Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć Andy !

To Twoje zabawki ??? Masz je jeszcze w systemie ??? Stary całkiem fajnie to zamiata ! Od razu słychać pod co Sansui wtedy robiło sprzęt ! Muza na tych zabawkach natychmiast tworzy klimat w pomieszczeniu ! No cóż - w końcu to Sansui !
Napisano
Ta seria czyli ba i ca najbardziej mi się podoba. Dlatego właśnie was pytałem czy warto w nią inwestować. Jest niesamowicie piękna. Bardzo estetycznie wykonana trochę w tym techniki ale w żaden sposób nie przesłaniającego piękna czerni i srebra czyli początkowej filozofii Sansui. Zresztą stąd nazwa firmy... Wcześniejsza czyli np au-777, wydaje się inna ale podstawowe założenia estetyczne właśnie w niej są realizowane.
Nie wiedziałem Andy że miałeś HPM nie chwaliłeś się.
Tkwię cały czas w zawieszeniu czy wziąć Livingi. Serce mówi Bierz!!! rozsądek nowe sansui 9000 przyjdą już 11 grudnia, trzeba zamówić stolik audio i wygłuszyć pokój odsłuchowy:)
Napisano
To były moje zabawki icon_smile.gif
Niestety były, muszę przyznać, że z łezką w oku wspominam ten zestaw!

audiowit
HPM100 to w końcu kontynuacja JBL L100 (też je miałem), soczysty dźwięk z indywidualnym charakterem... rozpoznawalne nawet po ciemku icon_wink.gif

PS. CD to Sansui CD-x701i icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Tkwię cały czas w zawieszeniu czy wziąć Livingi. Serce mówi Bierz!!! rozsądek nowe sansui 9000 przyjdą już 11listopada, trzeba zamówić stolik audio i wygłuszyć pokój odsłuchowy:)

Audiowit,
napisałeś "11 listopada..." - prawie jedenaście miesięcy będziesz czekał??? icon_eek.gif

Pozdrawiam
Napisano
Czekam już miesiąc. SPX 9000 są fornirowane w kolorze boczków moich alf oryginalnie była okleina winylowa. Wymieniane są membrany na nowe no i oczywiście przegląd zwrotnic.
Zastanawiałem się nad wymianą wygłuszenia z oryginalnego na wełnę ale niech sobie brzmią tak jak fabryka chciała. Zakład jest sprawdzony(mam już od nich kolumny) i myślę, że stanie na wysokości zadania.
Napisano
Cytat

No i pięknie - dawaj rozbierane foty! icon_smile.gif

Foty będą icon_smile.gif
Tylko muszę je zrobić. Mam nadzieję, że jutro się uda.
Na razie czekam na ile jeszcze ułoży się 711 w systemie. Dotychczas kilkanaście godzin grania. Będą jeszcze zmiany w brzmieniu?
Czubsi, czemu piszesz, że AU-X711 to okrojona alfa 607Extra, skoro alfa była niezbalansowana a 711 i owszem? To nie prędzej okrojona alfa 707Extra?
Napisano
Nadik

Generalnie to wszystkie "nowsze" Sansui są zbalansowane, tylko niektóre nie mają wyprowadzeń w postaci gniazd.
W japońskiej linii Alpha 607 nie dodawali gniazd zbalansowanych, by bardziej zaznaczyć różnicę między urządzeniami z niżej półki cenowej, a następnym poziomem wyżej jakim jest linia Alpha 707.

Z 711 i 911 to było tak, że zaprojektowali na bazie jednego rozwiązania dwa "inne" urządzenia.
AU-X711 jest ukłonem w stronę osób szukających sprzętu w stylu ściśle Sansuiowym, bez zdalnego sterowania, z bardzo bogatym zestawem wejść sygnału. XLR-y dali po to, by właściciele wzmacniacza i kompaktu z pod znaku S mogli podłączać oba urządzenia z pełną funkcjonalnością ( RCA lub/i XLR).
Natomiast AU-X911 było dedykowane klientom, dla których ważniejsze jest posiadanie pilota i D/A.

To rozwiązanie przypomina dzisiejsze projektowanie aut, gdzie kilka modeli opiera się o tę samą podłogę, a różnią się wielkością i kształtem karoserii. silnikiem, wyglądem wnętrza itd.

Poza różnicami w "wyposażeniu" i zastosowaniu innych wartości filtracji w końcówce mocy oraz sorcie części ( w 711 są droższe kondensatory, o bogatszej barwie), można postawić znak równości między 711 i 911DG.

Prościej, zamieniając wartości kondensatorów w 711 na takie jakie są w 911DG otrzymujemy 911 bez daka, pilota ale za to z wejściami XLR icon_smile.gif.

Pozdrawiam
Pygar

P.s. Numeracja w nazewnictwie 711 i 911 jest trochę myląca względem japońskich 707 i 907 ale Paweł oczywiście ma rację, że to wzmacniacze tożsame z linią Alpha 607. Japończycy chcieli powalczyć o rynek w niższym segmencie, żeby zaistnieć w Europie/USA u większej rzeszy odbiorców i dopasować się do zastanej konkurencji. W ten sposób chcieli spopularyzować markę w świadomości melomanów.
Szkoda, że nie podjęli decyzji aby w kolejnych latach sprzedawać nowsze odpowiedniki serii Alpha 707 poza Japonią, myślę że w ten sposób podbiliby rynki światowe bez najmniejszego problemu.
Napisano
W japońskiej linii Alpha 607 nie dodawali gniazd zbalansowanych, by bardziej zaznaczyć różnicę między urządzeniami z niżej półki cenowej, a następnym poziomem wyżej jakim jest linia Alpha 707.

Pygar. Ale nie we wszystkich 607. W alfie 607 mos premium gniazda sa.
Napisano
Audiowit

Pygar dokładnie to opisał ! Jak się skupisz tylko na samych oznaczeniach modeli to się konkretnie pogubisz !Poza tym nie mieszaj modeli premium czy limited z podstawową wersją !!!!!!!!!!! 607 Mos premium poza xlr ma jeszcze parę innych rzeczy innych niż w seryjnej 607DR chociażby dlatego, że masz tranzystory MOS FET a to wymaga zmian w strukturalnych ! ! W samym modelu 911-ki jest kilka wersji wyposażenia np jeśli chodzi o rodzaj transformatora ale nie tylko. ...

Generalnie oznaczenia 607 , 707 czy 907 stosowano po to by oddzielić pewne konkretne różnice strukturalne a główną z nich była chociażby moc i budowa schematu ! Również ważnym elementem był rodzaj stosowanych tranzystorów mocy - linii 607 było 8 sztuk LAPT2 , w 707 8 sztuk LAPT3
a w 907 16 sztuk LAPT2 i to są róznice istotne a to co pododawali do konkretnych modeli to inna historia icon_smile.gif
Napisano
Odpowiem za Pawła icon_smile.gif
Mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe ?

Z racji tego, że Sansui AU-X911DG sprzedawały się jak "ciepłe bułeczki" nie byli od razu przygotowani na tak dobrą reakcję rynku.
Jak wyczerpali pierwszą partię przygotowanych transformatorów, to musieli uruchomić produkcję i zrobić następną.

Pozdrawiam
Pygar

P.s. Belfer54, każda 911 nie jest inna ale powstało kilka wersji dla krajów o innych warunkach zasilania.
Cały świat jest podzielony na kilka systemów energetycznych o różnym napięciu i częstotliwości prądu w gniazdku.
Napisano
Z podzialem jesli chodzi o roznice strukturalne sie zgodze. Jesli chodzi o moce to tez bo w serii np dr, mr kazdy wyzszy model jest mocniejszy ALE! dlaczego 907 na mosfetach ma tylko 80W. 607 premium i limited tylko 45 i 50W. Na czym to polega bo napewno nie jest to zbieg okolicznosci.
Napisano
Cytat

Z podzialem jesli chodzi o roznice strukturalne sie zgodze. Jesli chodzi o moce to tez bo w serii np dr, mr kazdy wyzszy model jest mocniejszy ALE! dlaczego 907 na mosfetach ma tylko 80W. 607 premium i limited tylko 45 i 50W. Na czym to polega bo napewno nie jest to zbieg okolicznosci.

No nie wiem czy takie tylko. Wiesz jakie są wydzielane faktyczne moce? Półtora wata w zwykłym pokoju puszcza krew z uszu, poza tym mosy grzeją jak wściekłe
A co do mocy to 2 razy tyle tranzystorów w końcówce to 2 x większa moc

Jakbym się mylił to niech koledzy poprawiają icon_smile.gif
Napisano
Witam

No właśnie jak to jest z tymi Mos-ami, czy u was też się tak grzeją i im cieplejsze tym lepiej gra?

U mnie końcówka jest bardzo gorąca, rękę się da trzymać na obudowie ale spokojnie w zimie może pracować jako grzejnik ...icon_smile.gif

pzdr.
Napisano
U mnie to wyglada jakby wzmacniacz pracował w klase A. Cieplutki i żeczywiscie ladniej gra już nagrzany.
Na moc nie nazekam gdyż w moim pokoju odsluchowym wystarczy mi potencjometr na 9. 10 to już głośno. Ale np 607dr ma już 80W. Jak wiadomo 607 mos premium zbudowany jest na dr. Skad różnice w mocy? Domyslam się, że chodzi o zastosowanie innych tranzystorów.

Napisano
Tak audiowit

różnice w mocach biorą się wprost z racji zastosowania zupełnie innych tranzystorów !!!!!!!!!!!
Te MOS Fety np zastosowane w 907 z silniejszym trafem po dostarczeniu odpowiedniej ilości prądu (bo one doją ile się da - zupełnie inaczej niż bipoalry !!!!) to potrafią roznieść kolumny i to te bardziej wymagające ... Taki ich urok, że im więcej z siebie dają tym mniej gorące icon_smile.gif Ale temperaturę lubią - nie ma co ukrywać ! Zastosowanie MOS fetów w tym samym układzie spowoduje spadek o jakieś 20-25 % jeśli chodzi o moc znamionową urządzenia jednak wrażenie głośności na wzmacniaczu bipolarnym Sansui a mosfetowym to zupełnie inna historia ...

Co do różnic w 911kach to nie do końca jest tak jak napisał Pygar .... Model 911- to na szybko sklecona propozycja przerobienia krajowego modelu już istniejącego (z niższej półki oferty) na potrzeby runku zewnętrznego ! Oczywiście zmiana nazewnictwa miała swój cel ... Na początku wsadzano trafa toroidalne bo takie zdecydowanie szybciej można było zaaplikować do gotowego modelu (w końcu mieli toroidy do wcześniejszych wzmacniaczy proponowanych w sprzedaży exportowej ) Przygotowanie transformatora tradycyjnego na 220 V pod ten konkretny model wzmacniacza wymagało rozszerzenia oferty o kolejny model bo najzwyczajniej sytuacja wymagała wzbogacenia palety produktów jeśli już się zdecydowano wysyłać coś na export z produktów linii alfa . Od tego momentu dołączono na stałe do oferty model 711. Wtenczas w 911-ce też zaczęto stosować trafo tradycyjne. Kombinacji jednak było więcej - czasem wynikało to z konkretnych potrzeb rynku zbytu i tak pojawiły się wersje z przełącznikiem napięcia wejściowego (głównie w stanach( itp itd .temat rzeka ...

Swoja drogą nie rozumiem po jaką cholerę się rozdrabniać dociekając czemu to robili - po co to komu - w 911-ce kondensatory są takie , że w zasadzie słychać tylko i wyłącznie potencjał układowy wszelkie inne aspekty wynikające z zastosowania lepszych komponentów i tak byłyby stłumione przez te kondy ! W końcu to najniższe w palecie Nippona SME a przede wszystkim NS i NSI !!! Tak jak już nie raz wspominałem - na export japońce robili co mogli by dać jak najmniej a dali tylko dlatego, że był to warunek konieczny by się ratować ! Właśnie dlatego model 911-cie jest tak popularny (711-cie tez powinien z tych samych powodów bo w końcu to praktycznie to samo !) - posiada potencjał lepszych alf , łatwy do przywrócenia we własnym zakresie ! Spójrzcie na budowę obu końcówek i sami stwierdźcie czym się różnią ! Zauważycie oprócz koloru kondensatorów również inną wielkość kondensatorów zasilania i pętli pseudobipolarów (te przy tranzystorach mocy) W 911-ce są dwa razy po 1000uF na moduł a w 711-ce dwa razy po 470 uF ... Jak myślicie dlaczego 911-ka naparza a 711-ka czaruje ??? Hę ???? .... Można wysnuć konstruktywne wnioski z takich obserwacji ??? Skoro japońce dopuszczali żonglowanie kondensatorami i ich wartościami w danym miejscu układowym to czemu tego nie zrobić samemu i nie połączyć obu koncepcji w jednym ???? To właśnie ma miejsce w modelach z wyższej półki ...