Kamil_M91 Napisano 21 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2020 Witam, posiadam aktualnie w pokoju 25m2 kino domowe 5.1 które składa się z Klipsch RP-6000f + RP-404c + RP-400M + R-112SW oraz Denon x2600h. Powoli przymierzam się do dodania dwóch głośników do Atmosa na suficie, nie mam niestety możliwości montażu głośników instalacyjnych, więc szukam jakieś które będę mógł podwiesić. Chciałbym wydać na oba 1500zł max, macie jakieś propozycje? Aktualnie zainteresowały mnie Polk OWM3, głównie ze względu na cenę oraz możliwości montażu. A może lepiej dołożyć i wybrać też coś od Klipsch? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 21 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2020 A jak z kablami? Nawet ciekawe te kolumienki. Ja zastosowałem budżetowe Stx E200 N. Wiem, że niektórzy mają Heco Music Style 200f. A można wyższy model https://allegro.pl/oferta/audiofan-heco-celan-gt-102-f-para-przewod-8734036582 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2020 Widziałem u kolegi z Audiostereo montowane płaskie kolumny na suficie. Właśnie te Heco. Spisuje sie to świetnie. Masz kilk takich produktów ELAC OW 4.2 , Dali Oberon On Wall Pozdrawiam i zapraszam po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 22 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2020 Widziałem u kolegi z Audiostereo montowane płaskie kolumny na suficie. Właśnie te Heco. Spisuje sie to świetnie. Masz kilk takich produktów ELAC OW 4.2 , Dali Oberon On Wall Pozdrawiam i zapraszam po wyceny. Mówisz o @Bipo no on ma 5.2.4 system Heco MusicStyle 900 zajebiście to wszytko u niego gra i pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 22 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2020 (edytowany) @STELVIO jak masz te STXy podwieszone? Kołki w suficie chyba nie bo tam jest mocowanie na jeden. Edytowano 22 kwietnia 2020 przez Stolarz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 22 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2020 (edytowany) Można by spróbować na małych uchwytach ściennych. Tylko wtedy dwie kwestie, raz że jednak kolumny odsuną się od sufitu przynajmniej o 10 cm. Dwa to kwestia ich ustawienia. Czy pionowo w dół ? Czy może jednak skierować je w kierunku pozycji odsłuchowej ? Wg sztuki Dolby Atmos powinny chyba być skierowane pionowo? I pytanie jak to skoryguje kalibracja amplitunera. Może ma ktoś doświadczenie w tej materii? Edytowano 22 kwietnia 2020 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 22 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2020 No właśnie, czy to muszą być głośniki typy tych STXów czyli płaskie czy mogą to być te skośne np jak: Dali Alteco C-1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 22 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2020 7 godzin temu, Stolarz napisał: @STELVIO jak masz te STXy podwieszone? Kołki w suficie chyba nie bo tam jest mocowanie na jeden. Trzy kołki w suficie. Wkręcone cienkie haczyki. Do kolumny przykręciłem blaszki (Takie zagięte do wieszania mebli) i kolumna jest nasunięta na haczyki wystające z sufitu. Nie było mi żal kolumn bo i tak tanie, budżetowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 Dnia 22.04.2020 o 07:30, BaliGdynia napisał: Dnia 22.04.2020 o 06:59, S4Home napisał: Widziałem u kolegi z Audiostereo montowane płaskie kolumny na suficie. Właśnie te Heco. Spisuje sie to świetnie. Masz kilk takich produktów ELAC OW 4.2 , Dali Oberon On Wall Pozdrawiam i zapraszam po wyceny. Mówisz o @Bipo no on ma 5.2.4 system Heco MusicStyle 900 zajebiście to wszytko u niego gra i pasuje. Dokładnie. Nawet nie wiem czy on tych kolumn od nas nie brał Tak mi się coś wydaje. Lata temu ja pisałem na audiostereo Piotr 14 godzin temu, STELVIO napisał: Trzy kołki w suficie. Wkręcone cienkie haczyki. Do kolumny przykręciłem blaszki (Takie zagięte do wieszania mebli) i kolumna jest nasunięta na haczyki wystające z sufitu. Nie było mi żal kolumn bo i tak tanie, budżetowe. Elegancko. Plusik!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 Czyli wychodzi na to, że przy Atmosie kolumny powinny być skierowane pionowo w dół ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMUS0306 Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 (edytowany) Są jeszcze CANTON GLE 416.2 lub GLE 416.2 Pro już z mocowaniami i sam się zastanawiam miedzy Dali Alteco C-1 a tymi CANTON-ami , ale jak wielu tutaj radzi żeby głośniki Atmos wisiały bezpośrednio nad głową na wysokości kolan wiec Dali zeszły na drugi plan . Ale czy te Canton-y to dobry wybór czy ktoś miał możliwości ich odsłuchu? Edytowano 23 kwietnia 2020 przez TOMUS0306 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 15 godzin temu, Iron napisał: Czyli wychodzi na to, że przy Atmosie kolumny powinny być skierowane pionowo w dół ? Wiekszość tak bedzie. Niektóre maja możliwość regulacji kata sopranu. Więc tak. jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 Dnia 22.04.2020 o 11:29, Stolarz napisał: No właśnie, czy to muszą być głośniki typy tych STXów czyli płaskie czy mogą to być te skośne np jak: Dali Alteco C-1. @S4Home a takie mogą być na suficie jako atmosowe? Nie chodzi o konkretny model ale o to, że są skośne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Obst Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 Ja mam Canton 416 (poprzednią wersję) zamontowane jako surround i jako takie sprawują się dobrze, zgrywają się z cala reszta, całość całkiem zacnie brzmi. Swoją droga ciężkie jak na swoje gabaryty... Nie mam jednak odniesienia do STX, ani HECO. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 (edytowany) 2 godziny temu, Stolarz napisał: @S4Home a takie mogą być na suficie jako atmosowe? Nie chodzi o konkretny model ale o to, że są skośne. Hm, z instrukcji do tych Dali (str. 8 ) wynika, że mogą służyć jako Atmosy zamocowane: na ścianie *bocznej* pod sufitem (jako Height Front lub Back, zależnie od umiejscowienia wzdłuż kierunku ekran-słuchacz) - rys. 4c na ścianie *przedniej* pod sufitem (jako Height Front) - rys. 4b ustawione z przodu na/przy kolumnach przednich (jako Height Front) lub tylnych (jako Height Rear) - rys. 4a; skądinąd najmniej polecane wyjście, bo dźwięk odbijany od sufitu, a nie bezpośredni. Instrukcja nie wspomina o podwieszaniu do sufitu. Co nie znaczy, że to nie zadziała, po prostu producent przewidział trochę inne użycie i wydaje mi się, że w takim wypadku trzeba by nieco skorygować pozycję głośników względem wytycznych Dolby. Edytowano 24 kwietnia 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinZG Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 Jeśli do Atmosa nadawałyby się MA SoundFrame 3 On-Wall, to mogłyby być ciekawą propozycją, bo są bardzo dyskretne. Oczywiście minusem jest cena. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 Dnia 24.04.2020 o 09:19, Stolarz napisał: @S4Home a takie mogą być na suficie jako atmosowe? Nie chodzi o konkretny model ale o to, że są skośne. Ja bym tego na suficie nie stosował. Na pewno nie na środku tak jak płaskie on Walle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 OWM3 to bardzo dobry wybór - uniwersalne sprawne głośniki do kina domowego https://sklep.rms.pl/polk-audio-owm3-owm-3-kolumny-podstawkowe-surround-2szt Możesz kupić dwa głośniki sufitowe i zamówić dwie proste skrzynki, pomalować je lub dać do oklejenia. Uzyskasz optymalny efekt. https://sklep.rms.pl/melodika-bli5-bli-5-glosniki-instalacyjne-scienne-sufitowe-okragle-do-zabudowy-2-szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubarak Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 Ja mam z przodu pod sufitem podwieszone 2x Dali i te mogę polecić, na tyłach mam 2x STX E200N zawieszone podobnie jak u kolegi STELVIO ( nie dało rady do kompletu Dali, bo jest karnisz na tylnej ścianie i by się nie zmieściły), ale te głośniki zdecydowanie odradzam. Chyba, że ktoś jest na budżecie i nie stać go na nic droższego (STX 300zł za parę), ale kupuje na własne ryzyko. Dźwięk jest ale to puste, suche pukanko. Zero jakiejkolwiek barwy, głębi, soczystości, pasmo 100 Hz - 23 kHz mówi samo za siebie Nawet podczas kalibracji, gdy lecą sygnały dżwiękowe, to STX pukają jakbym stukał młotkiem w pudełko ze sklejki XD Może jakby je wypchać jaką watą zagrałyby lepiej, nie wiem... Odsłuchiwałem demo atmosa - Amaze i puszczałem je raz w 5.1, raz w 5.1.4, żeby sprawdzić jak ogólnie atmos śmiga i wtedy zauważyłem kolosalną różnicę w barwie/jakości dźwięku jaką zrobiły tylne Bronzy, a STX. Chodzi konkretnie o moment z burzą, gdy uderzył piorun, w 5.1 miałem soczyste, potężne pierdolnięcie pioruna w pokoju, podczas gdy w 5.1.4 piorun brzmiał jak trzask i łamanie suchej gałęzi. Oczywiście zazwyczaj większą robotę robią tylne atmosy, więc to Dali tak trochę się marnuje z przodu i całości nie poprawi. Osobiście sTX będę wymieniał i powoli rozglądam się za czymś płaskim, a lepszym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 27 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2020 Jak najbardziej STX budżetówka. Gdybym dostał w tamtym momencie heco to bym tego nie miał. Ale na sprawdzenie/upewnienie się atmosa czy to w ogóle fajne jest, to w sam raz. @Anubarak z czego to demo atmosa słuchałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 Jest takie Demo Atmos do ściągniecia. Też to widziałem już pare razy. Najpierw mówią jak robią w studio ATMOS. A później leci kilka krótkich fragmentów. Na Audioshow mieli to nawet w dłuższej wersji ale tamtej nigdzie nie znalazłem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 https://www.ebay.de/itm/303525211538Lub 4khttps://www.ebay.de/itm/193431183481A tu demo dla DTS każdego rodzaju w 4Khttps://www.ebay.com/itm/223991768506 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 Aaaha. Takie demo to rozumiem. Myślałem, że może z Youtube. To by było nie miarodajne przecież. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubarak Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 Konkretnie miałem na myśli bardzo popularny trailer Amaze, do pobrania ze strony dolby: https://www.dolby.com/us/en/guide/dolby-atmos-trailers.html Ale jak dla mnie to on taki średni jest, choć deszcz akurat jest najlepszy jaki widziałem (słyszałem), w żadnym filmie z atmosem nie było tak dobrego deszczu. Cały pokój "pada" deszczem, totalna imersja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaliGdynia Napisano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2020 Everest polecam efekt wichury, Terminator Genesis na początku rakiety czy walka na moście, nowy łowca androidów, wiadomo Transformers czy Avengers też super efekty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts