Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
41 minut temu, Kubakk napisał:

To może warto wybrać się do studio vintage i sprawdzić coś z lat 70-80 z ~40cm niskotonowcem ? ;)  Jakiś pioneer, sansui , kenwood , może być podobne granie w niższej cenie ?

Żadnego Studio Vintage.

Napisano

Można nie lubić , ale jeśli jest tam możliwość odsłuchania czegoś z danej epoki , konstrukcji to wg mnie warto się wybrać ;) 

Co do ocen danych skrzynek to też zależy wiele od źródła i wzmaka , jak czytam niektóre opinie i porównam do swoich odczuć to jednak potrafi być 180st co innego ;)

Napisano
28 minut temu, Kubakk napisał:

Co do ocen danych skrzynek to też zależy wiele od źródła i wzmaka , jak czytam niektóre opinie i porównam do swoich odczuć to jednak potrafi być 180st co innego

Masz 100% rację , dlatego choć mnie czasem ponosi , nie lubię opisywać na forum dźwięku. To tylko moje odczucia , a nie wykładnia dla innej osoby w poszukiwaniu kolumn. Wszystkie opisywane na forum , testy kolumn , wzmacniaczy , CD ... czytam jako ciekawostkę , ewentualnie jakiś kierunek ,ale nie podstawę do podjęcia decyzji o zakupie. W niedzielę słuchałem najpierw Alteców, a następnie JBL 4343. Wcześniej już miałem do czynienia na odsłuchach z serią niebieską JBL-a i wydawało mi się , że będą idealne do lampy. Pan u którego byłem udowodnił mi , że jednak nie. JBL , był już strojony pod tranzystor i największe różnice między nim a Alteciem , słyszałem na basie i wokalach. Tak jakby coś się nie zgrywało , JBL nie miał już takiej swobody grania , mimo że podpięte były monobloki lampowe 50W , takie same jak wcześniej na Altecu. Dlatego poczytać można, ale tylko odsłuch ma jakieś miarodajne znaczenie.

Napisano

Nie , jak wiesz pożyczyłem samochód combi , bo w moją Mazdę w życiu by nie weszły kolumny. Po zmierzeniu bagażnika Octavi Combi przy złożonych siedzeniach okazało się , że mam 5 cm. luzu do klapy. Nie było możliwości zabrania monobloków , zaryzykowałem.

Napisano

@audiowit No dobra Witek , przesłuchałem HEY "Re -Murped ! " calutki album :) 

Opiszę na przykładzie pierwszego utworu " Vanitas - Bueno Bros Remix " co się działo . Bas ze środka między kolumnami , ale jakieś czterdzieści cm. w głąb , zwarty i szybki, choć nie tak precyzyjny jak u Ciebie. Wokal też środek nieco z przodu , bas i wokal równolegle ,ale zupełnie się niezakłócający , choć przesunięcie w przestrzeni w bardzo małej odległości " na oko " 20 cm. wokal bardziej w prawo. Wszystkie elektroniczne smaczki latają w powietrzu :) Ogólnie odniosłem wrażenie / choć nie mam najlepszej pamięci dźwiękowej , ani żadnej :) / , że u Ciebie ta płyta miała charakter stricto studyjny , u mnie czułem się jak na koncercie , dźwięk bardziej wypełniał pokój , było bardziej muzycznie, a mniej sterylnie. Nie wiem na ile to kolumny, a na ile akustyka pomieszczenia. Ale na odbiór płyty nie narzekam . Coraz częściej kolumny uświadamiają mi , że muszę nabyć DAC-a jak chcę się bawić w pliki czy Spotify. Do tej pory nakładka na malinę / bo HEY leciało ze Spotify / Allo Boss Dac była wystarczająca , teraz Alteci tak cholernie różnicują źródła , że ten DAC w nakładce stał się wąskim gardłem.

Zdecydowanie na pierwszym miejscu jest gramofon , potem CD , tuner z maliną zajmują ex aequo trzecie miejsce / ale też podjum /.

Napisano

To tylko dwie 46-letnie paczki , a raczej szafki :) Zyskałem wspaniale wyglądające, dwie drewniane wolnostojące półki na idealnej wysokości 80 cm. Wreszcie mam gdzie odłożyć docisk do gramofonu przy zmianie płyty :)

Ale dzięki .

Napisano
3 godziny temu, Kamill00 napisał:

ile teraz trzeba zainwestować w myszy Entreq

Zaaaraz ? 78 cm. szerokości kolumna , mysza ma ok. 15 cm., więc zmieści się 5 na jednej x 2 kolumny to 10 szt. Para myszy kosztuje 750 zł ,więc finalnie wychodzi 3750 zł !!! Kolumny mają 50 cm. głębokości , więc strach pomyśleć co by było, gdyby musiały te gryzonie dla osiągnięcia optimum dźwięku stać w dwóch rzędach :) Kurde , a wiadomo , że bez myszy nie "zagra " !!!

Chce ktoś kupić Alteci ............. ale się wkopałem :)  

Napisano
13 minut temu, tomek4446 napisał:

Chce ktoś kupić Alteci ............. ale się wkopałem :)  

I o to właśnie mi chodziło hihihihi...... 

500zł daję i jestem jeszcze dziś 😂😂😂

P. S Sorry za głupoty, ale przy takiej deszczowej pogodzie (przynajmniej w mazowieckim) czasem wskazane 😁😁

Napisano

@Kamill00 spoko , jak przeglądam wiadomości co można zrobić z Altecami , to te myszy to pikuś :) Na załączonym filmie gość poszedł dalej i zastosował Tekna Sonic Vibration Absorbers , po 250 $ za sztukę i prawie nie do zdobycia . Sześć szt. to 1500 $ x 3,8 zł = 5700 zł + koszta przesyłki :) 

Ile mówisz dajesz ? Bo właśnie się zacząłem zastanawiać ? Jeszcze parę takich filmów a sam Ci je przyniosę :) 

Napisano

@MobyDick , to fakt , ze to mój i żony styl jeżeli chodzi o wystrój wnętrza. Kochamy drewno , mosiądz , marmur , wszystko co naturalne i jest dalekie od białej szafeczki z lakierowanej płyty na wysoki połysk :) Ale nie neguję też białych mebli , każdy powinien mieszkać w takim otoczeniu ,w którym czuje się najlepiej. Kolumny wpasowały się tak wizualnie jak i dźwiękowo. Tak , jest to mój dźwięk !  Zdaje sobie sprawę , że nie wykorzystuje w pełni ich potencjału . Co potrafią miałem okazję się przekonać u Pana od którego je kupiłem. Ale małymi kroczkami postaram się do słyszanego dźwięku zbliżyć. Na razie muszę się zmusić do wystawienia na Allegro Dali , dopóki tego nie zrobię mam ograniczone pole manewru z pozycjonowaniem Alteców. Po prostu Dali i Alteci stoją w jednej linii i ........pokój mi się skończył :) 

Napisano (edytowany)

Jasne , że są małe ! Obok nich stały A7-8 i te już robiły wrażenie :) A i taka ciekawostka A7 mają te same przetworniki co Valencia.

A co do Grandów to potrzebują jednak tranzystora . O! idealny byłby Plinius :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Tomku, jest to jeden z ciekawszych wątków ostatnich dni (o ile nie najciekawszy). Stety, lub niestety (zależy dla kogo) w tym przypadku jak szybko się zaczął tak szybko się skończył. 

Rozumiem, że dajesz pisemne zezwolenie na dopisywanie kolejnych postów innym użytkownikom poszukujacym kolumn do lampy (również nie tylko vintage) ? 😁

Jak z jednej strony się cieszę, że udało Ci się szybko "coś" trafić tak z drugiej szkoda, że nie było testu a'la kolega Kraft tzn testu przynajmniej kilku różnych par kolumn. 

(Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł, aby odpisać "Kamil- Ty taki zrób" 😂

Napisano

Kamil , jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa :) Staram się zapanować nad emocjami i najpierw ogarnąć ustawienie , odpowiednią wysokość , właśnie dostałem dedykowane kable , dobrać odpowiedni poziom wysokich na hornie / potencjometr/. Rozkręcić kolumny i zobaczyć wnętrze , jak wygląda wytłumienie , zwrotnice. Zobaczyć jaki dźwięk będzie po włączeniu DDRC-24 z DL w tor. Zrobić pomiary REW i spojrzeć jak wygląda charakterystyka. Jednym słowem jeszcze mnóstwo zabawy , o efektach której postaram się napisać.

Co do testów porównawczych to mam w tej chwili w chałupie :

- Dali Grand

- JBL L-86 / dzięki koledze Rega/

- Usher S520 II

- ProAc Response one sc

no i Alteci , więc jest na czym robić test , tylko ten czas .....

Oczywiście wszyscy mogą w tym wątku pisać wszystko .....no prawie :)