Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
50 minut temu, Rega napisał:

Podobnie jak z Fiatami z lat 70 - Był Fiat 124 Abarth i był kaszlak.

No chyba ze tak. Myślałem ze Sansui to marka premium, ale jak to poziom Fiata, to nie ma kwestii. 

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

Witam Kolegów.

Tak ostatnio zszedłem na nowe tory w ,,zberactwie,, i w związku z tym oferuję na sprzedaż AU - 999 i TU - 999 w świetnym stanie oraz  rodzynek, czarny Sansui AU-07. Mam też do sprzdania DAC Sansui DA 607i - jedyny oddzielny Dac tej marki. Wtajemniczeni wiedzą, że taki sam Dac był 911-ce.  Stan owego Dac-a elektrycznie bdb, wizualnie średni+, sprowadzony z Japonii , więc ma problemy ze rdzą.

Info na priw.

gienas - rzecz gustu co się podoba. Chyba nie widziałeś nigdy jak wygląda Alpha AU-07 czy 907 NRA.

Pozdrawiam

Jan

Edytowano przez Jakiś tam
  • 2 weeks later...
Napisano

W międzyczasie naszła mnie taka refleksja : co zrobić gdy kondensatory we wzmacniaczu są w złym stanie ? Wyrzucić urządzenie ??? ... No chyba jednak nie 🙂 Fakt - wszędzie szumnie sam powtarzam o ważności utrzymania oryginalnych cech urządzenia a co dalej za tym - oryginalnych wysokiej klasy części w nich zawartych jednak w życiu często bywa, że nie zawsze jest to możliwe. W sytuacji wzmacniaczy Sansui jest parę kluczowych miejsc gdzie charakterystyka elementów elektronicznych ma kluczowe znaczenie. O ile w kwestii rezystorów jest możliwość zastąpienia Rikenów Amtransami (tak - Amtrans przejął technologię produkcji węglowych rezystorów RIKEN) o tyle w kwestii kondensatorów już tak słodko nie jest. Oczywiście istnieje możliwość zastąpienia Elny Silmic alpha super gold Silmikiem II RFS i wcale nie będzie to mezalians o tyle już nawet z tymi drugimi jest problem ... Większe wartości na napięcie 50 V już nie są dostępne ... Podobną sygnaturę do Silmika ma Nichicon FG i niektóre Nippony z serii premium ale zanim zdecydujemy się na taką zamianę - próbujmy jednak znaleźć Silmiki. Sytuację nieco ratuje fakt, że wszystkie kondensatory w pobliżu toru audio w tych urządzeniach bocznikowane były polipropylenami U-con i polistyrenami Soschin co znacząco wpływa na zachowanie pierwotnych cech urządzenia - nawet przy zmianie kondensatora. Ostatnio dostałem pytanie co gdy padną 10/50 elna silmic alpha super gold - zamiennik Elna Silmic II jest dostępny ale wygląda jak mikrus przy tamtym  ... No i cóż - lepszy śmieszny i mały ale zdrowy Elna Silmic II 10/50 niż uszkodzony i wysuszony Elna Silmic alpha super gold ... No i ciężko się z tym nie zgodzić skoro różnic na ucho w zasadazie w tej sytuacji nie słychać. Dlaczego o tym piszę ??? Ano minęło kolejnych parę lat i nie czarujmy się - kiedyś oryginalne kondensatory się skończą ... Szczególnie problem dotyczy konstrukcji mosfetowych jak 907 limited - w nim, wystarczy zapomnieć go wyłączyć na noc i parę razy to powtórzyć .... Coraz częściej trafiam na urządzenia z dolegliwościami, których wcześniej po prostu nie było ....

Napisano (edytowany)

Dokładnie... Po takiej akcji wzmacniacz ma jakieś 60 stopni non stop... Kondy / zwłaszcza tak stare już - niestety /  gotują się niemiłosiernie... Widziałem już limited z wypukłymi deklami kondensatorów i mimo, że jeszcze pomiary były ok to raczej niedługo to potrwa... Widziałem też kondy po prostu zużyte... Najczęściej pierwsze padają pseudobipolary najbliższe tranzystorów końcowych - cztery wewnątrz płyty. Te cztery zewnętrzne dostają mniej i wytrzymują dłużej. 

Edytowano przez czubsi