Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Teraz tak myślę że dobrą opcją będzie postawienie serwera i wtedy z poziomu telewizora mam dostęp do całej muzyki, to by ułatwiło bardzo życie.

13 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Szczerze wątpię by tv odczytał flac-i z dysku.

Właśnie podpiąłem usb do starego 7 letniego telewizora samsung z utworem w formacie FLAC i gra🤩

Napisano

Monitor Audio należy do tej większości firm produkujących kolumny które od dawna podają wyższą impedancje kolumn niż ta prawdziwa. Większość kolumn będących w sprzedaży ma impedancję 4 Ω. Monitor Audio ostatnimi czasy zwykło budować coraz częściej kolumny i nieco wyższej impedancji z minimami około 5 Ω, co sprawia ze można by je nazywać 6 Ω. W przypadku wzmacniacza takiego jak Q5 pro nie jest najlepsze. Niższa impedancja kolumn daje tu większa moc i taka była by bardziej do niego wskazana bardziej. Jednak nie jest to takie bardzo ważne.

Napisano (edytowany)

Czy Topping jest lepszy od Q5? Jeden i drugi ma swoich zwolenników/przeciwników. Ciężko jednoznacznie stwierdzić najlepiej porównać i opisać! 

Skoro te MA Bronze 2 odpowiadają cenowo to chyba wybór kolumn się wyjaśnia!

Edytowano przez Gość
Napisano
22 minuty temu, RLC napisał:

Czy Topping jest lepszy od Q5? Jeden i drugi ma swoich zwolenników/przeciwników. Ciężko jednoznacznie stwierdzić najlepiej porównać i opisać! 

Skoro te MA Bronze 2 odpowiadają cenowo to chyba wybór kolumn się wyjaśnia!

Mi też ciężko stwierdzić który lepszy, oba są w podobnej cenie. Topping przemawia dla mnie modułem bluetooth oraz jak mi się wydaje możliwością połączenie z Maliną po USB.

Napisano

Niewątpliwą przewagą Toppinga MX3 jest to że posiada bluetooth, choć tylko o podstawowej jakości. Ma jeszcze wyjście słuchawkowe. Co do dźwięku trudno mi coś powiedzieć, bo nie porównywałem ich obu. Między wierszami dostrzegam że SMSL powinien sprawdzić się lepiej z kolumnami które są bardziej wymagające jeśli chodzi o ich napędzenie. Topping powinien mieć nieco bardziej poluzowany bas i zapewne bardzo dobrze sprawdzi się z większością tanich kolumn pod które jest głównie skonstruowany.

Napisano

Z tego co wiem Q5 po USB współpracuje tylko z systemami Windows/MacOS. Android z telefonu najlepiej przez CHROMECAST AUDIO lub inny Streamer!

Napisano

AD 18 wybrał bym raczej do postawienia obok monitora przy komputerze. Ma wprawdzie podawaną nominalną większą moc ale z tego co zauważyłem od początku był sprzedawany z bardzo słabym zasilaczem, a potem z tym z którym był początkowo sprzedawany Q5 pro zanim nie uposażono go w mocniejszy.  Trochę zaskakujące że początkowo wył sprzedawany z zasilaczem z którym można było liczyć realnie na około 2 x 20W, a potem jakieś 2 razy więcej. Pewnie AD 18 nada się dość podobnie jak MX3 i jest chyba jego głównym konkurentem o podobnych cechach. Taka wąska i dość wysoka obudowa zapewne dobrze się sprawdza tam gdzie jest na nią mało powierzchni.

Napisano

Ten topping MX3 to nie jest zły pomysł, połączyć go wtedy z Aurorą 700, albo Klipschami R-620F (topping łatwiej je napędzi niż Aurory, wiemy, że to kinówki, ale lubią grać głośno i spokojnie w takim pomieszczeniu podołają o ile przypadnie Ci do gustu ich brzmienie) .

Ewentualnie używane kolumny a zainwestować we wzmacniacz np.: NAD C316BEE.