Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

14 godzin temu, DiBatonio napisał:

(…)

Dobrze, że jesteś i skrobiesz po forum.

No tak. Mirek @misiek x trzyma rękę na pulsie całe te 😉

Szkoda, że Pawciu @czubsi ostatnio rzadko bywa na forum. Z drugiej strony napisał już chyba wszystko o Sansui 🙂także można wracać do wcześniejszych opisów i poszerzać wiedzę ✌️

• 1 month later...
  • 1 month later...

Gra tak, jak lubię :) Nie mam doświadczenia w opisywaniu charakterystyki dźwięku, więc moja wypowiedź za wiele nie powie ;)

Ale lubię w tym połączeniu to, że ładnie gra na niskiej głośności. Niektóre kolumny muszą grać głośno, żeby rozwinąć skrzydła, a te nie - grają fajnie nawet wtedy, gdy grają cicho. I co najważniejsze, bas jest przyjemny w odbiorze, nie przytłacza i nie przesłania reszty dźwięku.

Ciekaw jestem czy inne kable głośnikowe by coś zmieniły. Obecnie mam najzwyklejsze z Castoramy.

1 godzinę temu, Darek_F napisał:
1 godzinę temu, Darek_F napisał:

Ale lubię w tym połączeniu to, że ładnie gra na niskiej głośności. Niektóre kolumny muszą grać głośno, żeby rozwinąć skrzydła, a te nie - grają fajnie nawet wtedy, gdy grają cicho. I co najważniejsze, bas jest przyjemny w odbiorze, nie przytłacza i nie przesłania reszty dźwięku.

Ciekaw jestem czy inne kable głośnikowe by coś zmieniły. Obecnie mam najzwyklejsze z Castoramy.

Na zwykłym kablu za 50 - 100zł, z Castoramy, basu nie słyszysz.  Nigdy nie usłyszysz. Te kolumny z dobrym wzmocnieniem potrafią zejść bardzo nisko na basie. Do wydobycia tego co potrafią, nawet z Sansui AU-X711 na pewno taki kabel nie wystarczy. Zamień go na jakiś, np. używany ale z miedzi OFC (miedź beztlenowa) lub lepiej na OCC, wówczas usłyszysz co potrafią te kolumny i jak przyjemny jest bas. Teraz słyszysz tylko część przekazu, wycinek dźwięków, które ogranicza słaby kabel. 

Poza tym ważne jest również jakiego używasz źródła i kabli RCA. 

Edytowano przez san-sui

12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zabrzmiało to nieco dziwnie🤔. Co to znaczy według Ciebie "wycinek dźwięków"? Mógłbyś to zobrazować w procentach?

Obrazuję:

Włącz system audio. Posłuchaj. Następnie włącz laptopa i puść to samo z Youtube. Porównaj. Wrażenia słuchowe przelicz na procenty, najlepiej na kalkulatorze. Podaj zobrazowanie w procentach na forum. 

Nic prosztszego. W stosunku do cd playera na tym samym kawałku, odnoszę wrażenie iż basu jest wiecej na yt (bardziej jest miesisty/obły), natomiast cd precyzyjniejszy i nieco suchszy. Procentowo obstawiam ok 5-10% zmiany (i to bez użycia kalkulatora) ;)

Ps: w moim połączeniu yt "przechodzi" przez dwa! Pre. - w przypadku cd przez jeden. I nie ma możliwości podpiecia inaczej. Wydaje mi się iż to jest odpowiedzialne głównie za zmianę w basie.

Dnia 25.08.2022 o 15:39, Chyba Miro 84 napisał:

Nic prosztszego. W stosunku do cd playera na tym samym kawałku, odnoszę wrażenie iż basu jest wiecej na yt (bardziej jest miesisty/obły), natomiast cd precyzyjniejszy i nieco suchszy. Procentowo obstawiam ok 5-10% zmiany (i to bez użycia kalkulatora) ;)

Ps: w moim połączeniu yt "przechodzi" przez dwa! Pre. - w przypadku cd przez jeden. I nie ma możliwości podpiecia inaczej. Wydaje mi się iż to jest odpowiedzialne głównie za zmianę w basie.

Jak zauważyłeś dźwięk można zmieniać rozbudowując system, np. o drugie pre. Zyskałeś mięsisty bas, raczej zniekształcony w stosunku do oryginału, a wiec tracisz walory dźwiękowe. Jest prosta metoda. Wystarczy przycisnąć na wzmacniaczu LOUDNESS (jeżeli jest) i zyskasz to samo na basie.

Im bardziej rozbudowany system, np. o dodatkowe elementy, tu pre, tym bardziej dźwięk traci na przejrzystości i tym bardziej przesyłane do głośników pasmo staje się zniekształcone. Z tego powodu używam bezpośredniego połączenia źródła, np CD-ka, z końcówką mocy, do czego używam tylko jednej pary RCA lub XLR. To zapewnia najlepsze efekty słuchowe. 

Każdy element toru audio wpływa na przesyłane pasmo. Kable również wpływają na dźwięk i to znacznie. Dlatego koledze @Darek_F zaproponowałem zmianę kabli na lepsze OFC lub OCC (miedź monokrystaliczna) w miejsce marketowych ze zwykłej miedzi. OFC i OCC to materiały  przeznaczone do audio. 

Jaki bas słyszysz w dużym stopniu zależy od używanego CD-ka, wzmacniacza i głośników. Jeżeli źródło gra "sucho", bez basów, to tak to słyszysz. Jeżeli głośniki wycinają dolne pasmo, np. grają od 60Hz, również nie usłyszysz basów. Podłącz CD-ka dającego dobrze zbudowane pasmo basowe, np. Sony CDP X777ES, X555ES, X333ES, czy Sansui CD X701 (bez "i") i od razu zauważysz zmiany na basie, na korzyść. 

Edytowano przez san-sui

23 godziny temu, Darek_F napisał:

Postanowiłem kupić te KEFy - sprzedający jeszcze dorzuca kabel Van den Hul CS-122 Hybrid - czy ktoś ma coś podobnego w swoim zestawie?

Kiedyś miałem ale u mnie się nie sprawdził. 

Podsyłam link do opinii o nim. Moja jest podobna.

https://www.audiostereo.pl/opinie_modele/cs-122-hybrid-r121/

• 3 weeks later...