terracan1929 Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca 3 minuty temu, Wito76 napisał: zaśniedziałe kable energetyczne idące przez pola i lasy i ostatni metr kabla za kupę hajsu. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) 12 godzin temu, MariuszZ napisał: Standardem w przewodach powinien być ekran. Dlaczego? Przewód zasilający odbiorniki prądem przemiennym staje się anteną nadawczą i generuje pole elektromagnetyczne na zewnątrz. Pisałem to już gdzieś niedawno. Mam taki (zdjecie poglądowe) czujnik bezprzewodowy do wykrywania przewodów pod napięciem. Robiłem sobie z nudów testy i po przyłozeniu czujnika do czarnego kabla "komputerowego" piszczy z 2cm. Przykładając czujnik do tzw kabla audio czyli grubasa z ekranem miedzianym i folią ekranującą czujnik nie piszczy w ogóle, "nie widzi" że prąd płynie kablem. Taki tam materiał do przemyśleń. Edytowano 14 marca przez Wito76 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca 1 godzinę temu, Kris2024 napisał: Zyły sa wykonywane z róznej jakościowo miedzi i róznych jej domieszek, sa tez kable ze srebra i inne cuda wianki:) Polecam Ci kable za 200 tys https://audiotop.pl/pl/p/Kabel-zasilajacy-Nordost-Odin-2-5m/9233?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwrrsycP0hAMV0QcGAB12jgFbEAQYAiABEgLQN_D_BwE :)))))))) Ach ta miedź. Co też bez tej miedzi byśmy poczęli. Bo przeca jak się nie ma miedzi to się cicho na du,,ie siedzi. A pomyśleć, że kiedyś aluminium wystarczyło. Bywało też w ołowiowym ekranie. 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris2024 Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca 4 minuty temu, Wito76 napisał: Pisałem to już gdzieś niedawno. Mam taki (zdjecie poglądowe) czujnik bezprzewodowy do wykrywania przewodów pod napięciem. Robiłem sobie z nudów testy i po przyłozeniu czujnika do czarnego kabla "komputerowego" piszczy z 2cm. Przykładając czujnik do tzw kabla audio czyli grubasa z ekranem miedzianym i folią ekranującą czujnik nie piszczy w ogóle, "nie widzi" że prąd płynie kablem. Taki tam materiał do przemyśleń. W punkt ! ot cała filozofia to sa wszystko wytłumaczalne zjawiska fizyczne i elektromanteyczne. Więksozsc ludzi nie zdaje sbie sprawy ze jest ponad 300 róznych mierzalnych poarametrów jakości energii elektrycznej które mozna przebadac np takim miernikiem jak A-eberle Expert w klasie A1. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) Mało tego, anteną jest też nasze ciało. Każdy chyba dotknął pinu "gorącej żyły" w kablu Cinch podłączonego do wzmacniacza i przybrumiło w głośnikach. Edytowano 14 marca przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca 2 godziny temu, Wito76 napisał: Serio, myślałem że w tym kierunku to pójdzie, że będzie rechot (w sumie coś tam było o wygładzających kablach) ale z grubsza jest ok. Poczekaj poczekaj...😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca (edytowany) 16 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: i u mnie w Arcamie sa30 w miejscu gdzie wpina się kabel zasilający są tylko 2 piny, czyli chyba brak pina od masy. Teraz pytanie czy to coś zmienia w porównaniu do wejść z 3 pinami i czy bez różnicy jest jaki wepniemy rodzaj kabla zasilającego(nie chodzi mi tu o jego klasę),bo nie widziałem takich kabli tylko z dwoma pinami.Jak kiedyś się pytałem to dostałem odpowiedź, możesz śmiało wpinać kabel z 3 pinami. Tu grafika z tyłem SA30. To jest urządzenie w drugiej klasie ochronności. Masz z tyłu symbol kwadrat w kwadracie. Nie wolno podłączać uziemienia. "Kto do części przewodzących, które są dostępne po otwarciu rozdzielnicy klasy ochronności II, przyłącza przewód ochronny, ten zmienia klasę ochronności z klasy II na klasę I ze wszystkimi tego konsekwencjami i przyjmuje na siebie odpowiedzialność za ten krok" Edytowano 15 marca przez Misio38 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris2024 Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 6 godzin temu, Misio38 napisał: To jest urządzenie w drugiej klasie ochronności. Masz z tyłu symbol kwadrat w kwadracie. Nie wolno podłączać uziemienia. "Kto do części przewodzących, które są dostępne po otwarciu rozdzielnicy klasy ochronności II, przyłącza przewód ochronny, ten zmienia klasę ochronności z klasy II na klasę I ze wszystkimi tego konsekwencjami i przyjmuje na siebie odpowiedzialność za ten krok" nikt nie napisał, że przy dwupinowym wejściu zasilajacym ktos ma pdłączącć zyłe PE do wzmacniacza. Pisalem ze smiało mozna wykorzystac ekranowany przewod trzy zyłowy i tylko od strony zasialnia listwy) bedzie podpiety i będzie wówczas pełnił funkcję wewnetrznego ekranu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 19 godzin temu, Kris2024 napisał: Istotne jest zaeby napięcie przychodziło na włąsciwy PIN który jest oznaczony w Twoim wzmacniaczu. Może chodzi o to zdanie🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris2024 Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Może chodzi o to zdanie🤔 Faza na właściwy pin (uściślając) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca Acha. Bo tam mowa o PE była, a czasami można pomylkowo zinterpretować czyiś wpis. Teraz OK. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts