Kubad Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 1 godzinę temu, Bart Osz napisał: Słuchałem wcześniej elac dubt f6 i mi nie podeszły. Co wg Was powinienem jeszcze posłuchać w budżecie do 4.000 zł To do testów możesz przesłuchać jeszcze heco aurora 1000. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 28 minut temu, Bali napisał: Yamaha A-S700 nie posiada funkcji końcówki mocy. "pre-out" "main-in" "bypass" itp. używasz ja w KD i masz ją na fronty? Tak, będzie wpięta do KD jako wzmacniacz do frontów. Coś nie tak wykombinowałem z tym zestawem? Co do obecnych głośników pearl 25 - tak jak mówiłem, bardzo je lubie. Jednak już miałbym się do czegoś przyczepić to mają zbyt dominujący bas, zbyt mało przestrzeni. Gitara akustyczna fajnie w nich brzmi, ale koncerty rockowe brzmią trochę płasko. Szukam czegoś uniwersalnego, co dobrze zagra mi wszystko z gatunków rocka, bluesa, bedzie też miało nieco oryginalnego charakteru i "pazura". Lubię jak bas schodzi bardzo nisko i jest go dużo ale nie dominuje nad utworem. Szukam wybitnej średnicy i trochę ostrości w wysokich tonach. Elac debut f6 grały pięknie średnimi, scena była szeroka, jednak grały jak dla mnie zbyt gładko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bali Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Chyba coś nie tak kombinujesz z połączeniem Amp AV + wzm gdzie on ma być jako końcówka mocy. Fyne Audio 501 zobacz, Dynastii Emit30, Monitor Audio Bronze6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 9 minut temu, Bali napisał: Chyba coś nie tak kombinujesz z połączeniem Amp AV + wzm gdzie on ma być jako końcówka mocy. Fyne Audio 501 zobacz, Dynastii Emit30, Monitor Audio Bronze6 Ja to widzę tak: podłączam wzmacniacz Yamaha as700 do pre out w amplitunerze i cieszę się dźwiękiem frontów napedzonych przez as a nie rxv685. Czy jest w tym więcej filozofii? Czy po takim podłączeniu będę mógł zestroić wszystko mikrofonem dołączonym do zestawu z rxv685? Bede chciał jeszcze posłuchać dali oberon i monitor audio bronze 6. To prawda ze w heco aurora 1000 bas mocno dominuje kosztem góry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 1 godzinę temu, Bali napisał: Yamaha A-S700 nie posiada funkcji końcówki mocy. "pre-out" "main-in" "bypass" itp. używasz ja w KD i masz ją na fronty? Wzmacniacz nie musi mieć wejścia main in, żeby połączyć go z amplitunerem. Sterowanie głośnością jest trochę bardziej upierdliwe, ale da się to ogarnąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 13 minut temu, seba3002 napisał: Wzmacniacz nie musi mieć wejścia main in, żeby połączyć go z amplitunerem. Sterowanie głośnością jest trochę bardziej upierdliwe, ale da się to ogarnąć. No właśnie, to jest coś co mnie frapuje. Czy po podpięciu wzmacniacza pod ampli wejściem liniowym będę mógł sterować głośnością całego zestawu KD jedynie za pomocą pilota od amplitunera? Jak w takim razie zestroić to poprawnie? Ustawić w wzmacniaczu np połowę zakresu głośności i nie dotykać więcej fego pokrętła? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bali Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Tak jak to Seba napisał, sterowanie głośnością jest uciążliwe. Ustawiasz wzmacniacz np. na 1/2 mocy lub max i wtedy robisz korektę mikrofonem. Sprawa się zmienia jej zaczynasz stereo słuchać, to jak zapomnisz to tylna kolumny max mocą, znowu przekręcić wolume. Oczywiście można tak używać ale to jest upierdliwe. Przerabiałem kiedyś takie coś i nieee to nie ma sensu. Jeśli chcemy mieć i KD i stereo to najlepiej zakupić wzmacniacz który może pracować jako końcówka mocy, takie jest moje zadanie. Zawsze możesz flamastrem czy czymś znaczniki porobić. No właśnie, to jest coś co mnie frapuje. Czy po podpięciu wzmacniacza pod ampli wejściem liniowym będę mógł sterować głośnością całego zestawu KD jedynie za pomocą pilota od amplitunera? Jak w takim razie zestroić to poprawnie? Ustawić w wzmacniaczu np połowę zakresu głośności i nie dotykać więcej fego pokrętła? Max też jest zły, 3/4 mocy tak możesz ustawić i wtedy kalibrację zrobić. Jak dasz za głośno to przy cichej słuchaniu mogą być jakieś "szumny" zresztą, przekonaj się sam, zrób dla 1/2 mocy dla 3/4 mocy i na max volume kalibrację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Zgadzam się z kolegą, dla mnie też było to upierdliwe. Teraz mam wzmacniacz, który może pracować jako końcówka mocy i nie muszę się zastanawiać czy żona przełączając wzmacniacz na źródło typu cd czy streamer nie ogłuchnie. W przyzwoitych pieniądzach masz Pioneera a40, który posiada funkcję pracy w trybie końcówki mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 19 minut temu, seba3002 napisał: Zgadzam się z kolegą, dla mnie też było to upierdliwe. Teraz mam wzmacniacz, który może pracować jako końcówka mocy i nie muszę się zastanawiać czy żona przełączając wzmacniacz na źródło typu cd czy streamer nie ogłuchnie. W przyzwoitych pieniądzach masz Pioneera a40, który posiada funkcję pracy w trybie końcówki mocy. Jedynym źródłem dźwięku dla wzmacniacza bedzie amplituner, nie będzie podpiętych do niego więcej urządzeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Odpuść zatem ten wzmacniacz , nie ma to sensu . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 (edytowany) Wystarczy kupić chromecasta za 100 PLN i sprawa źródła załatwiona. Zresztą, ja jako źródła też przez pewien czas używałem amplitunera AV i moim zdaniem odbiór stereo się poprawił. Aczkolwiek nie jest to dobre źródło. Edytowano 1 listopada 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 9 minut temu, seba3002 napisał: Wystarczy kupić chromecasta za 100 PLN i sprawa źródła załatwiona. Zresztą, ja jako źródła też przez pewien czas używałem amplitunera AV i moim zdaniem odbiór stereo się poprawił. Aczkolwiek nie jest to dobre źródło. Dla czego uważacie, że amplituner w roli streamer'a to zły pomysł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Zapewne chodzi kolegą o słabszej jakości dźwięk,sam ampli robiący jako streamer nie jest najlepszym urządzeniem, niż typowo do tego urządzenia przeznaczone i druga sprawa sam preout w ampli kina nie jest najleszej jakości,co też częściowo degraduje dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 1 minutę temu, maverick2005 napisał: Zapewne chodzi kolegą o słabszej jakości dźwięk,sam ampli robiący jako streamer nie jest najlepszym urządzeniem, niż typowo do tego urządzenia przeznaczone i druga sprawa sam preout w ampli kina nie jest najleszej jakości,co też częściowo degraduje dźwięk. Może rozwiązanie nie jest idealne, ale na pewno lepsze niż słuchanie stereo z taniego amplitunera, i taki był w tym zamysł 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 11 minut temu, Bart Osz napisał: Może rozwiązanie nie jest idealne Ma swoje minusy,ale nie jest tak źle jeżeli chodzi o regulację głośności,sam użytkuję Onkyo rz830 połączone z Cambridge audio cxa60, który nie ma main in,itp.,ale do stereo mam podpięty Chromecast audio i tu się z kolegami zgodzę że warto dołożyć te 100zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 No i kolejny plus chromecasta jest taki, że w razie ewentualnej wymiany na droższy streamer niewiele stracisz przy odsprzedaży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 19 minut temu, seba3002 napisał: No i kolejny plus chromecasta jest taki, że w razie ewentualnej wymiany na droższy streamer niewiele stracisz przy odsprzedaży. Ciekawy pomysł. Może też się pokuszę :-). Chociaż obawiam się, że jak jeszcze jedno urządzenie postawie to zostanę z nimi wyprowadzony na taras, już na zawsze 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 To nie wielkie urządzenie więc można uda się go ukryć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 55 minut temu, Bart Osz napisał: Ciekawy pomysł. Może też się pokuszę :-). Chociaż obawiam się, że jak jeszcze jedno urządzenie postawie to zostanę z nimi wyprowadzony na taras, już na zawsze 😂 To urządzenie jest wielkości pokrętła we wzmacniaczu. Położysz je za wzmacniaczem i po problemie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 1 godzinę temu, seba3002 napisał: To urządzenie jest wielkości pokrętła we wzmacniaczu. Położysz je za wzmacniaczem i po problemie. Widziałem. A nie lepiej na przykład podpiąć laptopa z TIDAL HIFI? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Pytanie jak często używasz laptopa, spójrz z tej strony,musisz odpalić kompa, system,itd., Chromecast audio spokojnie możesz spiąć na stałe np.optykiem,jest mały także schowasz go za ampli, bądź wzmacniaczem i tak naprawdę spokojnie obsłużyć możesz to urządzenie przez telefon,Tidal, Spotify czy radio internetowe w każdej chwili. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 @seba3002 @maverick2005 chromecast ma jedną bardzo dużą i istotną wadę, wymaga połączenia z serwerami Google by działał. 6 godzin temu, seba3002 napisał: Wystarczy kupić chromecasta za 100 PLN zamiast tego można spokojnie użyć DLNA a wtedy jest jeszcze lepiej bo mamy większe możliwości działania. @Bart Osz dlna zakłada trzy różne urządzenia: serwer plików, urządzenie odtwarzające i kontroler wszystkie mogą być na różnych urządzeniach i protokół zakłada, że urządzenie odtwarzające oraz serwer plików po wskazaniu co ma zostać odtworzone, nie wymaga dalszej pracy kontrolera. Czyli Na telefonie wybierasz co ma odtworzyć twój amplituner z Twojego serwera plików a potem telefon wyłączasz, albo przenosisz się na laptopa i z tamtego miejsca kontynuujesz zarządzanie. Tyle w teorii w praktyce, trzeba zweryfikować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 18 godzin temu, Bart Osz napisał: Bede chciał jeszcze posłuchać dali oberon i monitor audio bronze 6. To prawda ze w heco aurora 1000 bas mocno dominuje kosztem góry? Nie. To mit powielany przez fora. No chyba że akustyka nie pozwala na takie kolumny. To modele których nie zamyka się w 15metrach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 31 minut temu, S4Home napisał: Nie. To mit powielany przez fora. No chyba że akustyka nie pozwala na takie kolumny. To modele których nie zamyka się w 15metrach. Dziękuję za fachową opinie. Które z tych kolumn (włączając Sapphire 31) sprawdzą się przy niskich poziomach głośności? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 2 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2020 8 godzin temu, S4Home napisał: Nie. To mit powielany przez fora. No chyba że akustyka nie pozwala na takie kolumny. To modele których nie zamyka się w 15metrach. Z uwagi na charakterystykę pomieszczenia (miejsce odsłuchowe blisko tylnej ściany i jedna kolumna w rogu odsunieta od ścian o nie więcej niż 40cm) szukam czegoś co nie będzie zabijać basem. Pearl 25 mają go trochę za dużo w porównania do pozostałych pasm do takiego układu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts