Samcro Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 29 minut temu, doktormun napisał: Piotrku, cieszę się że w końcu mogłeś tego doświadczyć Doświadczyłem tego już jakiś czas temu. Teraz jestem pod wrażeniem, jak bardzo może być lepiej. A pomyśleć, że to dlatego, że jakiś czas temu trzeba było zaryzykować i zabrać się za potencjometr głośności i przekaźniki po raz pierwszy ever... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Od przekaźników powinno się zawsze zacząć zabawę. O potencjometrze volume się nie wypowiadam, bo to bardzo delikatny temat. pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 (edytowany) Delikatny bo baaaaardzo ryzykowny i albo się uda (pod warunkiem, że ktoś dokładnie wie co robi ...) albo ... zostanie się bez wzmacniacza ... No ale ja tam lubię wyzwania - zwłaszcza, że testuję na sobie 🙂 ... Efekt - wart wszystkiego ! Edytowano 21 marca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Tomek - znaczy, że wyczyściłeś w swoich przekaźniki? Paweł - no coś tam mieliśmy w zapasie "na wszelki wypadek", ale jakby się nie udało to byłoby szkoda, bo poszedłby zapas jedyny, jaki wtedy był. Który i tak na wtedy powinien być ( i później poszedł) do czyszczenia . Bo teraz już zapas oryginał nieruszany nowy jest 💪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 (edytowany) a nawet dwa 🙂 A moje dwie własne perełki (907 limited i AU07) nadal nie czyszczone ... jak to leciało z tym szewcem ???.... Edytowano 21 marca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 (edytowany) No niby tak... Dnia 16.03.2019 o 19:43, Krzychowicz napisał: Witam. Poszukuję dawcę gniazd rca do mojego Sansui 907 mr. Muszę sprawdzić, ale raczej nie będą pozłacane, jak w 907 Edytowano 21 marca 2019 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) Teraz parę słów odnośnie tej 907MR obecnej na odsłuchu ... Wbrew pozorom nie była jakoś dramatycznie rozstrojona (lewy kanał bias 7,9/12,2 , prawy kanał 13,1/12/8) ale sprawę położył stan toru ! Potencjometr volume był chyba najbrudniejszy z tych co widziałem , podobnie selektory no a przekaźnik to już formalność. Tak jak myślałem wzmacniacz baaaaaardzo długo leżał bez prądu. Stan niema sklepowy nie licząc słabo widocznej rysy na lewej części frontu. Te wzmacniacz potrzebuje pograć !!!! Pozostałe ustawienia : lewy kanał : v min - 23 mV , v max - 16 mV masa 320 mV (no tu to odjechał co ma niebagatelny wpływ na zawartość mikrodetali i swobody na scenie - w przypadku MR to kluczowe ustawienie bo ona m swój charakter nieco sklejonego dźwięku a to ustawienie jeszcze to spotęgowało !) prawy kanał : v min - 22 mV , v max - 23 mV masa 285 mV ( no i tu sytuacja podobna jak wyżej 🙂 Wnioski : Przy tak rozjechanej masie i takim stanie toru przy baaaardzo długiej absencji wzmacniacza nie miał szans pokazać niczego ciekawego ! MR jak żaden inny model wymaga idealnego stanu ze względu na jego specyficzne cechy - to jeden ze wzmacniaczy Sansui, który najbardziej różnicuje słuchaczy i nie dlatego, że jest jakiś "dziwny" ale dlatego że bardzo niewielu z Was wie jak gra naprawdę ! (patrz wyżej ...) Edytowano 22 marca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Panowie w kwestii ustawienia offsetu wzgledem hot i gnd, robilem juz kilkanascie tych wzmacniaczy i offset ten jest prawie nie możliwy do ustawienia wg danych serwisowych a w serwisowce jest powazny blad, znajde pozniej chwile to opisze metodologię pomiaru i ustawienia bo tak naprawde ustawia sie prad w galezi luster pradowych wiec metoda pomiaru i ustawienia sie zgoła inne A wiec tak, w galezi dodatniej prad luster pradowych jest na sztywno ograniczony rezystorem 100ohm kr59, w galezi ujemne mamy dzielnik napiecia ktory tworza rezystory kr70 i kr32 oraz potencjometr kvr4 Aby poprawnie wyregulowac ten parametr nalezy zmierzyc spadek napiecia na rezystorze kr28 i kr30 i tak ustawic potencjometr kvr4 aby spadek napiecia na rezystorze kr29 i kr31 byl identyczny jak w drugiej galezi, ta metoda jest duzo dokladniejsza niz ustawienie na podstawie odczytu offsetu bo ten jest obarczony bledem z powodu fluktuacji napiecia niestabilizowanego To na podstawie schematu 907mr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) Mariusz w serwisówkach jest dużo "błędów" - niektóre krytyczne ... Nie jest to przypadek 🙂 Nie wiem czy wiesz istnieją korekty serwisowe ... Co do metody pomiaru - nie jest błędna tylko zniechęcająca większość osób do robienia takich rzeczy - pływające odczyty masy mogą dać w kość ale nie znaczy to, że się nie da ustawić ! Często należy dać jakiś czas do ustabilizowania się odczytów i parokrotnie powtórzyć ustawienie ! Kiedyś parę razy wzmacniacz ustawiany w/g serwisówki sprawdzaliśmy oscyloskopem i był niemal w punkt ! Oczywiście każda metoda dająca jeszcze lepsze efekty w tej materii będzie cennym wskazaniem ! Edytowano 22 marca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Oczywiście da sie, ale jak sam wspominasz jest kłopotliwe, a skoro istnieja lepsze metody to warto o tym wspomniec i nakierowac kolegow na latwiejsze tory odczyty na rezystorach emiterowych nie plywaja tak jak multimetr cyfrowy na masie, moge jeszcze zasugerowac by miedzy hot a gnd podpinac milowoltomierz wskazowkowy i odczyty rowniez beda stabilnijsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Pływanie multimetru cyfrowego na masie..ludzie czym wy to mierzycie? - bazarowym multimetrem za 20 zł? Rozjechana masa ??cóż to takiego jakieś nowe pojęcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) Ja najczęściej Kyoritsu KEW1061 kolega KEW1062 paru innych "Flukiem" ... elektron to nie forum dla elektroników z zawodu - wiara wie o czym jest pisane więc w czym problem, w niefachowym nazewnictwie ???? ... Edytowano 22 marca 2019 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) Fluke, Cem, Extech, Hameg Elektron daruj sobie uszczypliwości bo nie masz do czynienia z amatorami Edytowano 22 marca 2019 przez Marr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) U mnie Kethley i Leader a to nie amatorszczyzna no i nic nie pływa.. 1 godzinę temu, czubsi napisał: Ja najczęściej Kyoritsu KEW1061 kolega KEW1062 paru innych "Flukiem" ... elektron to nie forum dla elektroników z zawodu - wiara wie o czym jest pisane więc w czym problem, w niefachowym nazewnictwie ???? ... A czy może być elektronik bez zawodu? To ciekawy temat choć w Polsce to co druga osoba to elektronik... teraz wiadomo skąd tylevsprzętu zgrzebanego na ale drogo. Kazdy kto ma kawałek lutownicy siedzi i przerabia sprzęt.. Edytowano 22 marca 2019 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 To zlap palcami miliwoltomierz, multimetr elektroniczny nie nadaje sie do pomiaru wszystkiego, jesli tego nie wiesz i uwazasz ze drogi multimetr zmierzy wszystko i wszedzie to przykro mi ale na laborkach z miernictwa chyba spałeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) A kto podczas pomiaru ma łapać palcami punkty pomiarowe czy tez przewody pomiarowe? Kto powiedział ze rozmawiamy tylko o miernikach cyfrowych? Jesli cyfra nie jesteś w stanie zmierzyć poziomow kilku mv to wybacz twój miernik ma kiepska kompensacje ... kup lepiej inny I jak podoba się wycieraczka? I żeby nie było ze nie na temat to popatrzmy na AU-x1111 😊 Edytowano 22 marca 2019 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) Trza przyznać, że oba "klocki" prezentują się wspaniale. Szczególnie "cztery jedynki". Zawsze mnie do króla ciągnęło gdzieś wewnątrz, a nie nie miałem okazji póki co przetestować. pozdrawiam, Edytowano 22 marca 2019 przez doktormun Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) 37 minut temu, Marr napisał: To zlap palcami miliwoltomierz, multimetr elektroniczny nie nadaje sie do pomiaru wszystkiego, jesli tego nie wiesz i uwazasz ze drogi multimetr zmierzy wszystko i wszedzie to przykro mi ale na laborkach z miernictwa chyba spałeś Co do ceny miernika - tak wierze ze drogi miernik zmierzy wszystko... tak samo jak większość tutaj osób wierzy iż zagra tylko drogi wzmak, zagrają tylko drogie kable, sieciówki, bezpieczniki, gniazda rca... kable za 10zl za metr nie grają a te 200zl za metr już tak... Te forum mnie tego nauczyło. Edytowano 22 marca 2019 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) Widze ze nie ma sensu polemika. Edytowano 22 marca 2019 przez Marr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Też tak myślę .... Wejście dla zamętu nic o wrażeniach z odsłuchu, szkoda człowieka - musi mieć smutne życie chyba czy jak ? ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Co sądzicie o starych amplitunerach serii solid state, modelach 5000, 4000, 2000, 1000, 800 ? Która seria amplitunerów sansui brzmi najlepiej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 20 minut temu, czubsi napisał: Też tak myślę .... Wejście dla zamętu nic o wrażeniach z odsłuchu, szkoda człowieka - musi mieć smutne życie chyba czy jak ? ... Poprostu lubię poczytać bzdury jakie piszą co niektórzy elektronicy...a ze sam jestem praktykującym elektronikiem to jest i ubaw z co niektórych wpisów. No brak wiedzy Panowie i tyle. 21 minut temu, Fortepiano napisał: Co sądzicie o starych amplitunerach serii solid state, modelach 5000, 4000, 2000, 1000, 800 ? Która seria amplitunerów sansui brzmi najlepiej? Jak każdy amplituner Sansui z lat 70 - tych- ciepły i dynamiczny dźwięk plus piękny wygląd oraz solidne wykonanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 44 minuty temu, elektron6 napisał: No brak wiedzy Panowie i tyle. Ty juz sie popisales swoja wiedza twierdzac ze cyfrowym jestes w stanie zmierzyc wszystko i wszedzie, i na tym zakonczmy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 (edytowany) 4 minuty temu, Marr napisał: Ty juz sie popisales swoja wiedza twierdzac ze cyfrowym jestes w stanie zmierzyc wszystko i wszedzie, i na tym zakonczmy Tak dokładnie i koniecznie musi to być cyfra mega droga w myśl ogólnie stawianych tutaj tez iż wszystko co drogie to gra ..a szczególnie kable, bezpieczniki i zatyczki. Poniżej 1000zl za gadżet nie rozmawiamy.. Edytowano 22 marca 2019 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 To jest wątek o SANSUI, więc jeśli ktoś ma nieodpartą chęć pisania o miernikach - to niech to robi w dziale DIY lub niech skorzysta z PW. Bo robi się niepotrzebne zamieszanie, a i temperatura dyskusji wzrasta niepotrzebnie. Pozdrawiam PS. Proszę tę "sugestię" potraktować poważnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts