Fafniak Napisano 25 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2019 12 minut temu, Kubakk napisał: typu wtyki Tu akurat bym dyskutował. Porządne wtyki/gniazda to podstawa. I nie piszę o "wartościach sonicznych" tylko po prostu o jakości wykonania, trwałości, trzymaniu wymiarów itd. Dnia 22.04.2019 o 16:59, Kubakk napisał: natomiast w tej cenie nigdzie bym nie dostał takiego sprzętu ,a 30-40tyś nie miałem odpowiesz z czym porównywałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 25 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Tu akurat bym dyskutował. Porządne wtyki/gniazda to podstawa. I nie piszę o "wartościach sonicznych" tylko po prostu o jakości wykonania, trwałości, trzymaniu wymiarów itd. odpowiesz z czym porównywałeś ? Ale odsłuchowo czy czytając recenzję ? Luxman l-590 (słyszany) , cary cad 300 sei (obczytany) Oj wtyki mam porządne , ale można mieć "rodowane" , tylko to sporo kosztuje jak policzysz 8szt @audiowit przekręcenie głowy o 5st podczas słuchania potrafi zmienić odbiór bardziej niż owinięcie folią kabla 😜 btw. wieczorem będą testy nowych lamp , ale nie wiem czy i gdzie się chwalić , bo ostatnio Roro narzekał iż temat lebena spamujemy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2019 Oczywiscie, ze tak. Ale nikt Ci nie każe obracać glowy podczas słuchania... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2019 Dnia 22.04.2019 o 16:59, Kubakk napisał: natomiast w tej cenie nigdzie bym nie dostał takiego sprzętu ,a 30-40tyś nie miałem I tak się rodzą forumowe legendy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 25 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2019 12 godzin temu, Fafniak napisał: HAIKU "na żywo/w realu" jest jeszcze fajniejszy Teraz będziesz miał okazję posłuchać prawdziwszego zakresu "średnicy" @Fafniak rozumiem że masz na myśli koncerty itp? 7 godzin temu, S4Home napisał: Zamieść fotki I rozbudowaną recenzję po miesiącu zaprzyjaźniania si,ę Pozdrawiam Recenzja będzie na 100% Narazie foto jak mi się fajnie wkomponował w stolik 😊😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 NATYCHMIAST go stamtąd wyciągnij. On pracuje w cichym zakresie w czystej klasie A. Ugotujesz go!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 W zasadzie w AB, natomiast czy ciepło nie jest oddawane tędy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 O kurcze. Kamil on kompletnie nie ma wentylacji. Jeśli masz regulowane pułki to mozesz go postawić przy ziemi. Musi mieć 20-30 cm od gory wolnego miejsca. Mozesz go nawet uszkodzić i to szybciej niz myslisz. Radiatory radiatorami ale nie ma swobodnego przeplywu powietrza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Zrobię tak jak mówicie, dziękuję za poradę. Myślałem że wystarczy, aby radiatory miały pełny luz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Jakbyś miał chłodzenie wodne czy wentylatorowe na bok to mógłbyś tak trzymać ,a tak masz jak garnek z przykrywką Miałem tak kiedyś amplituner wsadzony , w upalne dni się wyłączał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 " Nie mogę Ci (więcej) dać....." bo mi RCA brakuje 😂 A jak się teraz scena powiększyła 😂😂😂 taki żarcik przy piątku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Tyle powinno wystarczyć by był swobodny przepływ powietrza Dobrze haiku gra ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Czy dobrze? Inaczej jak byłem nauczony słuchać. Jest miękko i delikatnie. Np moja Yamaha 701 ma ten ,,pazur", a Haiku mimo że rozkręcę na 80% nadal gra ,,gładko". Przy Dire Straits i Pink Floyd - super, przy np AC/DC brakuje ,,pierdol****ia". Haiku - lew w zoo Yamaha - dziki kojot 😂😂 Mam go dopiero 2 dni - wstępna ocena: do grania w bloku, nie chcąc wprowadzać mebli kuchennych w rezonans (salon mam połączony z kuchnią), nie chcąc ,,dudnić" sąsiadom jest to sprzęt ,,idealny". Wokale, wysokie, średnie tony - 2 ligi wyżej jak Yamaha. Co na + Yamahy ? czuć bas na klatce piersiowej przy potencjometrze ustawionym na 40% (jak ktoś lubi) Haiku co do niskich tonów nie jest złe, ale w stosunku do Yamahy to tak jakby grać na systemie z subwooferem, a bez niego po prostu Yamaha daje to ,,booom". Mam taki plus.....chce analogu- odpalam gramofon i Haiku, chce ,,boom" odpalam Yamahę i streamer. Mam cichy plan sprzedać jednak Yamahę (ma 3 miesiące) za jakieś 1800zł i kupić DAC Roksan K3 który dołączę do Haiku. Jestem urodzony w połowie lat 80 i nadal uczę się słuchać muzyki tak jak była nagrywana w studio czyli nie w ten sposób że istniała tylko gitara basowa a perkusja składała się tylko z środkowego bębna. Stety lub niestety wychowany w erze tak zwanego techno = wychodzenie z założenia że niskie tony są najważniejsze, ale już wiem że tak nie jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Masz hybrydę. Zmień lampy sterujace. Ale za jakis czas. Zobaczysz jakie są roznice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Nigdzie nie mogę znaleźć przejściówek z 6H2 na ECC83 Mimo że Haiku jest na gwarancji to i tak je wymienię. Jeszcze 1 pytanie: jakie polecacie? Z dostępnych na rynku ,,od ręki". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 (edytowany) Nie znam lampy. To lampa novalowa i wyglada na to, ze nie potrzebujesz przejściówki. ALE!! Zadzwon do producenta i sie dowiedz czy ecc83 mozesz bezkarnie włozyć. To, ze jedno i drugie to duotrioda i jest podobnej wielkosci i napisane jest w materialach reklamowych, ze mozna zmieniać, o niczym nie swiadczy. Lampy te mają pewnie rózne parametry. Moze nie uszkodzisz wzmacniacza ale możesz uszkodzic lub mocno skrocić żywotność lamp. Staraj się nie stosować przejsciowek tylko oddaj do serwisu wzmacniacz, zeby Ci go przystosowali. Przejsciowki mocno degradują dźwięk. Tzn moze bardziej zmieniają go. Edytowano 26 kwietnia 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Rozmawiałem wczoraj z Panem Wiktorem z Haiku, sam mi powiedział o tych przejsciówkach (oczywiście rozkręcam=tracę gwarancje) Wkładał te lub te a podobno roznica jest w tych stopkach - o ile dobrze to nazywam Może @Audio Autonomy mi coś podpowie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Jest roznica w rozkladzie pinów. A o dostosowaniu mowiłem w serwisie u producenta. Swoja drogą to mogł od razu produkowac na 83, a nie bawic sie w jakies egzotyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Lampy sterujące mocno zmieniają brzmienie , sam się wczoraj o tym przekonałem. 6sn7gtb -> adapter 6f8g (co prawda prądowo to są te same lampy). W/w bas na klacie jest odczuwalny przy moich "nędznych" 9 watach szarpnięcia strun , czy pojedyncze uderzenia fortepianu tak samo potrafię poczuć tu i ówdzie. Popatrzyłem 6N2P-EW , jakieś dziwne lampy , ja bym poszedł w coś z ECC , i jeśli nie przejściówka to dać na przeróbkę do haiku , ew. audio autonomy czy sinus audio. Dla speca to pewnie chwila , a mógłbyś się cieszyć sporą liczbą fajnych starych lamp z lat 60-70. Póki co naciesz się tym co masz , z czasem przestaniesz yamahę odpalać bo to brzmienie stanie się dla Ciebie nijakie Inna sprawa przy lampach 30minut to minimum by jako tako grało ,a realnie (w moim przypadku) to najlepiej jest od 2 godzin Ciekawe do ilu W haiku gra w klasie A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Myślę, ze zamiast stosować jakieś egzotyczne zamienniki, lepiej stosowac lampy tego samego typu ale różnych producentów oraz z różnych czasów produkcji. Tu jest większe bezpieczeństwo użycia, a brzmienia też bywają rózne. I to bardzo. Oczywiście zamienniki to inne rozwiazanie i jeśli ktoś bardzo lubi eksperymentować to nic nie stoi na przeszkodzie. Czasem, jednak wymaga to gadżetów w postaci przejściówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 No ja właśnie chciałem eksperymentować, dlatego nie chcę odsyłać sprzętu do serwisu....czekać itd tylko dać przejściówkę, pograć na NOSach, za tydzień włożyć inne itd. Chyba że znajdę w Warszawie kogoś kto zrobi mi to od ręki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 Tak Rega, oczywiscie, że stosować innych marek, tylko znajdź jakieś lampy 6h2 a porownaj z ilością ecc83. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 26 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2019 2 godziny temu, Kamill00 napisał: Wkładał te lub te a podobno roznica jest w tych stopkach - o ile dobrze to nazywam Tak, jest różnica w pinach od żarzenia. Ja adapterów 6n2p->ecc83 niestey nie mam, ale można je bez problemu dostać na ebay'u. Alternatywą jest oczywiście przerobienie żarzenia we wzmacniaczu, ale łatwiej będzie chyba użyć adaptery. Kupuj i będziesz mógł testować różne bańki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2019 Dnia 26.04.2019 o 16:18, audiowit napisał: Masz hybrydę. Zmień lampy sterujace. Ale za jakis czas. Zobaczysz jakie są roznice. Lampy wymienione 😊 Wczoraj trafiłem w okolicy siebie człowieka z Philips Miniwatt Ecc83 w ,,uczciwych $", ale gdyby nie szybka pomoc jak na ostrym dyżurze @Audio Autonomy to co mi po lampach, które tam nie pasują. Dzięki uprzejmości Grzegorza z @Audio Autonomy - któremu w tym miejscu jeszcze raz serdecznie dziękuję !! w 22 godz licząc od zakupu lamp pod Warszawą sprzęt został przerobiony we Wrocławiu i wrócił znów pod Warszawę 😁😁 da się szybko??? (i dobrze) da się !! Co najważniejsze.....teraz gra tak jak tego chciałem 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2019 Co znaczy uczciwa cena? Zrób zdjęcie tych lamp. Czy lampy byly pomierzone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts