DiBatonio Napisano 31 maja 2022 Udostępnij Napisano 31 maja 2022 14 minut temu, misiek x napisał: Wszyscy słuchają i nie mają czasu na pisanie 😉 Albo kablują (kabelki) z odrapanymi i bolącymi już łapami 😆 Dobrze, że jesteś i skrobiesz po forum. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 14 godzin temu, DiBatonio napisał: (…) Dobrze, że jesteś i skrobiesz po forum. No tak. Mirek @misiek x trzyma rękę na pulsie całe te 😉 Szkoda, że Pawciu @czubsi ostatnio rzadko bywa na forum. Z drugiej strony napisał już chyba wszystko o Sansui 🙂także można wracać do wcześniejszych opisów i poszerzać wiedzę ✌️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 1 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2022 ja słucham 🙂 SA1 pogrywa z limited i jest fajnie ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 2 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2022 Zmian nie ma bo jest ok. Zwierzaki rosną i wkurzają mnie wprost proporcjonalnie do wzrostu no ale kocham jak swoje 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 17 lipca 2022 Udostępnij Napisano 17 lipca 2022 Co tak kurna cicho na forum ? Wszyscy Sansui pochowali czy jak ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 lipca 2022 Dnia 17.07.2022 o 21:20, czubsi napisał: Co tak kurna cicho na forum ? Wszyscy Sansui pochowali czy jak ? Upały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 22 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2022 Dzień dobry, czy ktoś z forumowiczów słuchał kiedyś Sansui z kolumnami Kef 107/2? Albo 105/3? Jeśli tak to z którym wzmacniaczem? Jestem bardzo ciekaw, jak to gra. Ja obecnie mam Sansui AU X711 i Kef 103/4 - które mi doradzono właśnie na tym forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 23 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2022 Mając 103/4 już wiesz jak to razem gra 🙂 - napisz zatem jakie masz względem tego spostrzeżenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 24 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2022 Gra tak, jak lubię Nie mam doświadczenia w opisywaniu charakterystyki dźwięku, więc moja wypowiedź za wiele nie powie Ale lubię w tym połączeniu to, że ładnie gra na niskiej głośności. Niektóre kolumny muszą grać głośno, żeby rozwinąć skrzydła, a te nie - grają fajnie nawet wtedy, gdy grają cicho. I co najważniejsze, bas jest przyjemny w odbiorze, nie przytłacza i nie przesłania reszty dźwięku. Ciekaw jestem czy inne kable głośnikowe by coś zmieniły. Obecnie mam najzwyklejsze z Castoramy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 24 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Darek_F napisał: 1 godzinę temu, Darek_F napisał: Ale lubię w tym połączeniu to, że ładnie gra na niskiej głośności. Niektóre kolumny muszą grać głośno, żeby rozwinąć skrzydła, a te nie - grają fajnie nawet wtedy, gdy grają cicho. I co najważniejsze, bas jest przyjemny w odbiorze, nie przytłacza i nie przesłania reszty dźwięku. Ciekaw jestem czy inne kable głośnikowe by coś zmieniły. Obecnie mam najzwyklejsze z Castoramy. Na zwykłym kablu za 50 - 100zł, z Castoramy, basu nie słyszysz. Nigdy nie usłyszysz. Te kolumny z dobrym wzmocnieniem potrafią zejść bardzo nisko na basie. Do wydobycia tego co potrafią, nawet z Sansui AU-X711 na pewno taki kabel nie wystarczy. Zamień go na jakiś, np. używany ale z miedzi OFC (miedź beztlenowa) lub lepiej na OCC, wówczas usłyszysz co potrafią te kolumny i jak przyjemny jest bas. Teraz słyszysz tylko część przekazu, wycinek dźwięków, które ogranicza słaby kabel. Poza tym ważne jest również jakiego używasz źródła i kabli RCA. Edytowano 24 sierpnia 2022 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 24 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2022 35 minut temu, san-sui napisał: Teraz słyszysz tylko część przekazu, wycinek dźwięków, które ogranicza słaby kabel. Zabrzmiało to nieco dziwnie🤔. Co to znaczy według Ciebie "wycinek dźwięków"? Mógłbyś to zobrazować w procentach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Zabrzmiało to nieco dziwnie🤔. Co to znaczy według Ciebie "wycinek dźwięków"? Mógłbyś to zobrazować w procentach? Obrazuję: Włącz system audio. Posłuchaj. Następnie włącz laptopa i puść to samo z Youtube. Porównaj. Wrażenia słuchowe przelicz na procenty, najlepiej na kalkulatorze. Podaj zobrazowanie w procentach na forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 Nic prosztszego. W stosunku do cd playera na tym samym kawałku, odnoszę wrażenie iż basu jest wiecej na yt (bardziej jest miesisty/obły), natomiast cd precyzyjniejszy i nieco suchszy. Procentowo obstawiam ok 5-10% zmiany (i to bez użycia kalkulatora) Ps: w moim połączeniu yt "przechodzi" przez dwa! Pre. - w przypadku cd przez jeden. I nie ma możliwości podpiecia inaczej. Wydaje mi się iż to jest odpowiedzialne głównie za zmianę w basie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 Postanowiłem kupić te KEFy - sprzedający jeszcze dorzuca kabel Van den Hul CS-122 Hybrid - czy ktoś ma coś podobnego w swoim zestawie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 26 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2022 (edytowany) Dnia 25.08.2022 o 15:39, Chyba Miro 84 napisał: Nic prosztszego. W stosunku do cd playera na tym samym kawałku, odnoszę wrażenie iż basu jest wiecej na yt (bardziej jest miesisty/obły), natomiast cd precyzyjniejszy i nieco suchszy. Procentowo obstawiam ok 5-10% zmiany (i to bez użycia kalkulatora) Ps: w moim połączeniu yt "przechodzi" przez dwa! Pre. - w przypadku cd przez jeden. I nie ma możliwości podpiecia inaczej. Wydaje mi się iż to jest odpowiedzialne głównie za zmianę w basie. Jak zauważyłeś dźwięk można zmieniać rozbudowując system, np. o drugie pre. Zyskałeś mięsisty bas, raczej zniekształcony w stosunku do oryginału, a wiec tracisz walory dźwiękowe. Jest prosta metoda. Wystarczy przycisnąć na wzmacniaczu LOUDNESS (jeżeli jest) i zyskasz to samo na basie. Im bardziej rozbudowany system, np. o dodatkowe elementy, tu pre, tym bardziej dźwięk traci na przejrzystości i tym bardziej przesyłane do głośników pasmo staje się zniekształcone. Z tego powodu używam bezpośredniego połączenia źródła, np CD-ka, z końcówką mocy, do czego używam tylko jednej pary RCA lub XLR. To zapewnia najlepsze efekty słuchowe. Każdy element toru audio wpływa na przesyłane pasmo. Kable również wpływają na dźwięk i to znacznie. Dlatego koledze @Darek_F zaproponowałem zmianę kabli na lepsze OFC lub OCC (miedź monokrystaliczna) w miejsce marketowych ze zwykłej miedzi. OFC i OCC to materiały przeznaczone do audio. Jaki bas słyszysz w dużym stopniu zależy od używanego CD-ka, wzmacniacza i głośników. Jeżeli źródło gra "sucho", bez basów, to tak to słyszysz. Jeżeli głośniki wycinają dolne pasmo, np. grają od 60Hz, również nie usłyszysz basów. Podłącz CD-ka dającego dobrze zbudowane pasmo basowe, np. Sony CDP X777ES, X555ES, X333ES, czy Sansui CD X701 (bez "i") i od razu zauważysz zmiany na basie, na korzyść. Edytowano 26 sierpnia 2022 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 26 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2022 23 godziny temu, Darek_F napisał: Postanowiłem kupić te KEFy - sprzedający jeszcze dorzuca kabel Van den Hul CS-122 Hybrid - czy ktoś ma coś podobnego w swoim zestawie? Kiedyś miałem ale u mnie się nie sprawdził. Podsyłam link do opinii o nim. Moja jest podobna. https://www.audiostereo.pl/opinie_modele/cs-122-hybrid-r121/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 28 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 To jakie kable polecacie żeby nie były najsłabszym ogniwem zestawu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 28 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 (edytowany) AudioQuest Midnight Plus. Chord Odyssey. Zależy od tego, czego oczekujesz. Edytowano 28 sierpnia 2022 przez Tadżitsu Typo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 28 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 Myślę, że większość ludzi tutaj oczekuje, żeby dźwięk był jak najwierniejszy Poczytam o tych kablach, dzięki za podesłanie. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z kablami Kimber albo Furukawa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 28 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 3 godziny temu, Darek_F napisał: To jakie kable polecacie żeby nie były najsłabszym ogniwem zestawu? Może zacznijmy od tego ze kable nie są najsłabszym ogniwem systemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek_F Napisano 28 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 Moje z castoramy są Ale już nie rozpoczynay kolejnej dyskusji, która obecnie się toczy chyba we wszystkich językach świata na każdym forum audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 28 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 2 minuty temu, Darek_F napisał: Ale już nie rozpoczynay kolejnej dyskusji, która obecnie się toczy chyba we wszystkich językach świata na każdym forum audio Toczy we wszystkich jezykach bo mity są powielane. Masz rację. Lepiej nie rozpoczynać i tutaj. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16091 Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 (edytowany) Pięknie i dostojnie to wygląda..🙂 Edytowano 16 września 2022 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 Marek - bardzo ładny komplet! Ciekawie wygląda Cyrus-jakby to był toploader z kobylastym krążkiem docelowym 😎 Pozdrawiam PS. Ciekawe ilu komentarzy się doczekasz na temat rozstawienia sprzętu i kolumn w tym pokoju 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 15 minut temu, RoRo napisał: Ciekawe ilu komentarzy się doczekasz na temat rozstawienia sprzętu i kolumn w tym pokoju 🤣 Nikt jak dotąd nie napisał, więc trzeba zwrócić uwagę 😇 By wkoncu ktoś sie odezwał w tej sprawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts