Bloodas Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Długo mi to zajęło, ale jednak. Yamaha RN 402 i Pylonki 25 Perły jadą do mnie... ... Bez kabli. Jako że jestem lekko wypłukany, szukam jakichś tanich kabli, które zrobią ok robotę. Druga sprawa - czy to prawda, że dźwięk będzie gorszy, jeśli połączę się przez BT komórką na spotify? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 (edytowany) Policz ile metrów bieżących potrzebujesz do kolumn. Zazwyczaj 2,5 mb na stronę wystarczy. Kup jakiś przewód głośnikowy przekrój 2,5 mm2 z miedzi beztlenowej OFC cięte ze szpuli. Np. Cordial. Na początek wystarczy. Zapłacisz około 60 zł z wysyłką za 5 mb. Pozdrawiam Edytowano 25 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Tak po bt będzie grało zdecydowanie gorzej niż jak puścisz bezpośrednie przez aplikację bo wtedy telefon jest jedynie pilotem. Co do kabla kolega powyżej wszystko napisał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Różnica odbioru pomiędzy bluetooth a wifi będzie na tym sprzęcie, choć sądzę że nie będzie duża. RN402 ma Musiccast więc korzystaj z wifi i na przykład Tidal. Z kablami jak napisali wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bloodas Napisano 26 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 Dnia 25.12.2019 o 16:51, 1Ender napisał: Kup jakiś przewód głośnikowy przekrój 2,5 mm2 z miedzi beztlenowej OFC cięte ze szpuli. Np. Cordial. Super, dzięki. Powtórzę sprzedawcy dokładnie to co napisałeś 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bloodas Napisano 26 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 No dobra, to mam drugie pytanie, może głupie, ale czym się różni wejście coaxial od optycznego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 (edytowany) Klub chromecast audio, w dziale audiofile dyskutują, post #118. Tam masz obrazki 😂 W skrócie w optycznym światło, koaksjalny prąd. Uważaj by sprzedawca nie wcisnął przewodu CCA, albo CCA OFC. Tego CCA ma na przewodzie nie być. Inaczej to aluminium pokryte miedzią. Bardzo degraduje dźwięk. Patrz co będziesz kupować! 😁 Link do tego czegoś co nie powinno być stosowane w audio. http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/przewodnik-kabla-cca/ Pozdrawiam Edytowano 26 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bloodas Napisano 27 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 (edytowany) Dzięki. Pogrożę sprzedawcy, że jak wciśnie mi kit, to poślę na niego Endera. Tak, TEGO Endera ^^ Ale to sklep z kablami, więc raczej nie powinno być miernoty. Ok, bez CCA i CCA OFC. Link też fajny. Fajne z was chłopaki tutaj. Edytowano 27 grudnia 2019 przez Bloodas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wushu81 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 (edytowany) Widzę, że nie tylko ja jestem nocnym Markiem. Zresztą takie jest moje prawdziwe imię Zgadzam się, że tutaj można znaleźć naprawdę spoko gości, którzy chcą dobrze doradzić i podzielić się swoją wiedzą. Szacunek. A co do kabli, bo też mnie to czeka bo składam system. Czy przy przewodach np. RCA może być mieszanka Ultra Czystej Miedzi Beztlenowej, Powlekana Srebrem? Czy tutaj też są jakieś wytyczne? Edytowano 27 grudnia 2019 przez wushu81 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 (edytowany) A gdzieś ty się naczytał o tej "ultra" czystej miedzi? 😁 Tak są pewne wytyczne, bo zależy od tego jak zagra twój system audio z kolumnami i pomieszczeniem. Wtedy pewne cechy można zniwelować lub uwydatnić, ale przy budżetowych systemach zazwyczaj wystarczy dobra miedź nie musi mieć czystości 9 miejsc po przecinku. Wszystko zależy jaki to system i w jakich warunkach gra, na dzień dobry podobno bezpieczny wybór, to przewody Melodika, dobra jakość w stosunku do ceny. Masz RCA i głośnikowe tej marki, a marketingowym bełkotem o ultra czymś tam się nie przejmuj i nie bierz na serio. Edytowano 27 grudnia 2019 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Tylko potwierdzę iż przez BT nie uzyskasz dobrej jakości Audio na tej jednostce. A co do kabli i Twojego systemu to kup sobie PROCAB LS15 albo LS25. Nic lepszego w tanich pieniądzach nie znajdziesz. Kabel do kupienia u profesjonalistów. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wushu81 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Ta "Ultra czysta miedź" to akurat opis kabli ze sklepu polskiego producenta sprzętu audio, także chyba takie ich określenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 (edytowany) Zwykły tani przewód głośnikowy wystarczy. Cordial 2,5 mm2, 7,90 zł za mb. https://allegro.pl/oferta/cordial-cls-225-przewod-kabel-glosnikowy-2x2-5mm-6806900429 Albo trochę lepszy Prolink, 2,5 mm2 6N za 11,50 https://allegro.pl/oferta/kabel-kolumnowy-okragly-ofc-2x2-5mm2-awg14-prolink-8116968785 Interkonekty na początek np. Vitalco RCA OFC 7,50 zł. https://allegro.pl/oferta/vitalco-kabel-przewod-2x-rca-chinch-1-0m-6721286239 Albo za 20 zł https://allegro.pl/oferta/przylacze-kabel-chinch-2x-rca-na-2xrca-1-00m-fvat-6873863200 Później kupisz coś innego lepszego. Pozdrawiam Edytowano 27 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Uzywam Cordiala ale o przekroju 4mm.Juz prawie poltora roku.Mialem zmienic na lepszy ale okazalo sie ze wpinajac tak zwane lepsze nic sie nie zmienialo w dzwieku.Moj system jest niepodatny na takie zmiany.No chyba ze cos za 15-25tys.Ale czy bylby sens kupowac takie przewody do sprzetu wartego 5-6tys?Tak wiec uwazam ze zabawa w kabelki owszem moze byc jak ktos juz tak bardzo tego chce.Ale na samym koncu budowy swojego pierwszego powazniejszego systemu stereo.Na poczatek mozesz kupic nawet przewody z elektromarketu.Najwazniejsza sprawa to ogarniecie akustyki w pokoju.Jesli jest z tym klopot to nawet mega wypasiony sprzet za 100 tys nie zagra dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Z marketu lepiej nie, bo nie wiadomo co za chłam się kupi. Lepiej zapłacić te 8 - 12 zł i mieć święty spokój. Ja kupiłem kiedyś przewód 2x 2,5 mm2 CCA OFC, straszne dziadostwo, a Pan tak zachwalał... Trzeba uważać co się kupuje. Przestrzegam przed wszelkiej maści kabelkami CCA, CCA OFC - NIE KUPOWAĆ!!! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 W kauflandzie byl w miare dobry przewod za bodajze 28zl.Czysta miedz.Mam go w domu jeszcze chyba nawet troche.Moj brat go uzywa od ponad 5 lat i nie ma zadnego problemu.Glosnikowy oczywiscie.I ta cena byla bodajze za 10 metrow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 43 minuty temu, T Z6 napisał: Uzywam Cordiala ale o przekroju 4mm.Juz prawie poltora roku.Mialem zmienic na lepszy ale okazalo sie ze wpinajac tak zwane lepsze nic sie nie zmienialo w dzwieku A te tak zwane lepsze to jakie? Nie rozumiem po co przekrój 4mm w głośnikowych, to kolejna powielana sztampa krążąca po forach. Tutaj nie przekrój ma znaczenie, wystarczy byle skrętkę porównać z DNM Reson. Tak jak napisał S4Home, jak ma być dobrze i tanio, to wystarczy Procab LS15 lub jak komuś zależy na przekroju LS25, więcej nie trzeba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 13 minut temu, DiBatonio napisał: A te tak zwane lepsze to jakie? Nie rozumiem po co przekrój 4mm w głośnikowych, to kolejna powielana sztampa krążąca po forach. Tutaj nie przekrój ma znaczenie, wystarczy byle skrętkę porównać z DNM Reson. Tak jak napisał S4Home, jak ma być dobrze i tanio, to wystarczy Procab LS15 lub jak komuś zależy na przekroju LS25, więcej nie trzeba. 4mm to przypadek.Poprostu taki mi sie trafil i tyle.I poprostu go sobie zostawilem.Gdyby bylo 2,5 tez by bylo ok.Wypozyczalem przewody jakis czas temu.Ale piszac lepsze mam na mysli w zakresie cenowym do max 2 tys zl.I tylko IC.Z glosnikowych mialem jedynie przewod Tara Labs ale juz nie pamietam ktory dokladnie i jakis Klotza.Natomiast IC sporo przewalilem ale nie mialem okazji sprawdzic czegos co kosztuje zdecydowanie wiecej niz 2 tys.Ale nie mam juz nawet w dalekosieznych planach tego sprawdzac.Tu kolega dopiero zaczyna przygode z audio wiec nie kazmy mu od razu kupowac kabli i nie wiadomo czego jeszcze.Pozniej zechce to bedzie sie bawil w co tam tylko bedzie chcial. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 O.K. Rozumiem 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Zreszta kolega napisal ze nie ma kasy na przewody wiec aby cos w ogole mial na poczatek to trzeba mu poradzic cos co nie zmieni go w bankruta😄. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Zgadza się, więc propozycja S4Home, czy 1Ender jest jak najbardziej na miejscu Procab lub Cordial wystarczą, a podejrzewam, że mogły by w tym wypadku zostać na dłużej. A więcej uwagi przenieść na poprawne ustawienie kolumn i poprawienie akustyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 (edytowany) @Bloodas a po co ten 2 temat? To bezsensu. Trzeba było tutaj kontynuować. Jakie przewody kupiłeś? Jak masz takie problemy, oddaj ampli, kup wzmacniacz i dokup chromecasta audio. Mniej nerwów, a więcej przyjemności ze słuchania i jakość dźwięku będzie lepsza. 😁 Pozdrawiam Edytowano 27 grudnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 15 godzin temu, S4Home napisał: Tylko potwierdzę iż przez BT nie uzyskasz dobrej jakości Audio na tej jednostce. A co do kabli i Twojego systemu to kup sobie PROCAB LS15 albo LS25. Nic lepszego w tanich pieniądzach nie znajdziesz. Kabel do kupienia u profesjonalistów. Pozdrawiam S4home. Jasne. Bo po wi-fi przede wszystkim przepuścisz pliki w znacznie wyższej rozdzielczości. W przypadku BT traktować go należy jako ostateczność kiedy na przykład nie działa sieć w domu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2019 Dokładnie tak jest. Dopiero nowe BT w wersji APTX HD jest ok. Słuchałem tak podłączony gramofon Cambridge i lubiąc go czy nei to inna sprawa ale spadków jakości na przesyle nie było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts