audiowit Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 19 godzin temu, Kraft napisał: Poważniejsze odsłuchy od poniedziałku. Teraz mam inne sprawy na głowie. Muszę wymienić baterię w aparacie słuchowym. 10 godzin temu, MobyDick napisał: No ale takie małe te basowe . Trochę mnie zastanawia czy one nie są 2,5 drożne ? Piszą że mają filtry równoległe kaskadowe. Też mi się tak wydaje. Trzeba by poszperać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 2 minuty temu, audiowit napisał: Muszę wymienić baterię w aparacie słuchowym. RoRo .. masz szansę 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 Je też poczekam,lubie poczytać takie testy choć to nie moja półka cenowa. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 14 godzin temu, Kraft napisał: Największe zaskoczenie to przestrzeń. Kolumny budują zadziwiająco dobrą scenę stereo .................... Przyznam, że jestem zaskoczony. Nie mają koncentryka, nie mają pochylonej przedniej ścianki, nie mają jakiś oryginalnych sposobów podziału pasma, skąd więc wrażenie tak znakomitego zgrania przetworników? Podejrzenia mam następujące. Może pomaga w tym bardzo mała średnica głośnika średniotonowego. Może zredukowanie do minimum przedniej ścianki, więc redukcja odbić i dyfrakcji. Same kolumny są przecież wąskie, a mają jeszcze ścięcia ścianki wokół tweetera. A może decyduje bardzo mała odległość między centrami akustycznymi przetworników (patrz zdjęcie). Nie wiem, ale efekt jest świetny. Nie. Dopracowana zrotnica. Część z wymienionych nie ma zwiazku z precyzyjną sceną. Średnica średniotonowego jest zblizona do wyspecjalizowanych sredniotonowcow. Wieksze przetworniki są zwykle stosowane na srednich tonach z tego powodu, że są np w układzie 2.5 droznym. 58 minut temu, Fafniak napisał: RoRo .. masz szansę 🤣 Roro nie handluje bateriami. Jeszcze jedno uprzedzajac dalszą dyskusję. To, że mamy sredniotonowce o srednicy np 16 czy 18cm świadczy o tym tylko, ze producent robi uklon w kierunku konstrukcji ,5 drożnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2020 1 godzinę temu, audiowit napisał: Muszę wymienić baterię w aparacie słuchowym. Słabe (i nie mówię o bateriach). 1 godzinę temu, audiowit napisał: Trzeba by poszperać. Zatem czekamy na rezultaty Twojej kwerendy. Nie zapomnij podzielić się tym, co znajdziesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 3 drożne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2020 11 godzin temu, MobyDick napisał: Piszą że mają filtry równoległe kaskadowe. W recenzji w Hi-Fi i Muzyka zamieścili zdjęcie zwrotnicy. Zródło: https://hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/2520-opera-grand-mezza-2012.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 Zwrotnica jest na przyzwoitych elementach. Na podzialach się nie znam. Natomiast gdybyś chciał dobrać jakis lepszy wzmacniacz do tych kolumn, to sluzę pomocą :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 Na podstawie tego zdjęcia trudno coś powiedzieć o schemacie ich połączeń. Widać jednak że użyte elementy są rozsądnie zróżnicowanej jakości. Ciekawe jest użycie połączonych w wiązkę równolegle sporej ilości rezystorów o niewielkiej mocy zamiast pojedynczego o sumarycznej mocy tych małych. Zapewne w miejscach mniej istotnych są użyte rezystory często stosowane w zwrotnicach głośnikowych, czyli drutowe w obudowie ceramicznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2020 7 minut temu, audiowit napisał: Natomiast gdybyś chciał dobrać jakis lepszy wzmacniacz do tych kolumn, to sluzę pomocą :). Super. Zatem umówmy się, że jak będę coś od Ciebie potrzebował, to się odezwę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 Skoro nalegasz to UR Simple Italy. Znajomy ma Opery i kilka wzmakow na nich przećwiczył. Producent polecił mu Simple i zeczywiscie jest znajomy zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 (edytowany) 6 godzin temu, Kraft napisał: W recenzji w Hi-Fi i Muzyka zamieścili zdjęcie zwrotnicy. Zródło: https://hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/2520-opera-grand-mezza-2012.html A dostałeś pozwolenie na rozkręcenie kolumn? 8 godzin temu, Kraft napisał: Z tą wagą jest coś nie tak (zresztą krytykowałem stronę internetową producenta, że pisze na niej bzdury). Opery są bardzo ciężkie. Lagune mają w specyfikacji wpisane 17 kg, a przenosiłem wczoraj jedne i drugie i różnica między nimi była duża. Opery mają 5-centymetrową przednią ściankę. No muszą ważyć. Postawię je w poniedziałek na wadze. Zobaczymy, co wyjdzie. A wiesz że np. Takie roth oli/melodika z strefy budżetowej jest sporo cięższe.... ok 20kg sztuka netto Edytowano 19 września 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 https://www.henleyaudio.co.uk/Picking-The-Right-Speakers-For-A-Valve-Amplifier Jako, że pewnie Ty nie jesteś zainteresowany, ale moze ktoś zablądzi i trafi na ten test, wklejam znaleziony w necie link wzmacniaczy pasujacych do Oper, nie tylko Grand Mezzo. I trochę luźnych informacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 (edytowany) 5 godzin temu, MobyDick napisał: Ciekawe jest użycie połączonych w wiązkę równolegle sporej ilości rezystorów o niewielkiej mocy zamiast pojedynczego o sumarycznej mocy tych małych Moze ma to podobne znaczenie co uzycie kilku kondensatorow zamiast jednego o sumarycznej wartosci mniejszych w zasilaniu. Wiadomo ze w tamtym przypadku chodzi o "low esr" a tutaj nie mam pojęcia bladego dlaczego akurat tak... Edytowano 19 września 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 września 2020 Udostępnij Napisano 19 września 2020 Rezystory metalizowane o małych mocach są bardzo tanie w stosunku do tych o większej mocy, szczególnie w hurcie . Może w odsłuchach wypadły lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2020 18 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: A wiesz że np. Takie roth oli/melodika z strefy budżetowej jest sporo cięższe.... ok 20kg sztuka netto BM40 nie są sporo cięższe. Już pisałem, że informacja na stronie producenta o 16-kilogramowej wadze Oper jest od czapki (a sklepu z niej przepisują). Grand Mezza ważą według recenzji w prasie 20 kg. Mój krzyż uważa, że nawet więcej;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2020 Udostępnij Napisano 20 września 2020 Roth oli/melodika zawdzięczają swoją wagę w dużej mierze sporej ilości materiału bitumicznego do ich wytłumienia ścianek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2020 Melodiki mają też po prostu większe pudło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2020 Udostępnij Napisano 20 września 2020 Nie jestem tego pewien. one są dość płytkie, a Opery maja spora powierzchnię bocznych ścianek. Do tego fronty w nich są bardzo grube. Boki ponoć mają 2,5 cm co jest sporą wartością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2020 Pudła Melediki mają 21 cm szerokości i 32,5 głębokości. W przypadki Oper jest to 19/16 (bo się zwężają ku tyłowi) i 30 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2020 Udostępnij Napisano 20 września 2020 Melodiki 30 z głośnikami o takiej średnicy jak te Opery mają szerokość bez podstawy 18,1 cm i głębokość 25 cm ( chyba razem z podstawą ). Wysokość 87 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2020 Ja podałem wymiary BL40. BL30 ważą 12 kg. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 września 2020 Udostępnij Napisano 20 września 2020 To co jest lepsze opera czy melodika ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 września 2020 Udostępnij Napisano 20 września 2020 Na tym przykładzie widać jak ciężkie są Opera Grand Mezza 2012. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 września 2020 Udostępnij Napisano 20 września 2020 (edytowany) 9 godzin temu, MobyDick napisał: Na tym przykładzie widać jak ciężkie są Opera Grand Mezza 2012. Dodajmy ze ciezar oper to w znacznej mirze ciezar blach w podstawie! Warto by bylo zważyc same skrzynki by byc obiektywnym Edytowano 20 września 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts