Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: To ja się przerzucam na filatelistykę A tak poważniej to trzeba by wyjaśnić o co tutaj chodzi z tą normą . Jak juz pisalem wczesniej..... Moim zdaniem Odnosi sie ta norma do czest. 1khz i jesli zrobimy kolumny DIY z podzialem pasma np. 1khz i tam tez zrobimy zapadlosc to mamy szansę uzyskac te +-3dB 20hz wzgledem tego 1khz! A co z skutecznoscia lub oporem to juz nie wiem 😜 Zastanawiajace jest dla kogo byla ta norma wyznaczona bo to oznacza ze kiedys kolumny spelniajace ta norme musialyby zjadac na sniadanko takiego wilsona sashe. Patrzac ocxywiscie na specyfikacje producenta. Czyli pozostaje nam kupic lampe do tego jakies wysokoskuteczne kolumny plus subwoofer? Bo inaczej ktos moze nam zarzucic ,ze tak jak pisal @Kraft nasz system to co najwyżej Lo-Fi a nie Hi-Fi????? Edytowano 2 lipca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 lipca 2020 Napisano 2 lipca 2020 1 godzinę temu, Kraft napisał: Zapomnijcie o Klipshach. Nie spełniają kryterium max. 20% odchyłki w całym pasmie od impedancji znamionowej. A moze sprobojmy znalesc jakiekolwiek zespoly glosnikowe produkowane seryjnie z dowolnego okresu , ktore spelnialyby te normy.. Sprobojmy bo jeszcze sie okaze ze nigdy nie powstala zadna konstrukcja spelniajaca te normy heh Odpisz, cytując
mkk Napisano 2 lipca 2020 Napisano 2 lipca 2020 Tabelka tabelką ale jest jeszcze wykresik pokazujący że ta norma dopuszcza jako hi-fi kolumny mające -8dB od 50Hz . A co z tą efektywnością to nie wiem Odpisz, cytując
S4Home Napisano 3 lipca 2020 Napisano 3 lipca 2020 17 godzin temu, Fortepiano napisał: Boenicke W 13 mają 89 db. Szczerze, nie patrzę na parametry przy odsłuchach ale spojrzałem teraz z ciekawości czy zaliczą się. Nic z tego to Low Fi. Też mam Low Fi A Karol przyszedł namieszał i poszedł. Ogląda ktoś z Was DARK? Taki serial na Netflixie? Bo zastanawiam się czy czasem nasz Karol to nie Jonas? Ja dzisiaj pakuje cały sprzęt jaki mam i do sprzedania. Nie będe słuchał na takim badziewiu Transplus 1500 brakło 1 decybel! No sorry! Kosz jak reszta. Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 3 marca 2025 Napisano 3 marca 2025 A jak ustawiamy kolumny podłogowe aby poprawić rozdzielczości maksymalnie jak chcemy to uzyskać ustawienie tylko kolumn czy trzeba bardziej skręcać do środka czy raczej prosto do ściany bocznych ustawiać?. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 marca 2025 Napisano 3 marca 2025 (edytowany) 21 minut temu, Radek Kostrzewski napisał: A jak ustawiamy kolumny podłogowe aby poprawić rozdzielczości maksymalnie jak chcemy to uzyskać ustawienie tylko kolumn czy trzeba bardziej skręcać do środka czy raczej prosto do ściany bocznych ustawiać?. Musisz sam to obczaić, na to składa się konstrukcja kolumn, odległości od ścian nigdy takie same boczna/tylna, właśnie miejsce odsłuchowe jest ważne (odległość od linii kolumn) i oś kolumn względem tego miejsca. Musisz być cierpliwy, a jak skręcasz kolumny, to nie od razu o 10cm tylko każdą o 1cm dosłownie. Pamiętaj, aby każda była w równej odległości od miejsca w którym siedzisz, bo z tym bywa często różnie. Później jak już trafisz, to możesz spróbować dopieścić i pobawić się kabelkami RCA, głośnikowymi, a nawet zaniedbywanymi najczęściej kablami zasilającymi. 😉 Edytowano 3 marca 2025 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 marca 2025 Napisano 3 marca 2025 (edytowany) 59 minut temu, Radek Kostrzewski napisał: A jak ustawiamy kolumny podłogowe aby poprawić rozdzielczości maksymalnie jak chcemy to uzyskać ustawienie tylko kolumn czy trzeba bardziej skręcać do środka czy raczej prosto do ściany bocznych ustawiać?. Rozdzielczość może się wzmocnić jeśli kierować kolumny będziesz w stronę uszu. Możesz jednak spłaszczyć tym zabiegiem scenę. Edytowano 3 marca 2025 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 marca 2025 Napisano 4 marca 2025 3 minuty temu, fp74 napisał: Chyba w największym stopniu zalezy to nawet od akustyki pomieszczenia. Pewnie tak. 🤔 Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 5 marca 2025 Napisano 5 marca 2025 A czy na słabą rozdzielczość ,wzmacniacze lampowe nie mają wpływu .Bo nie każdy może typ lamp gra rozdzielczość?.Nie wiem czy akurat przyczyną może być lampa el-34 ,które grają gęstym dźwiękiem i ustawienie kolumn nie wiele zysku przyniesie, ale tylko tak sobie spekuluje.... Odpisz, cytując
uniquefreak Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Dnia 2.07.2020 o 07:13, S4Home napisał: Nie wiem Karolu dlaczego uważasz posadowienie kolumn na wprost jako bardzo zły pomysł. Modele Dali wstęgowe dla mnie grają tak zdecydowanie lepiej. Próbowałem tez z Monitor Audio i PMC i tu też dopuszczał bym takie ustawienie. Więc jest to na pewno indywidualna kwestia i podejście do tematu. A Wy dalej próbujecie przekonać Karola do własnych myśli, mało tego racji. Tylko po co? Dnia 2.07.2020 o 07:13, S4Home napisał: Posiadam MA Gold 100 5G, które mają wstęgowy przetwornik wysokotonowy. Do tej pory grały ustawione "na wprost" w pom. o wymiarach 22 mkw. i było OK. Gdy zmieniłem ustawienie kolumn na toe-in (skręt w stronę słuchacza/trójkąt) to sweet spot stał się "ruchomy", czyli ciężko ustawić ultra precyzyjne miejsce odsłuchowe, w którym nic się nie rozjedzie (scena, głębia, wybrzmienia, stereofonia, itd.) Pytanie - czy Goldy FAKTYCZNIE można odsłuchiwać w opcji na wprost tj. backfront kolumny równolegle do tylnej ściany??? 🤔 Edytowano 7 godzin temu przez uniquefreak zdublowany cytat S4home Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 37 minut temu, uniquefreak napisał: Pytanie - czy Goldy FAKTYCZNIE można odsłuchiwać w opcji na wprost tj. backfront kolumny równolegle do tylnej ściany??? 🤔 A dlaczego nie...? Pytanie dlaczego zmieniłeś dotychczasowe ustawienie, co Ci nie pasowało? W przypadku Dali, producent zaleca takie właśnie ustawienie - na wprost (i to się sprawdza), a w przypadku np Focali przeciwnie - skręcone do słuchacza. Może producent MA też daje jakieś sugestie. Jeśli nie, wybierz to ustawienie, które Tobie pasuje. Kluczowa jest akustyka pomieszczenia... Edytowano 7 godzin temu przez BlaBla 4 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, uniquefreak napisał: Gdy zmieniłem ustawienie kolumn na toe-in (skręt w stronę słuchacza/trójkąt) to sweet spot stał się "ruchomy", czyli ciężko ustawić ultra precyzyjne miejsce odsłuchowe, w którym nic się nie rozjedzie (scena, głębia, wybrzmienia, stereofonia, itd.) Ciekawe jest to, że nie pojawiła się żadna wzmianka na temat balansu dzwieku (różnicy po zmianie ustawienia). Skierowanie kolumn do wewnatrz z reguły zawęża sweet spot. Może to masz na myśli pisząc "ruchomy" - czyt. Delikatna zmiana pozycji słuchacza jest subiektywnie bardziej odczuwalna. Fale krzyżując się nakładają na siebie w wiekszym zakresie w miejscu odsłuchu. Mam na myśli głównie z wysokotonówki. Odpisz, cytując
uniquefreak Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ciekawe jest to, że nie pojawiła się żadna wzmianka na temat balansu dzwieku (różnicy po zmianie ustawienia). Skierowanie kolumn do wewnatrz z reguły zawęża sweet spot. Może to masz na myśli pisząc "ruchomy" - czyt. Delikatna zmiana pozycji słuchacza jest subiektywnie bardziej odczuwalna. Fale krzyżując się nakładają na siebie w wiekszym zakresie w miejscu odsłuchu. Mam na myśli głównie z wysokotonówki. Balans dźwięku - faktycznie, zabrakło o tym - tak, balans jest zdecydowanie lepszy, bo mniej rozproszony (węższa scena, ale też większa głębia). Tak, sweet spot przy skierowanych do wewn. kolumn (ustawienie "semi-reference", czyli nie klasyczne "toe-in") wymusza na kanapie bardziej dokładne znalezienie "tego złotego środka" odsłuchu, tj. mam wrażenie, że gdy usiądę "1 cm inaczej" to nie ma odczucia phantom center. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 12 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Skierowanie kolumn do wewnatrz z reguły zawęża sweet spot. Święta racja. I jeszcze taka uwaga. Wszystkie instrukcje co do ustawienia kolumn / najczęściej trójkąt równoboczny/ zakładają , iż mamy ten trójkąt idealnie na środku pomieszczenia , z idealnie symetrycznym ustawieniem mebli. A tak zwykle nie jest i ta cała idea trójkąta zaczyna kuleć. I wyjścia są dwa , kombinujemy z różnymi odległościami kolumny lewej i prawej od ściany tylnej lub niesymetrycznym rozstawem oraz jak mamy farta i mamy to kręcimy balansem. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, uniquefreak napisał: Balans dźwięku - faktycznie, zabrakło o tym - tak, balans jest zdecydowanie lepszy, bo mniej rozproszony (węższa scena, ale też większa głębia). Tak, sweet spot przy skierowanych do wewn. kolumn (ustawienie "semi-reference", czyli nie klasyczne "toe-in") wymusza na kanapie bardziej dokładne znalezienie "tego złotego środka" odsłuchu, tj. mam wrażenie, że gdy usiądę "1 cm inaczej" to nie ma odczucia phantom center. Czyli wszystko jest ok. Nie ma się czym przejmować - tak ma być (czyt. Ruchomy sweet spot) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Święta racja. I jeszcze taka uwaga. Wszystkie instrukcje co do ustawienia kolumn / najczęściej trójkąt równoboczny/ zakładają , iż mamy ten trójkąt idealnie na środku pomieszczenia , z idealnie symetrycznym ustawieniem mebli. A tak zwykle nie jest i ta cała idea trójkąta zaczyna kuleć. I wyjścia są dwa , kombinujemy z różnymi odległościami kolumny lewej i prawej od ściany tylnej lub niesymetrycznym rozstawem oraz jak mamy farta i mamy to kręcimy balansem. Dokładnie tak. Jednak U mnie mimo iz ustawienie mam typowy trójkąt w stosunku do miejsca odsłuchu, to jednak całość (kolumny z miejscem odsłuchu) są niesymetrycznie w pokoju, aczkolwiek do najbliższej bocznej sciany (pierwsze odbicie) mam powyżej metr, z drugiej o wiele dalej. Testowałem różne ustawienia (również z kolumnami na wprost) i jednak to ustawienie z "dogięciem kolumn" do wewnątrz w jakimś tam stopniu pasuje mi najbardziej nie tylko sonicznie, ale też chyba trochę rekompensuję tą asymetrie pomieszczenia - dzwięk bardziej na "twarz". Ale w sumie to chyba nie powinienem tutaj zabierać głosu bo mam wyjątkowo "popaprany" pokój 😜 (wnęki i inne takie tam) może akurat mam farta z akustyką Że już nie wspomnę że część scian "beton", część karton/gips... kto to wie jak to się zachowuje "akustycznie🤔 Edytowano 2 godziny temu przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując
uniquefreak Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A słyszeliście o asymetrycznym toe-in? W sensie punkt odsłuchu przesunięty bardziej w stronę jednej z kolumn np. o 25 cm (dystans między tweeterami 190 cm). Czy w takim ustawieniu Goldy lepiej ustawić na wprost? Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Napiszę z własnego doświadczenia. Badając kiedyś różne ustawienia kolumny vs miejsce odsłuchu (w tym asymetria trójkąta) mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że asymetrie "trójkąta odsłuchu" (w mojej akustyce) są niedopuszczalne i słyszalne od razu (vocal i inne efekty 3D "uciekają"). Można by się tu posiłkować regulacją balansu L/P, ale ja w tej kwestii wole popracować ustawieniem fizycznym układu kolumny-sweetspot, niż powierzać tę czynność pasywnym tłumikom. Ps: regulator balansu jest pasywny prawda? 🤔 Edytowano 1 godzinę temu przez Chyba Miro 84 Pisownia 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: ale też chyba trochę rekompensuję tą asymetrie pomieszczenia - dzwięk bardziej na "twarz". Mam też niesymetrycznie. U mnie nawet jak bym wmurował paczki w ścianę to i tak dźwięk będzie zza linii kolumn 32 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: regulator balansu jest pasywny prawda? W Luxmanie pewnie tak , ale w RME nie wiem, bo cyfrowe jakieś takie 1 godzinę temu, uniquefreak napisał: A słyszeliście o asymetrycznym toe-in? Co to jest to toe ... i zaczniemy od początku 1 godzinę temu, uniquefreak napisał: Czy w takim ustawieniu Goldy lepiej ustawić na wprost? Te Goldy to nie Magico m9 i nie ważą po 460 kg. sztuka. Jaki problem trochę z nimi pojeździć po pokoju ? Zostawisz takie ustawienie jakie Ci dźwiękowo najlepiej pasuje. Edytowano 1 godzinę temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Napiszę z własnego doświadczenia. Badając kiedyś różne ustawienia kolumny vs miejsce odsłuchu (w tym asymetria trójkąta) mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że asymetrie "trójkąta odsłuchu" (w mojej akustyce) są niedopuszczalne i słyszalne od razu (vocal i inne efekty 3D "uciekają"). Mam dokładnie ten sam efekt,i podobnie jak Ty asymetryczne ustawienie,od jednej kolumny do ściany z boku jakieś 1,5 m, do drugiej ok . 3 m i jeszcze asymetrię za monitorami,bo leci jakiś pion za jedną z kolumn. Też sporo pojeździłem po salonie , żeby wykombinować najlepsze miejsce. No i wyszedł mi trójkąt równoramienny i odsłuch w średnim polu,dzięki czemu do ściany z tyłu mam ponad metr,a nie grubość oparcia kanapy. 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu Tez miałem przeboje z prawidłowym ustawieniem kolumn. Pokój klasyczny 4x5m za to podstawki mam niestandardowe, bo w obudowie zamkniętej, z głośnikiem wstęgowym o wysokości 50cm. Po wielu próbach rożnego rozstawu, stoją 80cm od ścian bocznych i 20cm os ściany tylnej, dla podbicia basu. Wstęga gra pięknie ale jest wyjątkowo problematyczna w ustawieniu, wszystko jest dobrze gdy słucham z wysokości kanapy, na stojąco dźwięk zmienia się znacząco, robi się mniej detaliczny. Wniosek: wstęga ma swoje zalety, ale zawęża sweet-spot. Odpisz, cytując
Recommended Posts