Skocz do zawartości

Amplituner + glosniki - doradzcie [kolejny taki watek]

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Napisano

Panowie,

Jako ze nacieszylem sie troszke swoim zestawem stereo (dla tych co nie chca czytac calego watku jest w stopce) - chce rozbudowywac do kina. 

Jak wiemy wszyscy sa problemy z ampli obecnie:

1) Yamaha 6A nie jest jeszcze dostepna - @S4Home, @Q21, @Top Hi-Fi & Video Design - wiadomo kiedy bedzie?

2) Yamaha 685 juz nie jest dostepna.

3) Denon X2700 nie ma pre-out'a na mojego Cyrusa, X3700 poza budzet.
4) @seba3002 byl tak mily i znalazl do kupienia 2-letni Marantz SR 5013 za 2kzl, znalazlem tez w dobrym stanie 3letni Denon X3400 za 3kzl ale to juz troche leciwy model.

Co robic z ampli, anyone?

Kwestia centrala (nie bede wydawal mamony na horendalnie drogi od Audio Physic) to bedzie Dali Zensor Vokal.

Jaki sub i tyly do takiej egzotycznej konfiguracji? 

Napisano
3 godziny temu, JaZz napisał:

Jak już mieszany set kolumn to ja nie brałbym zensor tylko coś bardziej rozdzielczogo. 

Z tym że w kolumnie centralnej nie sama rozdzielczość się liczy. Ważna jest też dobra średnica a tę, jak na swój pułap cenowy, dali ma akceptowalną. Sam używam tego głośnika i po włączeniu kilku polepszaczy, nie narzekam 🙂

Napisano
7 godzin temu, JaZz napisał:

Wykresy wykresami, akustyka akustyką, a ucho uchem, ale wydaje mi się że moje spostrzeżenia są trafne. 

Niestety nie miałem przyjemności słuchać Twojego centralnego. Być może to lepszy wybór niż zensor. U mnie od kilku ładnych lat gra ta kolumna i w kinie sprawdza się dobrze. Dla mnie najważniejsze, że dialogi są czytelne i ogólnie, jakie fronty bym postawił, to jakoś mi się to zgrywa. No i zensor ma jeszcze jeden duży plus. Z maskownicą wizualnie pasuje do większości czarnych frontów 😉

Napisano
14 godzin temu, rafalsz76 napisał:

1) Yamaha 6A nie jest jeszcze dostepna - @S4Home, @Q21, @Top Hi-Fi & Video Design - wiadomo kiedy bedzie?

Jest. Ale to teraz nie wyglada tak że przychodzisz do salonu i on czeka na Ciebie na półce na prezentacje a zapakowany w magazynie.

Klienci zamawiają i czekają. 2-6,7 tygodni. I to schodzi. Chcesz? Zamawiasz , płacisz i czekasz.

Jest kilka dobrych centralnych na rynku wtórnym.

Piotr

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Jest kilka dobrych centralnych na rynku wtórnym.

@S4Home - Piotrze a jakies przyklady?

Zamawiasz , płacisz i czekasz.

No to slabo sie dobijalem bo do tej pory od roznych przedstawicieli branzy slyszlam - poczekaj.... Z tym ze w moim przypadku pewnie pobawie sie uzywanym Marantzem nr 5013 na poczatek....

Odnosnie suba mam takie typy (30% muzyka, 70% film) - jakies opinie?

Rel HT1003

SVB SB-2000

Dali E12

Edytowano przez rafalsz76
Napisano

Mi Google mówi, że Yamaha rzeczywiście kosztuje 6299, ale denon już 5299. I tylko na podstawie tego, że w USA coś kosztuje mniej bądź więcej niż u nas mam się czuć oszukany? Masz wolny wybór - chcesz - kupujesz, nie chcesz - nie kupujesz. A jeśli już porównujesz yamahe 6A i Denona 2700 to zwróć proszę uwagę, że Yamaha ma wyjście pre out a denek już nie. Dla Ciebie to żadna różnica, dla mnie ogromna.  

Napisano
1 minutę temu, TomekN napisał:

A Yamaha V6a ma cokolwiek lepsze te pre-outy niż V685? Bo w V685 szału nie było...

W obu bieda bo tylko fronty. Co nie zmienia faktu ze Denek dopiero od serii X3X00 ma pre-out'y. Na tym tle Marantz 5013 sie niezle prezentuje :)

Napisano
2 minuty temu, rafalsz76 napisał:

W obu bieda bo tylko fronty.

No tak, ale do stereo nic więcej nie jest potrzebne. Pytanie tylko co z tych pre-outów wychodzi, bo pre-out pre-outowi nierówny. W najtańszych amplitunerach te wyjścia są trochę pro-forma..

Napisano
22 godziny temu, rafalsz76 napisał:

@S4Home - Piotrze a jakies przyklady?

Podawałem w innym wątku. :)

Musiał bym teraz ponownie przeglądnąć rynek wtórny. Jak znajde czas to zrobię to.

22 godziny temu, rafalsz76 napisał:

Odnosnie suba mam takie typy (30% muzyka, 70% film) - jakies opinie?

Rel HT1003

SVB SB-2000

Dali E12

No to E12

Ewentualnie PB 2000 od SVS albp REL HT ale 1205

13 godzin temu, TomekN napisał:

A Yamaha V6a ma cokolwiek lepsze te pre-outy niż V685? Bo w V685 szału nie było...

Skąd wiesz? Sprawdziłeś czy ASR?

Ja korzystałem z Atollem IN 100 SE

Oczywiscie ja się zgadzam że różnice w PRE OUT są. Ale wszystkie amplitunery w okolicach do 6 k nie mają szału pod tym kątem.

Tak wiem ASR pokazuje coś innego. Ale później w odsłuchu jest jak jest. W miare podobnie.

Moim zdaniem na korzyść amp + wzamk / końcówka i tak jest nawet na prostych systemach

Napisano

Ewentualnie PB 2000 od SVS albp REL HT ale 1205

To ciekawe bo wszyscy chwala SVS SB i nawet na forum branze mi polecala SVS-SB1000 to mojego pomieszczenia, wiadomo ze PB bedzie mial wiecej basu ale mniej kontrolowanego w muzyce - oczywiscie wszystko sie rozbija o 'use case" - czy jest przewaga video czy muzyki....

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

Skąd wiesz? Sprawdziłeś czy ASR?

Na ASR nie ma pomiarów V685. Wiem to, bo akurat ją posiadałem i pre-out tej Yamahy są słabe. Końcówkę mocy musiałem ustawiać na max gain, a subwoofer na max gain ledwo coś stękał.

Napisano
21 godzin temu, rafalsz76 napisał:

To ciekawe bo wszyscy chwala SVS SB i nawet na forum branze mi polecala SVS-SB1000 to mojego pomieszczenia, wiadomo ze PB bedzie mial wiecej basu ale mniej kontrolowanego w muzyce - oczywiscie wszystko sie rozbija o 'use case" - czy jest przewaga video czy muzyki....

Kto wszyscy?

Q21 to nie wszyscy.

Zobacz na sąsiednim forum było sporo o SVS. Niestety modele 1000 i 2000 nie są takie idealne jak wszyscy mówią. Dobre. Ale na pewno nie top topów aby odrzucać inne.

Przy 70% filmu zdecydowanie lepszy dźwięk kinowy uzyskasz z otwartej konstrukcji.

Na ostatnim odbytym audioshow w pokoju SVS napędzały 2x SB3000. Było dobrze ale bez szału. Jak an pokoik ile ? 20m?

19 godzin temu, rafalsz76 napisał:

Ciekawe jak wypadaja pre-outy odpowiednikow z Denona i Marantza....

Na prawdę podobnie. To jedynie kwestia czułości  o której wspomniał Tomek. Po prostu ustawisz wiecej na Yamaha i co?

Mówimy o klasie i jakości dzwieku. A tu jest podobnie.

Napisano
47 minut temu, S4Home napisał:

Q21 to nie wszyscy.

Inna branza ale nie bede zdradzal😀

48 minut temu, S4Home napisał:

Przy 70% filmu zdecydowanie lepszy dźwięk kinowy uzyskasz z otwartej konstrukcji.

Dzieki Piotr, wtedy pojde w wersje otwarta, zwlaszcza ze wczoraj na nowo odkrylem iz cyrus + audio physic naprawde nie potrzebuja lepszego basu.

Napisano
11 godzin temu, JaZz napisał:

Jak to zrobiłeś? 😀

Zrobilem sobie sesje odsluchowa na Tidal Masters :)

Dnia 19.03.2021 o 07:58, S4Home napisał:

Niestety modele 1000 i 2000 nie są takie idealne jak wszyscy mówią. Dobre. Ale na pewno nie top topów aby odrzucać inne.

Problem z subwwwoferami jest taki ze nie ma uzywek a nowe to w okolicy 2500-3000 chodza zarowno SVS jak i Rel. Dali lub Klispch niewiele mniej.....

Napisano
9 minut temu, rafalsz76 napisał:

Problem z subwwwoferami jest taki ze nie ma uzywek a nowe to w okolicy 2500-3000 chodza zarowno SVS jak i Rel. Dali lub Klispch niewiele mniej.....

W tej cenie masz REL HT 1205 który moim zdaniem jest wyznacznikiem jakości w tej cenie.

Albo poprzedni model SB 2000 czyli SB12NSD

Klipsch tez znajdziesz ale to typowo kinowe konstrukcję.

Kiedyś miałem RT12D i sprzedałem. Do tej pory żałuję.

10 minut temu, rafalsz76 napisał:

Zrobilem sobie sesje odsluchowa na Tidal Masters

A jakie masz źrodło?

Piotr

Napisano
Przed chwilą, S4Home napisał:

W tej cenie masz REL HT 1205 który moim zdaniem jest wyznacznikiem jakości w tej cenie.

Juz wyslalem do ciebie Piotrze priva odnosnie ceny tego Rela. Please respond :)

1 minutę temu, S4Home napisał:

A jakie masz źrodło?

Chrome Cast Audio zaledwie.

Napisano
2 godziny temu, rafalsz76 napisał:

Juz wyslalem do ciebie Piotrze priva odnosnie ceny tego Rela. Please respond :)

Chrome Cast Audio zaledwie.

@S4Home - Piotrze, na ciebie zawsze mozna liczyc - juz z Mateuszem jestem umowiony, transakcja dogadana!

Niedlugo wrzuce zdjecia ale moj zestaw zostal rozbudowany o ampli Marantz 5013 (podziekowania dla @seba3002), centralny Dali Zensor Vokal a przed chwila dobilem transakcji z @S4Home na suba Rel HT 1205. I teraz pytanie jakie monitory sorround - na sciane za kanapa, patrzylem na swie opcje:

1) MA Silver FX

2) Dali Fazon Mikro

Jakies sugestie/podpowiedzi?