D-Art Napisano 20 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 W takim razie zaczynam traktować mój duet SMSL Q5 Pro + Chromecast Audio jako lokatę kapitału 😉 Ten drugi już teraz osiąga zawrotne ceny przy odsprzedaży 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 Ten wzmacniacz jest prawdziwym ewenementem w swojej kategorii cenowej, jeśli chodzi o jego budowę. Jednak jego konstrukcja ma już swoje lata, a konkurencja produkuje wzmacniacze o teoretycznie większej mocy w zbliżonej lub niższej cenie. Wprawdzie są to wzmacniacze impulsowe analogowe, ale mało kto zwraca uwagę na wynikające z tego właściwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 20 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Ten wzmacniacz jest prawdziwym ewenementem w swojej kategorii cenowej, jeśli chodzi o jego budowę. Jednak jego konstrukcja ma już swoje lata, a konkurencja produkuje wzmacniacze o teoretycznie większej mocy w zbliżonej lub niższej cenie. Wprawdzie są to wzmacniacze impulsowe analogowe, ale mało kto zwraca uwagę na wynikające z tego właściwości. Ano właśnie, ta jego koncepcja sprawia, że to wyjątkowe urządzenie. Kto ma, niech trzyma. Tylko przejście na sporo wyższy level sprzętowy skłoniłby mnie do pozbycia się tandemu Q5 + CA. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Józef Herczek Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 3 godziny temu, MobyDick napisał: Wszystko wskazuje na to że tylko funkcjonalnie jest bogatszy. Nawet mocy z oryginalnym zasilaczem z zestawu nie można oczekiwać większej. Ale powinien dobrze sprawdzić się do napędzenia głośników przy komputerze. Czyli przejście z Q5 pro na AD18 byłby tylko skokiem w bok. Q5 napędza mi dość pokaźnych rozmiarów kolumny zewnętrzne na tarasie i przydało by się trochę więcej mocy nie tracąc na jakości. Na innych opcjach mi nie zależy bo podpinam tylko CA do niego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Kloch Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 Mam Q5 + kolumny KEF Q350, jako źródło Tidal Hi-Fi przez streamer Ieast M20 (po optyku) lub PC po USB i brzmi ten zestaw bardzo dobrze. Za małe pieniądze poniżej 3000 PLN naprawdę dobry dźwięk 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2022 (edytowany) 50 minut temu, Józef Herczek napisał: Czyli przejście z Q5 pro na AD18 byłby tylko skokiem w bok. Q5 napędza mi dość pokaźnych rozmiarów kolumny zewnętrzne na tarasie i przydało by się trochę więcej mocy nie tracąc na jakości. Na innych opcjach mi nie zależy bo podpinam tylko CA do niego. Myślę że warto by szukać w tej sytuacji wśród wzmacniaczy znacznie droższych, lub innych impulsowych. Tu jednak trzeba by próbować. Spróbowałbym tego Fosi Audio DA2120C https://pl.aliexpress.com/item/1005001313804141.html 120W to on będzie miał jednak przy zasilaczu 36V 7,5A lub więcej. Edytowano 20 stycznia 2022 przez MobyDick 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 22 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2022 Co poradzicie w kwestii zmiany Chromecast Audio na coś innego obsługującego Apple ALAC i Airplay do naszego Q5? Emigrowałem do Apple Music i chciałbym wycisnąć z niego wszystkie możliwe soki, a Chromecast Audio choć fajny nie współpracuje z jabłkiem. W niedużych pieniądzach znalazłem Audio Pro Link 1 i iEAST M30. Ten drugi nawet podchodzi wzorniczo do Q5, pasowałby do niego. Jednakże priorytet dla mnie to jakość dźwięku, brzydki sprzęt schowam 😉 Interesuje mnie też, jakie parametry ma sygnał cyfrowy na wyjściu optycznym. iEAST podaje 16bit / 44kHz, czyli tylko jakość CD. Przy Audio Pro Link 1 nie znalazłem nigdzie żadnej informacji. A może warto się czymś innym zainteresować? Z góry dzięki za cenne wskazówki 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jar09 Napisano 22 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2022 Ja mam AudioPro Link1 właśnie z Q5 i gra to calkiem fajnie. Obsługuje Tidal HiFi i bedzie to też raczej 16bit na 44kHz bo opcji master w ustawieniach konta nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 23 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2022 3 godziny temu, Jakub_Kam napisał: A dlaczego nie AirPort Express? https://www.kenrockwell.com/apple/airport-express-audio-quality-2014.htm Z tego co widzę, ten produkt nie jest już produkowany. Czy wiadomo jakie są parametry sygnału na wyjściu optycznym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 A Ttiangle AIO? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 3 godziny temu, S4Home napisał: A Ttiangle AIO? Piotr A to nie jest to samo, co ieast M20 w brandzie Triangle? Wizualnie identyczne. I jakie są parametry sygnału na wyjściu cyfrowym? Da się uzyskać coś więcej niż 16/44? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Z nowinek jest całkiem fajne urządzenie , które nazywa się Wiim Mini. Airplay 2, Bluetooth, Spotify Connect, Tidal Connect, multiroom, wyjście optyczne i analogowe, 99 Euro , moduł Linkplay więc aplikacja całkiem fajna i obsługująca dużo serwisów. Nawet z Amazon Alexa da się zintegrować. Z minusów to w sumie tyle,że 24/192 wypuszcza tylko po analogu a po optyku 16/44 ale ma to zmienić aktualizacja podobno już w lutym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Wiim mini, to już jakaś propozycja 🙂 Ciekawe, czym się różni na plus od Link 1 i iEast? Czy jest jakieś urządzenie, które wspiera natywnie Apple Music, jak np. Tidala? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 (edytowany) Nie wiem dlaczego ale nie mogę edytować poprzedniego wpisu a przyszło mi do głowy IEAST AUDIOCAST PRO M50. Jeszcze jest oczekiwanie na dostawy ale oferuje w sumie podobne funkcje co Wiim Mini za wyjątkiem wybranych kodeków bluetooth i Tidal Connect ale za to można do sieci wpiąć się kablem i ma kosztować 79 euro. 3 minuty temu, D-Art napisał: Czy jest jakieś urządzenie, które wspiera natywnie Apple Music, jak np. Tidala? Tak całkiem natywnie jak Tidal czy Spotify Connect to raczej nie. Sosnos ma jakieś rozwiązanie. Można powiedzieć ,że jak po Airplay to natywnie Edytowano 24 stycznia 2022 przez Tomasz S. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Ale AirPlay kastruje sygnał do 16/44. Kurdelebele, Apple tworzy fajny format dla audiofili a kij wie, jak go ugryźć 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Lepiej stremować po sieci lokalnej z DLNA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 2 godziny temu, MobyDick napisał: Lepiej stremować po sieci lokalnej z DLNA. Jakie rozwiązanie poradziłbyś przy użyciu iPhone? Użyć jakąś dodatkową aplikację? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Użyć dodatkowy tablet z androidem , ewentualnie jakiś stary smartphon do tego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Takie rozwiązanie już stosuję 😁 Ale skoro piszemy o Apple Music to szukam sposobu, żeby jednak użyć iPhone. Choćby po kablu. W tym roku Apple ma wprowadzić słuchawki AirPods 3, które mają wspierać bezprzewodowo bezstratny format. Czyli będzie się dało. Liczę na to, że inni producenci będą mogli zaimplementować to rozwiązanie w swoich urządzeniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 aptX, aptX HD i wszystkie mutacje LDAC oferują na tyle dobrą jakość dźwięku, że nie za bardzo ma sens podniecać się tym co robią ludzie z jabłkiem w logo . AAC też jest zupełnie spoko i można go spotkać w różnych systemach. Moim zdaniem lepiej skupić się na lepszych słuchawkach niż czymś z Apple, bo jakoś na naszym rynku kiepsko wypadają w relacji jakość/cena. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 24 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 (edytowany) Mnie nie chodzi o słuchawki, tylko o możliwość transmisji muzyki bezstratnie z Apple Music do sprzętu stacjonarnego stereo 🙂 Edytowano 24 stycznia 2022 przez D-Art Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 Jak zwykle z jabłkiem nie ma łatwo. Można rozważyć wszystkie opcje. * Airplay 2 - nałatwiej i najtaniej ( 16/44 ) * Podłączyć się po USB z ipada czy iPhone ( mniej wygodnie bo przewodowo ) ale wszystko jest jak trzeba * kombinować z Apple TV ale też nie będzie wyższych * czekać na update Sosnosa, żeby było hires. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 Czy Apple Music nie działa spod innych systemów niż Applowskich ? Zawsze wydawało mi się że tak. Kiedyś testowałem na komputerze PC i działało. To było jednak bardzo dawno temu. Z tego co przeczytałem jest aplikacja pod Androida. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 @MobyDickTo jest najśmieszniejsze. Jest aplikacja na androida i możesz na niej normalnie używać chromecast i streamować 24/96 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Dnia 25.01.2022 o 13:46, Tomasz S. napisał: @MobyDickTo jest najśmieszniejsze. Jest aplikacja na androida i możesz na niej normalnie używać chromecast i streamować 24/96 Fakt, że dziwnie to wygląda. Co do ekosystemu Apple, to coś pewnie wymyślą. producenci sprzętu też nie śpią. A w tym przypadku dając dostęp przez androida i bez zmiany ceny usługi, bardzo skutecznie przyciągnęli do siebie mnóstwo ludzi. Sam migrowałem do AM z Tidala i Deezera HiFi, jedynie miałem trochę zabawy z przeniesieniem list. Właściwie tym ruchem narobili sporych kłopotów innym serwisom, a było to widać po przeróżnych akcjach promocyjnych. Tak czy owak, moim zdaniem to dobry serwis, jakość dźwięku jest wysoka, a cena 19,90 zł za hires niewielka. Warto spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts