Łukasz Sej Napisano 27 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2020 Cześć, Na wstępie dodam, że kompletnie nie znam się na sprzęcie audio. Dopiero dziś zacząłem czytać i oglądać ReduktoraSzumu na youtube. Czego szukam: Możliwie jak najmniejsze kolumny do kina domowego i okazjonalnego słuchania rocka Budżet: 2500 PLN Pomieszczenie: Salon z aneksem kuchennym 25m2. Byłoby super, gdyby można je było zamieścić na ścianie, a nie na podłodze/komodzie. Zależy mi na tym, żeby kolumny nie zajmowały dużo miejsca. Sprzęt, który polecał ReduktorSzumu często zajmuje pół salonu, a w moim małym mieszkaniu to nie wchodzi w grę. Zastanawiam się też, czy konieczny jest zakup wzmacniacza. Jestem otwarty na wszelki propozycje od Was audiofile:) Pozdrawiam, Łukasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Łukaszu, jeśli zależy Ci także na jakości dźwięku, system będziesz także wykorzystywał do odsłuchu muzyki, a musisz brać także pod uwagę dosyć duże pomieszczenie, zdecydowanie namawiam na klasyczny system kina domowego. Moja propozycja to amplituner Denon AVR-X550BT oraz zestaw kolumn Quadral Quintas 6500 LE. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 13 godzin temu, Łukasz Sej napisał: Salon z aneksem kuchennym 25m2. Byłoby super, gdyby można je było zamieścić na ścianie, a nie na podłodze/komodzie. Moja żona też by tak chciała , szkoda , że się nie da To znaczy da , bo są takie wynalazki w marketach ale mówię szczerze , szkoda kasy i już lepiej zostać przy głośnikach TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 28 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Rozumiem, że pozostaje mi kupić wysokie kolumny? Coraz bardziej do nich się przekonuję, ale szukam czegoś co ma ok. 20cm szerokości, żeby zmieściło mi się na ścianie na której mam tv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 A możesz pokazać jakieś zdjęcie tego salonu? Bo mi teks typu "muszę je zmieścić..." od razu kojarzy się z upychaniem sprzętu w jakieś wnęki, dziury itp. A kolejne pytanie to co znaczy dla Ciebie "kino domowe"? Czy ma to być zestaw 5.1, czy po prostu kolumny, które poprawia odbior programów tv? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Da radę. Tyle że 2500 to może być trochę "krótko" Odpowiedzią moga być aktywne monitory studyjne. Pamiętaj ze przeglądając ceny - podawane sa za pojedynczą kolumnę Oczywiście zależy także jak daleko od głośników siedzisz do 2-3 metrów będzie ok. I gdybyś chciał jednak w coś takiego zainwestować, większość ma osobno regulowaną głośność na każdej z kolumn (osobno !) Zyskujesz konstrukcję która zoptymalizowana jest do dość detalicznego odsłuchu nawet na dużych wzmocnieniach. Jednak jeżeli cos będzie źle nagrane - pokaże to z całą brutalnością. Drugą opcją jest kupno używanego wzmacniacza i dużej podstawkowej kolumny którą umieścisz na komodzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 28 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 (edytowany) 32 minuty temu, seba3002 napisał: A możesz pokazać jakieś zdjęcie tego salonu? Bo mi teks typu "muszę je zmieścić..." od razu kojarzy się z upychaniem sprzętu w jakieś wnęki, dziury itp. A kolejne pytanie to co znaczy dla Ciebie "kino domowe"? Czy ma to być zestaw 5.1, czy po prostu kolumny, które poprawia odbior programów tv? https://zapodaj.net/a577f7b7bd41c.jpg.html W linku przesyłam mój układ i umiejscowienie tv i kanapy. Co do sprzętu to chyba wolałbym dwie duże kolumny zamiast 5.1. W każdym razie nie mam pomysłu jak miałbym je umiejscowić. Na tę chwilę znalazłem kilko pozycji. Ciekaw jestem co o nich myślicie: Jamo s608 Tannoy Mercury 7.4 Audiosympton i6 ROTH AUDIO OLI3 MELODIKA BL40 MKII WILSON RAPTOR 5 Edytowano 28 czerwca 2020 przez Łukasz Sej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Z tego co pokazałeś to masz masę miejsca na normalne kolumny Ja poszedłbym do sklepu albo dogadał sie z S4 i odsłuchał wzmacniacz i te tannoy-e Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 28 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Z S4? Zrobiłem jeszcze takie zestawienie na szybko. Na tę chwilę chyba te Wilsony wygrywają. Mieliście może z nimi do czynienia? Zestawienie kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Jest tutaj kolega @Stolarz, który chyba ma te kolumny. Może on powie o nich coś więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 28 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 (edytowany) Zgadza się. Miałem w ten weekend pisać recenzję mojego zestawu (Denon X1500h + Wilson Raptor 7/1/Vocal + Sub-10) po rocznym używaniu ale w piątek w nocy zalało mi kuchnię (woda pod panelami) i mam lekki rozpiernicz. Dzisiaj wieczorem coś na szybko napiszę. Edytowano 28 czerwca 2020 przez Stolarz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 28 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2020 Super, poproszę o linka jak napiszesz Kolejny pomysł to używane Audio Physic YARA za 2000. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 20 godzin temu, Łukasz Sej napisał: Z S4? My Wypożyczamy kolumny na odsłuchy domowe Jaki Ty masz finalny budżet? 2500 to na co? Na same kolumny? A gdzie amplituner, tyły, centralny i sub? Coś chyba masz więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 29 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 Powiedzmy 3000 na wzmacniacz +2 kolumny. Aczkolwiek spalił mi się wczoraj komputer i muszę przenieść zakup sprzętu audio na następny miesiąc:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 Czyli rozumiem, że w przyszłości chcesz rozbudować system. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem byłby Melodika BL40 lub Tannoy 7.4, które zagrają potężniejszym dźwiękiem. W obu przypadkach warto postawić na nieco lepszy amplituner niż Denon 550 typu Yamaha RXV485 lub wyższy model Denon 1600h. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu lub wypożyczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 29 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 Dnia 28.06.2020 o 10:25, Fafniak napisał: Z tego co pokazałeś to masz masę miejsca na normalne kolumny Trochę wąsko na ścianie z TV, jak pisał OP. To jest jednak trochę ograniczenie. Natomiast Dnia 28.06.2020 o 08:56, Łukasz Sej napisał: szukam czegoś co ma ok. 20cm szerokości, żeby zmieściło mi się na ścianie na której mam tv. jest to do ogarnięcia, jest sporo wąskich kolumn, które w Twoim pomieszczeniu powinny być wystarczające. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 29 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 2 godziny temu, Q21 napisał: Czyli rozumiem, że w przyszłości chcesz rozbudować system. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem byłby Melodika BL40 lub Tannoy 7.4, które zagrają potężniejszym dźwiękiem. W obu przypadkach warto postawić na nieco lepszy amplituner niż Denon 550 typu Yamaha RXV485 lub wyższy model Denon 1600h. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu lub wypożyczenia. Obawiam się, że Melodika i Tannoy są trochę za szerokie. Myślę nad tym Wilsonem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2020 Może źle interpretuje obrazek ale kolumny mogą stać obok tej ściany ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2020 Ten Wilson 5 będzie za mały do 25 metrów. Musi być coś większego. Drożej ale zdecydowanie lepiej ELAC F5.2 albo wspomniane Tannoy. Serio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 5 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 lipca 2020 ELAC niestety 3200 za parę, trochę za drogo by wyszło. W końcu trafiła mi ciekawa oferta last minute i kupiłem kolumny Audio Physic Yara i wzmacniacz Luxman SQ 707 II z drugiej ręki za łącznie 3 tysiące. Nie starczyło dziengów na DACa, więc na razie chcę to podłączyć do tv poprzez Optyczny Konwerter Coaxial Toslink RCA 2x CINCH 66 + Kabel audio 2x RCA - 2x RCA (chinch - chinch). Byłem na odsłuchu i grało ładnie na DACu, ale pewnie na konwerterze za 30zł będzie dużo gorzej. No cóż, trzeba poczekać do wypłaty:) Czy jakaś dobra dusza może ocenić, czy nie wydałem pieniędzy w błoto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 JA nie wiem. Nie wiem jak ten system ze sobą zagra. Teraz to już czekamy na Twoją opinie. Ja jestem dobrej myśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 6 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Czy w ogóle to zagra na tym tanim konwerterze za 30zł? Nigdy w życiu nie podłączałem sprzętu audio do telewizora. Widziałem, że w tv mam wejście Audio Digital. Kupiłem więc kabel Audio Digital - Audio Digital, żeby podłączyć tv z konwerterem oraz 2xCinch - 2xCinch, żeby podłączyć konwerter z wzmacniaczem. Mam nadzieję, że nic nie wybuchnie Do podłączenia głośników z wzmacniaczem dokupiłem kable za 200zł (Monitor Audio PureFlow High Performance Gold). Co myślicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 1 godzinę temu, Łukasz Sej napisał: Widziałem, że w tv mam wejście Audio Digital. Kupiłem więc kabel Audio Digital - Audio Digital, żeby podłączyć tv z konwerterem oraz 2xCinch - 2xCinch, żeby podłączyć konwerter z wzmacniaczem. Mam nadzieję, że nic nie wybuchnie Jeśli to jest *wyjście* audio digital, to powinno działać - lepiej lub gorzej pod względem brzmienia, ale działać. Jeśli to faktycznie wejście, to podłączenie wejścia z wejściem raczej nie ma prawa zatrybić Chociaż nie wybuchnie, po prostu nie zadziała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Sej Napisano 6 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 https://allegro.pl/oferta/optyczny-konwerter-coaxial-toslink-rca-2x-cinch-66-7173368243?snapshot=MjAyMC0wNy0wNVQxOTozNjo0OS4yMjFaO2J1eWVyOzI2MTk2OGNmNmFmYjIzMTViZDExMTk1NTc5YjJiYmIyMGE3YjY3NWUxYmYyMTI1Y2IxYmFjNjNiNTBlYzIyNjg%3D To jest dokładnie to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 6 lipca 2020 Udostępnij Napisano 6 lipca 2020 Chodziło mi o wyjście w TV. Ten konwerter będzie działał, to nie jest cud techniki czy kosmiczna technologia. Nie zabrzmi jak porządny DAC, ale do źródła, jakim jest TV, powinien wystarczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts