petroff Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 (edytowany) Hej Czytam forum od kilku dni... Na co dzień użytkuję całkiem niezłe słuchawki, więc apetyt na dźwięk mam, ale nie za wszelką cenę. Pomieszczenie 26m2 w "L", więc powierzchnia odsłuchowa realnie to mniej niż połowa z tego (10-13m2). Rodzaj muzyki: Soul/R&B, Jazz, Classic, Pop. Stopień zaawansowania jako audiofil: słuchawki (6/10), systemy nagłośnienia (1/10). Na czym mi zależy: wifi, możliwość podłączenia TV. Odwiedziłem kilka salonów i wniosek mam jeden - moje słuchawki grają lepiej Ale do rzeczy. Z tego co mi się udało odsłuchać w salonach: w kategorii cena/jakość po wysłuchaniu wielu zestawów wygrała... wieża Yamaha 670d. Śmiech? Nie sądzę, nie mam drewnianego ucha. Ale kolumny mogłyby być lepsze. Ale nie wiem jakie... W porównywalnej cenie, choć jednak zauważalnie drożej: - Marantz Melody M-CR412 + Definitive Technology Demand D7 - NIE - Denon N10 + Wilson Raptor1 - Nie, NIE - Marantz Melody M-CR412 + Dali Oberon 1 ... 3 - Tak, ale... Kolumny: ELAC B5.2 Debut 2.0 - naprawdę dobre. Z Yamaha MusicCast R-N303D - tak se... Z Yamaha MusicCast R-N602 lepiej, ale d... nie urwało. Jak widzicie, nie znam się na hajfajach i proszę o pomoc, doświadczenie słabe. Budżet: co warto do 3500 zł nowe, 2500 zł używane... Edytowano 13 września 2020 przez petroff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper.kaps Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 Tak z ciekawości - co to za słuchawki, które są 'całkiem niezłe'? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 13 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2020 (edytowany) Audio-technika i tyle w temacie To nie jest post o moich słuchawkach. Edytowano 13 września 2020 przez petroff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 (edytowany) Witam Yamaha PianoCraft MCR-N670D na TAK wcale się nie dziwię ten zestaw jest naprawdę OK!! Ale od czasu jak użytkuję SMSL Q5 PRO polecam go każdemu z pełną świadomością!!!! Warunek do niego dobrej klasy kolumny np KEF Q350, KEF LS50 https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/458-kef-ls50 Edytowano 13 września 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper.kaps Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 Może nie jest o Twoich słuchawkach, ale jest tak chaotyczny, że odechciewa się doradzać. Nie napiszesz, jakiego brzmienia oczekujesz na przykład. To samo tyczy się budżetu: 3500 na nowe, 2500 na używane....(?) to nie lepiej wydać 3500 na używkę i cieszyć się lepszym brzmieniem? Nie do końca rozumiem Twój tok myślenia. Nie wiem, jeśli nie zadowala Cię brzmienie amplitunera, to postaw na integrę. Poza tym porównujesz brzmienie słuchawek do brzmienia kolumn... ech.. może w takim razie przy nich pozostań? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 13 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2020 Przed chwilą, kacper.kaps napisał: Może nie jest o Twoich słuchawkach, ale jest tak chaotyczny, że odechciewa się doradzać. Nie napiszesz, jakiego brzmienia oczekujesz na przykład. To samo tyczy się budżetu: 3500 na nowe, 2500 na używane....(?) to nie lepiej wydać 3500 na używkę i cieszyć się lepszym brzmieniem? Nie do końca rozumiem Twój tok myślenia. Nie wiem, jeśli nie zadowala Cię brzmienie amplitunera, to postaw na integrę. Poza tym porównujesz brzmienie słuchawek do brzmienia kolumn... ech.. może w takim razie przy nich pozostań? Nie porównuję , to fakt. Napisałem o brzmieniu, ale nie wprost. Budżet: na nowe jestem w stanie wydać więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 Moim zdaniem za często używałeś słuchawek to zupełnie inne słuchanie jak STEREO ale napewno coś się dobierze 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 13 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2020 Przed chwilą, milk-monster napisał: Moim zdaniem za często używałeś słuchawek to zupełnie inne słuchanie jak STEREO ale napewno coś się dobierze 👍 Ale ja to wiem Napisałem, jakie mam doświadczenie. Mogłem napisać, że nic wiem, ale to byłaby nieprawda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 Poczytaj sobie o Q5 jest tam też mój opis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 13 września 2020 Udostępnij Napisano 13 września 2020 Przecież do 26m, potrzeba mocnego wzmacniacza i kolumn podłogowych, od tego to trzeba by zacząć. Kompletnie nie wiemy czego oczekujesz, bo żadnych konkretów o odsłuchu. Jakie źródło muzyki? Yt? Spotify? Tidal? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Topping MX 3 albo SMSL ale z ELAC B6.2 to jednak duzo lepsze kolumny. Pomijane w propozycjach ale ja je bardzo lubie i polecam. Moge Ci wypożyczyć taki zestaw na odsłuch. Zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Cześć, Jeśli chciałbyś w tym przedziale uzyskać najwyższą jakość brzmienie to proponuję wziąć pod uwagę filigranowy wzmacniacz Topping MX3 + Pylon Audio Diamond Monitor jeśli preferujesz cieplejszy charakter brzmienia z mocną podstawą basową. Alternatywą dla Pylonów mogą być Polk Audio S20e, które zagrają detaliczniej. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny zestawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 (edytowany) Sporo tych pytań Tak, zależy mi na muzie z platform steamingowych. Nie 26m2, tylko pół z tego, efektywnie. Brzmienie - napisałem jakie zestawy (z półki) w tym budżecie grały miło dla mojego ucha, a jakie nie, więc nie wiem, co mogę do tego dodać. Nowe wzmacniacze z wifi (z CD bądź nie) wydają mi się na dziś drogie (a nie wiem, czy są tak dobre jak o połowę tańsze, ale starsze, bez whifi), więc zastanawiam się, czy poza gotowym mini systemem jest jakaś alternatywa typu DAC + wzmak + kolumny. Fajnie jakby się tym dało sterować z telefonu. Edytowano 14 września 2020 przez petroff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Jeżeli to pomieszczenie otwarte to chcąc nie chcąc będzie grało wszędzie więc 26m a przy takim metrażu lepiej jakbyś celował w kolumny podłogowe chyba że nie masz takich możliwości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 Przed chwilą, Kubad napisał: Jeżeli to pomieszczenie otwarte to chcąc nie chcąc będzie grało wszędzie więc 26m a przy takim metrażu lepiej jakbyś celował w kolumny podłogowe chyba że nie masz takich możliwości? Tak, wolałbym tego uniknąć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Do streamingu CHROMECAST AUDIO tani dobry krążek 😉 Możesz wstawić zdjęcia miejsca odsłuchowego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 A myślałeś np nad rozdzieleniem amplitunera i zastosowaniem wzmacniacz i dodatkowo odtwarzacza sieciowego. Czy wszystko musi być w jednym urządzeniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 5 minut temu, Kubad napisał: A myślałeś np nad rozdzieleniem amplitunera i zastosowaniem wzmacniacz i dodatkowo odtwarzacza sieciowego. Czy wszystko musi być w jednym urządzeniu? Tak, może być rozdzielone. Przy okazji jak wepnę do Onkyo A-9010 chromcasta to dzwięk pójdzie z przetwornika Onkyo, a za pośrednictwem chromą będę mógł wybrać utwór na Tidalu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Już proponowałem SMSL Q5 PRO!!!!! Pod względem dźwięku to ONKYO może robić mu za stolik!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 Ok, to klaruje się tu jakaś pierwsza opcja, czy możecie mi podać cały zestaw jak to widzicie? - SMSL Q5 PR + ELAC B6.2 + kable? - - Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Jeszcze CHROMECAST Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 1 minutę temu, milk-monster napisał: Jeszcze CHROMECAST No tak, a kable jakie? No dobra, czytałem Twój post, musiałbym tego posłuchać. To dla mnie nowość, nie wiem, czy mi spodoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 (edytowany) 17 minut temu, petroff napisał: Ok, to klaruje się tu jakaś pierwsza opcja, czy możecie mi podać cały zestaw jak to widzicie? - SMSL Q5 PR + ELAC B6.2 + kable? Sam sobie przeczysz tym stwierdzeniem? 2 minuty temu, petroff napisał: To dla mnie nowość, nie wiem, czy mi spodoba. Ok 😉 kable zwykłe miedziaki OFC na początek wystarczą. Edytowano 14 września 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Te Elac są spoko. Ale nadal twierdzę, że SMSL czy Topping mogą być za słabe. Dużym plusem jest ich cena i możliwości. Kable robisz samemu, kupujesz przez allegro kabel głośnikowy na metry np. 2,5mm przekrój, ważne by była to miedź OFC (około 10zł metr), do tego 8 szt. wytyków bananowych (około 40zł). Za stówkę masz kable, którym nic nie brakuje i widzisz z czego są. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Uwierz mi że nie są za słabe te wzmacniacze! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts