA, razem 31 opcji. Bla, bla, bla 😉 a ja ciągle nie mogę rozgryzć do końca korektora EQ bo jest w nim tyle ustawień ( jakieś peak, shelf, bandwidth, quality factor 🤔?) że zgłupieć można. Zmusza mnie to urządzenie do nauki różnych rzeczy ale to nawet dobrze. Trzeba mi było kupić Chord Qutest i miałbym spokój 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 No i szacun miałbyś na tutejszej dzielni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 Hehe, wiem 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 1 godzinę temu, JohnDoe napisał: Trzeba mi było kupić Chord Qutest i miałbym spokój 🤣 No i lepszy dźwięk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 Poczekam na inny model dac'a od Chord i wtedy może. Nie można i nie powinno się mieć tych najlepszych rzeczy tak łatwo i szybko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 Przynajmniej jeden z poczuciem humoru i dystansem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts